TEST: Sony XH9005 (KD-65XH9005) – God til sport og spill
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Sony XH9005 (KD-65XH9005)

God til sport og spill

Sony XH9005 er en velutstyrt og prisgunstig LCD-TV, med på mange måter utmerket bildekvalitet - men ikke uten problemer.

forfatter
Publisert 09.07.20 - 07:30
Karakter
Sony XH9005 (KD-65XH9005)
L&B mener
Sony-skjermen serverer fargesprakende og kontrastrike bilder, i tillegg til gode innstillinger for spill.
Det direkte LED-baklyset har dessverre ganske upresis lyskontroll, med tydelig lyslekkasje rundt undertekster på film.
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type:65” 4K LCD
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android
  • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Annet: X1 videoprosessor
Veil. pris 18.990Pr. 09.07.20 Produktside

Sony har hevdet seg bra på TV-fronten de siste årene, og årets modellsortiment er full av spennende modeller med alt fra eksotisk OLED-teknologi til sylskarp 8K-oppløsning blant spesifikasjonene. Til tross for dette er det kanskje en relativt rimelig og ordinær 4K LCD-TV det knyttes størst forventning til!

Sony KD-65XH9005. (Foto: Sony)

Den nye premium-modellen XH9005 henter mye teknikk fra Sonys dyrere high-end modeller, men til en langt hyggeligere pris. I tillegg har Sony selv hintet at dette kan være deres nye ”Playstation-TV”.

XH9005 skal nemlig være skreddersydd for gaming og klargjort for moderne spillkonsoller som PS5, med blant annet HDMI 2.1 kompatible innganger og lav forsinkelse (input lag), alt for å gi en sømløs spillopplevelse. XH9005 blir også tilgjengelig i et bredt spekter av størrelser, fra 55 og helt opp til 85 tommer. Her har vi tatt for oss 65-tommeren KD-65XH9005!

Design

Sony XH9005 har stram og lekker design, men den børstede rammen er en smakssak. (Foto: Sony)

Sony-skjermen har en stram og rettlinjet design: En skarpskåren ramme i børstet metall bidrar til et eksklusivt inntrykk. Samtidig påkaller rammen litt mer oppmerksomhet enn vi ideelt sett skulle ønske. Vi foretrekker en mest mulig diskré ramme, hvor det heller er bildet som står for wow-effekten.

XH9005 holdes oppe av to V-formede føtter som sitter montert relativt langt ute i kantene. TV-en får derfor en ganske bred benstilling som krever en tilsvarende bred TV-benk. Føttene kan fremstå litt upraktiske sammenlignet med for eksempel Samsung Q80T, som har en midtmontert fot. Det kan også komme i konflikt med enkelte lydplanker. Derfor kan nok en veggmontering på VESA-braketter være like smart i dette tilfellet. Det byr heller ikke på noen store problemer, da alle kontaktene vender til siden og tar liten plass.

Brukervennlighet og finesser

Sony XH90 kommer lastet med siste versjon av Android-systemet (9.0) og en mengde av apps om bord. Den nyeste Android-oppdateringen har blitt kjapp, enkel og oversiktlig å betjene: Sony har også lagt inn noen smarte hurtigmenyer, som gjør det enkelt å gjøre innstillinger på direkten uten å dekke til hele skjermen.

Som Android-TV-er flest har XH9005 full støtte for Google Assistant stemmestyring, og innebygd Chromecast gjør det enkelt å strømme eller dele innhold via Android-mobilen. XH9005 er også relativt ”Apple-vennlig” gjennom støtte for Airplay og Homekit, slik at den kan vise innhold fra iPhone eller inngå i et Apple-styrt smarthjem.

Den nye fjernkontrollen har fått Bluetooth, og er en drøm å bruke sammenlignet med den gamle IR-fjernkontrollen. (Foto: Audun Hage)

XH9005 kommer også med Sonys splitter nye fjernkontroll, hvilket er et lykketreff i vår bok: Den bruker Bluetooth-kommunikasjon for å kommunisere raskt og effektivt med TV-en, uten at du trenger peke den direkte mot TV-en. Dette fungerer ekstremt mye bedre enn den gamle infrarøde varianten.

Gaming-TV

Sony har gått langt i å lansere XH9005 som deres ”uoffisielle” Playstation-TV som er skreddersydd for moderne gamingkonsoller.

I løpet av året vil det slippes en firmware-oppdatering som vil gjøre to av HDMI-portene kompatible med viktige HDMI 2.1 finesser! Vi snakker selvfølgelig om 4K/120hz, VRR (Variable Refresh Rate) og ALLM (Auto Low Latency Mode) som ansees essensielle for kompatibilitet med moderne spillkonsoller. Her har XH9005 faktisk et fortrinn mot mange av de øvrige (også dyrere) Sony-modellene!

Dessverre: Uten tilgang til den aktuelle oppdateringen, og heller ingen ny PS5 eller Xbox til å teste med, er det i skrivende stund vanskelig å verifisere alt Sony lover.  Som alltid med varslede fremtidige oppdateringer, gjelder det å smøre seg med tålmodighet.

Sony-skjermen treffer imidlertid bra når det gjelder forsinkelse. Vi målte input lag til ca 15 millisekunder i Game Modus. Det er ikke like rekordraskt som f.eks Samsung Q80T men hurtig nok for de fleste.

Input lag: Sony-skjermen har lav forsinkelse på ca 15 millisekunder i Gaming-modus.

Bildekvalitet

Sony KD-65XH9005 kommer utstyrt med et 4K LCD-panel av typen VA (Vertically Aligned) som er kjent for bra kontrast og svartnivå. Vi har tidligere testet 2020-toppmodellen XH9505 med godt resultat. Den rimeligere XH9005 har flere likhetstrekk med denne – men også noen viktige forskjeller.

Til å starte med må XH9005 klare seg uten Sonys X-Wide Angle Technology, som i teorien gir noe smalere innsynsvinkel enn toppmodellen. Når det er sagt, opplevde vi ingen spesielle problemer med dette, og du skal sitte relativt langt ut til siden for å oppleve utvaskede farger.

Innenfor det man kan regne som normal sitteposisjon, har XH9005 imponerende sterke og nyanserte farger. Sony-skjermen har faktisk vesentlig sterkere og mer intense farger enn LG Nano90, samtidig som den treffer mer presist på fargebalansen. Resultatet er et bilde som er engasjerende å se på, samtidig som det føles naturlig og ikke det spor overdrevet.

Sony-skjermen utmerker seg også med svært god bildebehandling: Skarpheten er imponerende, og XH9005 greier å vise alt fra lavoppløste SD-sendinger til ekte 4K-film fra sin beste side, uten å introdusere overdreven skarphet eller ”grøtete” støyreduksjon. Bevegelsene er meget glatte og jevne, uten å introdusere unaturlig såpeopera-effekt. Faktisk er dette en av de bedre TV-ene vi har sett, når det kommer til glatte bevegelser.

Flott til sport og spill

De nevnte egenskapene gjør at Sony XH9005 egner seg utmerket til fartsfylt bildeinnhold. Våre testopptak fra Champions League fotball ser meget bra ut på Sony-skjermen, med livlige farger og glimrende støyreduksjon. Skjermen klarer å bevare skarpheten på spillerne og følger hurtige kamerabevegelser uten å bryte opp.

De samme kvalitetene kommer godt med når vi kobler til redaksjonens Xbox: Både first-person-shooters og eventyrspill ser skarpe og detaljerte ut i Gamingmodus, med sterke farger og smoothe bevegelser. Skjermen gir en hurtig og sømløs opplevelse, og vi finner lite å sette fingeren på når det gjelder spillytelsen. Vi kan knapt vente med å sjekke ut Sony-skjermen på neste generasjons spillkonsoller!

Les også Fantastisk bilde fra 85 tommer Med XH95 tar Sony oss for alvor inn i 2020 med overlegen TV-kvalitet. Og det fra LCD!
Sony 85XH9505 85" XH95

Upresist baklys

Førsteinntrykket av Sony-skjermen er altså i hovedsak meget positivt. Dessverre har XH9005 også et problem som trekker ned helhetsinntrykket. Ganske kraftig, faktisk!

En LCD-skjerm er som kjent avhengig av gjennomlysning for å vise bilder, hvis ikke ville bildet sett bekmørkt ut. Dessverre har denne gjennomlysningen en lei tendens til å blø igjennom og lyse opp de områdene vi helst vil bevare mørke, og således ødelegge for kontrasten. Det er nettopp denne uønskede bivirkningen man søker å unngå ved hjelp av et finmasket, soneinndelt LED-baklys som kan dempe lysstyrken lokalt.

Sony XH9005 har relativt få LED-soner, hvilket medfører at lyse objekter får et synlig omriss rundt seg. (Foto: Audun Hage)

Sony XH9005 bruker i likhet med toppmodellen XH9505 et direkte LED-baklys med lokal dimming, men det blir raskt klart at denne versjonen ikke kan måle seg med storebrorens suverene kontrast og lys-presisjon.

For det første er det åpenbart at Sony-skjermen har relativt få individuelle LED-soner i aksjon (ca 32 soner ut fra hva vi kan telle /se med det blotte øyet). I tillegg virker selve lyskontrollen overraskende klossete: Det er påfallende lett å registrere hvordan deler av skjermen tennes og slukkes i takt med bildesignalet, på en måte som kan virke sjenerende for mange. Dette er spesielt merkbart når man ser hvite undertekster på en mørk bakgrunn: Hver gang en ny filmreplikk i tekstform blinker imot oss, lyser det opp store blokker av skjermen i et gråaktig strølys!

Her ligger XH9005 åpenbart langt bak feltet, ikke bare sammenlignet mot en high-end modell som XH95, men også mer moderate premium-modeller: Konkurrenten Samsung Q80T har til sammenligning et langt mer presist og mindre iøynefallende LED-baklys. Vi skal heller ikke glemme skjermer med OLED-teknologi, hvor denne typen lyslekkasje ikke er noe tema i det hele tatt.

Vi prøvde oss frem mer ulike innstillinger og bildemodus, blant annet ved å sette Local dimming til ”High” – men lyktes ikke å bli kvitt problemet. Vi vet ikke helt om det skyldes begrensninger i hardwaren (for få LED-soner), eller software-problemer (mangelfull styring av lyset): Vi kan bare konstatere at andre produsenter har lykkes bedre med bakbelysningen enn Sony har på XH9005.

Lydkvalitet

Sony har utstyrt XH9005 med ekstra høyttalere: I tillegg til de vanlige driverne på undersiden, sitter det to små diskantenheter oppe på siden bak, som skal bidra til større luftighet og perspektiv i lyden (merk at det kun er 65” og større som får ekstra høyttalere, mens 55” modellen må klare seg uten).

Bildetekst: Sony XH9005 har ekstra diskanthøyttalere på baksiden. (Foto: Sony)

Lydgjengivelsen i praksis oppleves helt grei, men heller ikke mer. Stemmegjengivelsen er klar og tydelig, men lyden generelt fremstår litt slank og lite bassrik. Lydeffekter blir litt tamme, der grovkalibrede geværskudd høres mer ut som små kruttlapp-pistoler! Her trengs det helt klart en lydplanke for at lyden skal yte bildet rettferdighet.

Sony XH9005 støtter heldigvis Atmos lydprosessering og har HDMI eARC kontakten i orden. Dermed bør det være en smal sak å forbedre lyden med en separat lydplanke, hvilket du bør budsjettere med først som sist.

Konklusjon

Sonys nye premium LCD-TV har i utgangspunktet alt som kreves for å tilfredstille krevende TV-entusiaster: Med 4K LCD-panel med LED-baklys, flott fjernkontroll og lovende tilkoblingsmuligheter, er alt tilrettelagt for en høyverdig bildeopplevelse.

Sony-skjermen ser også imponerende bra ut i praksis, spesielt når det kommer til skarphet, fargegjengivelse og generell bildekvalitet. Bildebehandlingen er meget god, med glatte bevegelser og effektiv støyreduksjon.

Dessverre har XH9005 en svakhet som vil være et potensielt stort irritasjonsmoment for film- og serieelskere: Baklyset er ikke så presist som man kunne forvente, og etterlater synlige skygger og omriss rundt lyse objekter. Nok en LCD-svakhet som de beste modellvariantene har greid å dempe betraktelig, og ellers et problem du ikke vil finne på OLED-skjermer. Vi håper at Sony klarer å redusere denne svakheten med en fremtidig oppdatering, for XH9005 er en utmerket TV på alle andre områder.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

7 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Ett meget godt alternativ til denne skjermen er LG c9 og LG CX. 4 ganger hdmi 2.1, mindre inputlag (mener den ligger på 11 sek. 4k 120fps. Støtter Dolby atmos og ALLM, til og med GSync for de som kobler PCen opp mot tv.

Begge de TVene er også billigere (c9 55 tommer 12990kr. LG CX 65 koster vel det samme som denne i testen, men kommer ut bedre på tester og reviews på YouTube.

Vent til Black Friday i år og få de til 50 prosent rabatt.

Et spørsmål til dere i lyd og bilde. Xh900 har nå blitt testet av mange kjente tv og lyd skribenter på verdensbasis og har fått den høyeste poeng sum angående bilde kvalitet, operativsystem og lyd. Kunne ikke det vært lurt å av dere testet en annen xh9005 skjerm tilfelle det kunne være feilvar

Jeg har hatt alle 90-seriene til Sony siden 2016 (XD93/XE93/XF90/XG90) – og dette er noe de har slitt med lenge – men du tenker ikke over det – den lyssterke skjermen, den fantastiske gaming modusen, den utrolige fargemotoren og perfekt bevegelse overveier alt dette! Løp og kjøp!

Spørsmål angående omrisset på undertekstene – i hvilke omgivelser ble dette testet? Mørkt rom, lyst rom, eller begge deler? Vurderte denne TV-en sterkt, men akkurat den biten skremte meg litt vekk fra å kjøpe den.

Takk for utfyllende svar! Jeg sjekket min nåværende Sony-tv for moro skyld, og den hadde akkurat samme problemet med undertekster i de mørkeste scenene, men har aldri tenkt over det. Så forhåpentligvis klarer jeg å se bort fra det i framtida også. Har irritert meg mer over svartnivået på min nåværende TV som framstår i overkant pikslete. Gaming er nok det den vil bli mest brukt til, selv om jeg også ser en hel del filmer/serier også. Men ser denne har fått brukbare skussmål totalt sett hos andre som har testet.

Det er denne modellen, sant? Ble usikker siden HDMI 2.1 ikke var nevnt i beskrivelsen og hifiklubben dukket ikke opp i prisguiden. https://www.hifiklubben.no/sony-kd65xh9005-uhd-tv/sonykd65xh9005/

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend