test: Samsung QE75Q9FN

Samsung QE75Q9FN
Samsung QE75Q9FN

Storeslem fra Samsung!

Samsungs 4K toppmodell serverer heftig bildekvalitet, og filmopplevelsen blir bare enda råere når vi øker bildestørrelsen til 75 tommer.

Pluss
Samsungs storskjerm byr på en heftig bildeopplevelse, med råsterk kontrast og fenomenal fargedybde.
Minus
Svartnivået er ikke like ekstremt som på OLED-konkurrentene.

Samsung har lansert mange potente TV-modeller med topp ytelse det siste året, deriblant QE65Q9FN som vi nylig kåret til årets beste TV i high-end klassen. Samsung-skjermen scorer høyt i alle disipliner, og har i grunn bare ett akutt problem: Den er altfor liten for hardbarka TV-entusiaster!Heldigvis finnes det en enkel løsning på det problemet, i form av storebror Samsung QE75Q9FN.

Samsung QE75Q9FN. (Foto: Samsung)

75-tommeren bygger på nøyaktig samme tekniske plattform som lillebroren, men byr på vesentlig større bildeareal (en tredjedel, eller 33% større for å være nøyaktig) til en relativt moderat prisforskjell. Faktisk kan du nå snappe opp en av Samsungs råeste high-end-skjermer for under 40.000 kroner – omtrent hva du måtte betale for lillebror på 65” da den ble lansert.

Her ser du størrelsesforskjellen mellom 65″ og 75″. (Kilde: displaywars.com)

Design

Med unntak av den fysiske størrelsen ( og vekten på 46 kilo!) er 75-tommeren i Q9-serien prikk lik lillebroren i utseende, med en slank, mørk og minimalistisk design. Samsung har også utstyrt skjermen med et spesielt filter som motvirker lysrefleksjoner og speilbilder.

Skjermen er langt fra like tynn som de tynneste OLED-skjermene, men baksiden er helt flat, uten noe som stikker ut. Det gjør at storskjermen kan henges tett inntil veggen – aller tettest dersom du bruker Samsungs egen ”No Gap Wall Mount” som Q9-serien er forberedt for. Om du i stedet velger den medfølgende foten, kan kablene (eller rettere sagt kabelen, da du kun trenger en) trekkes skjult ned gjennom sokkelen.

Q9 bruker Samsungs separate tilkoblingsboks, One Connect. Nytt på årets modeller er at det nå føres både strøm og signal gjennom samme kabel. Kontakten som settes inn er helt flat, slik at den går i ett med TV-en.

Brukervennlighet og finesser

Samsungs smart-TV løsning er basert på deres eget operativsystem Tizen. Det fungerer utmerket og er for tiden vår favoritt, foran konkurrerende systemer som Android og LGs WebOS. Samsung har gjort det veldig enkelt å starte opp, stille inn og ta i bruk TV-en for første gang. Deres Easy Setup henter info om nettverk, passord og brukerkontoer fra mobilen din, og legger automatisk til eksterne enheter som dekoder, blu-ray eller spillkonsoll. Deretter er det bare å gjøre seg fortrolig med fjernkontroll og menysystem. Samsung-systemet arbeider raskt, og byr på et bredt utvalg av apper og tjenester, deriblant Netflix, Amazon Prime og HBO.

Samsung QE75Q9FN kommer også med en dedikert spillmodus, med input lag på mellom 15-30 millisekunder avhengig av bildemodus. Har du en Xbox One støtter Samsungen også såkalt VRR (Variable Refresh Rate) med enda lavere forsinkelse.

Ambient Mode

Samsungs Ambient Mode. (Foto: Samsung)

Samsungs såkalte Ambient mode er en fiffig ”pauseskjerm” som lar TV_en vise pausebilder, tids- og værinformasjon mens den står i standby. Det er også mulig å knipse et bilde av veggen din og la TV-en gå i ett med denne. Vi synes denne funksjonen er ganske tøff, og gir et 3D-aktig bilde. Det kommer også ekstra godt med i 75-tommeren sitt tilfelle, da du unngår å ha et stort svart hull midt på stueveggen.

Samsung QE75Q9FN: Bildekvalitet

Etter lanseringen av det heftige flaggskipet QE75Q900R med 8K-oppløsning, er ikke QE75Q9FN lenger ”kongen på haugen” i Samsung-sortimentet. Men når man ser på ytelsen i forhold til pris, er det ingen tvil om at 4K-modellen er et bedre kjøp.

Samsung-skjermen bruker et topp moderne ”QLED” LCD-panel med 4K-oppløsning, quantum dot fargefilter, kombinert med direkte LED-baklys og lokal dimming. Med tusenvis av lysdioder delt inn i individuelle soner, er det mulig å oppnå vesentlig bedre kontrast enn de ordinære kant-LED skjermene. Dette har stor betydning for bildeopplevelsen, fremfor alt på de nye filmene i HDR-kvalitet.

DIREKTE LED-BAKLYS: Samsung QE75Q9FN er en såkalt “Direct LED” TV. Tusenvis av lysdioder bak LCD-panelet er delt inn i soner, som gjør det mulig å oppnå bedre kontrast og svartnivå enn vanlige Edge LED skjermer.

Rå kontrast

Vi startet seansen med Ready Player One på UHD-Blu-ray, og ble umiddelbart sugd inn i handlingen. 75Q9FN har – akkurat som lillebroren – en enorm kontrast mellom mørke og lyse partier får det hele til å se skremmende virkelighetstro ut.

Spielberg-filmen tar oss gjennom mange spektakulære actionscener, hvor Samsung greier å bevare kontrollen. Vi kan nyte filmen uten plagsomme LCD-svakheter som sjenerende lysblødning, eller lyse omriss. Det dynamiske baklyset jobber veldig presist, og unngår den typiske halo-effekten rundt lyse objekter på skjermen. Det eneste som egentlig avslører at dette er en LCD-skjerm, er en svak skygge rundt undertekstene på svart bakgrunn. Vi foretrakk derfor å skru tekstingen av, for å bevare illusjonen.

Når det kommer til fargegjengivelsen er QLED-skjermen i sitt ess. Den får frem fargenyanser i rødt, grønt og blått med stor metning og intensitet, uten problemer med synlige fargesjatteringer (color banding).

Det spesielle baklyset er veldig finmasket – godt nok til at Samsung valgte å bruke samme teknikk på de nye 8K-modellene. Den presise dimmingen gjør at Q9 ikke står langt tilbake fra OLED når det kommer til svartnivå.

En virkelig god OLED-skjerm som Panasonic TX-65FZ950 har visse fordeler i et helt bekmørkt rom. Her er OLEDen i sitt ess med enda mørkere svartnivå, samtidig som den graver frem flere detaljer i svart. Panasonic kommer imidlertid til kort i et vanlig oppholdsrom på høylys dag: Her kan Samsung varte opp med adskillig mer lysstyrke. Vi målte den til 1700 nits i mørk filmmodus, og hadde ennå mye å gå på. Det er omtrent det dobbelte av hva de mest lyssterke OLED-ene klarer, og det merkes virkelig i de mest intense HDR-scenene.

Mens lillebror QE65Q9FN møter konkurranse fra en rekke 65” OLED-modeller, er det langt fra like mange utfordrere å snakke om i 75” klassen. Den mest nærliggende duellanten er Sonys KD-75ZF9, for ikke å glemme LGs rimeligste OLED-storskjerm OLED77C8, men begge disse koster vesentlig mer enn Samsung-skjermen.

Lydkvalitet

Q9 er en relativt slank TV, uten plass til noe stort lydsystem. Når det er sagt, ble vi positivt overrasket over den innebygde lyden. Her er det rikelig med tyngde i bassen, som bidrar til at både musikk og film låter underholdende. TV-en kan også spille høyt, med god klarhet i stemmer og lydeffekter. I så måte er Q9 faktisk en av de beste TV-ene vi har hørt i år. De fleste vil nok velge å utvide lyden med en separat lydplanke. Samsungs egne modeller, slik som testvinneren HW-N960, vil være en god match.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at størrelsen teller når det kommer til TV og bildeopplevelser. Det er noe alle som har besøkt en IMAX-kino vet, at et bilde som fyller synsfeltet gir ekstra heftig innlevelse! Og nå kan du saktens få ”IMAX-opplevelsen” hjemme i stua også: 75” utgaven av Q9FN leverer den samme høye ytelsen som lillebror, bare i større format. Samsung QE75Q9FN scorer høyt både når det gjelder design, brukervennlighet og smarte løsninger, med et bilde som kan ta pusten fra deg. Her får du en ekte kinoskjerm med råbra kontrast, et nesten OLED-aktig svartnivå, samt nok lysstyrke til å se vanlig TV på høylys dag. Legg til siste tids aggressive prisutvikling, og Samsung-skjermen fremstår som et kupp i våre øyne.

PS! Før du løper til nærmeste butikk og kjøper en svær 75-tommer bør du ha lest vår guide: Slik får du plass til stor TV!

Samsung har lansert mange potente TV-modeller med topp ytelse det siste året, deriblant QE65Q9FN som vi nylig kåret til årets beste TV i high-end klassen. Samsung-skjermen scorer høyt i alle disipliner, og har i grunn bare ett akutt problem: Den er altfor liten for hardbarka TV-entusiaster!Heldigvis finnes det en enkel løsning på det problemet, i form av storebror Samsung QE75Q9FN. [caption id="attachment_85761" align="aligncenter" width="930"] Samsung QE75Q9FN. (Foto: Samsung)[/caption] 75-tommeren bygger på nøyaktig samme tekniske plattform som lillebroren, men byr på vesentlig større bildeareal (en tredjedel, eller 33% større for å være nøyaktig) til en relativt moderat prisforskjell. Faktisk kan du nå snappe opp en av Samsungs råeste high-end-skjermer for under 40.000 kroner – omtrent hva du måtte betale for lillebror på 65” da den ble lansert. [caption id="attachment_85764" align="aligncenter" width="651"] Her ser du størrelsesforskjellen mellom 65" og 75". (Kilde: displaywars.com)[/caption]

Design

Med unntak av den fysiske størrelsen ( og vekten på 46 kilo!) er 75-tommeren i Q9-serien prikk lik lillebroren i utseende, med en slank, mørk og minimalistisk design. Samsung har også utstyrt skjermen med et spesielt filter som motvirker lysrefleksjoner og speilbilder. Skjermen er langt fra like tynn som de tynneste OLED-skjermene, men baksiden er helt flat, uten noe som stikker ut. Det gjør at storskjermen kan henges tett inntil veggen – aller tettest dersom du bruker Samsungs egen ”No Gap Wall Mount” som Q9-serien er forberedt for. Om du i stedet velger den medfølgende foten, kan kablene (eller rettere sagt kabelen, da du kun trenger en) trekkes skjult ned gjennom sokkelen. Q9 bruker Samsungs separate tilkoblingsboks, One Connect. Nytt på årets modeller er at det nå føres både strøm og signal gjennom samme kabel. Kontakten som settes inn er helt flat, slik at den går i ett med TV-en.

Brukervennlighet og finesser

Samsungs smart-TV løsning er basert på deres eget operativsystem Tizen. Det fungerer utmerket og er for tiden vår favoritt, foran konkurrerende systemer som Android og LGs WebOS. Samsung har gjort det veldig enkelt å starte opp, stille inn og ta i bruk TV-en for første gang. Deres Easy Setup henter info om nettverk, passord og brukerkontoer fra mobilen din, og legger automatisk til eksterne enheter som dekoder, blu-ray eller spillkonsoll. Deretter er det bare å gjøre seg fortrolig med fjernkontroll og menysystem. Samsung-systemet arbeider raskt, og byr på et bredt utvalg av apper og tjenester, deriblant Netflix, Amazon Prime og HBO. Samsung QE75Q9FN kommer også med en dedikert spillmodus, med input lag på mellom 15-30 millisekunder avhengig av bildemodus. Har du en Xbox One støtter Samsungen også såkalt VRR (Variable Refresh Rate) med enda lavere forsinkelse.

Ambient Mode

[caption id="attachment_85759" align="aligncenter" width="1440"] Samsungs Ambient Mode. (Foto: Samsung)[/caption] Samsungs såkalte Ambient mode er en fiffig ”pauseskjerm” som lar TV_en vise pausebilder, tids- og værinformasjon mens den står i standby. Det er også mulig å knipse et bilde av veggen din og la TV-en gå i ett med denne. Vi synes denne funksjonen er ganske tøff, og gir et 3D-aktig bilde. Det kommer også ekstra godt med i 75-tommeren sitt tilfelle, da du unngår å ha et stort svart hull midt på stueveggen.

Samsung QE75Q9FN: Bildekvalitet

Etter lanseringen av det heftige flaggskipet QE75Q900R med 8K-oppløsning, er ikke QE75Q9FN lenger ”kongen på haugen” i Samsung-sortimentet. Men når man ser på ytelsen i forhold til pris, er det ingen tvil om at 4K-modellen er et bedre kjøp. Samsung-skjermen bruker et topp moderne ”QLED” LCD-panel med 4K-oppløsning, quantum dot fargefilter, kombinert med direkte LED-baklys og lokal dimming. Med tusenvis av lysdioder delt inn i individuelle soner, er det mulig å oppnå vesentlig bedre kontrast enn de ordinære kant-LED skjermene. Dette har stor betydning for bildeopplevelsen, fremfor alt på de nye filmene i HDR-kvalitet. [caption id="attachment_85760" align="aligncenter" width="1440"] DIREKTE LED-BAKLYS: Samsung QE75Q9FN er en såkalt "Direct LED" TV. Tusenvis av lysdioder bak LCD-panelet er delt inn i soner, som gjør det mulig å oppnå bedre kontrast og svartnivå enn vanlige Edge LED skjermer.[/caption]

Rå kontrast

Vi startet seansen med Ready Player One på UHD-Blu-ray, og ble umiddelbart sugd inn i handlingen. 75Q9FN har - akkurat som lillebroren - en enorm kontrast mellom mørke og lyse partier får det hele til å se skremmende virkelighetstro ut. Spielberg-filmen tar oss gjennom mange spektakulære actionscener, hvor Samsung greier å bevare kontrollen. Vi kan nyte filmen uten plagsomme LCD-svakheter som sjenerende lysblødning, eller lyse omriss. Det dynamiske baklyset jobber veldig presist, og unngår den typiske halo-effekten rundt lyse objekter på skjermen. Det eneste som egentlig avslører at dette er en LCD-skjerm, er en svak skygge rundt undertekstene på svart bakgrunn. Vi foretrakk derfor å skru tekstingen av, for å bevare illusjonen. Når det kommer til fargegjengivelsen er QLED-skjermen i sitt ess. Den får frem fargenyanser i rødt, grønt og blått med stor metning og intensitet, uten problemer med synlige fargesjatteringer (color banding). Det spesielle baklyset er veldig finmasket – godt nok til at Samsung valgte å bruke samme teknikk på de nye 8K-modellene. Den presise dimmingen gjør at Q9 ikke står langt tilbake fra OLED når det kommer til svartnivå. En virkelig god OLED-skjerm som Panasonic TX-65FZ950 har visse fordeler i et helt bekmørkt rom. Her er OLEDen i sitt ess med enda mørkere svartnivå, samtidig som den graver frem flere detaljer i svart. Panasonic kommer imidlertid til kort i et vanlig oppholdsrom på høylys dag: Her kan Samsung varte opp med adskillig mer lysstyrke. Vi målte den til 1700 nits i mørk filmmodus, og hadde ennå mye å gå på. Det er omtrent det dobbelte av hva de mest lyssterke OLED-ene klarer, og det merkes virkelig i de mest intense HDR-scenene. Mens lillebror QE65Q9FN møter konkurranse fra en rekke 65” OLED-modeller, er det langt fra like mange utfordrere å snakke om i 75” klassen. Den mest nærliggende duellanten er Sonys KD-75ZF9, for ikke å glemme LGs rimeligste OLED-storskjerm OLED77C8, men begge disse koster vesentlig mer enn Samsung-skjermen.

Lydkvalitet

Q9 er en relativt slank TV, uten plass til noe stort lydsystem. Når det er sagt, ble vi positivt overrasket over den innebygde lyden. Her er det rikelig med tyngde i bassen, som bidrar til at både musikk og film låter underholdende. TV-en kan også spille høyt, med god klarhet i stemmer og lydeffekter. I så måte er Q9 faktisk en av de beste TV-ene vi har hørt i år. De fleste vil nok velge å utvide lyden med en separat lydplanke. Samsungs egne modeller, slik som testvinneren HW-N960, vil være en god match.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at størrelsen teller når det kommer til TV og bildeopplevelser. Det er noe alle som har besøkt en IMAX-kino vet, at et bilde som fyller synsfeltet gir ekstra heftig innlevelse! Og nå kan du saktens få ”IMAX-opplevelsen” hjemme i stua også: 75” utgaven av Q9FN leverer den samme høye ytelsen som lillebror, bare i større format. Samsung QE75Q9FN scorer høyt både når det gjelder design, brukervennlighet og smarte løsninger, med et bilde som kan ta pusten fra deg. Her får du en ekte kinoskjerm med råbra kontrast, et nesten OLED-aktig svartnivå, samt nok lysstyrke til å se vanlig TV på høylys dag. Legg til siste tids aggressive prisutvikling, og Samsung-skjermen fremstår som et kupp i våre øyne. PS! Før du løper til nærmeste butikk og kjøper en svær 75-tommer bør du ha lest vår guide: Slik får du plass til stor TV!
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Størrelse/type: 75” 4K QLED-LCD

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Samsung Tizen

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10+

Annet: One Connect koblingsboks

Web: samsung.no

Samsung QE75Q9FN produktside
Pris: 39990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.