Tivoli-PAL+-II

Test av 15 DAB -radioer

Nå må du ha DAB-radio

Alle som skal kjøpe ny radio, bør velge en DAB-radio. Bare da er man sikker på at man får lyd i radioen i fremtiden. Her er 15 DAB-radioer, fra tusenlappen og oppover.

Digital radio er ikke noe nytt. I Norge er det lenge siden prøvesendinger startet med digital distribusjon av radiosignaler. I form av DAB – Digital Audio Broadcasting – som er en standard for digitalradio som mange andre land også har valgt. Her hjemme har DAB vært gjenstand for mye debatt. Blant annet har programleverandører og elektronikkbransjen etterlyst en slukkedato for FM-nettet, slik at man kan flytte hele radiodistribusjonen over i et digitalt sendenett.

I en Stortingsmelding fra februar 2011, foreslår Kulturdepartementet at FM-båndet skal stenges i 2017, noe som vil gjøre FM-radioen ubrukelig. Med mindre radioen også har innebygget DAB-mottaker.

Det har alle de 14 bordradioene og DAB-adapteren vi tester her. De har også DAB+, som er en nyere DAB-standard, hvor lydkomprimeringen er langt mer effektivt, noe som gir distributørene bedre plass til kanaler i sendenettet, og teoretisk bedre lyd enn dagens DAB-standard – DAB uten pluss.

Dagens DAB-format er nemlig en gammel teknologi, basert på MP2, forløperen til MP3-formatet som alle kjenner fra lydfilene på MP3-spilleren og PC-en hjemme. MP2 bruker en eldre og mindre effektiv lydkomprimering enn MP3, og mange mener at det er årsaken til at de ikke føler at DAB gir bedre lyd enn FM-radio.

Flere land enn Norge har valgt å satse på DAB, men de velger DAB+ som bruker AAC+-koding av lydsignalet som teknisk sett kan gi bedre lyd. AAC-formatet brukes blant annet i iTunes, musikkbutikken til Apple, og i alle iPod-er og iPhone-modellene. DAB+ er ikke bakover kompatibelt med DAB, derfor selges de fleste radioer i dag med mottakere for både DAB og DAB+. Da er man sikret radiolyd også etter 2017, for mye tyder på at DAB-nettet som i dag har over 80 prosent dekning i Norge, vil bli oppgradert til DAB+.

I denne testen har vi tatt et tverrsnitt av markedet med i testen, hvor 14 bordradioer og en DAB-adapter settes under lupen. I testen har vi lagt vekt på brukervennlighet og lydkvalitet, men også tilkoblingsmuligheter. For det kan være kjekt å kunne koble til en iPod, for ikke å snakke om et par hodetelefoner. Nesten alle radioene i testen kan kobles til stereoanlegget i stuen, da får man enda bedre lyd, og selv monoradioene gir deg da stereolyd. Det er også mulig  høre radio hvis man er tilkoblet internett, slik at man kan høre radiosendinger på nettradio, enten det er på mobilen eller hjemme. Noen av radioene i testen har også trådløs mottak av nettradio i tillegg.

Hva er DAB?
Det er digital kringkasting av lyd. Kan også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger over eteren. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB over 192 kbps. Til sammenligning er en CD på 1411 kbps datastrøm.

Hva er fordeler og ulemper med DAB?
Fordelene med DAB er muligheten for å sende mange frekvensblokker, noe som gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. Det kan lages programmer i egne sendeblokker for en kort periode. For eksempel OL-radio, VM-radio, osv. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Akkurat som en FM-radio.

Når må jeg kaste mine FM-radioer?
Har man god DAB-dekning, kan man trygt bytte ut sine gamle radioer med DAB-radioer. Så å si alle radioer som selges i dag er både DAB, DAB+ og FM-radio. FM-sendenettet stenges med overveiende sannsynlighet i 2017, så man har god tid. Husk å levere brukte radioer på en avfallsstasjon, eller i forretningen der du kjøper DAB(FM)-radioene dine.


Kommentarer (7)
 1. Lars Lyset 17.09.201116:43

  Denne artikkelen virker «kjøpt og betalt». Først og fremst fordi Digitalradio Norge AS i siste nummer av Eureka (fra WorldDAB) opplyser dette, de bruker PR byrå til å fremme positiv omtale om DAB og prøver å vinne gehør for DAB hos journalister. Lyd og Bilde har gått fem på med denne testen og er dermed «brukt» i denne saken.

  Bakgrunnen er den grundige feilinformasjonen rundt FM avvikling. Eventuelt vedtak om FM avvikling for RIKSRADIOER skal skje i januar 2015 hvis hovedkravene er oppfylt.

  For lokalradioer, vil mange fortsatt kunne fortsatt sende på FM.

  FM nettet blir derfor ikke stengt – men beholdt for mange aktører.

  • JosteinB 19.09.201121:46

   Lokalradio-konsesjonene er enda ikke forlenget. Og om de blir det, vil lokalradioen gradvis bli radio for museums-utstyr.

   At FM-BÅNDET (eventuelt en viss andel av det) blir holdt tilgjengelig for lokalradio må vi regne med, men sendeteknologien bør digitaliseres til f.eks. DRM, som i FM-båndet får kanaler brede nok til å gi like god lydkvalitet (og f.eks. mulitikanal-muligheter) som DAB. DRM er en en-sender-per-kanal teknologi, og er derfor (og av enkelte andre grunner) langt bedre egnet for lokalradio enn hva DAB er.

 2. JosteinB 19.09.201121:40

  > Dagens DAB-format er nemlig en gammel teknologi, basert på MP2, forløperen til MP3-formatet

  Mange tror at MP3 var en «forbedring» av MP2 – en etterfølger som gjorde MP2 avlegs. Det er ikke tilfelle: MP2 er en «proff-standard» designet for å kunne tåle mange sykluser komprimering/dekomprimering uten hørbart kvalitetstap, tåle bitfeil i overføringen etc. MP3 ble utviklet (i parallell med MP2) med et annet siktemål: En «konsument-standard» for det siste leddet fra skive/fil til høyttaler, over en støyfri kabel på maks et par meter. MP3 gir avkall på noen proff-kvaliteter, og kan derfor komprimeres noe mer.

  Oldtimere som husker analog-tiden kan gjerne sammenligne MP2/MP3 med DolbyA/DolbyB. Ingen studioer skiftet til «etterfølgeren» DolbyB utviklet for konsumentmarkedet, selv om det var en nyere standard.

  > mange mener at det er årsaken til at de ikke føler at DAB gir bedre lyd enn FM-radio.

  Opplevd lydkvalitet er en tilnærmet direkte funksjon av den bitraten lytteren kan avlese i radioens display. I en dobbelt blindtest der verken lytterpanelet eller testleder vet om bitraten er 128, 160 eller 192 kbps, eller om det er CD-lyden direkte, viser det seg at lytterpanelets selvsikkerhet faller som en stein.

  Når det er sagt: DAB+ sin AAC+ imponerer ENORMT – spesielt hvor langt ned bitraten kan kjøres før lyden blir «uutholdelig». F.eks. til bilradio-bruk, eller som hytteradio, er kvaliteten ved 32 kbps «god», og helt ned til 20 kbps er den «akseptabel» til slikt bruk. (DRM-koding på lang- og mellombølge, som vurderes for å dekke fjellheimen og andre «øde» områder, vil være begrenset til rundt 24 kbps.)

  > Flere land enn Norge har valgt å satse på DAB, men de velger DAB+

  Flere land har OGSÅ åpnet for DAB+. Det er i Europa solgt flere titalls millioner DAB-radioer som ikke handterer DAB+, og de mer enn tusen kanalene som har vært veletablert i et antall år går alle på tradisjonell DAB. En ny kanal som sender i DAB+ bør være svært klar over at det pr. idag utelukker millionvis av lyttere over hele Europa. Legg for øvrig merke til at DAB eller DAB+ avgjøres i senderstudio for hver kanal. Sendernettet er identisk, og samme sender kan gjerne formidle en miks av DAB og DAB+ kanaler i samme blokk.

  > som gir distributørene bedre plass til kanaler i sendenettet

  Første utbyggingssteg for DAB gir Norge rundt 20 kanaler med høy kvalitet (192 kbps), eller 30-35 med kvalitet tilpasset behovet (det er meningsløst å sende NRK Stortinget i 192 kbps stereo!) Vi har ikke lyttere nok til å finansiere særlig mange flere kanaler. Det er frekvenskapasitet til godt over det dobbelte i Bånd III (og det mangedobbelte i bånd L). Å skifte teknologi som vil gjøre de aller fleste DAB-radioer som er mer enn 1-2 år gamle, kun for å kunne ytterligere doble til et total på 120-150 kanaler, takket være DAB+ sin bedre komprimering, er ganske absurd i Norge.

  Mitt stalltips: NRK vil ta to steg i ett tak – når (/hvis) de begynner å sende musikk i multikanal, vil det være med DAB+, som er fullt ut klar til både 5.1 og 7.1 (og 23.1, om du vil). Du skal ikke bli nødt til å skifte radio én gang pga. DAB+, og så et par år senere pga. 5.1!

  > DAB+ er ikke bakover kompatibelt med DAB

  Det er en annen kodek, men svært mye av det andre er akkurat det samme. Det blir som om du plugger inn en AAC+ kodek i Windows Media Player – det er bare en enkelt modul der det nå finnes ytterligere ett valg. Hovedparten av WMP er den samme gamle. Problemet er at radioer ikke er laget for «plugins» med ulike kodeker. De kunne vært det, men det er ikke noe tradisjonelt marked for slikt på radiofronten.

  Den aller største fordelen ved DAB er at NRK P1-dekningen SKAL omfatte praktisk talt hele Norge. Siden kanalene ikke sendes hver for seg, men i «pakker» på 6-12 kanaler, får vi med på kjøpet de kanalene vi egentlig er interessert i, også langs landeveien nordpå, på campingplassen ute i fjordgapet og inni tunnellene.

 3. Kalle Kanin 19.09.201122:30

  Dyrt?
  Er det andre som synes dette var velidg dyre radioer?
  Og kun to av disse hadde så vidt jeg kunne se CD-spiller…

  Foreløpig er vi langt unna at DAB kan ta over for FM:
  – Det er generelt dyrt
  – Dårlig utvalg (ref. kun to av disse med CD-spiller)
  – Tross alt forholdsvis begrenset bedring i lydkvalitet
  – Miljøaspektet (Hundretusenvis av radioer må kastes)

  Jeg kjøpte nettopp ny radio på kjøkkenet, og havnet på en FM-radio med CD-spiller og USB-tilkobling. Jeg fant rett og slett ikke noen DAB-radioer som hadde CD-spiller i noen normale elektronikk-butikker. Og når jeg ser prisene her, hadde ikke disse spillerne vært noe alternativ. Betaler ikke 3-4000 for en «vanlig» kjøkkenradio. Da kjøper jeg et Sonos-anlegg istedenfor.

  Og man kan heller ikke forvente at «den gemene hop» skal måtte løpe på HiFi-Klubben e.l. for å kjøpe en radio…

 4. Østlending 22.09.201123:42

  Sannsynligvis går DAB om noen år avdundas uansett siden da stadig flere for lengst har tatt i bruk langt bedre løsninger enn DAB og DAB+. Selv har jeg forsøkt 2 ulike DAB lommeradioer, den ene som var produsert i lavkostland og ble solgt gjennom gi bud nettbutikken Netthandelen Norge brøt sammen i løpet av 2 måneder. Phillips sin DAB kommeradio som ble lansert for et par år siden fungerte noenlunde greit så lenge jeg anvendte den, men man skal huske på at DAB bruker 10 ganger så mye strøm som FM radioer og derfor ble batteriene tømt i løpet 2,5 time. Det var da enda bra at det faktisk fulgte med oppladbare med på kjøpet. Men DAB+ støtte var det ikke overhodet ikke snakk om. En mini DAB mottaker for lydanlegget i stua støttet ikke mere enn et begrenset utvalg av kanaler og heller ikke den har støtte for DAB+. De siste årene har det skjedd enormt mye siden de fleste idag også her i Norge og verdens ellers anvender smarttelefoner og etterhvert også nettbrett og tilsvarende håndholdte enheter som bl.a. Ipad/Iphone/Ipod Touch eller annet. De inneholder tilgang til trådløst internett og i mange tilfeller også trådløst mobilt internett. Vi har fått både Spotify og Wimp som har gjort at de fleste lar platesamlingen støve ned. Digital Radio gjennom glimrende Apps programmer som TuneIn Radio (helst Pro utgaven som koster et par tiere der man i tillegg bl.a. kan ta opp og lagre radio sendingene på minnekortet og avspilles selv i offline modus)
  Ellers Live 365 som også byr på musikk og radioer fra hele verden på samme måte som nevnte TuneIn Radio. Ellers finnes egne Apps for de som kun vil har tilgang til samtlige norske radiokanaler og ikke bryr seg om de utenlandske. Det finnes faktisk flere titusener av rene musikk og radiokanaler på nettet som er fritt tilgjengelig verden rundt.
  Mange som følger med i tida har skaffet seg Logitech sine Squeezebox avanserte lyd produkter som setter DAB radioene på sidelinjen. Enten det er en radioutgave formet utgave med skjerm som en middels stor radio med bra høyttalere, eventuelt den kuule og lekre touch screen utgaven som henges på veggen evnt står i hyller eller andre steder eller den større stereoanlegg utseende typen. Til den følger også med den meget avanserte smarte fjernkontrollen som i seg selv også er et selvstendig produkt med en middels stor lnfoskjerm og har innebygget både hode/øretelfonugang og mini høyttalere. Samtlige av Squeezebox produktene uansett type har infoskjerm innebygget med unntak av stereoutgaven som gir brukeren fullstendig oversikt med detaljerte funksjiner som f.eks. Facebook Mini, E-post, Wimp, Spotify, Live365, platecovere og informasjon om radiokanaler, artister, musikk og veldig mye annet. Stadig flere nye Apps og funksjoner kommer til jevnlig og alle enhetene kommuniserer sammen via Wifi og med den avanserte fjernkontrollen kan man styre alle enhetene man har og bestemme hva hver enkelt skal avspille av musikk og radiokanaler. Produktene kan man gi ulike navn etter eget ønske og type. Det bra PC programvaren til Squeezebox er også naturlig å anvende da den også kan styre samtlige enheter man har samt i tillegg formidle musikkfiler man har liggende på harddisken. Derfor er det en del som har liggende hele sin samling av CD samlingen på PCs harddisk hvis ikke all musikken de liker og har er på Spotify og Wimp. At Canal Digital i Norge gir rimelig store avslag i prisene på kjøp av Squuezebox produktene for alle som liker å anvende Wimp er bra. Noe jeg gjorde i sommer og sparte 1000 kroner når jeg kjøpte Touch Screen utgaven og den meget avanserte fjernkontrollen. Squeezebox produktene har fantastisk lydkvalitet og har utganger selvsagt for å koble til både lydanlegg samt øre- og hode telefoner. Squeezebox er derfor også anbefalt av Hi Fi klubben Norge og har vunnet priser for beste lydprodukter i 2010 i en hel rekke land.
  Selv om vi fortsatt har over 5 år igjen før FM skal avsluttes i Norge, vil de fleste både i Norge og ellers for lengst ha tatt i bruk langt bedre løsninger enn DAB og DAB+. Bruken av digitalradio via internett verden over er alt en suksess enten det er via PCer eller håndholdte enheter eller digitalradioer med og uten DAB og DAB+. En av begrunnelsene for DAB og DAB+ skal overleve er at ikke trenger tilgang på internett. Man påstår at det moibile internettet i Norge ville kollapse hvis norske radiokanaler kun skulle være tilgjengelig via nett tilgang. Vel bruken av mobilt bredbånd er allerede svært høyt og man bygger ut kapasiteten kontinuerlig og den datamengden som går med til høre på radio er kun en brøkdel av alt det folk laster og streamer på sine bærbare PCer og smartmobiler og nettbrett nå i 2011. Om over 1 million nordmenn hører på norsk radio samtidig er det ikke det som tar knekken på mobilnettet.
  Nå har vi i Norge RiksTV med bakkenettet og enda så har man ikke fått opp farten på DVB (digitalt norsk TV for bærbare enheter). Både DAB, DAB+ og DVB er laget for sendes på undersekvenser på det norske bakkenettet. Men kun i Oslo internt har man testet ut digitalt DVB TV i flere år uten at det har tatt av. Resten av Norge har ikke fått sjansen til å teste det ut ennå. Jeg har et super håndholdt produkt som har dette innebygd, men får ikke anvendt det fordi det kun er i Oslo det testes ut.
  Da blir det til at man anvender tilgangen på 1500 TV og 15000 musikk og radio kanaler verden over som kringkastes gratis via nettet isteden.

 5. Bravorangutan 23.09.201109:31

  Clas Ohlson har en DAB-radio til kr 299, den burde absolutt vært med i testen. Den er kanskje vel verd å prøve siden DAB, med sin elendige lyd, allerede er håpløst gammeldags.

 6. hva er FM radio ?