Samsung QE75Q9FN
testSamsung QE75Q9FN
Samsung QE75Q9FN

Storeslem fra Samsung!

Samsungs 4K toppmodell serverer heftig bildekvalitet, og filmopplevelsen blir bare enda råere når vi øker bildestørrelsen til 75 tommer.

Samsungs storskjerm byr på en heftig bildeopplevelse, med råsterk kontrast og fenomenal fargedybde.
Svartnivået er ikke like ekstremt som på OLED-konkurrentene.

Samsung har lansert mange potente TV-modeller med topp ytelse det siste året, deriblant QE65Q9FN som vi nylig kåret til årets beste TV i high-end klassen. Samsung-skjermen scorer høyt i alle disipliner, og har i grunn bare ett akutt problem: Den er altfor liten for hardbarka TV-entusiaster!Heldigvis finnes det en enkel løsning på det problemet, i form av storebror Samsung QE75Q9FN.

Samsung QE75Q9FN. (Foto: Samsung)

75-tommeren bygger på nøyaktig samme tekniske plattform som lillebroren, men byr på vesentlig større bildeareal (en tredjedel, eller 33% større for å være nøyaktig) til en relativt moderat prisforskjell. Faktisk kan du nå snappe opp en av Samsungs råeste high-end-skjermer for under 40.000 kroner – omtrent hva du måtte betale for lillebror på 65” da den ble lansert.

Her ser du størrelsesforskjellen mellom 65″ og 75″. (Kilde: displaywars.com)

Design

Med unntak av den fysiske størrelsen ( og vekten på 46 kilo!) er 75-tommeren i Q9-serien prikk lik lillebroren i utseende, med en slank, mørk og minimalistisk design. Samsung har også utstyrt skjermen med et spesielt filter som motvirker lysrefleksjoner og speilbilder.

Skjermen er langt fra like tynn som de tynneste OLED-skjermene, men baksiden er helt flat, uten noe som stikker ut. Det gjør at storskjermen kan henges tett inntil veggen – aller tettest dersom du bruker Samsungs egen ”No Gap Wall Mount” som Q9-serien er forberedt for. Om du i stedet velger den medfølgende foten, kan kablene (eller rettere sagt kabelen, da du kun trenger en) trekkes skjult ned gjennom sokkelen.

Q9 bruker Samsungs separate tilkoblingsboks, One Connect. Nytt på årets modeller er at det nå føres både strøm og signal gjennom samme kabel. Kontakten som settes inn er helt flat, slik at den går i ett med TV-en.

Brukervennlighet og finesser

Samsungs smart-TV løsning er basert på deres eget operativsystem Tizen. Det fungerer utmerket og er for tiden vår favoritt, foran konkurrerende systemer som Android og LGs WebOS. Samsung har gjort det veldig enkelt å starte opp, stille inn og ta i bruk TV-en for første gang. Deres Easy Setup henter info om nettverk, passord og brukerkontoer fra mobilen din, og legger automatisk til eksterne enheter som dekoder, blu-ray eller spillkonsoll. Deretter er det bare å gjøre seg fortrolig med fjernkontroll og menysystem. Samsung-systemet arbeider raskt, og byr på et bredt utvalg av apper og tjenester, deriblant Netflix, Amazon Prime og HBO.

Samsung QE75Q9FN kommer også med en dedikert spillmodus, med input lag på mellom 15-30 millisekunder avhengig av bildemodus. Har du en Xbox One støtter Samsungen også såkalt VRR (Variable Refresh Rate) med enda lavere forsinkelse.

annonse

Ambient Mode

Samsungs Ambient Mode. (Foto: Samsung)

Samsungs såkalte Ambient mode er en fiffig ”pauseskjerm” som lar TV_en vise pausebilder, tids- og værinformasjon mens den står i standby. Det er også mulig å knipse et bilde av veggen din og la TV-en gå i ett med denne. Vi synes denne funksjonen er ganske tøff, og gir et 3D-aktig bilde. Det kommer også ekstra godt med i 75-tommeren sitt tilfelle, da du unngår å ha et stort svart hull midt på stueveggen.

annonse

Samsung QE75Q9FN: Bildekvalitet

Etter lanseringen av det heftige flaggskipet QE75Q900R med 8K-oppløsning, er ikke QE75Q9FN lenger ”kongen på haugen” i Samsung-sortimentet. Men når man ser på ytelsen i forhold til pris, er det ingen tvil om at 4K-modellen er et bedre kjøp.

Samsung-skjermen bruker et topp moderne ”QLED” LCD-panel med 4K-oppløsning, quantum dot fargefilter, kombinert med direkte LED-baklys og lokal dimming. Med tusenvis av lysdioder delt inn i individuelle soner, er det mulig å oppnå vesentlig bedre kontrast enn de ordinære kant-LED skjermene. Dette har stor betydning for bildeopplevelsen, fremfor alt på de nye filmene i HDR-kvalitet.

DIREKTE LED-BAKLYS: Samsung QE75Q9FN er en såkalt «Direct LED» TV. Tusenvis av lysdioder bak LCD-panelet er delt inn i soner, som gjør det mulig å oppnå bedre kontrast og svartnivå enn vanlige Edge LED skjermer.

Rå kontrast

Vi startet seansen med Ready Player One på UHD-Blu-ray, og ble umiddelbart sugd inn i handlingen. 75Q9FN har – akkurat som lillebroren – en enorm kontrast mellom mørke og lyse partier får det hele til å se skremmende virkelighetstro ut.

Spielberg-filmen tar oss gjennom mange spektakulære actionscener, hvor Samsung greier å bevare kontrollen. Vi kan nyte filmen uten plagsomme LCD-svakheter som sjenerende lysblødning, eller lyse omriss. Det dynamiske baklyset jobber veldig presist, og unngår den typiske halo-effekten rundt lyse objekter på skjermen. Det eneste som egentlig avslører at dette er en LCD-skjerm, er en svak skygge rundt undertekstene på svart bakgrunn. Vi foretrakk derfor å skru tekstingen av, for å bevare illusjonen.

annonse

Når det kommer til fargegjengivelsen er QLED-skjermen i sitt ess. Den får frem fargenyanser i rødt, grønt og blått med stor metning og intensitet, uten problemer med synlige fargesjatteringer (color banding).

Det spesielle baklyset er veldig finmasket – godt nok til at Samsung valgte å bruke samme teknikk på de nye 8K-modellene. Den presise dimmingen gjør at Q9 ikke står langt tilbake fra OLED når det kommer til svartnivå.

En virkelig god OLED-skjerm som Panasonic TX-65FZ950 har visse fordeler i et helt bekmørkt rom. Her er OLEDen i sitt ess med enda mørkere svartnivå, samtidig som den graver frem flere detaljer i svart. Panasonic kommer imidlertid til kort i et vanlig oppholdsrom på høylys dag: Her kan Samsung varte opp med adskillig mer lysstyrke. Vi målte den til 1700 nits i mørk filmmodus, og hadde ennå mye å gå på. Det er omtrent det dobbelte av hva de mest lyssterke OLED-ene klarer, og det merkes virkelig i de mest intense HDR-scenene.

Mens lillebror QE65Q9FN møter konkurranse fra en rekke 65” OLED-modeller, er det langt fra like mange utfordrere å snakke om i 75” klassen. Den mest nærliggende duellanten er Sonys KD-75ZF9, for ikke å glemme LGs rimeligste OLED-storskjerm OLED77C8, men begge disse koster vesentlig mer enn Samsung-skjermen.

Lydkvalitet

Q9 er en relativt slank TV, uten plass til noe stort lydsystem. Når det er sagt, ble vi positivt overrasket over den innebygde lyden. Her er det rikelig med tyngde i bassen, som bidrar til at både musikk og film låter underholdende. TV-en kan også spille høyt, med god klarhet i stemmer og lydeffekter. I så måte er Q9 faktisk en av de beste TV-ene vi har hørt i år. De fleste vil nok velge å utvide lyden med en separat lydplanke. Samsungs egne modeller, slik som testvinneren HW-N960, vil være en god match.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at størrelsen teller når det kommer til TV og bildeopplevelser. Det er noe alle som har besøkt en IMAX-kino vet, at et bilde som fyller synsfeltet gir ekstra heftig innlevelse! Og nå kan du saktens få ”IMAX-opplevelsen” hjemme i stua også: 75” utgaven av Q9FN leverer den samme høye ytelsen som lillebror, bare i større format. Samsung QE75Q9FN scorer høyt både når det gjelder design, brukervennlighet og smarte løsninger, med et bilde som kan ta pusten fra deg. Her får du en ekte kinoskjerm med råbra kontrast, et nesten OLED-aktig svartnivå, samt nok lysstyrke til å se vanlig TV på høylys dag. Legg til siste tids aggressive prisutvikling, og Samsung-skjermen fremstår som et kupp i våre øyne.

PS! Før du løper til nærmeste butikk og kjøper en svær 75-tommer bør du ha lest vår guide: Slik får du plass til stor TV!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

Størrelse/type: 75” 4K QLED-LCD Oppløsning: 3840x2160 (4K Ultra HD) Operativsystem: Samsung Tizen Innganger: 4 HDMI, 3 USB Utganger: Optisk digital lydutgang HDR: HDR10+ Annet: One Connect koblingsboks Web: samsung.no

Pris

39990 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om

  Alternativer til Samsung QE75Q9FN

  Samsung The Frame LS03T (2020). Foto: Samsung

  Nå har The Frame blitt MYE bedre

  Med nytt, topptrimmet bildepanel har Samsungs design-TV fått en skikkelig kontrast-boost!

   data-srcset

  OLED og Ambilight gjør susen!

  Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV som lyser til alle kanter: OLED804 gir en knallsterk bildeopplevelse!

   data-srcset

  Knallsterk kontrast!

  Panasonics rimeligste OLED-TV tilbyr knallsterke bildeprestasjoner til en attraktiv pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har lyd fra Onkyo

  TCL 65EC785 er en velutstyrt 4K-TV med HDR, Android Smart TV og innebygd Onkyo-lydplanke til en hyggelig pris.

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LGs nye LCD-skjerm hamle opp med OLED?

  LG er best kjent for sine OLED-skjermer med gnistrende farger og sterk kontrast. Dermed kan det være lett å glemme at de også lager flere glimrende LCD-TV-er…

   data-srcset

  OLED-TV med skjulte krefter

  Sonys nye OLED-TV kan skilte med særdeles flott bildekvalitet, men det beste av alt er lyden …

   data-srcset

  Inngang til OLED-universet

  LGs rimeligste OLED-modell gir fenomenal bildekvalitet til en meget overkommelig pris. Den er så god at konkurrentene bør skjelve i buksa!