test: Sony KD-75ZF9

Lander på kulen

Sonys råeste LCD-TV har ganske spektakulær bildekvalitet, men bommer litt på totalopplevelsen.

Karakter
Sony KD-75ZF9

Lyd & Bilde mener

Sony-skjermen leverer imponerende bildekvalitet med råsterk kontrast, blendende lysstyrke og glatte bevegelser. Den nye Android-plattformen gir kraftig forbedret brukervennlighet.
Den slanke lyden står overhodet ikke i stil med den fete bildeopplevelsen. Her MÅ du medberegne innkjøp av lydplanke eller surroundanlegg.
 • Størrelse/type: 75” 4K LED LCD
 • Oppløsning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 8.0
 • Innganger: 4 HDMI, 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10, Dolby Vision
 • Annet: Backlight Master Drive, X1 Ultimate prosessor
 • Web: sony.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 53000 kr

”Master series” er det nye navnet på Sonys flaggskipmodeller, hvor den japanske produsenten angivelig har satt alle kluter til for å oppnå den råeste bilde- og lydkvaliteten. Serien består av den særdeles vellykkede AF9 med OLED-teknologi, og LCD-modellen vi tester her: Sony KD-75ZF9.

Master Series ZF9 kombinerer tradisjonell LCD-teknologi med et topp moderne LED-baklys. Til å styre bildeshowet bruker den versting-prosessoren X1 Ultimate. Sonys toppmodell finnes også i 65”, men når muligheten bød seg valgte vi selvsagt 75-tommeren!

Sony KD-75ZF9: Design og byggekvalitet

Der den nevnte OLED-modellen AF9 skiller seg ut med slank og minimalistisk design, har Sony gått for en mer ordinær utførelse i ZF9 sitt tilfelle. Bildepanelet med direktestrålende baklys gjør at skjermen blir relativt tykk, og innpakningen består for det meste av plast. Sony har imidlertid sørget for at man kan skjule alt av tilkoblinger bak et deksel, og trekke kablene ned gjennom føttene. Du kan selvfølgelig velge å veggmontere Sony-skjermen om du vil, da ved hjelp av standard VESA veggfeste som nødvendigvis vil få TV-en til å stikke litt ut fra veggen.

Brukervennlighet og finesser

Master-serien er blant de første modellene som kommer med Googles oppdaterte Android-plattform (8.0 Oreo). Den mest vesentlige forandringen ligger i startskjermen, som lar oss enkelt velge hva vi vil se på. Innhold fra apper, tilkoblede enheter og TV-kanaler ligger lett tilgjengelig, og man kan selv skreddersy startskjermen etter hvilket innhold man ser mest på. I tillegg er det nå endelig mulig å hoppe mellom ulike typer innhold (f.eks. YouTube og Netflix) og fortsette der vi slapp.

Sony-skjermen har også innebygd Chromecast, slik at du enkelt kan streame innhold fra mobilen på TV-skjermen, eller fjernstyre TV-en med mobilen. Sony tviholder imidlertid på den samme infrarøde fjernkontrollen de har brukt i årevis. Den er IR-basert og krever at man peker presist i TV-ens retning. Et stort steg ned fra Samsungs lekre Bluetooth-kontroll, etter vår mening.

Det er ellers kjekt å vite at denne storskjermen duger bra til spill. TV-en har en dedikert spillmodus med meget lav forsinkelse på knappe 18-20 millisekunder, og veldig responsive, glatte bevegelser.

Bildekvalitet

For å oppnå topp bildekvalitet fra en LCD-TV, er det avgjørende at den har direkte LED-baklys, et rikelig antall soner, og ikke minst skikkelig bildeprosessering.

Her var Sonys gamle toppmodell, Bravia ZD9, blant de aller råeste i klassen. Men pussig nok, mens forgjengeren kunne skilte med hele 600 individuelle LED-soner, har Sony nøyd seg med langt færre (ca. 100) på ZF9. X1 Ultimate prosessoren med sin avanserte styring skal i teorien kompensere for noe av dette, men i praksis erfarte vi at baklyset virket litt upresist til tider.

Sony-skjermen har virkelig kanonsterk lysstyrke. Vi blir regelrett blendet av lommelykten til sheriff Jim Hopper, i det han baner seg gjennom jordgrotten i Stranger Things sesong 2. Og i det han skifter ut lommelykten med en fakkel, gløder bildet så sterkt at vi nesten kan kjenne varmestrålingen i panner og kinn!

Samtidig ble det raskt klart at ZF9 ikke besitter den samme lyskontrollen som Samsungs Q9FN: Baklyset oppfører seg mer ujevnt, med grovere omriss rundt lyse objekter. Vi legger også merke til at Sony-skjermen har et blankere frontglass, som gir vesentlig større speileffekt enn konkurrenten. Alt dette bidrar til å redusere opplevelsen av kontrast og dybde i bildet, spesielt i mørke scener.

Det er imidlertid langt fra utklassing. Stilt ved siden av Samsung QE75Q9FN, har japaneren minst like bra skarphet, og forsvinnende lite støy. Et annet lyspunkt er de superglatte bevegelsene: Sonys proprietære X-Motion Clarity bildeprosessering gir et enda smoothere inntrykk enn Samsung under hurtige bevegelser og panoreringer, og bevarer skarpheten enda bedre. Noe både sportsentusiaster, gamere, filmfans – i grunn alle – vil sette ekstra pris på. Fargegjengivelsen er også minst like fin som koreaneren, med både naturlige og nyanserte kulører. Verdt å nevne er det også at Sony har åpnet for skikkelig kalibrering på ZF9-modellen, med adgang til mer avanserte CMS (Color Management System) kontroller.

Den innebygde støtten for Dolby Vision betyr at utvalgte serier og filmer kan vises i Dolby-formatet, som gir ekstra dynamisk kontrast og lys-informasjon. Serier som Stranger Things får absolutt et lite løft med Dolby Vision, kontra vanlig HDR10. Sony KD-75ZF9 kan også skilte med ”Netflix Calibrated mode” – en egen bildemodus som er skreddersydd for å vise Netflix-filmer og serier slik regissøren har tiltenkt. Vi opplevde imidlertid ingen vesentlig kvalitetsforskjell mellom denne og vanlig Film-modus.

Totalt sett er det ingen tvil om at Sony-skjermen leverer flott bildekvalitet, som gir en virkelig rå filmopplevelse i kombinasjon med det store bildearealet. Likevel kan det ikke stikkes under en stol at kontrasten og svartnivået både kunne, og burde vært enda bedre i denne prisklassen. Samsungs kruttsterke Q9FN fremstår som den beste totalpakken, og et vesentlig bedre kjøp i våre øyne.

Lydkvalitet

Sony pleier å gjøre seg flid med lyden på sine beste TV-apparater, men ZF9 virker det som de har hoppet bukk over. Lyden er veldig slank, mutt og innestengt og står overhodet ikke i stil med den fete bildeopplevelsen. Her MÅ du medberegne innkjøp av lydplanke eller surroundanlegg! På den positive siden støtter TV-en den nye HDMI 2.1 eARC (lydreturkanal), som gjør det mulig å koble til en Atmos-kompatibel lydplanke, som for eksempel Sonys egen HT-ZF9.

Konklusjon

Sonys største og beste LCD-TV, Sony KD-75ZF9, er en litt rar sammensetting. På papiret er dette en premium-modell i Sonys eminente ”MASTER series”, som skaper forventninger om gjennomarbeidet og utsøkt kvalitet i alle ledd. I praksis synes vi dog ikke at TV-en gjør seg helt fortjent til high-end stempelet: Selv om bildekvaliteten er usedvanlig lekker, når den ikke helt opp til konkurrenten Samsung Q9FN og dennes knallsterke kontrast. Lyden er også skuffende tam, og heller ikke byggekvaliteten eller brukervennligheten imponerer spesielt. Totalt sett synes vi ikke ytelsen fra Sony KD-75ZF9 står helt i forhold til prisen.

picture2
<
>
(Foto: Produsenten)
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.