Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED708 (55OLED708/12)

OLED med Ambilight

Kombinasjonen av OLED og Ambilight pleier å gi lekkert resultat, men vi vet at Philips kan enda bedre enn dette.

Skrevet av / 01.03.24 - 09:00
Philips OLED708 (55OLED708/12)
Audun Hage

Philips er en populær TV-produsent i det nordiske markedet, og hvorfor er lett å se når vi gløtter inn gjennom vinduene på vilkårlige hus og leiligheter. Mange elsker det stemningsfulle Ambilight-lyset og måten det setter farge på TV-tilværelsen.

Slike lys-finesser finnes etter hvert også i konkurrerende løsninger, men bare Philips kan vise til den spesielle integrasjonen av lysdioder i TV-skjermen. Dette gjelder også budsjettmodellen OLED708!

Philips 55OLED708 med Ambilight. (Foto: Philips)

Philips OLED708

Dette er Philips’ rimeligste OLED-TV fra 2023-årgangen. Den slekter tydelig på storebroren OLED808 som vi har testet tidligere. Foruten et 4K/120 Hz OLED EX-panel har den en firekjerners P5 AI (7th Gen) videprosessor under panseret, og brukergrensesnittet Google TV.

Hovedforskjellen ligger i at OLED708 har litt annerledes design enn OLED808, med to små føtter i stedet for sentral fot. Det er også litt færre skjermstørrelser å velge mellom: OLED708 finnes bare i 48, 55 og 65 tommer, mens OLED808 i tillegg fås i 42 og 77.

Den kanskje største forskjellen på utstyrsfronten er at lillebror har en eldre generasjon Ambilight, mens OLED808 har et såkalt «Nextgen» Ambilight-lys som deles med toppmodellen OLED908.

Philips 55OLED708/12. (Foto: Philips)
Les også Her er Philips 2024 TV-modeller Philips OLED909 har et ekstra lyssterkt OLED-panel - mens OLED959 har ny Ambilight Plus, og skreddersydd lyd fra B&W.

Brukervennlighet og finesser

Den gode nyheten er at Philips har tatt steget til den nye Google TV-plattformen (Android 12) på OLED708. Det medfører et kjapt og oversiktlig menysystem, med bredt utvalg av apper, som laster raskt og føles glatt å bruke.

Philips har også gitt sine egne undermenyer en finpuss – men av en eller annen grunn, greide vi ikke å få tilgang til bilde- og lydinnstillingene når vi befant oss inne i en app som Netflix eller Youtube. Vi måtte gå ut og inn igjen for å endre bildeinnstillinger, hvilket føltes tungvint.

Fjernkontrollen er grei nok, men det skal nevnes at knappene ikke er de beste å trykke på, og det er heller ingen påkostede detaljer som bakbelysning eller skinntrekk på denne budsjettmodellen. Heller ingen snarvei til Ambilight-innstillingene.

OLED708 er i likhet med konkurrenten fra LG (OLED B3) utstyrt med fire HDMI-innganger, hvor kun to av disse støtter de seneste HDMI 2.1 finessene med 4K/120 Hz videosignaler. Det bør likevel rekke for de aller fleste, med mindre du er en hardcore gamer med mange avanserte spill-kilder.

OLED708 støtter for øvrig HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+. Philips har også en dedikert spillmodus med lav forsinkelse (målt til cirka 13 ms) og støtte for VRR.  Samtidig sørger VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120 Hz) en glattere spillopplevelse uten oppbrytninger.

Philips 55OLED708 (9) Philips 55OLED708 (8) Philips 55OLED708 (7) Philips 55OLED708 (10)
<
>
Philips OLED708 har tresidig Ambilight-lys, men lysdiodene er en enklere variant enn på storebroren OLED808. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Kombinasjonen av OLED og Ambilight er en potent miks som vi har blitt vant til å like: Det kontrastrike OLED-bildet ser bare enda bedre ut, og blir mer behagelig å se på når bildeopplevelsen utvides til veggen bak TV-en.

Førsteinntrykket er at Philips-skjermen har et skarpt og detaljert bilde med god kontrast og lite støy: P5 AI videoprosessoren gjør en flittig jobb med å analysere og forbedre bildekvaliteten på et bredt spekter av innhold. Spesielt litt eldre videomateriale i HD-oppløsning uten HDR, får et kraftig løft når Philips-skjermen oppskalerer det til 4K-oppløsning. Sport ser dessuten virkelig bra ut via «Crystal Clear» bildemodusen, med spreke farger og glatte bevegelser: OLED708 klarer å bevare skarpheten gjennom hurtige kamerapanoreringer, uten oppbrytninger og flimmer.

Når det kommer til fargepresisjon og 100 % puristisk bildekvalitet på film, er imidlertid ikke OLED708 helt på høyde med de beste OLED-skjermene vi har sett. Til tross for en egen «Filmmaker mode» hadde ikke vårt testeksemplar like jevn fargegjengivelse eller presis gråtoneskala som storebroren OLED808. Den klarer heller ikke matche konkurrenten LG OLED B3 i de samme målingene.

Philips OLED708 utmerker seg ellers med et generelt skarpt og kontrastrikt bilde. Lysstyrken ble målt til cirka 650 nits i et 10 % vindu. Det er ikke like høyt som de råeste high-end skjermene, og langt unna toppmodellen OLED+908, men gir tilstrekkelig lysstyrke for de fleste situasjoner, kanskje med unntak av sport-titting på høylys dag.

Obs! En annen ting vi legger merke til, er at Ambilight-lyset virker vesentlig mer nedtonet (mindre dynamisk og fargerikt) på denne modellen sammenlignet med storebroren OLED808. Mens 808-modellen klarer å projisere et imponerende lyssterkt og nyansert fargelys opp mot veggen bak, er lyset fra OLED708 merkbart svakere, som følge av færre/mindre lysdioder.

OLED708 har en farge- og kontrastrik bildegjengivelse av typisk OLED-klasse. Men vi har sett enda mer potente OLED-skjermer på testbenken. Her fra Netflix-serien The Crown. (Foto: Audun Hage)
Philips OLED708 støtter HDR via NRK-appen såvel som svenske SVT. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Philips er kjent for å legge ekstra vekt på lyden i TV-ene sine, der for eksempel toppmodellen OLED+908 har høyttalere fra Bowers & Wilkins, og OLED808 har et 2.1-system med subwoofer.

OLED708 må derimot klare seg med et enklere stereo oppsett uten ekstra basshøyttaler. Lyden er i og for seg grei, med god stemmeklarhet og fylde, men kan ikke spille spesielt høyt før lyden blir ganske anstrengt og «innestengt».

Skulle du få lyst på bedre lyd, er det derfor greit å vite at Philips-skjermen støtter Dolby Atmos lydprosessering, og kan sende ut lydsignalene via HDMI eARC-utgangen til en kompatibel lydplanke

Konklusjon

Philips OLED708 er en prisgunstig OLED-TV med flott bildekvalitet og noen attraktive finesser, slik som Google TV og det stemningsskapende Ambilight-lyset. Samtidig virker dette som en lettere «ribbet» modell sammenlignet med de mer påkostede Philips-modellene. Ambilight-fans vil være bedre tjent med å velge den mer velutstyrte storebroren OLED808, som har et enda mer potent omgivelseslys. Og så lenge prisforskjellen ikke er spesielt stor, synes vi storebroren er et bedre kjøp.

 

Karakter
Philips OLED708 (55OLED708/12)
Premium

Lyd & Bilde mener

Philips OLED708 leverer fin bildekvalitet med god kontrast, pluss et stemningsfylt Ambilight-lys. Lysstyrken fra denne OLED-skjermen er noe begrenset, og medfører litt dempet kontrast i lyse omgivelser. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1-standarden.

Også i denne testen:

LG OLED B3 vs. Philips OLED708

LG OLED B3 (OLED55B36LA)

Billig og bra OLED-TV

LG OLED B3 er betydelig enklere utstyrt enn storebrødrene i C3- og G3-serien, men leverer likevel flott bildekvalitet til prisen.

LG B3 leverer flott og kontrastrik OLED-bildekvalitet, i tillegg et raskt og fortrolig brukergrensesnitt.
Bildekvaliteten er ikke helt på høyde med storebrødrene i C3-serien, og B3 har heller ikke like gode tilkoblingsmuligheter.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Lyd & Bilde
Scroll to Top