annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
Sony KD-75ZF9
annonse

Lander på kulen

Sonys råeste LCD-TV har ganske spektakulær bildekvalitet, men bommer litt på totalopplevelsen.

Pluss lbadvantages
Sony-skjermen leverer imponerende bildekvalitet med råsterk kontrast, blendende lysstyrke og glatte bevegelser. Den nye Android-plattformen gir kraftig forbedret brukervennlighet.
Minus lbdisadvantages
Den slanke lyden står overhodet ikke i stil med den fete bildeopplevelsen. Her MÅ du medberegne innkjøp av lydplanke eller surroundanlegg.

”Master series” er det nye navnet på Sonys flaggskipmodeller, hvor den japanske produsenten angivelig har satt alle kluter til for å oppnå den råeste bilde- og lydkvaliteten. Serien består av den særdeles vellykkede AF9 med OLED-teknologi, og LCD-modellen vi tester her: Sony KD-75ZF9.

Master Series ZF9 kombinerer tradisjonell LCD-teknologi med et topp moderne LED-baklys. Til å styre bildeshowet bruker den versting-prosessoren X1 Ultimate. Sonys toppmodell finnes også i 65”, men når muligheten bød seg valgte vi selvsagt 75-tommeren!

Sony KD-75ZF9: Design og byggekvalitet

Der den nevnte OLED-modellen AF9 skiller seg ut med slank og minimalistisk design, har Sony gått for en mer ordinær utførelse i ZF9 sitt tilfelle. Bildepanelet med direktestrålende baklys gjør at skjermen blir relativt tykk, og innpakningen består for det meste av plast. Sony har imidlertid sørget for at man kan skjule alt av tilkoblinger bak et deksel, og trekke kablene ned gjennom føttene. Du kan selvfølgelig velge å veggmontere Sony-skjermen om du vil, da ved hjelp av standard VESA veggfeste som nødvendigvis vil få TV-en til å stikke litt ut fra veggen.

Brukervennlighet og finesser

Master-serien er blant de første modellene som kommer med Googles oppdaterte Android-plattform (8.0 Oreo). Den mest vesentlige forandringen ligger i startskjermen, som lar oss enkelt velge hva vi vil se på. Innhold fra apper, tilkoblede enheter og TV-kanaler ligger lett tilgjengelig, og man kan selv skreddersy startskjermen etter hvilket innhold man ser mest på. I tillegg er det nå endelig mulig å hoppe mellom ulike typer innhold (f.eks. YouTube og Netflix) og fortsette der vi slapp.

Sony-skjermen har også innebygd Chromecast, slik at du enkelt kan streame innhold fra mobilen på TV-skjermen, eller fjernstyre TV-en med mobilen. Sony tviholder imidlertid på den samme infrarøde fjernkontrollen de har brukt i årevis. Den er IR-basert og krever at man peker presist i TV-ens retning. Et stort steg ned fra Samsungs lekre Bluetooth-kontroll, etter vår mening.

Det er ellers kjekt å vite at denne storskjermen duger bra til spill. TV-en har en dedikert spillmodus med meget lav forsinkelse på knappe 18-20 millisekunder, og veldig responsive, glatte bevegelser.

Bildekvalitet

For å oppnå topp bildekvalitet fra en LCD-TV, er det avgjørende at den har direkte LED-baklys, et rikelig antall soner, og ikke minst skikkelig bildeprosessering.

Her var Sonys gamle toppmodell, Bravia ZD9, blant de aller råeste i klassen. Men pussig nok, mens forgjengeren kunne skilte med hele 600 individuelle LED-soner, har Sony nøyd seg med langt færre (ca. 100) på ZF9. X1 Ultimate prosessoren med sin avanserte styring skal i teorien kompensere for noe av dette, men i praksis erfarte vi at baklyset virket litt upresist til tider.

Sony-skjermen har virkelig kanonsterk lysstyrke. Vi blir regelrett blendet av lommelykten til sheriff Jim Hopper, i det han baner seg gjennom jordgrotten i Stranger Things sesong 2. Og i det han skifter ut lommelykten med en fakkel, gløder bildet så sterkt at vi nesten kan kjenne varmestrålingen i panner og kinn!

Samtidig ble det raskt klart at ZF9 ikke besitter den samme lyskontrollen som Samsungs Q9FN: Baklyset oppfører seg mer ujevnt, med grovere omriss rundt lyse objekter. Vi legger også merke til at Sony-skjermen har et blankere frontglass, som gir vesentlig større speileffekt enn konkurrenten. Alt dette bidrar til å redusere opplevelsen av kontrast og dybde i bildet, spesielt i mørke scener.

Det er imidlertid langt fra utklassing. Stilt ved siden av Samsung QE75Q9FN, har japaneren minst like bra skarphet, og forsvinnende lite støy. Et annet lyspunkt er de superglatte bevegelsene: Sonys proprietære X-Motion Clarity bildeprosessering gir et enda smoothere inntrykk enn Samsung under hurtige bevegelser og panoreringer, og bevarer skarpheten enda bedre. Noe både sportsentusiaster, gamere, filmfans – i grunn alle – vil sette ekstra pris på. Fargegjengivelsen er også minst like fin som koreaneren, med både naturlige og nyanserte kulører. Verdt å nevne er det også at Sony har åpnet for skikkelig kalibrering på ZF9-modellen, med adgang til mer avanserte CMS (Color Management System) kontroller.

Den innebygde støtten for Dolby Vision betyr at utvalgte serier og filmer kan vises i Dolby-formatet, som gir ekstra dynamisk kontrast og lys-informasjon. Serier som Stranger Things får absolutt et lite løft med Dolby Vision, kontra vanlig HDR10. Sony KD-75ZF9 kan også skilte med ”Netflix Calibrated mode” – en egen bildemodus som er skreddersydd for å vise Netflix-filmer og serier slik regissøren har tiltenkt. Vi opplevde imidlertid ingen vesentlig kvalitetsforskjell mellom denne og vanlig Film-modus.

Totalt sett er det ingen tvil om at Sony-skjermen leverer flott bildekvalitet, som gir en virkelig rå filmopplevelse i kombinasjon med det store bildearealet. Likevel kan det ikke stikkes under en stol at kontrasten og svartnivået både kunne, og burde vært enda bedre i denne prisklassen. Samsungs kruttsterke Q9FN fremstår som den beste totalpakken, og et vesentlig bedre kjøp i våre øyne.

Lydkvalitet

Sony pleier å gjøre seg flid med lyden på sine beste TV-apparater, men ZF9 virker det som de har hoppet bukk over. Lyden er veldig slank, mutt og innestengt og står overhodet ikke i stil med den fete bildeopplevelsen. Her MÅ du medberegne innkjøp av lydplanke eller surroundanlegg! På den positive siden støtter TV-en den nye HDMI 2.1 eARC (lydreturkanal), som gjør det mulig å koble til en Atmos-kompatibel lydplanke, som for eksempel Sonys egen HT-ZF9.

Konklusjon

Sonys største og beste LCD-TV, Sony KD-75ZF9, er en litt rar sammensetting. På papiret er dette en premium-modell i Sonys eminente ”MASTER series”, som skaper forventninger om gjennomarbeidet og utsøkt kvalitet i alle ledd. I praksis synes vi dog ikke at TV-en gjør seg helt fortjent til high-end stempelet: Selv om bildekvaliteten er usedvanlig lekker, når den ikke helt opp til konkurrenten Samsung Q9FN og dennes knallsterke kontrast. Lyden er også skuffende tam, og heller ikke byggekvaliteten eller brukervennligheten imponerer spesielt. Totalt sett synes vi ikke ytelsen fra Sony KD-75ZF9 står helt i forhold til prisen.

picture2
<
>
(Foto: Produsenten)
 • Størrelse/type: 75” 4K LED LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 8.0
 • Innganger: 4 HDMI, 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10, Dolby Vision
 • Annet: Backlight Master Drive, X1 Ultimate prosessor
 • Web: sony.no

Pris: 53000 kr
Produktside
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

  Les også

  Samsung QE65Q90R

  Samsung QE65Q90R

  Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?

  Legg til som favoritt
  Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

  Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

  8 tips: Går du med planer om å kjøpe ny TV i år? Her er alt du trenger å vite!Legg til som favoritt
  Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

  Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

  Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.Legg til som favoritt
  Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

  Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

  Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!Legg til som favoritt
  Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

  Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

  Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.Legg til som favoritt
  Samsung QE65Q900R

  Samsung QE65Q900R

  Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

  Legg til som favoritt
  Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

  Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

  På jakt etter en rimelig ekstra-TV? Nå som butikkene skal tømme lageret for fjorårsmodeller, kan du gjøre et regelrett kupp!

  Legg til som favoritt
  Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

  Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

  Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.Legg til som favoritt
  Lukk meny

  LYD & BILDE
  LESERUNDERSØKELSE
  SVAR & VINN
  KYGO HODETELEFONER

  Vi ønsker kontinuerlig å forbedre oss – nå vil vi vite hva DU mener om oss.
  DELTA HER
  close-link