annonse
annonse
Naim Uniti Atom
November 2017
Naim Uniti Atom
November 2017
Naim Uniti Atom

Test av: Naim Uniti Atom

Drømmeforsterker i miniformat

Skal du ha en liten men komplett forsterker med strømming, vet vi ikke om noe bedre enn Naim Uniti Atom.

Lyd & Bilde mener

Byggekvaliteten er eksepsjonell, lyden er superb, og brukervennligheten likeså. Vi vet ikke om noe bedre i denne klassen.
Det mangler litt i rå kraft, og trenger du bare en ren forsterker, får du kanskje mer for pengene andre steder.
annonse
 • Lyd & Bilde tester Naim Uniti Atom

  Naim var svært tidlig ute med nettverksspillere, og var dessuten en av de første produsentene til å tilby sin egen mobilapp for avspilling av musikksamlingen, blant annet til nettverksforsterkeren Uniti i 2009 og den kompakte UnitiQute i 2010. Dette forspranget har kommet godt med senere. For mens konkurrentene bare var i startgropen med sine strømmeprodukter, var Naim allerede i gang med å perfeksjonere brukergrensesnittet. Den svært kompakte alt-i-ett-forsterkeren UnitiQute 2 overbeviste som klassens beste strømmeforsterker i vår gruppetest i 2013, hvor den knuste alle konkurrenter på lydkvalitet og nesten nådde opp til selveste Sonos på brukervennlighet. Det sier ikke rent lite!

  Les: XTZ – svensk høyttalerhåndverk

  Naim Uniti Atom

  Den store skjermen på Naim Uniti Atom gir god oversikt og lekker albumgrafikk. Foto: Naim

   

  Etter datidens standard hadde Uniti-serien et elegant utseende og et seriøst kvalitetsinntrykk.

  Test: Pioneer PD-70AE – din aller siste CD-spiller

  Men det er ikke vanskelig å se at utviklingen har gått videre, spesielt når man betrakter den nye Uniti-serien anno 2017. Her har man oppgradert på alle måter, og selv innstegsmodellen Uniti Atom ser ut som «en million dollar». Dens kompakte mål er meget praktisk om man vil gjemme forsterkeren ut av syne, men er samtidig så elegant at man ikke har lyst.

  Et seriøst ytre

  Tar vi det ytre først er det solide stykker aluminium som utgjør kabinettet. Dette sammen med en stor ringkjernetrafo som tar opp over en tredjedel av plassen på innsiden gjør at vekten er 1,5 kilo tyngre enn hos forgjengeren UnitiQute 2. Denne trafoen er noe av hemmeligheten til at Naim låter så kraftig, selv om effekten ofte er beskjeden. I Atoms tilfelle snakker vi 2 x 40 moderate watt i 8 ohm, men dette har man kommet langt med før.

  Naim Uniti Atom

  Selv om Naim Uniti Atom er en kompakt forsterker, har man fortsatt fått plass til en heftig transformator. Foto: Naim

   

  Seriøse kjølefinner er elegant innfelt på sidene, og det store lydnivåhjulet på toppen arvet direkte fra høyttaleren Mu-so gir en deilig følelse og et skikkelig kvalitetsinntrykk. Den store LCD-skjermen viser albumgrafikk og låtinfo med nydelig oppløsning, og er et stort løft fra det grønne, skriftbaserte displayet til forgjengeren.

  Test: Klipsch Forte III SE er kanon-tøffe høyttalere

  Jeg ønsker meg likevel OLED-skjerm på et seriøst produkt som dette, for LED-lyset i kantene er klart synlig på mørk grafikk. Og selv om det er stilig at Naim-logoen og knappene lyser, gleder jeg meg til disse kan slås helt av og ikke bare dimmes, med en kommende programoppdatering (et løfte fra den norske importøren).

  Naim Uniti Atom har et flott display, men kantlyset synes tydelig når grafikken er mørk. Foto: Geir Gråbein Nordby

   

  Spiller «alt»

  Av tilkoblinger har Atom det meste man trenger, bortsett fra platespillerinngang og USB-B-inngang for tilkobling av PC og Mac. Den har derimot en analog RCA-inngang hvor en USB-DAC eller platespillerforsterker kan tilkobles. En koaksial og to optiske digitalinnganger er på plass, og for en tusenlapp ekstra tilbys dessuten en HDMI-inngang for tilkobling av Blu-ray-spiller eller en TV (via lydretur). To USB-innganger spiller musikk fra harddisk eller minnepinne, med inntil 24-bit / 384 kHz oppløsning på lydfilene – eller DSD-filer inntil 5,6 MHz. Høyoppløst, med andre ord.

  Naim Uniti Atom

  De færreste vil trenge flere tilkoblinger enn du finner på baksiden av Naim Uniti Atom. Du kan til og med få HDMI-inngang. Foto: Naim

   

  Og for å sørge for den best mulig musikalske oppløsningen, har Naim utstyrt Atom med en SHARC digitalprosessor, som gjør hele 2,7 milliarder kalkuleringer i sekundet med 40-bits «floating point» oppløsning. Dette gir mange flere mulige digitale verdier enn såkalt «fixed point». Sammen med 16 x oversampling skal denne minimere jitter og fjerne alle plagsomme frekvenser som kan gi det analoge filteret i digitalkonverteren uønsket høy arbeidstemperatur. Vi blir lovet at jittermålingene er de laveste som noensinne er målt med disse DAC-chipene fra Burr-Brown.

  Nettverksspilling

  Men en av de viktigste funksjonene til Uniti Atom er musikkavspilling over nettverket. Den kan kobles til med kabel eller trådløst Wi-Fi, og antennene sitter skjult på innsiden i stedet for å ha stygge utstikkere opp fra baksiden av kabinettet. Du kan spille av musikkfiler fra nettverksharddisk, og både AirPlay, Chromecast og Bluetooth er på plass. Med andre ord finnes det knapt en mobiltelefon som ikke kan kobles til og spilles musikk fra. Atom har for øvrig hele 5 minutters bufferminne, som både gjør det mulig med en helt ekstremt god feilkorreksjon, men også at du kan miste internettforbindelsen mens musikken likevel fortsetter i fem minutter.

  Av strømmetjenester finnes støtte for både Spotify og Tidal, og Uniti Atom kan styres direkte fra Roon-programmet på en PC eller Mac.

  Velklingende og fjellstøtt piano

  Funksjonalitet og et råflott utseende betyr veldig lite dersom lyden ikke følger opp. Det gjør den! Og den er en bedre match enn man skulle tro med dyrere høyttalere, som Audiovector SR3 Raw Surface.

  Den fantastiske pianosatsen Opening av Philip Glass fra verket Glassworks fra 1981 skinner som bare det. Anslagene på pianotangentene gjengis med en stor klangbunn, med tonene plassert i et stort rom. Grunntonene markeres godt, mens det også er flott snert i de lyse tangentene. Klangsignaturen heller en anelse mot det varme og fyldige, men uten at det flyter ut. Dynamikken er nemlig meget god.

  Naim Uniti Atom

  Det kan bli tett om plassen for kablene når forsterkeren er såpass liten. Foto: Geir Gråbein Nordby

   

  Laura Marlings nydelige jazzaktige indie-sang Soothing har en stakkato kontrabass som låter helt fantastisk. Denne og basstromma har et meget stødig fundament, samtidig som den lyse stemmen til Laura kommer klokkeklart ut i rommet.

  Hemmeligheten

  Selv om Uniti Atom vil takke for seg og låte flatt hvis man presser den for langt, låter den mye større og kraftigere enn de 40 wattene tilsier. Her kommer den store ringkjernetrafoen til nytte. Men musikken har også en renhet som er få forunt, ikke minst fordi Naim har sverget til helt analog forsterkerdrift, der mange andre lar seg friste med Klasse D-forsterkning i et såpass kompakt produkt. Også forforsterkertrinnet i Atom er analogt og dette gjelder også volumkontrollen. Denne styres digitalt for maksimal presisjon når man kontrollerer volum fra for eksempel appen. Men musikksignalet forlater aldri det analoge domenet etter det har gått ut av digitalkonverteren.

  Naim Uniti Atom

  Kjølefinnene er elegant innfelt på siden av Naim Uniti Atom. Foto: Naim

   

  Naim har heller ikke tatt noen snarveier med volumkontrollen. Denne er dobbel (dual mode) med optiske sensorer, nedskalert fra den svindyre Statement S1 forforsterkeren som koster drøyt 600.000 kroner (!). Påstanden er at det beste og mest vellydende potensiometeret vil introdusere «step noise», altså støy i stegene idet man skrur lydnivået opp og ned. Derfor har Naim laget en parallell og synkron krets som tar over når man begynner å skru på volumet. Dette har ikke «step noise» og kobles ut med én gang man er ferdig å skru. Dette går sømløst og man hører ikke svitsjingen mellom dem.

  A Perfect Circle

  Uniti Atom låter så bra ved normalt lydnivå, at det er umulig å høre at man har med en liten forsterker å gjøre. Personlig blir jeg derfor fristet til å dra på en del. Den kan fint spille over normalt lyttenivå og vel så det, men noe særlig høyere, og den flater ut.

  Naim Uniti Atom app2

  Appen til Naim er svært oversiktlig, og den fungerer flytende og raskt. Foto: Skjermbilde

   

  Et eksempel på musikk som får meg til å ville dra på er A Perfect Circles industrielle rockelåt Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums. Heftige rytmer underbygger harde instrumenter, og en forbanna Maynard James Keenan kliner til med vokalen i midtregisteret.

  Uniti Atom er en mester i å få frem det fete i denne musikken. Det låter som om trommisen har fått seg tjukkere trommestikker og størrelsen på skarptromma har vokst fra 14 til 15 tommer. Som jeg sa, Atom er på den heftige siden av nøytralt. Her har jeg lyst til å guffe skikkelig opp og la det stå til. Og det kan man til en viss grad, men det er ingen hemmelighet at rytmene, som ellers låter så kontante og tøffe, blir litt grumsete. Musikk med et mettet lydbilde som dette trenger mer kraft for å våkne til liv når man spiller høyt.

  Til sammenlikning

  Lydmessig alene er Naim Uniti Atom tett mot å være verdt prisen i forhold til rene fullstørrelses forsterkere uten denne typen funksjonalitet.

  Et eksempel er den integrerte Rotel A14. Også denne har innebygd Bluetooth og digitalkonverter, men den kan ikke strømme. Til 13.000 kroner burde den derfor være minst på høyde med Naim Uniti Atom, som er et kompromiss størrelsesmessig og hvor man betaler ekstra for strømming og nettverksspilling av musikkfiler.

  Naim Uniti Atom

  Volumkontrollen på Naim Uniti Atom er digital, men selve forsterkningen skjer helt analogt. Foto: Naim

   

  Men Rotel-forsterkeren har ikke sjans. Den er ikke i nærheten når det kommer til å få frem den rå klangen fra gitarkassa på Ani DiFrancos Done Wrong fra hennes mest kjente album Dilate fra 1996. Rotel-forsterkeren er mer ullen i klangen, og steelgitaren låter mer innestengt. Rotel låter slettes ikke dårlig, men den får aldri helt frem magien. Og nevnte låt fra A Perfect Circle låter både tøffere og bedre kontrollert med Naim, kanskje med unntak av at den gir seg et ørlite hakk tidligere enn 80-watteren fra Rotel.

  Hegel Röst er blant de beste forskerne vi vet om til 20.000 kroner. Denne har AirPlay og DLNA men ikke appstyring og har verken Naim Uniti Atoms perfeksjonerte utseende eller rå funksjonalitet. Röst støtter heller ikke digital musikk med like høy oppløsning.

  Ved normalt lyttenivå synes jeg ikke Atom står tilbake for Röst. I det hele tatt. Det blir smak og behag, da Röst er helt nøytral, og har en superstram bassgjengivelse. Denne er ofte en fordel, men gjør også at Röst låter litt tørt ved lavt lydnivå.

  Atom engasjerer mer når man spiller lavt. Igjen så låter den mer storvokst nedover i toneregisteret, og den har også med seg oppløsningen i overtonene. Men dra på, og Hegel Röst briljerer rytmisk. Basstromma kan kjennes i brystet, uten at musikken grumser seg til, som den gjør med Atom. Fysikkens lover gjelder likevel.

  Naim Uniti Atom remote

  Fjernkontrollen bruker Bluetooth, så man slipper å peke på produktet. Foto: Naim

   

  Hodetelefonutgangen på  Naim Uniti Atom

  Jeg er nødt til å ta med to ord helt til slutt om hodetelefonutgangen. Den er nemlig noe av det beste jeg har hørt innebygd i en hi-fi-forsterker. Av hodetelefonene jeg har liggende er AKG Q701 de vanskeligste å drive, og låter meget flatt om de får for lite kraft. Det er slettes ikke tilfellet med Uniti Atom, for her kommer rytmene sprekt frem, og det er skikkelig trøkk i bassen. Lyden er åpen og samtidig meget kraftig, så her trenger du ingen ekstra hodetelefonforsterker i tillegg. Rett og slett imponerende.

  Konklusjon

  Naim Uniti Atom er en svært kompakt forsterker, som vi er sikre på mange vil forelske seg i. Ikke bare på grunn av dens lille fotavtrykk og veldreide utseende, eller fordi den kan spille så å si alt av musikkformater med et elegant brukergrensesnitt i bunnen. Men rett og slett fordi den låter forbasket bra.

  Den har ett kompromiss, og det er i ren kraft. Man kan ikke spille uendelig høyt. Men den kan presses ganske langt, og den driver selv store høyttalere med overbevisning inntil det punktet. Men den er perfekt med et par mindre høyttalere, som Focal Aria 906, eller System Audio Pandion 5 hvis du skal være fin på det.

  For den som lytter til musikk med lydnivå av den mer normale typen, så vil du lett forelske deg i lyden, enten det er klassisk, jazz eller rock som står på menyen. Legg til at den har en meget potent hodetelefonforsterker innebygd, og vi er ikke i tvil om at Naim vil få en ny bestselger med Uniti Atom.


  Les hele artikkelen
 • Lyd & Bilde tester Naim Uniti Atom

  Naim var svært tidlig ute med nettverksspillere, og var dessuten en av de første produsentene til å tilby sin egen mobilapp for avspilling av musikksamlingen, blant annet til nettverksforsterkeren Uniti i 2009 og den kompakte UnitiQute i 2010. Dette forspranget har kommet godt med senere. For mens konkurrentene bare var i startgropen med sine strømmeprodukter, var Naim allerede i gang med å perfeksjonere brukergrensesnittet. Den svært kompakte alt-i-ett-forsterkeren UnitiQute 2 overbeviste som klassens beste strømmeforsterker i vår gruppetest i 2013, hvor den knuste alle konkurrenter på lydkvalitet og nesten nådde opp til selveste Sonos på brukervennlighet. Det sier ikke rent lite!

  Les: XTZ – svensk høyttalerhåndverk

  Naim Uniti Atom

  Den store skjermen på Naim Uniti Atom gir god oversikt og lekker albumgrafikk. Foto: Naim

   

  Etter datidens standard hadde Uniti-serien et elegant utseende og et seriøst kvalitetsinntrykk.

  Test: Pioneer PD-70AE – din aller siste CD-spiller

  Men det er ikke vanskelig å se at utviklingen har gått videre, spesielt når man betrakter den nye Uniti-serien anno 2017. Her har man oppgradert på alle måter, og selv innstegsmodellen Uniti Atom ser ut som «en million dollar». Dens kompakte mål er meget praktisk om man vil gjemme forsterkeren ut av syne, men er samtidig så elegant at man ikke har lyst.

  Et seriøst ytre

  Tar vi det ytre først er det solide stykker aluminium som utgjør kabinettet. Dette sammen med en stor ringkjernetrafo som tar opp over en tredjedel av plassen på innsiden gjør at vekten er 1,5 kilo tyngre enn hos forgjengeren UnitiQute 2. Denne trafoen er noe av hemmeligheten til at Naim låter så kraftig, selv om effekten ofte er beskjeden. I Atoms tilfelle snakker vi 2 x 40 moderate watt i 8 ohm, men dette har man kommet langt med før.

  Naim Uniti Atom

  Selv om Naim Uniti Atom er en kompakt forsterker, har man fortsatt fått plass til en heftig transformator. Foto: Naim

   

  Seriøse kjølefinner er elegant innfelt på sidene, og det store lydnivåhjulet på toppen arvet direkte fra høyttaleren Mu-so gir en deilig følelse og et skikkelig kvalitetsinntrykk. Den store LCD-skjermen viser albumgrafikk og låtinfo med nydelig oppløsning, og er et stort løft fra det grønne, skriftbaserte displayet til forgjengeren.

  Test: Klipsch Forte III SE er kanon-tøffe høyttalere

  Jeg ønsker meg likevel OLED-skjerm på et seriøst produkt som dette, for LED-lyset i kantene er klart synlig på mørk grafikk. Og selv om det er stilig at Naim-logoen og knappene lyser, gleder jeg meg til disse kan slås helt av og ikke bare dimmes, med en kommende programoppdatering (et løfte fra den norske importøren).

  Naim Uniti Atom har et flott display, men kantlyset synes tydelig når grafikken er mørk. Foto: Geir Gråbein Nordby

   

  Spiller «alt»

  Av tilkoblinger har Atom det meste man trenger, bortsett fra platespillerinngang og USB-B-inngang for tilkobling av PC og Mac. Den har derimot en analog RCA-inngang hvor en USB-DAC eller platespillerforsterker kan tilkobles. En koaksial og to optiske digitalinnganger er på plass, og for en tusenlapp ekstra tilbys dessuten en HDMI-inngang for tilkobling av Blu-ray-spiller eller en TV (via lydretur). To USB-innganger spiller musikk fra harddisk eller minnepinne, med inntil 24-bit / 384 kHz oppløsning på lydfilene – eller DSD-filer inntil 5,6 MHz. Høyoppløst, med andre ord.

  Naim Uniti Atom

  De færreste vil trenge flere tilkoblinger enn du finner på baksiden av Naim Uniti Atom. Du kan til og med få HDMI-inngang. Foto: Naim

   

  Og for å sørge for den best mulig musikalske oppløsningen, har Naim utstyrt Atom med en SHARC digitalprosessor, som gjør hele 2,7 milliarder kalkuleringer i sekundet med 40-bits «floating point» oppløsning. Dette gir mange flere mulige digitale verdier enn såkalt «fixed point». Sammen med 16 x oversampling skal denne minimere jitter og fjerne alle plagsomme frekvenser som kan gi det analoge filteret i digitalkonverteren uønsket høy arbeidstemperatur. Vi blir lovet at jittermålingene er de laveste som noensinne er målt med disse DAC-chipene fra Burr-Brown.

  Nettverksspilling

  Men en av de viktigste funksjonene til Uniti Atom er musikkavspilling over nettverket. Den kan kobles til med kabel eller trådløst Wi-Fi, og antennene sitter skjult på innsiden i stedet for å ha stygge utstikkere opp fra baksiden av kabinettet. Du kan spille av musikkfiler fra nettverksharddisk, og både AirPlay, Chromecast og Bluetooth er på plass. Med andre ord finnes det knapt en mobiltelefon som ikke kan kobles til og spilles musikk fra. Atom har for øvrig hele 5 minutters bufferminne, som både gjør det mulig med en helt ekstremt god feilkorreksjon, men også at du kan miste internettforbindelsen mens musikken likevel fortsetter i fem minutter.

  Av strømmetjenester finnes støtte for både Spotify og Tidal, og Uniti Atom kan styres direkte fra Roon-programmet på en PC eller Mac.

  Velklingende og fjellstøtt piano

  Funksjonalitet og et råflott utseende betyr veldig lite dersom lyden ikke følger opp. Det gjør den! Og den er en bedre match enn man skulle tro med dyrere høyttalere, som Audiovector SR3 Raw Surface.

  Den fantastiske pianosatsen Opening av Philip Glass fra verket Glassworks fra 1981 skinner som bare det. Anslagene på pianotangentene gjengis med en stor klangbunn, med tonene plassert i et stort rom. Grunntonene markeres godt, mens det også er flott snert i de lyse tangentene. Klangsignaturen heller en anelse mot det varme og fyldige, men uten at det flyter ut. Dynamikken er nemlig meget god.

  Naim Uniti Atom

  Det kan bli tett om plassen for kablene når forsterkeren er såpass liten. Foto: Geir Gråbein Nordby

   

  Laura Marlings nydelige jazzaktige indie-sang Soothing har en stakkato kontrabass som låter helt fantastisk. Denne og basstromma har et meget stødig fundament, samtidig som den lyse stemmen til Laura kommer klokkeklart ut i rommet.

  Hemmeligheten

  Selv om Uniti Atom vil takke for seg og låte flatt hvis man presser den for langt, låter den mye større og kraftigere enn de 40 wattene tilsier. Her kommer den store ringkjernetrafoen til nytte. Men musikken har også en renhet som er få forunt, ikke minst fordi Naim har sverget til helt analog forsterkerdrift, der mange andre lar seg friste med Klasse D-forsterkning i et såpass kompakt produkt. Også forforsterkertrinnet i Atom er analogt og dette gjelder også volumkontrollen. Denne styres digitalt for maksimal presisjon når man kontrollerer volum fra for eksempel appen. Men musikksignalet forlater aldri det analoge domenet etter det har gått ut av digitalkonverteren.

  Naim Uniti Atom

  Kjølefinnene er elegant innfelt på siden av Naim Uniti Atom. Foto: Naim

   

  Naim har heller ikke tatt noen snarveier med volumkontrollen. Denne er dobbel (dual mode) med optiske sensorer, nedskalert fra den svindyre Statement S1 forforsterkeren som koster drøyt 600.000 kroner (!). Påstanden er at det beste og mest vellydende potensiometeret vil introdusere «step noise», altså støy i stegene idet man skrur lydnivået opp og ned. Derfor har Naim laget en parallell og synkron krets som tar over når man begynner å skru på volumet. Dette har ikke «step noise» og kobles ut med én gang man er ferdig å skru. Dette går sømløst og man hører ikke svitsjingen mellom dem.

  A Perfect Circle

  Uniti Atom låter så bra ved normalt lydnivå, at det er umulig å høre at man har med en liten forsterker å gjøre. Personlig blir jeg derfor fristet til å dra på en del. Den kan fint spille over normalt lyttenivå og vel så det, men noe særlig høyere, og den flater ut.

  Naim Uniti Atom app2

  Appen til Naim er svært oversiktlig, og den fungerer flytende og raskt. Foto: Skjermbilde

   

  Et eksempel på musikk som får meg til å ville dra på er A Perfect Circles industrielle rockelåt Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums. Heftige rytmer underbygger harde instrumenter, og en forbanna Maynard James Keenan kliner til med vokalen i midtregisteret.

  Uniti Atom er en mester i å få frem det fete i denne musikken. Det låter som om trommisen har fått seg tjukkere trommestikker og størrelsen på skarptromma har vokst fra 14 til 15 tommer. Som jeg sa, Atom er på den heftige siden av nøytralt. Her har jeg lyst til å guffe skikkelig opp og la det stå til. Og det kan man til en viss grad, men det er ingen hemmelighet at rytmene, som ellers låter så kontante og tøffe, blir litt grumsete. Musikk med et mettet lydbilde som dette trenger mer kraft for å våkne til liv når man spiller høyt.

  Til sammenlikning

  Lydmessig alene er Naim Uniti Atom tett mot å være verdt prisen i forhold til rene fullstørrelses forsterkere uten denne typen funksjonalitet.

  Et eksempel er den integrerte Rotel A14. Også denne har innebygd Bluetooth og digitalkonverter, men den kan ikke strømme. Til 13.000 kroner burde den derfor være minst på høyde med Naim Uniti Atom, som er et kompromiss størrelsesmessig og hvor man betaler ekstra for strømming og nettverksspilling av musikkfiler.

  Naim Uniti Atom

  Volumkontrollen på Naim Uniti Atom er digital, men selve forsterkningen skjer helt analogt. Foto: Naim

   

  Men Rotel-forsterkeren har ikke sjans. Den er ikke i nærheten når det kommer til å få frem den rå klangen fra gitarkassa på Ani DiFrancos Done Wrong fra hennes mest kjente album Dilate fra 1996. Rotel-forsterkeren er mer ullen i klangen, og steelgitaren låter mer innestengt. Rotel låter slettes ikke dårlig, men den får aldri helt frem magien. Og nevnte låt fra A Perfect Circle låter både tøffere og bedre kontrollert med Naim, kanskje med unntak av at den gir seg et ørlite hakk tidligere enn 80-watteren fra Rotel.

  Hegel Röst er blant de beste forskerne vi vet om til 20.000 kroner. Denne har AirPlay og DLNA men ikke appstyring og har verken Naim Uniti Atoms perfeksjonerte utseende eller rå funksjonalitet. Röst støtter heller ikke digital musikk med like høy oppløsning.

  Ved normalt lyttenivå synes jeg ikke Atom står tilbake for Röst. I det hele tatt. Det blir smak og behag, da Röst er helt nøytral, og har en superstram bassgjengivelse. Denne er ofte en fordel, men gjør også at Röst låter litt tørt ved lavt lydnivå.

  Atom engasjerer mer når man spiller lavt. Igjen så låter den mer storvokst nedover i toneregisteret, og den har også med seg oppløsningen i overtonene. Men dra på, og Hegel Röst briljerer rytmisk. Basstromma kan kjennes i brystet, uten at musikken grumser seg til, som den gjør med Atom. Fysikkens lover gjelder likevel.

  Naim Uniti Atom remote

  Fjernkontrollen bruker Bluetooth, så man slipper å peke på produktet. Foto: Naim

   

  Hodetelefonutgangen på  Naim Uniti Atom

  Jeg er nødt til å ta med to ord helt til slutt om hodetelefonutgangen. Den er nemlig noe av det beste jeg har hørt innebygd i en hi-fi-forsterker. Av hodetelefonene jeg har liggende er AKG Q701 de vanskeligste å drive, og låter meget flatt om de får for lite kraft. Det er slettes ikke tilfellet med Uniti Atom, for her kommer rytmene sprekt frem, og det er skikkelig trøkk i bassen. Lyden er åpen og samtidig meget kraftig, så her trenger du ingen ekstra hodetelefonforsterker i tillegg. Rett og slett imponerende.

  Konklusjon

  Naim Uniti Atom er en svært kompakt forsterker, som vi er sikre på mange vil forelske seg i. Ikke bare på grunn av dens lille fotavtrykk og veldreide utseende, eller fordi den kan spille så å si alt av musikkformater med et elegant brukergrensesnitt i bunnen. Men rett og slett fordi den låter forbasket bra.

  Den har ett kompromiss, og det er i ren kraft. Man kan ikke spille uendelig høyt. Men den kan presses ganske langt, og den driver selv store høyttalere med overbevisning inntil det punktet. Men den er perfekt med et par mindre høyttalere, som Focal Aria 906, eller System Audio Pandion 5 hvis du skal være fin på det.

  For den som lytter til musikk med lydnivå av den mer normale typen, så vil du lett forelske deg i lyden, enten det er klassisk, jazz eller rock som står på menyen. Legg til at den har en meget potent hodetelefonforsterker innebygd, og vi er ikke i tvil om at Naim vil få en ny bestselger med Uniti Atom.

 • Fakta & Rating:
  • Utgangseffekt: 2 x 40 W (8 Ohm)
  • Innganger: 2 optiske, koaksial, 2 x USB-A, RCA, Wi-Fi, ethernet, HDMI (tillegg)
  • Strømming: Spotify, Tidal, AirPlay, Chromecast, DLNA, Roon
  • Utganger: RCA (variabel), hodetelefon 3,5 mm
  • Mål: 9,5 x 24,5 x 26,5 cm (H x B x D)
  • Vekt: 7 kg
  • Utførelse: svart
  Produsent:
  Naim
  Pris:
  20.990,-
  Importør:
  Multirom

  Les også:

  Radio på reisen

  Radio kan man høre på hvor enn man er, og det beste er at det er gratis å lytte på radio.

  Budsjettvinner

  Radionette lager ikke den minste, men den beste blant rimelige reiseradioer.

  Dobbelt opp

  Den store Sandstrøm-radioen byr på god stereolyd.

  Utholdende reiseradio

  Den lille Juice Portable, spiller lengre enn de fleste og lyder slett ikke verst.

  Et strøk av luksus

  Pure-radioen blir ikke virkelig bærbar før man kjøper en batteripakke til den.

  Stereolyd

  Sony-radioen spiller i stereo og er godt utstyrt, gunstig priset og har lang batteritid.

  Enkel og grei

  Sangean-radioen er mye radio for pengene, og midt i blinken som reiseradio.

  Stilren reiseradio

  Sandstrøm-radioen er en utmerket radio som tar lite plass og har mye å by på.

  Lommeradio

  Pop Travel passer perfekt som reiseradio for folk på farten.

  Moderne hi-fi på sitt beste

  Hvis du ønsker både brukervennlighet og lydkvalitet, bør du kjøpe en av disse trådløse forsterkerne med strømming og multirom.

  Ekte musikkglede

  Der hvor noen lar oss velge mellom muskler og oppløsning, er Bluesound det nærmeste vi kommer pose og sekk.

  Kraftig og velspillende

  Den lille forsterkeren fra Heos vet virkelig å sparke fra seg.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann...

  9 Reisehøyttalere

  Reisehøyttalere blir stadig mer populære. Mange har innsett at det er trist at alle sitter med mobilen og lytter for...

  Hodetelefoner til 15.000 kr

  Hvis du synes 15.000 kroner er mye for et par hodetelefoner, vit at Klipsch tilbyr samme type lyd fra sine...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -