: Bosch, sesong 1

HBO

Bosch er blitt en meget god TV-serie for alle som elsker tradisjonell krim, og Titus Welliver er som skapt for rollen.
Karakter
Thriller
Bosch, sesong 1
Annonse
Annonse
forfatter

Amerikanske Michael Connelly er definitivt en av verdens mestselgende forfattere, med sine krimserier om detektiv Harry Bosch og hans halvbror, advokaten Michael Haller har hans bøker blitt oversatt til nærmere 40 språk og solgt ca. 60 millioner eksemplarer. Siden 1992 har han skrevet 17 krimromaner om Hieronymus «Harry» Bosch, den siste (The Burning Room) kom i fjor. I 2011 kom filmen The Lincoln Lawyer med Matthew McConaughey i hovedrollen som den kreative strafferettsadvokaten Michael Haller; og det har i flere år blitt snakket om å filmatisere de populære Bosch-bøkene, før Amazon tok grep og produserte TV-serien om den egenrådige politietterforskeren med sin upåklagelige oppklaringsprosent.

 

 

Harry Bosch (Titus Welliver) har 25 år bak seg i drapsavsnittet i LAPD, avdeling Hollywood. En arbeidsnarkoman på sin hals og kjent for å gå sine egne veier uavhengig av hva hans overordnede gir beskjed om og/eller hva reglementet sier. En bunn solid, fullstendig ubestikkelig, etterforsker som lever og ånder for jobben, i så stor grad at han har blitt skilt. I sesong 1 av Bosch (som er basert på en miks av bøkene The Concrete Blonde, City of Bones og Echo Park) sitter han på tiltalebenken, anmeldt av enken for å ha skutt hennes «uskyldige» mann. I retten blir han fremstilt som trigger-happy og en løs kanon på dekk; og, mens han slåss for sin fremtid i politiet må han løse en 20 år gammel drapssak på en 12-årig gutt, samtidig som LA blir lammet av en meget effektiv seriemorder. Bosch ser en rød trå mellom de to sakene.

Annonse

Connelly skriver godt, innsiktsfullt og levende, men han er så visst ingen visjonær eller revolusjonerende krimforfatter. Stort sett følger han «krim-oppskriften», noe som ofte gjør bøkene vel forutsigbare og en del karakterer for stereotype. TV-serien er laget i tett samarbeide med Connelly, som både er utøvende produsent og medforfatter av manus. Noe den da også bærer preg av, ved å legge seg svært tett opp til bokversjonen av Bosch og hans univers. Handlingen er oppdatert til nåtiden og Bosch har fått en litt annen fortid, men det meste er beholdt fra bøkene, på godt og vondt. Bosch er en person med en svært broget fortid, og serien lar oss virkelig bli kjent med den komplekse karakteren. Mens andre av karakterene blir for endimensjonale og stereotype.

Sidehistorien om den politiske (korrupte) kampen mellom statsadvokaten og den lokale politisjefen blir kun en irriterende distraksjon. Alt for klisjépreget og tilfører intet til handlingen. Og Bosch’ vedvarende konflikt med en av sine overordnede fremstår lite troverdig og veldig konstruert. En typisk tradisjonell konflikt som man ser i «alle» krimbøker. Men i hovedsak er serien brutalt realistisk og langt mer nedtonet/dempet enn de fleste krimserier.

Welliver er som skapt for den staute, kompromissløse arbeidsnarkomanen Bosch. Han fremstiller han med akkurat passe dose pondus og får frem, med mimikk og kroppsspråk, både besluttsomheten og sjarmen til den komplekse hovedrollen. Hans velkledde partner Jerry spilles stilsikkert av Jamie Edgar mens Jason Gedrick lykkes godt som den psykopatiske seriemorderen. Mindre imponert er vi av Annie Wersching og Lance Reddick, som begge riktignok sliter med mer klisjéfylte karakterer og «enkle» replikker.

Med et såpass mangesidig plott (fra 3 bøker) er det en kjempefordel å ha nærmere 8 timer til rådighet, som gir historie god tid til å bygge seg opp, og etterforskerne å legge puslespillet; enkelte vil kanskje føle at det tidvis går litt for tregt fremover og dveles for mye. Vi liker tempoet meget godt. Som i bøkene er også LA i serien en av hovedkarakterene.

Vi blir godt kjent med byens både skitne bakgater og mer glansede fasade, og gjennom en rekke nydelige flyfotos sveiper vi over «englenes by» – sjelden har vi sette LA vakrere på nattestid, ikke minst fra Bosch egen spektakulære utsikt.

Annonse
Bibliografi, Bosch
The Black Echo (1992)
The Black Ice (1993)
The Concrete Blonde (1994)
The Last Coyote (1995)
Trunk Music (1997)
Angels Flight (1999)
A Darkness More Than Night (2001)
City of Bones (2002)
Lost Light (2003)
The Narrows (2004)
The Closers (2005)
Echo Park (2006)
The Overlook (2007)
9 Dragons (2009)
The Drop (2011)
The Black Box (2012)
The Burning Room (2014)

Serien kan ikke sies å være nyskapende, men vi får en bunnsolid krim som holder spenningen ved like over alle 10 episodene (selv om siste episode blir et lite antiklimaks), med utmerket skuespill, gode karakterskildringer, et intrikat plott og en god dramaturgisk oppbygging. 4 solide stjerner. Vi sier mer enn gjerne ja takk til flere sesonger sammen med Bosch!

Hele sesongen er tilgjengelig på HBO Nordic fra 14. februar.

Billedkvaliteten fra strømming via HBO Nordic er særdeles god. Nydelige, naturlige farger, mye punch i bildet og svært skarpt. Lydsporet er også overbevisende med en flott surroundmiks.

 

Bosch-sesong-1_2 Bosch-sesong-1_3 Bosch-sesong-1_4 Bosch-sesong-1_5 Bosch-sesong-1_6 Bosch-sesong-1_7 Bosch-sesong-1_8 Bosch-sesong-1_9 Bosch-sesong-1_10
<
>
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Release: 14. februar 2015
  • Regi: Ernest R. Dickerson
  • Originaltittel: -
  • Med: Titus Welliver, Annie Wersching, Jamie Hector, Lance Reddick, Amy Quino, Mark Dervin
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 7:45 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.