TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Toshiba 42SL738N

Japansk comeback

Toshiba har gode tradisjoner for å lage billige og bra TV-er, og med denne veldreide modellen ser de ut til være tilbake til gamle takter.

Lyd & Bilde mener
+God kontrast og fargegjengivelse Glatte bevegelser
-Litt klumpete fjernkontroll
Spesifikasjoner
  • 42” LED LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • RiksTV/MPEG4
Veil. pris 6000

Toshiba var lenge en av de mest fremtredende produsentene av budsjett-TV-er, men i det siste har det vært litt stille fra japanerne, i alle fall på det skandinaviske markedet. En av grunnene kan nok være at Toshiba har brukt lang tid på å oppgradere skjermene sine med MPEG4-mottakere og godkjenning fra RiksTV som begge er nødvendige for å problemfritt ta inn TV-signaler fra det digitale bakkenettet. Dette er nå endelig på plass, og dermed kan Toshiba endelig konkurrere på like vilkår med de andre TV-produsentene.

 

Brukervennlighet og funksjoner
42SL738N er en modell tilpasset det nordiske markedet, og det er ikke rent lite man får for pengene. Foruten RiksTV-mottaker har den 4 HDMI-innganger og USB-inngang. Toshiba har også et utseende som vi må innrømme ser svært spenstig ut til budsjett-TV å være. Den bruker kantmonterte lysdioder (Edge LED) som lyskilde og har en tynn ramme rundt seg som bidrar til det slanke inntrykket. Menysystemet har fått seg et løft i forhold til den forrige generasjonen vi testet, og fremstår som enkel og oversiktlig. Toshiba har den minste fjernkontrollen i testen, og vi mener ergonomien kunne vært litt bedre.

Bildekvalitet
Rett opp av esken gir Toshiba-skjermen et imponerende bilde som formelig spruter av liv! Dette er en skjerm som gir utmerkede bilder under de fleste seerforhold. Du kan utmerket vel bruke den selv når det er svært lyst i rommet, for skjermen har både lysstyrken og kontrasten som skal til. 42SL738N har et blankt frontglass som gir en viss speileffekt, men det er ikke på langt nær like fremtredende som på Panasonic TX-P42C3.

42SL738N imponerer i lyse omgivelser, men den bevarer også et svært bra bilde når vi demper belysningen. Svartnivået er meget bra, om enn ikke helt på nivå med Samsung og Panasonic i et mørkt rom. Den totale bildekvaliteten ligger likevel svært nær Samsung. Toshiba bruker en aktiv lyssensor som justerer baklyset i takt med bildematerialet (altså ikke omgivelsene slik Panasonic gjør). Vi er ikke helt fornøyd med denne, da den gjør bildet nesten helt svart under mørke scener, og dels jobber den ikke hurtig nok, med det resultat at lysstyrken flakker litt og ikke henger med i sceneskiftene. Vi foretrakk derfor å skru av denne under filmtitting.

Toshiba byr for øvrig på en rekke justeringsmuligheter i bildemenyen. De mer avanserte brukerne vil glede seg over Toshibas 3D fargekalibrering som gir muligheten til å justere primærfargene rødt, grønt og blått individuelt.

Lydkvalitet
Vi opplever sjelden fet lyd fra tynne TV-er, og Toshiba er ikke noe unntak fra denne regelen. Lydgjengivelsen er merkbart slankere enn Samsungs LCD-skjerm og har ikke den samme kraften i dialogene. Behovet for et separat lydanlegg eller en lydplanke er stort.

Konklusjon
Toshiba gjør et aldri så lite comeback i budsjettklassen med denne velutstyrte LED LCD TV-en. 42SL738N er ikke perfekt den mangler svartnivået til Panasonic og den gode lyskontrollen til Samsung. Forskjellen er likevel ikke stor, og kombinert med det slanke utseendet fremstår dette som svært mye TV for pengene. Det eneste som trekker ned er den slanke lyden.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Også i denne testen:

Oppsummering

Flatskjerm til folket

Det er ikke lett å kåre en vinner når alle deltakerne er så kapable! De fire skjermene har alle styrker og svakheter som gjør dem vel verdt pengene.

Samsung LE40C650L1W

Gjør det stilig med LCD

Koreanske Samsung er mest kjent for sine sylslanke LED skjermer, men i budsjettklassen satser de fortsatt på LCD.

Meget bra svartnivå og kontrast Glatte bevegelser Jevn lysfordeling
Ikke like lekker som LED-konkurrentene

Grundig 40 VLE 7140 C

Velutstyrt designmodell

Grundig er tilbake med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 minner ikke om andre budsjett TVer når man ser på alt utstyret.…

Høyt utstyrsnivå
Dårlig filmmodus

Panasonic TX-P42C3

Perfekt for filmentusiastene

Panasonics billigste plasmaskjerm er et bra valg for film- og spillentusiastene.

Naturlig fargegjengivelse Meget bra filmmodus
Begrenset lysstyrke En del lysrefleksjoner

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.