Thorens TD 203

 itemprop
Thorens TD 203

Silkeskjorte til bomullspris

Thorens mer budsjettvennlige platespiller kan gi nytt liv til platesamlingen.

Svært vellydende platespiller med voksen lyd og sofistikert teknikk. Med hastighetsskifter og en påkostet avspillerarm, er den både praktisk og spennende å bruke. Thorens TD 203 er en spiller for de som trenger en kvalitetsspiller til en voksende vinylsamling.
Det store potensialet ligger i en bedre pickup enn den som følger med, og den trenger en filtmatte for å holde statisk elektrisitet borte.

Thorens er en av de gode, gamle produsentene som har hatt stor betydning for utviklingen av platespillere. De kom litt i skyggen av Rega, Pro-Ject og Technics på 90-tallet, og forsvant nesten da CD var på høyden.

Men de har jobbet seg tilbake i rampelyset parallelt med at vinylen har fått sin renessanse.

I dag er særlig de dyrere spillerne over 10.000 kr, fullt på høyden med hva konkurrentene lager, og deres TD 350 er for eksempel blant de beste spillerne i høy prisklasse. De rimeligere spillerne har ikke vært like interessante, det kan endre seg med den nye 200-serien, som TD 203 vi tester her. Den rimeligste platespilleren i den nye serien.

Den skal først og fremst konkurrere med spillere Rega RP3, som også koster 7.000 kr. Thorens TD 203 skiller seg ikke veldig fra Rega-spilleren. De er begge bygget på en lettvektsplate med fastmonterte ikkejusterbare føtter, har integrert motor og leveres med støvlokk og pickup.

Men Thorens-spilleren har i tillegg bryter for hastighetsskifte fra 33 1/3 til 45 opm, og tonearmen er vidt forskjellig fra den som sitter på Regas RP-spillere.

 

Uni-pivot

Normalt svinger armen ut på LP-en fra en plassering bak til høyre for den roterende, remdrevne platetallerkenen. De aller fleste armene har to opphengspunkter. Et på hver side av armrøret, slik at armen kan bevege seg fritt. Men Thorens mener at et opphengspunkt har lavere friksjon enn to, og har gitt spilleren en TP 82 arm med så kalt uni pivot-oppheng.

annonse

Noe som er ganske uvanlig i denne prisklassen. Både fordi det er komplekst, og kostbart.

annonse

Men det har ikke hindret Thorens. Armen henger i en vertikal spiss på innsiden av hylsen som armrøret i aluminium er festet i. For at nålearmen skal ligge i 90 graders korrekt vinkel i rillene, har armen to motvekter. Den ene for å balansere vekten til den påmonterte pickupen, og den andre for å justere vinkelen til nålearmen.

Når justeringen er perfekt, skal man i teorien ha optimal plassering av nålen med lavest mulig friksjon i armen. Det er også mulig å justere for overheng, og under plasttallerkenen er det også mulig å stramme remdriften, skulle det bli nødvendig. På undersiden av spilleren, er det også mulig å kalibrere hastighetene.

Alle disse justeringsmulighetene åpner for at brukeren kan fininnstille spilleren i mye større grad enn på en Rega-spiller, men det krever også at man vet hva man gjør.

 

annonse

Godlyd

Thorens-spilleren burde hatt en filtmatte inkludert, for tallerkenen i ABS-plast skaper mye statisk elektrisitet, og så foretrekker vi avtakbare kabler slik at man kan oppgradere til kabler med bedre kvalitet. Eller lengre kabler, skulle man trenge det.

Med den medfølgende pickupen, lyder Thorens-spilleren balansert, varm og åpen. Den hadde kledd litt mer dynamisk kontrast, men noen timer med ulik musikk ga meg et bestem inntrykk av at det bor mye i TD 203. Den har ikke den samme spretne bassdynamikken som en Rega RP3, men den har godt fokusert mellomtone – særlig på vokaler, og lydbildet er åpent og klart.

Kanskje er det ikke så dypt, og spilleren graver heller ikke frem de laveste frekvenser med letthet, men den er rytmisk presis, leverer et fjellstøtt lydbilde og slipper uanstrengt frem detaljer. Den leverer et større og bedre fokusert lydbilde enn en Pro-Ject RPM1 Carbon, og hamler lett opp med den ulne diskanten til en Rega RP3 med den billigste Elys-pickupen.

 

Gunstig for viderekomne

Nybegynnere bør kanskje vende seg mot Rega RP1 eller den enkleste Pro-Ject RPM1, mens entusiastene fint kan sette TD 203 opp på ønskelisten. Den leverer lydkvalitet på linje med Rega RP3 til samme pris, og kan fint tangere det meste under 10.000 kr, bare med en bedre pickup. For selv om ikke alle pickuper er optimale til en uni pivot-arm av den typen Thorens-spilleren har, er konstruksjonen så gjennomført at den godt kan oppgraderes med for eksempel en Ortofon 2M Bronze (3.300 kr) eller en Ortofon MC Quintet Bronze (MC-pickup til 5.600 kr), og løfte lydkvaliteten opp i en helt annet divisjon.

Thorens TD-203 er et meget godt kjøp i prisklassen, som spiller flott med få justeringer og som vokser med bedre pickuper. Men be om å få med en filtmatte…

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
1 kr for 1 måned
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • Thorens TD 203
 • Remdrevet ABS-tallerken
 • Uni-pivot TP 82 aluarm
 • TAS 257 MM-pickup Sort, hvit eller rød

Pris

6885 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  1
  Kommentarer

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Motta varsler  
  nyeste eldste mest poulære
  Varlse meg om

  Alternativer til Thorens TD 203

   data-srcset

  Analog brakdebut

  Her er den beste platespilleren du aldri har hørt om. Før nå.

   data-srcset

  Platespiller med høyttalere

  Platespiller med forsterker og høyttalere innebygget? Vanligvis en oppskrift på katastrofe, men ikke her.

   data-srcset

  Vennligsinnet vinylspinner

  Teac er kanskje ikke best kjent for sine platespillere, men denne kan få satt Teac på vinylkartet.

   data-srcset

  Sensasjonelt god spiller

  Dette er platespilleren for den som elsker musikk, enten man er hi-fi-interessert eller ikke.

   data-srcset

  McIntosh for livsnytere

  Ser man nytte i en platespiller med alt innebygget, kan McIntosh MTI100 kanskje være svaret.

  (Foto: Produsenten)

  En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

  (Foto: Produsenten)

  Rega Planar 8 er klassens beste platespiller og utfordrer langt dyrere spillere på lydkvalitet.

  (Foto: Denon)

  Med denne kan du lagre LP-ene dine digitalt, og samtidig nyte den varme vinylklangen.

  (Foto: Produsenten)

  Yamaha har sin egen vri på trådløs avspilling, som fungerer mye bedre enn forventet.

  (Foto: Produsenten)

  Ortofons MC Anna er en klangmester av rang med ekstreme kvaliteter.

  Rull til toppen