annonse
annonse

test: Sony KD-65AF9

Sony KD-65AF9
Sony KD-65AF9

Verdt å vente på

Helt på tampen av TV-året kliner Sony til med en ny OLED-toppmodell. ­
Bravia KD-65AF9 leverer design, bilde og lyd i high-end klassen.

Sony-skjermen leverer mesterlig bildekvalitet, og usynlige høyttalere du virkelig kan høre. Med oppgradert smartløsning i tillegg, er dette en tett på komplett high-end TV.
Bildekvaliteten er meget god, men det kan også sies om mange av konkurrentene.
annonse

Ordtaket flere hoder tenker bedre enn ett, er en populær strategi i lyd og bilde bransjen. Når en produsent lanserer et nytt produkt, kan du nesten banne på at det har ”lyd fra produsent Y” eller er ”design fra produsent Z” med i beskrivelsen. Det kan dreie seg om alt fra ren lisensiering til mer dyptgående samarbeid. Slike partnerskap kan åpenbart være lønnsomme, men samtidig kan man lure på om det ikke bidrar til å vanne ut merkenavnet over tid.

Hos Sony liker de imidlertid å gjøre ting på Sony-måten. Den japanske produsenten vet å verne om sine patenter. Og selv når de må låne teknologi fra andre, foregår mesteparten av produktutviklingen innomhus. De nye high-end TV-ene i ”Master series” er et godt eksempel, hvor Sony har satt all sin kollektive ekspertise i sving for oppnå den råeste bilde- og lydkvaliteten.

Sony KD-65AF9:Design og byggekvalitet

Den nye toppmodellen KD-65AF9 er arvtageren til KD-65A1, som vi kåret til årets beste high-end TV i 2017. Nykommeren i Bravia-familien har den samme estetiske fremtoningen som forgjengeren – minimalistisk, og særdeles elegant. Her finnes ingen sokkel, Sony-logo eller høyttalere å skimte. AF9 har en lett tilbakelent positur, som gjør dette til den perfekte skjermen for lave TV-bord og reoler.

(Foto: Sony)

Du kan selvfølgelig velge å veggmontere Sony-skjermen, men da vil den stikke litt mer ut fra veggen enn andre OLED-skjermer – drøye 9 centimeter. Støtten på baksiden er nemlig fastmontert, og nokså massiv, da den i tillegg til å holde TV-en på rett kjøl, inneholder alt av tilkoblinger. Sony har til gjengjeld lagt til rette for skjult kabelføring, og baksiden er dekket med stoffkledde paneler, som ser riktig lekker ut i våre øyne. Dette er en TV man kan være stolt av å ha stående i stua.

(Foto: Sony)

Brukervennlighet og finesser

Den nye toppmodellen er den første til å bruke Googles oppdaterte Android 8.0 Oreo som operativsystem. Vi skal ikke gå inn på alt som er nytt her, men hovedinntrykket er at 8.0 versjonen har blitt langt mer oversiktlig og lettere å bruke. Den nye startskjermen lar oss enkelt hva vi vil se på. Innhold fra apper, tilkoblede enheter og direktesendt TV listes i tur og orden, og man kan selv skreddersy startskjermen etter egne preferanser.

Et annet stort fremskritt er evnen til multitasking: Vi nå kan hoppe mellom ulike typer innhold (f.eks. YouTube og Netflix) og fortsette der vi slapp. Halleluja! Sony-skjermen har også innebygd Chromecast, slik at du enkelt kan streame innhold fra mobilen på TV-skjermen, sågar fjernstyre TV-en med mobilen. Full integrasjon med Google Assistent vil også bli mulig på sikt.

Med en spillkonsoll som Playstation i stallen skulle det bare mangle at AF9 duger bra til spill. TV-en har en dedikert spillmodus med laveste forsinkelse (input lag) på ca. 27 millisekunder.

KD-65AF9 støtter nå både HDR10 og Dolby Vision HDR-formatet, på samtlige HDMI-innganger og fra viktige apper som Netflix. Dermed stiller Sony (endelig) noenlunde jevnt med LGs egne OLED-skjermer når det gjelder formatstøtte, og du slipper å vente på firmware-oppdateringer.

I lys av de siste oppgraderingene, er det litt nedtur at Sony tviholder på den samme trauste fjernkontrollen de har brukt i generasjoner. Den er IR-basert og krever at man peker presist i TV-ens retning. Ergonomien er ikke den beste, og knappene gir ikke helt den taktile følelsen vi skulle ønske.

Bildekvalitet

KD-65AF9 bruker Sonys hittil råeste bildeprosessor X1 Ultimate, med opptil dobbelt så høy sanntidsprosessering som dagens X1! Den håndterer alle bildeparametre (farger, kontrast, skarphet, bevegelser med mer), og analyserer og forbedrer bildet etter alle kunstens regler. Spørsmålet er om Sony har klart å heve lista overfor konkurrentene?

Joda, Sony-skjermen har alle de gode kvalitetene vi forbinder med OLED – som bekmørk svart, perfekt innsynsvinkel og nydelig kontrast. Vi ble likevel ikke blåst over ende av førsteinntrykket, og satt med følelsen av å ha ”sett mye av dette før”. Det understreker bare hvor kresne vi er blitt i det siste!

På den ene siden leverer Sonys beste OLED en bildekvalitet vi knapt hadde turt å drømme om for 1-2 år siden. Samtidig er det tydelig at ytelsen ligger svært nær konkurrenter som LG OLED65C8 og OLED65E8 modeller, for ikke å glemme Philips 65OLED803. Man må virkelig bruke argusøyne for å skille styrkene og svakhetene i bildet.

Med favorittfilmen Blade Runner 2049 i skuffen, kan man se at Sony har valgt en litt mer edruelig bildeestetikk enn LG og Philips har på sine OLED-skjermer. Skarpheten er mindre aggressiv enn LG, som har en tendens til å fremheve konturene i Harrisons Fords ansikt litt for mye. Fargene fra de forfalte fremtidsruinene er også mer naturlige og nyanserte, med glattere graderinger enn Philips 65OLED803 makter å få frem. Men forskjellene er mer smak og behag, enn ”natt og dag”.

Vi var spente på om Sony kunne hamle opp med Panasonic TX-65FZ950, som er vår referanse når det kommer til fargegjengivelse. Og KD-65AF9 kommer svært nær, dog uten å overgå konkurrenten. Panasonic-skjermen ligger et nivå over, både visuelt og målemessig sett, når det gjelder kombinasjonen av farger, kontrast og detaljer i mørke områder. Det eneste området vi kan se at Sony har et visst fortrinn, er når det kommer til bevegelser, som er enda jevnere og glattere enn Panasonic, men ikke mye.

Sony KD-65AF9 kan også skilte med ”Netflix Calibrated mode” – en egen bildemodus som er skreddersydd for å vise Netflix-filmer og serier slik regissøren har tiltenkt. I praksis fant vi at denne hadde lite å tilby, og foretrakk i de fleste tilfeller vanlig Film-modus.

For å oppsummere, er bildekvaliteten svært god, men den alene er ikke nok til å distingvere Sony-flaggskipet fra konkurrentene.

(Foto: Sony)

Lydkvalitet

Utfordringen med å få brukbar lyd fra tynne OLED-skjermer er til mye hodebry for produsentene. Men Sony har kommet opp med en løsning som etter vår oppfatning er helt genial: De bruker nemlig selve skjermen som høyttaler, eller ”Acoustic Surface” som det også kalles.

I stedet for tradisjonelle høyttalere brukes små ”vibratorer” som får OLED-panelet til å svinge i takt med lydsignalet. Mens A1 som hadde to vibratorer for stereo lyd, introduserer AF9 en tredje vibrator som senterkanal. I tillegg har den to ekstra ”woofere” på baksiden som tar seg av bassgjengivelsen.

Lydkvaliteten er utvilsomt svært god. Stemmegjengivelsen er sterk og klar, og fordi lyden oppfattes å komme rett ut av bildet, får man også en presis kobling mellom det man ser og hører. Ved å fordele lyden over venstre, senter og høyre, har de også oppnådd lavere forvrengning enn man typisk opplever med TV-høyttalere. Sony-skjermen har også rikelig med fylde i bassen, og kan gi en fullgod lydopplevelse uten behov for lydplanke.

Konklusjon

Sony har tilsynelatende brukt alle triksene i boka for at KD-65AF9 skal vise OLED-konkurrentene bakhjulet. Med splitter ny Android-plattform, bred formatstøtte, rå bildeprosessering og en særegen høyttalerløsning er dette helt klart en TV som vil tiltale mange kresne bildeentusiaster. Det finnes riktignok konkurrenter som gir mye av den samme bildekvaliteten til lavere pris. Men dersom du søker den råeste bilde- og lydkvaliteten, fiks ferdig i lekker innpakning, er Sony KD-65AF9 et av de beste kjøpene du kan gjøre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Størrelse/type: 65” 4K OLED
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 8.0
  • Innganger: 4 HDMI, 3 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang
  • HDR: HDR10, Dolby Vision
  • Web: sony.no
Sony KD-65AF9 produktside
Pris: 39995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Ny Get boks klar for Google Assistant

Med 4K og Google ombord, er Gets nye tv-boks litt bedre og litt smartere.

Philips 2019 TV-modeller støtter Dolby Vision

Philips går for skarpere bilde, fetere lyd og bredere formatstøtte på kommende 2019-modeller.

test
Philips 65OLED903

Fyrverkeri for øyne og ører

Philips har sendt sin beste OLED-TV til høyttalerguruene hos Bowers & Wilkins for lydmessig oppgradering. Resultatet er mildt sagt strålende!

test
Samsung The Frame UE55LS03

Ditt eget kunstgalleri

Samsung kunst-TV kan lett forveksles med et maleri når den er skrudd av, men The Frame fungerer utmerket med bevegelige bilder også.

CES: 8K OLED eller QLED i 2019?

TV-ene blir større og bedre i år. 8K er stikkord for toppmodellene. Men skal man velge OLED eller QLED?

CES 2019: Nye OLED-skjermer fra Sony

Sonys nye OLED-toppmodell AG9 kan skilte finpusset design, bedre lyd og støtte for smarte tjenester som Google Assistant og Airplay 2.

CES 2019: GZ2000 er Panasonics nye referanse-OLED

Panasonics nye OLED-flaggskip blir en skikkelig råtass med oppgradert bildepanel, Dolby Vision HDR-kvalitet og Atmos-lyd fra Technics!

CES: 98 tommers 8K TV fra Sony

8K er i vinden i år, og Sony slipper to modeller: en på 85 og en på 98 tommer! Nye OLED-modeller er også på vei.

CES 2019: Rullbar OLED fra LG

[OPPDATERT med video] På CES-messen i Las Vegas kunngjorde LG at deres første rullbare OLED-TV er klar for produksjon. LG Signature OLED65R9 kan rulles ned helt eller delvis når den ikke er i bruk!

75 tommer Micro-LED fra Samsung

Samsung har klart å krympe sine Micro-LED-moduler til å kunne gi ekte 4K UHD-oppløsning på en 75-tommers TV. Det var også annet snacks å se.

annonse

CES 2019: Samsung Smart TV får iTunes og AirPlay 2

Ja, du leste riktig: Samsungs nye smart-TVer får sin egen iTunes-app! En oppgradering til 2018-modellene kommer til våren.

test
TCL 55DP600

Skviset budsjett-TV

TCL er på banen med en ”snusfornuftig” TV til hyggelig pris, men det spørs om ikke utstyrsnivået er kuttet vel mye!

CES 2019: Årets nye OLED-TVer fra LG

LG kvesser knivene for TV-året 2019 med en rekke skarpe nyheter, deriblant en helt ny 8K OLED-TV!

test
LG OLED65W8

Eksotisk veggpryd

LGs ”Wallpaper” OLED er en av de råeste TV-ene som kan kjøpes for penger: Bildet nærmest svever foran oss! Det eneste som trekker ned, er en litt klumpete lydplanke.

test
Sony KD-75ZF9

Lander på kulen

Sonys råeste LCD-TV har ganske spektakulær bildekvalitet, men bommer litt på totalopplevelsen.

test
Samsung QE75Q9FN

Storeslem fra Samsung!

Samsungs 4K toppmodell serverer heftig bildekvalitet, og filmopplevelsen blir bare enda råere når vi øker bildestørrelsen til 75 tommer.

gruppetest
55″ 4K LCD TV-er

De beste TV-kjøpene

Ny TV? Her er modellene som gir deg råskarp bildekvalitet uten å tømme lommeboka!

test
Samsung QE75Q900R

Krystallklar fremtids-TV

Skarp, skarpere, skarpest: Vi har testet Samsungs splitter nye 8K-TV QE75Q900R!

Google ‘Smart TV Kit’ og ny Chromecast

I forkant av Googles arrangement 9. oktober er det allerede lekket et ”Smart TV Kit”.

test
Philips 65OLED803

Den stiligste OLED-en

Sugen på en TV som skiller seg ut i mengden? Du skal lete lenge etter en heftigere bildemaskin enn Philips 65OLED803.

test
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

Med LG-s ”nesten-toppmodell” i E8-serien får du fenomenal bildekvalitet i en lekker innpakning, men det koster også deretter.

test
Panasonic TX-65FZ950E

Full pakke!

Panasonic 65FZ950E varter opp med bildekvalitet i referanseklassen, med lyd som står i stil.

Nye “Master series” toppmodeller fra Sony

Sony hviler ikke på laurbærene, og på IFA-messe viste de frem sine nye TV-modeller i high-end sjiktet.

annonse

8K-TV fra Samsung: Vi har sett lyset!

Mye vil ha mer, heter det, og under IFA-messen lanserte Samsung sin neste storsatsning innen TV: 8K! Vi fikk kikke nærmere på teknikken, og må innrømme at vi kjenner oss litt frelst…

Philips 65OLED903 har lyd fra Bowers & Wilkins

Philips hintet om et samarbeid med Bowers & Wilkins tidligere i år. På IFA-messen fikk vi både se og høre resultatet!

test
Samsung QE55Q8DN

Turboladet TV fra Samsung

Midt i den travleste TV-sesongen trekker Samsung et spennende kort ut av ermet. Kan QE55Q8DN rett og slett være årets beste TV-kjøp fra koreanerne?

test
Samsung UE55NU7105

Flink til det meste

Samsung NU7100 er en god allround-TV med flott design, bilde og lyd, men det merkes at konkurransen er tøff!

test
Altibox Huawei Q22

Redefinerer TV-dekoderen

Ultra HD-mottakeren fra Altibox binder sammen lineær-TV med strømming på en måte som gjør at man aldri vil tilbake til vanlig TV.

Philips og B&W vil forbedre TV-lyden

Philips og Bowers & Wilkins starter "samarbeid for en bedre TV-opplevelse".

test
Canal Digital OnePlace S70CDS

All TV på ett sted

Canal Digitals alt-i-ett paraboltuner tar sikte på å gi oss den komplette TV-opplevelsen.

B&O i blanke messingen

Noen av Bang & Olufsens råeste produkter kommer i enda tøffere finish.

gruppetest
8 storskjermer til fotball-VM

Slik ser du VM best!

Fotball-VM er i gang. Og selv om Norge ikke deltar i år, kan det kan være en god unnskyldning for å oppgradere til ny TV!

8K-TV fra Sharp

70-tommer med 8K-oppløsning

Glem 4K: nå er det 8K-oppløsning som gjelder, mener Sharp.

test
Samsung QE65Q9FN

Back in black!

Samsungs flaggskip-TV er tilbake i ny støpning, denne gangen med bildekvalitet som er en toppmodell verdig!

test
Philips 65OLED873

Blendende god!

Konkurrentene må komme opp med noe spesielt for å overgå bildeopplevelsen fra Philips’ fargesprakende OLED-TV.

Alt om Samsungs 2018 TV-modeller

Alt om Samsungs 2018 TV-modeller

Samsung lanserer et bredt spekter av spennende TV-er i 2018, og den avanserte QLED-serien utvides med flere nye modeller.

Panasonics 2018 4K LCD-TVer har HDR10+

Panasonics 2018 4K LCD-TVer har HDR10+

Panasonics nye LCD-toppmodeller frister med superslank design, bedre bildekvalitet med HDR10+, og ikke minst mulighet for stemmestyring via Google Assistant og Amazon Alexa.

test
Test av 75″ 4K-TV storskjermer med HDR

Storskjerm til folkefesten

Vurderer du ny TV til Vinter-OL, film eller gaming? Hvorfor ikke kline til med en real storskjerm!

Ny Android-boks fra Canal Digital

Ny Android-boks fra Canal Digital

Canal Digitals nye satellittdekoder er Android-basert og støtter både 4K og HDR!

Første kikk på Samsungs 2018 TV-modeller

CES 2018

Her er det vi vet om Samsungs kommende 2018-modeller så langt!

Panasonics FZ950 og FZ800 støtter HDR10+

CES 2018

Panasonics nye OLED-skjermer sikter seg inn på de riktig kresne TV-entusiastene.