Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ny 4K-referanse fra Panasonic?

Panasonic slipper sin etterlengtede toppserie AX900, samt en ny gigant-TV på 85 tommer.

Skrevet av / 03.09.14 - 17:10
Ny 4K-referanse fra Panasonic?

IFA-messen er akkurat i gang, og Panasonic er først ut med sine TV-nyheter. Flere av modellene er tidligere vist på CES-messen i Las Vegas, men da bare som prototyper. Nå dreier det seg om ferdige, offisielle og produksjonsklare modeller som straks er klar for butikkhyllene her hjemme.

Først ut er den nye AX900-serien, Panasonics etterlengtede toppmodell. Panasonic kunne lenge krone seg med tittelen «markedets beste tv» med referanse-plasmaskjermen TX-P60ZT60, en status de har kjempet hardt for å gjenerobre med sine LED-skjermer.

For å oppnå et svartnivå som kan sammenlignes med plasma, har Panasonic tatt i bruk såkalt LED-bakbelysning med lokal dimming (Direct LED). Det vil si at individuelle partier på skjermen (i likhet med plasma, og i motsetning til kant-LED) kan være tent og slukket parallelt med hverandre. For å unngå den t «halo» glorie-effekten rundt objekter som kan oppstå på denne typen skjermer, bruker Panasonic et meget finmasket nett av lysdioder, samtidig som de analyserer bildematerialet ekstra nøye piksel for piksel før lysstyrken justeres deretter.

Støtter HEVC
AX900 får gode tilkoblingsmuligheter, deriblant HDMI 2.0 kontakter som støtter 4K-oppløsning med 60hz bildefrekvens, samt den nye komprimeringsstandarden HEVC (High Efficiency Video Codec). Innebærer det også støtte for Netflix i 4K? I teorien ja. Panasonic forteller i pressemeldingen at de «samarbeider tett med Netflix» for å sikre 4K-støtten til AX900 slippes i butikk. Lillebroren TX-65AX800E har som kjent manglet denne finessen, men dette skal altså være rettet opp på AX900. Oppdatering kl 1830: Panasonic bekrefter nå at de vil ha Netflix 4K klar til AX900 slippes i oktober, OG at dette dessuten vil gjelde den tidligere lanserte AX800 modellen. Det er i så fall gode nyheter!

THX-godkjent
For å sikre en best mulig og naturlig fargegjengivelse til film, har bildeingeniørene angivelig samarbeidet tett med datterselskapet Panasonic Hollywood Labs. AX900 bruker meget avansert kalibreringsteknikk med en såkalt «3D look-up table» som normalt kun forbindes med profesjonelle og svært dyre studiomonitorer. I tillegg har AX900-serien fått THX-godkjenning med tilhørende forhåndskalibrerte bildemodus.

AX940
I tillegg til AX900-serien som blir tilgjengelig i 55 og 65 tommers utgave, slår Panasonic på stortromma med 85-tommeren 85AX940, som lover en spektakulær TV-opplevelse. Denne modellen har et noe enklere bildepanel uten ekte LED-baklys, men utover det har den samme kraftige bildebehandling og finesser.

Har Panasonic greid å lage en ny referanse i 4K-klassen? Vel, 65″ prototypen så meget lovende ut da vi fikk se den på et mørkt bakrom på CES ved siden av 60ZT60, og vi gleder oss til å kunne fortelle mer om inntrykkene her på IFA-messen, samt i en senere test.

AX630: Rimeligere 4K TV
panasonicax630-1l
Mens AX900-serien henvender seg til de som vil ha det beste og er villig til å betale for det. Heldigvis lanserte Panasonic også en ny serie med mer prisgunstige 4K-skjermer. AX630-serien kommer i 40, 48 og 55 tommers størrelse(TX-40AX630, TX-48AX630 og TX-55AX630), og er basert på den velkjente kant-LED teknikken. For å presse prisen har Panasonic også unnlatt å inkludere en HEVC mediaspiller og henviser i stedet til eksterne mediespillere. AX630-serien har imidlertid vanlige smart-TV apps som Youtube og Netflix i vanlig HD-kvalitet.

Norske priser på de nye Panasonic-skjermene er ennå ikke offentligjort, men vi oppdaterer så fort vi vet mer!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top