annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
annonse

Den store musikkpakken

Koreanske SOtM tilbyr en alt-i-ett løsning for ripping, lagring og avspilling av dine digitale lydkilder.

Pluss lbadvantages
lt-i-ett-løsning til ripping, lagring og avspilling av dine digitale lydkilder. Lekker design, overlegen flott lyd og batteridrift på DAC.
Minus lbdisadvantages
Kostbart! Du kan få en god bruktbil for de samme pengene. Ingen egen app til betjening.

Koreanske SOtM (Soul Of the Music) har spesialisert seg på mediaservere og digitalkonvertere i alle prisklasser. Vi har her sett nærmere på deres toppserie, bestående av mediaserver, DAC og en ekstern strømforsyning for opp til tre enheter. Apparatene kan kjøpes og brukes separat, men utgjør en matchende mini-rack.

Alle er holdt i en minimalistisk design med kabinetter i aluminium, stort sett uten synlige skjøter. Topplaten svever et par millimeter over fronten og gir luft til kjøling og plass til slot-in-stasjonen på mediaserveren.

 

All betjening av mediaserveren skjer via Squeezebox appen.

 

Mediaserver og ripper

sMS-1000 er en high-end mediaserver til alle typer av digitale filer. Den kan rippe CD-er og DVD-er, lagre filer på den innebygde harddisken og dele dem over nettverket. Den kan også spille filer via USB-utgangen. Det finnes dessuten en utgave av sMS-1000 med innebygget D/A-konverter, hvor USB-tilkoblingen er supplert av balanserte og ubalanserte analoge lydutganger slik at man kan koble den direkte til en forsterker uten egen DAC.

 

Baksiden av sMS-1000 avslører den som den datamaskinen den i realiteten er: Forbindelsen til DAC-en skjer via USB. Utover dette er det Ethernet-kontakt til nettverksforbindelse. De to skjermutgangene og ytterligere tre USB-porter er kun til servicebruk.

 

 

Ripping på sMS-1000 er enkelt: Sett en disk i stasjonen og enheten finner informasjoner og covergrafikk på internett og ripper filen til FLAC-format. Helt automatisk og problemfritt – eller nesten helt problemfritt. Den optiske stasjonen er av slot-in-typen og er gjemt i spalten som går hele veien langs lokket. Ved første forsøk fikk jeg lagt CD-en feil inn slik at den bare landet med et «klikk» inne i apparatet.

I virkeligheten er sMS-1000 en datamaskin i hi-fi-antrekk. Den innebygde datamaskinen kjører Linux, men blir kun brukt til å drive avspillerprogrammet. Det er også en VGA-kontakt til å koble til en skjerm, samt USB-kontakt til mus og tastatur. Det er imidlertid ikke meningen at man som alminnelig eier av serveren skal bruke dem. Hvis det oppstår problemer gjøres dette over nettet, hvor en tekniker fra SOtM logger seg inn på serveren.

SOtM har ikke laget noen spesiell app til å spille musikkfiler eller styre serveren. I stedet benyttes Logitechs Squeezebox, som for lengst er blitt forlatt av Logitech selv, men fortsatt brukes som uoffisiell standard. Man kan styre avspillingen med Logitechs egen Squeezebox Controller app eller velge en av de mange andre Squeezebox fjernkontroll-apper.

I tillegg til å spille lokale filer kan man lytte til nettradio g strømme fra Wimp.

Antall betjeningsknapper er holdt på et minimum. Det meste gjøres via fjernkontrollen.

 

DAC med innebygget forforsterker

SOtM sDP-1000 er i utgangspunktet en DAC, men den kan noen triks som utvider mulighetene betraktelig. Den har innganger av alle type: På digitalsiden er det – selvfølgelig – optiske og koaksiale innganger samt USB. Men ut over dette er det en profesjonell AES/EBU-inngang og en inngang med BNC-kontakt. Inngangene aksepterer signaler på opp til 32 bits oppløsning og 192 kHz samplefrekvens. De stadig mer populære DSD-filene støttes også.

 

Det er inn- og utganger av alle tenkelige slag på sDP-1000. Seks digitalinnganger, samt både balansert og ubalansert analog lyd.

 

 

Analoge innganger er også på plass, i form av to sett ubalanserte RCA-innganger og en balansert med XLR-kontakter.

Støy fra strømforsyningen kan utgjøre forskjellen mellom et godt og et glimrende lydprodukt. For å utelukke smuss fra husets nettspenning har SOtM utstyrt sDP-1000 med to oppladbare batterier som lades på skift, og som det automatisk byttes mellom.

Signalveien på de analoge inngangene er analog fra ende til annen, så sDP-1000 kan fungere som forforsterker i et anlegg hvor det inngår både analoge og digitale kilder. Volumkontrollen foregår i det analoge domenet, uansett om man bruker analoge eller digitale innganger. Det forekommer altså ingen bit-reduksjon når man skrur ned for styrken.

I denne prisklassen kan man tillate seg å stille høye krav til lyden. Og de blir til fulle oppfylt. Spilt gjennom sDP-1000 vil det kun i ekstreme – og ekstremt dyre – tilfeller være konverteringen som setter grensen for kvaliteten.

Det er oppløsning nok, dyp impulsvillig bass og masser av luft omkring instrumentene. Det var ikke mulig å finne noe som bringer sDP-1000 ut på tynn is, eller for ikke å si problemer. Verken på digitalt eller analogt materiale.

Dette er en DAC/forsterker som er beregnet til å levere en ubekymret og avslappende musikkopplevelse med enhver type materiale. Til tider kan det imidlertid nesten blir for behagelig og avslappende. Hva man foretrekker blir et spørsmål om lydfilosofi, men man bør kanskje også se på for eksempel Auralic Vega, som vi kåret til årets beste A/V-kilde i 2014.

 

sPS-1000 er en ekstern strømforsyning til erstatning for SOtM-apparatenes litt mere ydmyke strømadaptere.

 

 

Helt ren strøm til batteriene

Det følger med en ekstern strømadapter til både sMS-1000 og sDP-1000 – av samme type som man benytter til en router eller andre små apparater.

Men akkurat som på mange andre high-end enheter er det mulig å utvide med en sterkere og ikke minst renere spenningsforsyning. Det å koble til en ekstern strømforsyning til en forsterker gir ofte mer kraft i bunnen og ro i lydbildet fordi strømreservene blir større og støyen lavere.

 

Opp til tre apparater kan forsynes med strøm fra sPS-1000.

 

 

sPS er en ekstern strømforsyning fra SOtM som passer til sMS-1000 og sDP-1000, og i en design som matcher de to perfekt. Fronten er helt blank bortsett fra en av/på knapp og en grønn lysdiode som forteller når enheten er på.

På baksiden finner man tre DC-kontakter til forsyning av andre enheter. Spenningene kan stilles i trinn fra 5 V til 21 V, og det blir advart med store bokstaver at man må sikre seg at den riktige spenningen blir valgt slik at man ikke ødelegger de tilkoblede apparatene!

Akkurat i dette tilfellet virker en ekstern strømforsyning som å skyte gråspurv med kanoner, mens man går over bekken etter vann. De to apparatene som forsynes av sPS-1000 er henholdsvis en mediaserver som er helt uten analog signalvei (den er i essensen en datamaskin) – og en DAC som kjører på egen batteristrømforsyning, og hvor den helt rene strømmen uten tvil går direkte til å lade opp batteriene!

Jeg har lyttet til enhetene mens de ble forsynt av henholdsvis deres egne strømforsyninger og av sPS-1000, og jeg kan ikke si at det var noen merkbar forskjell på lyden. Jeg vil imidlertid ikke si at det under de rette omstendigheter ikke kan være tilfellet. Og den kler bestemt anlegget bedre enn to strømadaptere i tillegg til samlingen. Men jeg ville nok velge å spare de 7.500 kroner og brukene pengene på en ukes ferie i stedet.

 

Konklusjon

SOtM har fått til et lekkert alt-i-ett high-end sett som håndterer alle dine lydkilder og –filer, uansett format. Men det koster å være med i den høye ende, og skal du bare kjøpe et av apparatene fremfor hele stabelen bør nok valget falle på sDP-1000. Ved siden av å være en kapabel DAC i den tunge ende, har den ytterligere den fordelen at det skjuler seg en komplett forforsterker i den også.

Mediaserveren er et ytterst behagelig selskap, men hvis du ikke ser integrasjonen som en ekstra fordel, kan man godt finne billigere mediaservere og ditto avspillere. Den eksterne strømforsyningen er heller ikke helt uunnværlig.

Bli abonnent for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Full digital tilgang


4 uker for 1 ,-
Pris pr.måned: kr 49. Ingen bindingstid.

Prøv i 4 uker for 1,-
Inkluderer:
 • Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • Ukentlig nyhetsbrev
 • Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • Lagre dine favorittartikler
 • Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • Våre journalisters analyser og kommentarer

Print + full digital tilgang


1 år (11 utgaver) for 749,-
Velkomstgave: KYGO E4/1000

Få print + digital
Inkluderer:
 • 11 utgaver av Lyd & Bilde printutgaven i posten
 • Velkomstgave (KYGO E4/1000)
 • Digitalutgaven
 • Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • Ukentlig nyhetsbrev
 • Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • Lagre dine favorittartikler
 • Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • Våre journalisters analyser og kommentarer

Print + full digital tilgang


1 år (11 utgaver) for 1149,-
Velkomstgave: KYGO A4/300 BT

Få print + digital
Inkluderer:
 • 11 utgaver av Lyd & Bilde printutgaven i posten
 • Velkomstgave (KYGO A4/300 BT)
 • Ny film fra sfanytime.com hver måned
 • Digitalutgaven
 • Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • Ukentlig nyhetsbrev
 • Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • Lagre dine favorittartikler
 • Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • Våre journalisters analyser og kommentarer

Print + full digital tilgang


6 mnd (6 utgaver) for 425,-
Få print + digital
Inkluderer:
 • 6 utgaver av Lyd & Bilde printutgaven i posten
 • Digitalutgaven
 • Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • Ukentlig nyhetsbrev
 • Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • Lagre dine favorittartikler
 • Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • Våre journalisters analyser og kommentarer
JBL L100 Classic

JBL L100 Classic

JBLs klassiske bestselger er reinkarnert i en av de festligste høyttalerne vi har hørt på lenge.

Legg til som favoritt
Como Audio Bluetooth Turntable

Como Audio Bluetooth Turntable

De har bare en platespiller, men den er til gjengjeld meget god - og trådløs.

Legg til som favoritt
Sony PS-LX310BT

Sony PS-LX310BT

Med et par trådløse hodetelefoner og Sony-spilleren, er du klar for din første vinylsamling.

Legg til som favoritt
Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

Den mest klassiske av alle brennvidder, holder seg godt i Panasonics fullformatutgave.

Legg til som favoritt

SOtM sMS-1000U

 • Innganger: Ethernet
 • Tilkoblinger: USB, VGA, DVI
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm (BxHxD)
 • Pris: 22.300 kr

 

SOtM sDP-1000

 • Digitalinnganger: RCA x 2, optisk, USB, BNC, AES/EBU XLR
 • Analoginnganger: 2 sett stereo RCA
 • Tilkoblinger: Ubalansert RCA, balansert XLR
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm (BxHxD)
 • Pris: 27.000 kr

 

SOtM sPS-1000

 • Utganger: 3 x DC-kontakt 5-21 V
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm (BxHxD)
 • Pris: 8.900 kr

 


Pris: 58200 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

  Les også

  Google Nest Hub

  Google Nest Hub

  Google Nest Hub er neste steg i måten vi henter informasjon og styrer det smarte hjemmet.

  Legg til som favoritt
  Huawei: Ingen rykende pistol!

  Huawei: Ingen rykende pistol!

  Huawei går rettens vei for å raskest mulig prøve å stoppe blokkeringen som truer selskapets produksjon av smarttelefoner og datamaskinerLegg til som favoritt
  Se, en ny iPod

  Se, en ny iPod

  Apple slipper en ny iPod, det er ikke sikkert det er så dumt.Legg til som favoritt
  Google Nest Hub lanseres i Norge

  Google Nest Hub lanseres i Norge

  I dag blir Googles "smart-skjerm" tilgjengelig i norske butikker! Legg til som favoritt
  Nå kommer den raskeste MacBook Pro noen gang

  Nå kommer den raskeste MacBook Pro noen gang

  MacBook Pro nå med 8 kjerner for første gang. Den nye bærbare maskinen kommer i to versjoner på henholdsvis 13” og 15”.Legg til som favoritt
  Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

  Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

  Huawei er fortsatt ikke tørre bak ørene, mens Asus lenge har vært dominerende på PC-markedet. Men hvem vinner kampen om å få sine ultralette bærbare med i din bagasje?

  Legg til som favoritt
  Microsoft Surface Pro 6

  Microsoft Surface Pro 6

  Microsoft Surface Pro 6 er den beste hybridmaskinen på markedet. Men den trenger fornyelse.

  Legg til som favoritt
  Smartklokker - Huawei vs. Samsung

  Smartklokker – Huawei vs. Samsung

  Både Huawei og Samsung er klar med nye smartklokker med fokus på fitness og trening. Vinneruret er også det smarteste.

  Legg til som favoritt
  Lukk meny