Search
Generic filters

: 4 rimelige 40 tommere

Flatskjerm til folket

Lyst på en fet TV som ikke lopper lommeboka? Vi har testet 4 nye flatskjermer som gir god bildekvalitet til småpenger!

Selv om det snakkes mye om 3D og kostbare high-end TV-er i år, står det virkelige slaget om hvem som kan tilby den beste budsjettskjermen. Hvem har den beste TV-en for folk flest? Ola Nordmann går nemlig ikke ut og kjøper seg en svær plasma til to dusin tusenlapper. Gjennomsnitts-TV-en er på 40 tommer og koster nærmere 6.000 kroner.

Den populære 40/42-tommers klassen er fortsatt det segmentet som selger overlegent best. Dette er en fin størrelse som passer bra til små og mellomstore stuer med sitteavstand mellom 2 og 4 meter. Og selv om vi alle drømmer om en gigantisk plasma hjemme i stua, er det ofte fornuften og lommeboka som bestemmer til slutt. Da er det godt at prisen på gode TV-er er blitt oppsiktsvekkende lav det siste året.

Nye modeller
TV-produsentene er endelig klare med sine 2011-modeller, og nok en gang ser det ut til at forholdet mellom pris og ytelse flyttes et hakk i positiv retning. Kampen om TV-kundene er beinhard, og produsentene har satt alle kluter til for å ha sine beste modeller klare til avspark. Årets budsjettskjermer er spekket med bildepaneler og utstyr som kostet opp mot det dobbelte for bare et år siden!

Produsentene ser ut til å ha lagt av seg det verste slankehysteriet, og det kriges ikke lenger i like stor grad om å ha den tynneste TV-en. Skjermene er i praksis blitt tynne nok, og dybden spiller mest en rolle for de som skal henge TV-en på veggen.

Kampen mellom de ulike skjermteknologiene tilspisser seg, og det interessante er at de ”gammeldagse” LCD-skjermene med vanlig CCFL baklys holder stand. Disse skjermene er ikke like tynne som skjermene med LED kantbelysning, men kan ofte ha et fortrinn når det kommer til bildekvalitet. Plasma lever også i beste velgående og produsentene med Panasonic i spissen, fortsetter å utvikle det de hevder er den beste bildeteknologien.

Testkriterier
Denne gangen har vi siktet oss inn på de rimeligste 40/42 tommerne fra de kjente leverandørene Samsung, Panasonic, Grundig og Toshiba (Sony og Philips var i utskiftningsfasen for nye modeller når testen ble gjennomført). Bilde- og lydkvalitet er de viktigste kriteriene. I tillegg har vi vurdert skjermenes brukervennlighet, herunder menysystem, fjernkontroll og plasseringsvennlighet. Denne gangen leter vi etter den beste allround-skjermen som gir den beste totalopplevelsen til prisen. Skjermene i testen er vurdert opp mot hverandre i kontrollerte omgivelser, med bildemateriale i HD-kvalitet så vel som vanlig standard oppløsning (SD). Prisene som oppgis er markedspriser som er sjekket med søketjenesten Prisjakt.no.

Flatskjerm til folket

Det er ikke lett å kåre en vinner når alle deltakerne er så kapable! De fire skjermene har alle styrker og svakheter som gjør dem vel verdt pengene.

Den største overraskelsen denne gangen er hvor gode de nye budsjettskjermene faktisk har blitt, og hvor jevn bildekvaliteten er mellom de ulike produsentene. På en relativt moderat TV-størrelse som dette er ikke støy og ujevnheter like fremtredende som på en stor skjerm. Derfor er det ikke bare bildet, men også utstyrsnivå og andre egenskaper som bør legges til grunn når du skal velge den rette TV-en.

Om du først og fremst er en filmentusiast er det ikke noe å lure på. Løp og kjøp Panasonic TX-P42C3 som er en uforskammet billig kvalitetsskjerm. Under de rette (dempede) lysforhold gir denne skjermen en bildekvalitet som ligger tett på Panasonics dyrere skjermer. Stort bedre kan det ikke gjøres til 5.000 kroner, men vær oppmerksom på at 2 HDMI-innganger fort blir brukt opp om du har mye utstyr i TV-hylla. Et tips kan være å sjekke ut den hakket dyrere TX-P42S30 som har 3 HDMI-innganger samt Full HD-oppløsning.

Grundig kontrer med en TV som er meget velutstyrt for denne prisklassen å være. Vision 7 42 har rikelig med innganger, USB-opptak og god brukervennlighet gjør dette til en fin allround-TV. Bildekvaliteten er også ideell for stuebruk med sin gode lysstyrke, spenstige farger og lite lysreflektive glass. Med en bedre filmmodus fra fabrikk, alternativt litt bredere innstillingsmuligheter, kunne denne TV-en ha klatret helt til topps, og er fortsatt et bra valg. Samsung LE40C650 havner nok litt i skyggen av sine slanke LED-søsken, men det den mangler av ytre skjønnhet tar den igjen når det kommer til bildekvaliteten. Denne skjermen har et fjellstøtt og kontrastrikt bilde uten ujevnheter i baklyset. Den får også pluss for god lydkvalitet.

Med Toshiba 42SL738N får du litt av det beste fra begge verdener både når det gjelder kvalitet og design. Bildekvaliteten er gnistrende og utseendet virker påkostet for denne prisklassen. Med gode bildeinnstillinger, avanserte justeringsmuligheter og generelt god brukervennlighet er dette et av de aller beste allround-apparatene i prisklassen akkurat nå, og derfor går en knepen, men velfortjent totalseier til Toshiba.

Spar penger på fjorårsmodeller

TV-produsentene bytter nå til nye modeller, og det kan være gode penger å spare på noen av våre favoritter fra fjoråret. Her er fjorårets beste

Philips 46PFL9705H
Som vanlig er det på de dyre toppmodellene det er flest kroner å spare. Philips sin aller beste TV (med unntak av kinoskjermen Cinema 21:9) kostet nesten 30.000 kroner når den kom men går nå på billigsalg til ca 17.000 kroner. Den nye 9000-serien ventes ikke før til sommeren.
Laveste pris: Kr 16.995

Panasonic TX-P50VT20
Panasonics beste plasma synger nå på siste verset, og erstattes av en ny VT30-serie med forbedret bilde og design. Denne toppmodellen med 3D kostet hele 24.000 kroner ved lansering, men kan nå kjøpes for rundt halvparten.
Laveste pris: Kr 12.790

Samsung PS63C7705
Denne fete storskjermen har vært en populær skjerm hos filmentusiastene. Den hadde en veiledende pris på 29.900 kroner ved lansering, men koster nå rundt 22.000. Arvtageren PS64D8000 får en tomme større skjerm innenfor de samme plassrammene.
Laveste pris: Kr 22.500

Perfekt for filmentusiastene

Panasonics billigste plasmaskjerm er et bra valg for film- og spillentusiastene.

Lyd & Bilde mener

Naturlig fargegjengivelse Meget bra filmmodus
Begrenset lysstyrke En del lysrefleksjoner
 • 42” plasma, 1024 x 768
 • 2 HDMI
 • RiksTV/MPEG4
 • DVB-T/C
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5000 kr

Erfaringsmessig kan plasmateknologien være velegnet som utgangspunkt for en budsjett-TV. En plasma har typisk sett god fargegjengivelse, kontrast og svartnivå, og har ofte mindre behov for kraftig (og kostbar) bildeprosessering for å se bra ut. Dette i motsetning til LCD og LED-skjermene som ofte trenger litt mer hjelp på bildebehandlingssiden for å se bra ut. Designet er traust, og Panasonic har heller ingen vridbar sokkel.

Brukervennlighet og utstyr
Dette er en budsjettmodell i ordets rette forstand. TX-P42C3 er ribbet for ekstra finesser og er dessuten nokså spartansk utstyrt når det gjelder tilkoblinger. Det er et pluss at skjermen har SD-kortinngang for visning av bilder, men kun 2 HDMI-innganger er litt i minste laget selv i denne prisklassen. Panasonic-skjermen har imidlertid innebygd RiksTV-mottaker, så er du bakkenett-kunde kan du spare en av HDMI-inngangene du elllers ville brukt på en separat mottaker.

Brukervennligheten er godt ivaretatt med en fjernkontroll som har store og tydelige knapper, og et enkelt, men effektivt menysystem. Panasonic bruker den samme fjernkontrollen på sine dyre TV-er, og den har tydelige knapper og ligger godt i håndflaten.

Bildekvalitet
Panasonic-skjermen er litt som et tveegget sverd. Ved første øyekast ser den ikke like imponerende ut som de lyssterke LED-skjermene, og i fullt dagslys blir bildet litt grått og fattig på kontrast. TX-P42C3 har også et veldig blankt frontglass som gir en ganske sjenerende speileffekt. Dette er definitivt ikke en TV vi ville valgt om du har masse vinduer i stua og ser mye TV på dagtid.

I litt mer dunkel belysning fungerer TV-en mye bedre, og fordelene til plasmapanelet, nemlig en fyldig og naturlig fargegjengivelse, kommer bedre frem. TX-P42C3 ser faktisk glimrende ut på det meste av TV-innhold, men er spesielt god på film og TV-serier med mye mørke scener. Skjermen kommer med gode fabrikkinnstillinger, men den såkalte økonomimodus kan man like gjerne skru av med en gang, da den reduserer lysutbyttet i altfor stor grad.

Panasonics dyrere skjermer kommer med såkalt THX-modus som gir optimale innstillinger for filmvisning. På C3-modellen har man i stedet noe Panasonic kaller Ekte kinovisning (trolig for å spare lisenspenger til THX) som i praksis ligger ganske nær det optimale. Perfekt for filmentusiastene som vil se filmen slik regissøren mente. At denne skjermen har noe lavere oppløsning enn LED/LCD konkurrentene i testen oppleves ikke som noe stort savn, og ved en vanlig sitteavstand på rundt 3 meter er det vanskelig å skjelne noen forskjell i skarphet og detaljer. De som sitter kloss inntil skjermen kan se tendenser til rutemønster, og de mest finkornede detaljene viskes litt ut. Dette er spesielt noe spillentusiastene bør merke seg.

Lydkvalitet
Panasonic-skjermen gir en helt grei lydopplevelse. Stemmer kommer klart og tydelig frem, men lyden får et litt hult og diffust preg på film og musikkvideoer, eller andre programmer hvor det skjer mye på en gang. Totalt sett er lyden helt ok til denne prisen.

Konklusjon
Panasonic TX-P42C3 er en budsjett-TV uten ekstra krimskrams, og har også sine styrker og svakheter bildemessig. Til TV-titting på dagtid finnes det helt klart mer velegnede skjermer der ute, men til film og annen moro på kveldstid er Panasonic i sitt ess. I de rette omgivelsene gir TX-P42C3 svært gode filmopplevelser, og det til en latterlig lav pris.

Toshiba 42SL738N
Toshiba har gode tradisjoner for å lage billige og bra TV-er, og med denne veldreide modellen ser de ut til være tilbake til gamle takter.
Samsung LE40C650L1W
Koreanske Samsung er mest kjent for sine sylslanke LED skjermer, men i budsjettklassen satser de fortsatt på LCD.
Grundig 40 VLE 7140 C
Grundig er tilbake med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 minner ikke om andre budsjett TVer når man ser på alt utstyret.…
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  TCL QLED800 (65QLED800)

  Veil.pris 11990 ,- QLED-kupp fra TCL Sjekk beste pris

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Veil.pris 18990 ,- God til sport og spill Sjekk beste pris

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Veil.pris 17990 ,- Knallsterk kontrast Sjekk beste pris

  LG OLED GX Gallery OLED

  Veil.pris 37990 ,- OLED på utstilling Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.