Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED B3 (OLED55B36LA)

Billig og bra OLED-TV

LG OLED B3 er betydelig enklere utstyrt enn storebrødrene i C3- og G3-serien, men leverer likevel flott bildekvalitet til prisen.

Skrevet av / 01.03.24 - 09:00
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Audun Hage

B-serien fra LG har utvilsomt havnet litt i skyggen av de dyrere modellseriene fra den koreanske produsenten. Mens modeller som C og G nyter godt av de seneste teknologiske nyvinningene, må B-modellen typisk nøye seg med litt mer ordinære spesifikasjoner på panel og videoprosessor. Til gjengjeld havner den på en gunstigere pris, og slik er også tilfellet med B3-generasjonen som ble introdusert i 2023.

LG OLED B3

LG B3-serien leveres i 55, 65 og 77 tommer, alle med et relativt gunstig prispunkt. Her har vi tatt for oss den minste av de tre, OLED55B3, som hadde en veil. pris på 21.990 kr da den ble lansert i 2023. Den er imidlertid sett så lavt som 12.990 kr på kampanje – omtrent en tusenlapp lavere enn laveste pris for C3.

Designmessig er den enkel å ha med å gjøre, med en sentral sokkel som er lett å montere. Utseendet kan minne om de eldre CX-modellene fra LG, og er både slank og lekker.

LG OLED B3 (Foto: LG)

Moderate spesifikasjoner

LG har gjennom generasjoner markert seg med noen av de beste OLED-skjermene på markedet, men det har typisk vært de dyrere C- og G-modellene som har «flyttet lista» for bildekvalitet. Begge modellseriene har fått gjentatte overhalinger på panel- og prosessorsiden gjennom årene.

Til sammenligning virker det som ting har stått mer stille på B3-modellen: Selve OLED-panelet er et standard 4K/120 Hz OLED-panel uten Evo-teknologi, og videoprosessoren er en 6. generasjons a7.

B3 er utstyrt med fire HDMI-innganger, men i motsetning til storebrødrene er det bare to av disse som er 2.1 kompatible og støtter 4K/120 Hz videosignaler. Det sagt, så er dette likt som på konkurrenten fra Philips (OLED708) og mange andre TV-er.

Brukervennlighet og finesser

LG OLED B3 kjører brukergrensesnittet WebOS 23, og styres av pekefjernkontrollen Magic Remote, som LG har benyttet i en årrekke. Menysystemet er enkelt og oversiktlig, og LG er blant de flinkeste i klassen til å holde appene sine oppdatert med nye funksjoner.

Utvalget av strømmetjenester er bredt, og inkluderer både Netflix, Disney+, HBO Max, SkyShowtime i tillegg til flere lokale nordiske tjenester. Det skal også nevnes at LG har gått langt i å love at de skal holde 2023-modellene oppdatert med nye finesser de neste fem årene.

Formatstøtten er grei, med support for Dolby Vision HDR og Dolby Atmos surroundlyd-prosessering. Kobler du LG-skjermen til en kompatibel lydplanke, kan du også nyte 3D-surroundlyd fra de innebygde appene.

LG OLED B3 (2) LG OLED B3 (3)
<
>
LG OLED B3 kommer med brukergrensesnittet WebOS 23, som er både oversiktlig og brukervennlig.. (Foto Audun Hage)

Bildekvalitet

Det store spørsmålet er naturligvis hvor godt LG OLED B3 leverer på bildekvalitet. Det enkle svaret er «akkurat som forventet». LG-skjermen preges nemlig av flere kjente og kjære kvaliteter som vi typisk forbinder med OLED.

For det første er svartnivået selvfølgelig glimrende, og fordi alle pikslene på skjermen kan tennes og slukkes individuelt, er det ingen problemer med ujevn lysfordeling eller glorie-effekter, slik man ofte må tåle med konkurrerende skjermteknologier som LCD.

Som følge av den kullsvarte bakgrunnen får bildene også utmerket kontrast. Innsynsvinkelen er god, og gjør at vi kan betrakte bildet fra siden uten at fargene føles utvaskede.

Det skal også nevnes at det 4K-oppløste panelet har meget god skarphet, masse detaljer og generelt lite støy. Så selv om a7-prosessoren ikke er like kvikk som a9-prosessorene i storebrødrene, ser den ut til å gjøre en god jobb med oppskalering og støyreduksjon.

Det samme kan sies om fargegjengivelsen, som er meget presis, nyansert og med jevne fargegraderinger. På dette punktet er også LG-skjermen vesentlig bedre enn konkurrenten fra Philips (OLED708). Vi kan lett se det på Netflix-serien Drive to Survive, hvordan LG-skjermen får frem de røde nyansene i Ferrari-bilene på en korrekt måte.

Alt dette er vel og bra, men heller ikke banebrytende, for det blir også klart at B3 ikke når helt opp til C3 (og G3 i enda mindre grad) på alle områder, spesielt når det kommer til lysstyrke.

Tallenes tale er temmelig klar: mens C3 med sitt Evo-panel klokker inn med cirka 800 nits og over 200.000:1 i kontrast, må B3 nøye seg med cirka 560 nits og 60.000:1 i kontrast. Mer som en standard OLED-TV, altså.

Den litt svakere lysstyrken innebærer at LG-skjermen blir mindre velegnet til TV-titting i lyse rom, og betyr også at HDR-effektene blir mindre glødende og intense. Dette gjør at man må ta forholdsregler med belysning, solskjerming og lignende, for å være sikker på å oppnå et bra resultat. Men så lenge du gjør dette, kan du glede deg over et kontrastrikt bilde med lekker fargegjengivelse.

(Foto: Audun Hage)
Les også Fortsatt en av de beste? LGs mest populære OLED-TV er tilbake i ny og forbedret versjon. Samtidig har prisen gjort et aldri så lite hopp!

Lydkvalitet

LG B3 er utstyrt med stereo høyttalere og 2 x 10 watt utgangseffekt. Lydgjengivelsen er i og for seg god, med fin klarhet i stemmene og en fyldig bassgjengivelse som kommer godt med på musikk og lydeffekter. Men vi kan ikke skru opp volumet spesielt høyt før TV-lyden blir merkbart mer anstrengt og vrenger litt.

Til sammenligning husker vi at OLED C3 hadde vesentlig fyldigere og klarere lyd.  Her vil det nok friste å koble til en kompatibel lydplanke via HDMI! Det kan også nevnes at LG-skjermen støtter trådløs lydoverføring gjennom WiSA-standarden, som brukes av utvalgte høyttalere fra bl.a. Klipsch og Bang & Olufsen.

Konklusjon

LG OLED55B3 er en god TV med mange kjekke finesser, slank og lekker design og generelt flott bildekvalitet – akkurat slik vi har lært oss å forvente fra OLED. LG-skjermen har også litt bedre kontrast og fargegjengivelse enn konkurrenten fra Philips i denne duellen.

Samtidig er det tydelig at utviklingen har stått mer stille på B-modellen sammenlignet med storebrødrene i C-serien, som har fått vesentlige oppgraderinger på de seneste generasjonene. Så selv om B3 koster en slant mindre, anser vi faktisk C3 som et bedre kjøp!

 

Karakter
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Premium

Lyd & Bilde mener

LG B3 leverer flott og kontrastrik OLED-bildekvalitet, i tillegg et raskt og fortrolig brukergrensesnitt. Bildekvaliteten er ikke helt på høyde med storebrødrene i C3-serien, og B3 har heller ikke like gode tilkoblingsmuligheter.

Også i denne testen:

LG OLED B3 vs. Philips OLED708

Philips OLED708 (55OLED708/12)

OLED med Ambilight

Kombinasjonen av OLED og Ambilight pleier å gi lekkert resultat, men vi vet at Philips kan enda bedre enn dette.

Philips OLED708 leverer fin bildekvalitet med god kontrast, pluss et stemningsfylt Ambilight-lys.
Lysstyrken fra denne OLED-skjermen er noe begrenset, og medfører litt dempet kontrast i lyse omgivelser. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1-standarden.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top