Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Panasonic TX-P42C3

Perfekt for filmentusiastene

Panasonics billigste plasmaskjerm er et bra valg for film- og spillentusiastene.
Lyd & Bilde mener
Naturlig fargegjengivelse Meget bra filmmodus
Begrenset lysstyrke En del lysrefleksjoner
Spesifikasjoner
  • 42” plasma, 1024 x 768
  • 2 HDMI
  • RiksTV/MPEG4
  • DVB-T/C

Erfaringsmessig kan plasmateknologien være velegnet som utgangspunkt for en budsjett-TV. En plasma har typisk sett god fargegjengivelse, kontrast og svartnivå, og har ofte mindre behov for kraftig (og kostbar) bildeprosessering for å se bra ut. Dette i motsetning til LCD og LED-skjermene som ofte trenger litt mer hjelp på bildebehandlingssiden for å se bra ut. Designet er traust, og Panasonic har heller ingen vridbar sokkel.

Brukervennlighet og utstyr
Dette er en budsjettmodell i ordets rette forstand. TX-P42C3 er ribbet for ekstra finesser og er dessuten nokså spartansk utstyrt når det gjelder tilkoblinger. Det er et pluss at skjermen har SD-kortinngang for visning av bilder, men kun 2 HDMI-innganger er litt i minste laget selv i denne prisklassen. Panasonic-skjermen har imidlertid innebygd RiksTV-mottaker, så er du bakkenett-kunde kan du spare en av HDMI-inngangene du elllers ville brukt på en separat mottaker.

Brukervennligheten er godt ivaretatt med en fjernkontroll som har store og tydelige knapper, og et enkelt, men effektivt menysystem. Panasonic bruker den samme fjernkontrollen på sine dyre TV-er, og den har tydelige knapper og ligger godt i håndflaten.

Bildekvalitet
Panasonic-skjermen er litt som et tveegget sverd. Ved første øyekast ser den ikke like imponerende ut som de lyssterke LED-skjermene, og i fullt dagslys blir bildet litt grått og fattig på kontrast. TX-P42C3 har også et veldig blankt frontglass som gir en ganske sjenerende speileffekt. Dette er definitivt ikke en TV vi ville valgt om du har masse vinduer i stua og ser mye TV på dagtid.

I litt mer dunkel belysning fungerer TV-en mye bedre, og fordelene til plasmapanelet, nemlig en fyldig og naturlig fargegjengivelse, kommer bedre frem. TX-P42C3 ser faktisk glimrende ut på det meste av TV-innhold, men er spesielt god på film og TV-serier med mye mørke scener. Skjermen kommer med gode fabrikkinnstillinger, men den såkalte økonomimodus kan man like gjerne skru av med en gang, da den reduserer lysutbyttet i altfor stor grad.

Annonse

Panasonics dyrere skjermer kommer med såkalt THX-modus som gir optimale innstillinger for filmvisning. På C3-modellen har man i stedet noe Panasonic kaller Ekte kinovisning (trolig for å spare lisenspenger til THX) som i praksis ligger ganske nær det optimale. Perfekt for filmentusiastene som vil se filmen slik regissøren mente. At denne skjermen har noe lavere oppløsning enn LED/LCD konkurrentene i testen oppleves ikke som noe stort savn, og ved en vanlig sitteavstand på rundt 3 meter er det vanskelig å skjelne noen forskjell i skarphet og detaljer. De som sitter kloss inntil skjermen kan se tendenser til rutemønster, og de mest finkornede detaljene viskes litt ut. Dette er spesielt noe spillentusiastene bør merke seg.

Lydkvalitet
Panasonic-skjermen gir en helt grei lydopplevelse. Stemmer kommer klart og tydelig frem, men lyden får et litt hult og diffust preg på film og musikkvideoer, eller andre programmer hvor det skjer mye på en gang. Totalt sett er lyden helt ok til denne prisen.

Annonse

Konklusjon
Panasonic TX-P42C3 er en budsjett-TV uten ekstra krimskrams, og har også sine styrker og svakheter bildemessig. Til TV-titting på dagtid finnes det helt klart mer velegnede skjermer der ute, men til film og annen moro på kveldstid er Panasonic i sitt ess. I de rette omgivelsene gir TX-P42C3 svært gode filmopplevelser, og det til en latterlig lav pris.

Også i denne testen:

Oppsummering

Flatskjerm til folket

Det er ikke lett å kåre en vinner når alle deltakerne er så kapable! De fire skjermene har alle styrker og svakheter som gjør dem vel verdt pengene.

Toshiba 42SL738N

Japansk comeback

Toshiba har gode tradisjoner for å lage billige og bra TV-er, og med denne veldreide modellen ser de ut til være tilbake til gamle takter.

God kontrast og fargegjengivelse Glatte bevegelser
Litt klumpete fjernkontroll

Samsung LE40C650L1W

Gjør det stilig med LCD

Koreanske Samsung er mest kjent for sine sylslanke LED skjermer, men i budsjettklassen satser de fortsatt på LCD.

Meget bra svartnivå og kontrast Glatte bevegelser Jevn lysfordeling
Ikke like lekker som LED-konkurrentene

Grundig 40 VLE 7140 C

Velutstyrt designmodell

Grundig er tilbake med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 minner ikke om andre budsjett TVer når man ser på alt utstyret.…

Høyt utstyrsnivå
Dårlig filmmodus
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.