Denon AH-D7200 - Lyd & Bilde

TEST AV Denon AH-D7200

Luksus til bortskjemte ører

Denons referansehodetelefon gir avslappende vellyd til godstolkonserten, uten ü tømme pensjonssparingen.

Lyd & Bilde mener:
Kjempelekker design i flotte materialer, med øreklokker i ekte tre. Og lyden matcher utseendet.
Det koster noe ü vÌre med i den høyeste klassen. Ingen 3,5 mm kabel. Diskanten er ikke superdetaljert.

High-end er per definisjon eksklusivt. Skal man ha et produkt av ypperste klasse, koster det nødvendigvis mer enn en tilfeldig metervare. Men nür det gjelder hodetelefoner, gjør det ikke fullt sü vondt som ved for eksempel høyttalere. Du trenger ikke selge din nesten nye Mercedes for ü fü rüd, du kan nøye deg med sykkelen.

Denon AH-D7200 er Denons nyeste produkt i hodetelefonenes Ferrari-klasse. Selv om prisen er solid, er den faktisk litt rimeligere enn forgjengeren AH-D7100, og bare halvparten sĂĽ dyr som den tidligere testede AH-D7000, som begeistret oss i 2009.

Skal man beskrive AH-D7200 med ett ord, må det være ”lekker”. Og med to ord blir det ”ualminnelig lekker”.

Metalldelene er i kraftig aluminium, og hodebøylen i stål er trukket med mykt, quiltet skinn. Øreputene er i ultramykt hanskeskinn. Og det er ikke snakk om ”vegetabilsk lær” eller ”proteinlær”, men om den ekte vare. Små påskelam måtte bøte livet for å levere skinn til hodetelefonene. Men de døde ikke forgjeves. For det er en opplevelse i exces.

Den opplevelsen fortsetter ut i øreklokkene, som er utformet fra hvert sitt massive stykke valnøttre. Det ser ikke bare flott ut, men skal vÌre langt mer resonansdødt enn de plastmaterialene de fleste bruker. Ettersom det produseres flere høyttalere i tre enn plast, høres det rimelig ut.

AH-D7200 er ikke den første hodetelefonen med klokker i tre. Audioquest Nighthawk er et annet eksempel. Og Denons AH-D7000. og AH-D7100.

Drivermembraner i nanofibre, øreputer i lammeskinn, kabler og ørekopper i ekte valnøttetre. Detaljene stür i kø pü Denon AH-D7200. Foto: Denon

99,99999

Driverne, altså de små høyttalerenhetene i øreklokkene, har neodymiummagneter og membraner i nanofiber. Kablene er utført i ”seven nines” oksygenfritt kobber. Altså kobber med en renhet på 99,99999 prosent. Kabelen er avtakbar, men det følger ikke med noen mobilkabel. Her brukes kun fullstørrelse kvarttommers jack som på klassisk utstyr. AH-D7200 kan godt drives av en mobiltelefon hvis man kjøper en egnet kabel, men er primært beregnet til hjemmebruk. Det som forundrer oss mer, er at det ikke følger med kabel til balansert drift.

Lyden av AH-D7200

Som det stykke high-end den er, er AH-D7200 kresen på hva du kobler den til. Den ble først testet koblet til et E-mu 404 USB semiprofesjonelt lydkort med innebygget Klasse-A hodetelefonforsterker. Det låt utmerket, og det var ikke noe galt. Men det kunne altså godt vært noen flere detaljer. Og like viktig var at forskjellen på gode opptak og de som bare var ok, ikke var så uttalt som man kunne forvente av et produkt med ordet ”Reference” på emballasjen.

Heldigvis stĂĽr det akkurat et kjempemessig referanse-sett fra Marantz i testrommet, bestĂĽende av DAC/SACD-spilleren SA-10 og forsterkeren PM-10. Med 400 watt per kanal og en sekssifret pris er det avsindig overkill, men til gjengjeld ogsĂĽ garanti for at signalet er pĂĽ topp hele veien til hodetelefonkabelen.

Ingen skryt

Med forbindelsene i orden kunne man høre hva AH-D7200 egentlig kan. Ved første ørekast kan den virke tam, da man ikke overveldes av et utrolig antall detaljer. Med det rette opptaket (og en god hodetelefonforsterker) kommer de imidlertid mer til sin rett. Om det skyldes øreklokkene i valnøttre, vites ikke. Men Denon AH-D7200 er behagelig fri for resonanser og støy. Og like fri for skryt og imponatoreffekt.

En tilbakevendende testlåt som I’m Confessin fra Jazz at the Pawnshop viser hva hodetelefonene duger til. Vibrafonspill og saksofon står levende og dynamisk i rommet, mens snakken går ved bordene i lokalet og glass samles inn til oppvask. Selv om det er detaljer i massevis, er det musikken som helhet som er i fokus. Mikrodetaljene på hi hat og cymbaler er imidlertid hørt mer detaljert på for eksempel Focal Elear – og Denon AH-D7000.

Solosang, som Tom’s Diner med Suzanne Vega eller Scarlet Ribbons med Sinead O’Conner låter pent, rent og velartikulert. Men den ultimate gåsehudopplevelsen hvor man fornemmer det minste åndedrag, mangler.

Der hvor AH-D7200 er i sitt ess, er i rytmiske stykker. Nür orkesteret stemmer i pü Bangkok fra Chess, er dynamikken nesten skremmende. Og det dype, tørre bassporet pü Right Hand Man fra Hamilton gjengis med klinisk presisjon og dynamikk.

Konklusjon

Denon AH-D7200 koster ikke mer enn en økonomisk mellomklasseforsterker eller en ny smartmobil, så sett i det lyset burde den være tilgjengelig for de fleste. Men du må muligens fortsatt overbevise din bedre halvdel om at det gir mening å droppe en week-end tur til London for å kjøpe noe som allerede – i en langt mer ydmyk form – følger med mobilen. Lykkes det, får du en hodetelefon som kan få de beste sidene ut av musikken din. Spesielt hvis du lar den bli drevet av en ordentlig hodetelefonforsterker. Den er ikke et innlysende valg til monitorbruk, men til hjemmehygge av ypperste kvalitet er den verdt pengene. Det finnes enda bedre konkurrenter som trekker frem langt flere detaljer, som Pioneer SE-Master 1, men da kommer det også til å gjøre ekstra vondt i lommeboken!

quote

Fakta & Rating:
 • Type: Over-ear, lukket
  Drivere: 50 mm
  Frekvensområde: 5–55 000 Hz
  Følsomhet: 105 dB
  Impedans: 25 ohm
  Vekt: 385 gram
  Web: hifiklubben.no

  Pris: 6,498,-
  Les ogsĂĽ
  TEST: Klipsch Heritage HP-3

  Full tenning i ørene

  Ikke bare er HP-3 de dyreste hodetelefonene fra Klipsch gjennom tidene. Det er ogsü noe av det deiligste vi har hørt pü lenge.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solide og kraftfulle

  Med kraftige aluminiumbøyler og kompetent støyredusering er Denon en pülitelig reisekamerat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En umoderne skuffelse

  Tross lav prislapp kan denne eldre modellen ikke ta opp kampen mot de nye konkurrentene.

  TEST: Urbanista New York

  Rimelige og praktiske

  Brukervennlige hodetelefoner med bra lydkvalitet, men støyreduseringen er et kompromiss.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet til budsjettpris

  Sennheiser har slanket det riktige, og beholder mange fordeler fra sine dyrere hodetelefoner.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billige, men middelmĂĽdige

  Til tross for den lave prisen finnes det bedre alternativer, da ulempene er flere enn fordelene.

  TEST: Seks prisgunstige støyreduserende hodetelefoner

  Støyredusering i økonomiklassen

  Med disse mer budsjettvennligere hodetelefonene kan ogsĂĽ de som reiser litt sjeldnere slippe duringen i flyet.

  TEST: JBL E65BTNC

  DiskrĂŠ og vellydende

  JBL starter bra, og leverer et par fine hodetelefoner med bra lyd og uten større feil.

  TEST: Beoplay H9i

  Stram og lys lyd fra B&O Play

  Bedre design, lyd og støyredusering, sier de selv. Men er H9i bedre enn sin forgjenger?

  TEST: Kygo A6/500

  Stor lyd i lite format

  Mindre hodetelefoner som ligger utenpü øret har ofte slankere lyd enn sine større slektninger. Ikke denne.

  TEST: Pioneer U-05

  Gjør alvor ut av hodetelefonene

  Pioneer U-05 er en meget habil hodetelefonforsterker. Den gjør alt riktig, og funker ogsü fint som DAC og forforsterker.

  TEST: 8 trüdløse in-ear propper

  Ingen spor av snor

  Det er trüdløse hodetelefoner. Og sü er det helt trüdløse hodetelefoner!

  Vürt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmül eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

  Du kan sende mail eller ta en telefon.

  Åpningstider: mandag – fredag

  0900 – 1130 og 1230 – 1500.

  Support Tlf: 815 73 510

   

  Support email: abo@lydogbilde.no 
  ×