annonse
annonse
September 2016
Focal Sopra No 3
September 2016
Focal Sopra No 3

Test av: Focal Sopra No 3

Tour de Force

At Focal kan å lage høyttalere er etter hvert ingen hemmelighet, men Sopra 3 går trolig ned i historien som en av de beste.

Lyd & Bilde mener

Her får du en musikalsk, underholdende høyttaler med mektig bass, som tar alle musikkarter på strak arm og serverer dem med en sjelden grad av innlevelse og realisme.
Har du kjøpt deg Sopra 2 i det siste? Auda …
annonse

Helt siden jeg fikk høre dem i slutten av 2015, har Focal Sopra 2 har vært en av mine personlige favoritthøyttalere. Focal har tatt noen av de beste bitene fra den uoppnåelig dyre Utopia-serien og fått det hele til passe i et slankt og lekkert, fargesprakende kabinett. Resultatet er en oppsiktsvekkende god høyttaler, som man også kan få plass til i en alminnelig stue. Man skal muligens passe seg for å bruke uttrykket value for money om høyttalere til 130.000 kroner, men Sopra 2 er utvilsomt et av de bedre kjøpene i high-end klassen for tiden.

 

Det var i grunnen bare en ting jeg savnet fra Focal-høyttalerne: Selv om bassgjengivelsen var imponerende god til størrelsen, manglet den naturlig nok litt av det fysiske dreiemomentet som man får fra enda større høyttalere. Litt dypere og sterkere bass var egentlig alt som manglet for at miksen skulle være komplett. Derfor var det ikke til å unngå at pulsen banket litt raskere da vi fikk høre ryktene om en storebror …

 

Sopra 3

Sopra 3 er akkurat det mange Focal-fans har ventet på: En større utgave av Sopra 2, som bygger bro til de større Utopia-modellene. Den mest vesentlige forskjellen ligger i bass-seksjonen, som består av to 8 1/4″ i et 60% større kabinettvolum. Det øvrige er veldig likt, inkludert diskanten av Beryllium og mellomtonen av Focals ”W” glassfiberblanding. Til og med delefrekvensene ser like ut. Hvilket selvfølgelig vekker nysgjerrigheten: Er dette egentlig noe mer enn en forvokst Sopra 2?

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Lydkvalitet

Det finnes høyttalere til hundre tusen eller mer, som yter bra på papiret og som rent objektivt sett burde låte som en drøm. Men hvis de ikke får hårene til å reise seg når jeg lytter til Adele sin kjærlighetssorg, eller føttene til å trampe når jeg drar noe gammel AC/DC, blir hele vitsen borte etter min mening. No guts, no glory!  Nettopp derfor falt jeg pladask for Sopra No 2. De greier kunststykket med å kombinere avslørende hi-fi egenskaper (holografisk lydbilde, klang og detaljer) med høy luftgitarfaktor og engasjement.

 

At storebror Sopra 3 skulle være like god eller enda bedre, var slett ingen selvfølge. Store høyttalere har det ofte med å bli for store for sitt eget beste, ved at de blir vanskeligere å plassere riktig i forhold til rommets akustikk, eller mer kresne på elektronikken.  I tillegg kan det større kabinettet være utsatt for resonanser, diffraksjoner eller andre uhumskheter. Men ingenting av dette gjelder Sopra 3, heldigvis!

 

I likhet med lillebrødrene har nummer 3 en fabelaktig energisk spillestil, og man får inntrykket av å lytte til musikken helt uten filter. Det som skiller Focal-høyttalerne fra den gemene hop, er den kraftige og dynamiske diskantgjengivelsen. Den låter veldig distinkt helt fra lave lyttenivåer, men spiller fortsatt klokkerent når lydnivået  overstiger 100 desibel. Hvis du er vant til alminnelige siviliserte domediskanter, vil du sannsynligvis få sjokk av hvor mye informasjon Beryllium-diskanten greier å trylle frem, uten at det føles som den prøver for hardt på noen måte. Her finnes det heller ingen sjenerende farging eller metallisk klangkarakter, noe enkelte titan-domer kan beskyldes for å ha. På dette området kan Focalene måle seg med de aller beste high-end høyttalerne, uansett pris.

 

Mellomtonen er ikke stort verre: Focal har klart å få til en fullstendig homogen overgang mellom de to frekvensområdene, noe som gjør at både dype mannsrøster og lyse kvinnestemmer gjengis direkte og utilslørt. Høyttalerne er også her tilsynelatende upåvirket av hvilket lydnivå vi befinner oss på. De bevarer den samme forvrengningsfrie karakteren enten man spiller høyt eller lavt.

 

Og du for en bass! Selv om lillebrødrene fikk mye skryt, er det her vi finner den største forskjellen mellom Sopra 2 og 3. Hvilket ikke bør kommer som noen stor overraskelse, siden både stemplene og slagvolumet er større. Toppmodellen rekker bare et par Hertz dypere på papiret, men forskjellen er mye større i praksis. Her kan man ikke bare høre, men virkelig føle bassen på kroppen! Vi snakker ikke om tung og treg «subwooferbass» heller. Bassen er minst like kjapp og presis som på lillebror, men her er det skikkelig trykk hele veien ned.

 

Med Sopra 3 i full vigør, blir vi igjen påminnet hvilken betydning bass har for den totale lydopplevelsen. En gammel klassiker som Dylans Man in the long black coat fremstår i nytt lys. Plutselig kan vi tydelig høre hele bassgangen, og det driver låta fremover på en helt annen måte. Det samme gjelder II Blå med Lars Danielsson på bass og Mathias Eick på trompet. Sopra lar dem spille i perfekt symbiose, med like godt spillerom til begge instrumenter. Etter hvert som vi kommer til litt tyngre saker på lista, viser Sopraene at de kan rocke med de beste. Vi kjenner et saftig fraspark i trommene på AC/DCs Ballbreaker, samtidig som hver note fra bassgitaren kommer tydelig frem.

 

Når alt kommer til alt, virker det som Focal har greid å kombinere alle de gode kvalitetene fra No 2 med enda mer tyngde og bassdynamikk, uten å pådra seg noen direkte ulemper – bortsett fra prisen da, selvfølgelig.

For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

Les også:

Amerikansk lowrider

Er du av dem som liker at bassen skal føles like godt som den høres? Da vil du digge SVS sin nye versting-subwoofer.

Frigjort og vellydende

Riva Festival imponerer med lydstyrke og potent bass, og et bredt utvalg av musikkilder.

Sober, men med vannskrekk

Touring XS trives bedre inne enn ved bassenget, spesielt da den også er litt lavmælt.

Oppdatert og vellydende

Et tidligere beste kjøp har fått alle feilene korrigert, og er nå best i klassen.

Langtspillende panserhøyttaler

Stryde er en robust høyttaler fullspekket av finesser, med lyden holder ikke.

Smidig og brukervennlig

Meget enkel å bruke og ta med seg til stranden, men lyden er et kompromiss.

Trådløst og robust til ferien!

Uansett om man er på tur til skibakken eller stranden, er en batteridrevet robust høyttaler perfekt for reisen.

Kraftfull og flytende

Barricade XL er en partyhøyttaler med skikkelig bass, som flyter om den faller i vannet.

Musikalsk håndgranat

Wonderboom tar hånd om festen på stranden, i dusjen og på poolpartyet.

Vanskelig og kjedelig

Det er en balansekunst å få til lyden, og dessverre veier ulempene også mer enn fordelene.

En praktisk skjønnhet

Libratone Too er lett å ha med seg, pen så man vil vise den frem, og låter meget bra.

Basstung partyhøyttaler

Kanskje Flip betyr at denne basstunge partyhøyttaleren gir konkurrentene fingeren?


annonse
annonse
annonse
annonse
Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.