annonse
annonse

test: Marantz PM8006

Nyklassisk stereo

Marantz PM8006
Marantz PM8006

Marantz' nye modell gjentar dydene fra stereoanleggenes storhetstid.

Lyd & Bilde mener

Klassisk stereoforsterker uten digitalt tull. Lekkert komponentvalg. Og alle pengene er brukt på det viktige: lyden.
Ingen digitale funksjoner av noen typer. Begrenset utgangseffekt. Ingen innebygget MC-forsterker. Ingen balanserte inn- og utganger.

Marantz PM8006 er en klassisk stereoforsterker, slik man lagde dem da far var en rocka tenåring: en stor og tung metallboks som opptar hedersplassen i reolen eller i stereoanlegget.

Som andre Marantz-apparater har PM8006 avrundede hjørner. Det ser ganske elegant ut – og bidrar sikkert til merkelojalitet, hvis man vil beholde et ensartet uttrykk i anlegget. Frontplaten er strengt symmetrisk oppbygget: to store skruknapper til henholdsvis inngangsvelger og volum, fire mindre til balanse og tonekontroll, og til slutt fire trykknapper til valg mellom høyttalere samt “Source direct” og “Power amp direct”.

Som i gamle dager
Innmaten er like klassisk som det ytre: en solid ringkjernetransformator, bakket opp av et tillitvekkende par “ølbokser” av kondensatorer, forsyner en klasse AB-forsterker på 70 W i 8 ohm (100 W i 4 ohm). En elektronikkingeniør som ble vekket opp etter 30 års dvale ville med det samme føle seg hjemme her. Vedkommende ville imidlertid kanskje spørre om inngangen “Network”, men bli beroliget med at det bare er snakk om en alminnelig linjeinngang, lik de som er merket med “Tuner”, “CD”, “Aux” og Recorder”. Ja, det er inn- og utgang til (bånd)opptaker! Det kan ikke bli mer klassisk enn dette uten å bruke radiorør

Utover de mange inngangene domineres baksiden av to par solide høyttalerterminaler, som imidlertid heldigvis er langt bedre enn i gode gamle dager. Det er – selvfølgelig – også en platespillerinngang, men kun til MM-pickup. Det mangler ikke inn- og utganger på PM8006, men det undrer oss litt at det ikke er noen balanserte innganger.

Hvis man ønsker å bruke Marantz PM8006 som forsterker til frontkanalene i en hjemmekino, kan det gjøres med funksjonen Power amp direct, som hopper over forforsterkeren og volumkontrollen.

Som vanlig for Marantz benyttes selskapets egne hybridmoduler fremfor alminnelige integrerte operasjonsforsterkere. Generelt sett har man lagt mye arbeid i lydkvaliteten i komponentvalget. Noe man også kan forvente og forlange av en 70 W forsterker til en så forholdsvis høy pris.

Ingen digitalfunksjoner
Marantz PM8006 er en ren analogforsterker. Det er ingen – som i slett ingen – digitale funksjoner under panseret. Dermed skiller den seg fra sin fetter, Denon PMA-1600NE, som vi testet i fjor. Begge er ellers klassisk designede stereoforsterkere, og kommer for øvrig fra samme fabrikk. Men den litt dyrere Denon har innebygget DAC.

Det er mengder av innganger på baksiden av Marantz PM8006. Også til platespiller og (bånd)opptaker! Foto: Marantz

 

Det er et nærliggende – og litt dårlig – valg å kombinere PM8006 med nettverk- og CD-spilleren ND-8006, som har en glimrende innebygget digitalkonverter og et fullt sett med digitalinnganger. Samme oppdeling mellom analoge og digitale funksjoner ses i det mange ganger dyrere referanseparet SA-10/PM-10.

  • Utgangseffekt: 2 x 70 W i 8 ohm / 2 x 100 W i 4 ohm
  • Innganger: Platespiller (MM, stereo RCA), 5 x analog inn (stereo RCA), Power Amp Direct (stereo RCA)
  • Utganger: 2 par høyttalere (skrueterminaler), rec out (stereo RCA), pre out (stereo RCA), hodetelefon
  • Mål/vekt: 44,0 x 12,8 x 37,9 cm (BxHxD), 12 kg
  • Web: neby.no
Pris: 11.999,-

Alltid oppdatert!

Meld deg på Lyd & Bilde nyhetsbrev