annonse
annonse

test: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 IS Pro

Påkostet reisezoom

Oktober 2016
Olympus M. Zuiko ED 12-100mm f4 Pro
Oktober 2016
Olympus M. Zuiko ED 12-100mm f4 Pro

Her er en gjennomført god zoom med alle egenskapene man trenger, og ytelse som forsvarer prisen.

Lyd & Bilde mener

Svært godt korrigert optikk med meget jevn og høy skarphet, lav fortegning og frost- og værsikret mekanikk. Innebygget stabilisator.
Femsifret pris og bare moderat lysstyrke på kortere brennvidder.

Mens mange kan klare seg med bare en zoom, er det ofte en begrensning hvis man trenger noe mer mer rekkevidde. Da velger de fleste en såkalt telezoom. Zoom som gir mer brennvidde i den lange enden. Den som trekker motivet nærmere.

Som regel følger det med noen ulemper. Man sitter plutselig med to zoomer, kanskje er ingen av dem særlig lyssterke, og er man på reise kan det være upraktisk med mer å dra på.

Der kommer reisezoomen inn. Ofte kjennetegnet ved at den gir stor rekkevidde, slik at man får bred vidvinkel og skikkelig tele i ett og samme objektiv. Alt på ett sted, betyr selvsagt kompromisser. Den optiske konstruksjonen blir kompleks, lysstyrken varierende og dersom man samtidig ønsker skarp bildekvalitet: Høy pris.

Det finnes gode alternativer til lavere pris. Canon-kameraer kan bruke EF-S 18-200, eller tilsvarende fra Sigma, for ikke å glemme Tamron 18-270mm og 18-250mm. De to sistnevnte kan også brukes på Nikon, og Nikon-brukere har i tillegg både en Nikkor 18-200 og en Nikkor 18-300mm å velge mellom.
Felles for dem alle, er moderat og varierende lysstyrke, størrelsen, vekten og varierende optisk ytelse. Sånn blir det når kompromisser må inngås for å holde et moderat prisnivå.

Olympus-eiere har også kunnet utvide med tilsvarende zoomer (14-140mm f4-5.6), men nå kan de (og Panasonic Lumix-eiere) oppgradere til en mer lyssterk, værtettet og solid bygget reisezoom, med optisk bildestabilisator inkludert.

Les testen av Olympus PEN-F her

(Foto: Produsenten) En så kompleks konstruksjon blir ikke billig, når den skal ha stor rekkevidde, værtetting og mekanisk stabilitet.
(Foto: Produsenten) En så kompleks konstruksjon blir ikke billig, når den skal ha stor rekkevidde, værtetting og mekanisk stabilitet.

Allround

Den nye M.Zuiko ED 12-100mm med lysstyrke f4, dekker et brennviddeområde tilsvarende 24-200mm (84-12 graders bildevinkel). I praksis betyr det at zoomen dekker alt fra landskap til sport, og med stillegående autofokus er den også egnet til video. Sammenlign det med en normal 14-42mm zoom, som dekker 75-29 graders bildevinkel, så skjønner man at ED 12-100 er et langt mer anvendelig objektiv.

Værtettet og anvendelig

Det er også mye dyrere, men så hører det til Olympus pro-serie med sju værtettede, frostsikrede og solide objektiver for tøff bruk. Det er også et komplekst objektiv, med hele 17 linselementer fordelt på 11 grupper, hvorav tre av dem er asfæriske. Fem er såkalte ED-elementer og to av dem Super HR, som betyr at objektivet kompenserer for avvikende lysspredning, kromatisk avvik og skal gi jevnere skarphet.

I tillegg har det integrert optisk bildestabilisator (kan slås av), som sammen med et Olympus OMD EM1 mk II med innebygget stabilisator, gir opp til 6,5 trinns kompensering. Altså kan man få relativt skarpe bilder ned til 6,5 trinn lavere lukkertid. Som er ny rekord for en ojektiv-kamera-kombinasjon.

Type:. 12-100mm zoom (tilsv. 24-200) Lysstyrke: f4.0 Nærgrense: 15 cm Filterdiameter: 72 mm Linseelementer: 17 Mål: 117 x ø76 mm Vekt: 561 gram Annet: Solblender, manuell fokus, værtettet, optisk bildestabilisator For:
Olympus og Panasonic Micro Four Thirds
Pris: 12990,-

Alltid oppdatert!

Meld deg på Lyd & Bilde nyhetsbrev