Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Lys, kamera, action: Philips lanserer nye 2024 TV-modeller

Philips OLED909 har et ekstra lyssterkt OLED-panel - mens OLED959 har ny Ambilight Plus, og skreddersydd lyd fra B&W.

Skrevet av / 23.01.24 - 19:15
Lys, kamera, action: Philips lanserer nye 2024 TV-modeller

Barcelona/Lyd & Bilde: Philips TV var ikke å se under CES2024, men følger som vanlig på med sitt eget show i Europa like etter Las Vegas-messen. Her fikk vi blant annet stifte bekjentskap med de nye toppmodellene OLED+959, OLED+909 og OLED809!

Årets 2024-modeller fra Philips bruker de seneste OLED-panelene fra LG Display (MLA/Meta 2.0 og EX). I tillegg lanserer Philips en ny generasjon MiniLED LCD-modeller også kjent som The Xtra, som nå går helt opp til 85 tommer.  Og selvfølgelig en ny generasjon av den populære LCD-serien The One.

Åstedet er det samme som sist vi besøkte Philips, nemlig Barcelona i Spania – som har blitt et yndet sted, etter at «Ambilight TV» i fjor ble en av hovedsponsorene for fotballklubben FC Barcelona.

DSC_2259 DSC_2351
<
>
Philips TV er sponsor til FC Barcelona, og nå for tiden kan du se AMBILIGHT TV logoen på spillerdraktene deres. (Foto: Audun Hage)

2024 Philips Ambilight TV

Spania og Barcelona er definitivt et litt lysere og varmere sted å være enn Norden, og det er også ekstra mye fokus på lys under årets Philips TV-lansering. En viktig målenhet her er «nits» som angir lysstyrken skjermen klarer å avgi.

Det handler både om å kunne skape et lyssterkt og kontrastrikt bilde i et lyst rom (dagtid, solrike omgivelser) og samtidig gjengi de glitrende detaljene fra videoinnhold i HDR(High Dynamic Range) format, med tilstrekkelig dybde og intensitet.

Det er viktig å poengtere at OLED-skjermene har kommet en lang vei siden de første generasjonene, hvor lysstyrken kunne være begrenset til 5-600 nits i et lite område. Med dagens modeller er 1000 nits eller mer relativt enkelt å oppnå, og de mest avanserte panelene skal nå klare opptil 3000 nits i et lite skjermareal! Hvilket er noe Philips vet å utnytte til sin fordel.

Philips OLED+959 og OLED909. (Foto: Philips)

Satser fortsatt på Ambilight og lyd fra B&W

Philips er i en litt unik posisjon i dagens TV-marked: som relativt liten, men uavhengig TV-produsent kan de stort sett velge og vrake i ulike panelteknologier, og står også litt friere til å velge hvem de ønsker å samarbeide med. Det er også modellsortimentet for 2024 et bevis på, der de for eksempel samarbeider med B&W på lydsiden for 7. året på rad.

Dagens OLED-modeller har vært et friskt pust i markedet med en potent kombinasjon av bilde, lyd og selvfølgelig Ambilight, som er produsentens eget omgivelseslys. Sistnevnte har vært utfordret i det siste etter at Samsung, Signify og andre konkurrenter har begynt å tilby lignende løsninger, men som Kostas Vouzas, sjefen for Philips TV selv uttalte, har selskapet lang erfaring å trekke på.

I år feirer de 20 år med Ambilight og velger også å fronte dem som nettopp det – Ambilight TV. Samtidig introduserer de den nye versjonen Ambilight Plus, som blir først tilgjengelig i flaggskipmodellen OLED+959. Den bygger på  «NextGen» versjonen av Ambilight som ble lansert for et par år siden, med noen forbedringer.

Ambilight Plus

Ambilight Plus skaper et mer effektfullt og dynamisk omgivelseslys enn vi har sett tidligere: ved å legge til spesielle linser på lysdiodene på baksiden av skjermen, klarer man å spre og lyset i flere vinkler og dybder enn før. Dette kombinert med den presise fargeoppløsningen, gir en særegen effekt.

Philips OLED+959 er den første modellen med det såkalte Ambilight plus omgivelseslyset. (Foto: Audun Hage)

Vi fikk se systemet i aksjon, og la merke til at Ambilight Plus-lyset skinner litt sterkere her, på enn den vanlige Ambilight-typen. Samtidig virker fargelyset mer variert og nyansert, selv om det fortsatt samsvarer tett med innholdet på skjermen. Det ekstra fargelyset er ikke for alle, men vi tipper de som allerede er glade i Ambilight, sannsynligvis vil digge Plus-versjonen, selv om den «bare» er tresidig.

Merk: Ambilight Plus introduseres kun på OLED+959, mens lillebroren OLED+909 har «vanlig» Ambilight, til gjengjeld på alle fire sider.

Philips OLED+959

OLED959 blir den nye flaggskipmodellen i Philips-sortimentet med toppspekket bilde og lyd. Den bruker det seneste OLED-panelet fra LG Display, som angivelig skal klare hele 3000 nits med lysstyrke. Og med Philips sin spreke bildebehandling, vet de naturligvis å dra nytte av den økte kapasiteten. OLED959 bruker den den aller kraftigste P5 AI ‘Dual Engine’-prosessoren i kombinasjon med META 2.0 OLED-panelet og META Multi Booster-algoritmen.

OLED959 har blant annet en «Ambient Intelligence V3» lyssensor som hjelper med tilpasse bildet til omgivelsene. Etter vår erfaring er dette viktig – og kanskje spesielt på en ekstra lyssterk TV som dette, for å utnytte potensialet i panelet og samtidig vise HDR videomateriale fra sin beste side.

Philips erfarne TV-guru Danny Tack var som vanlig til stede for å gi oss en en innføring i de siste nyvinningene  på bildesiden. Danny Tack mener OLED-teknikken – nå forsterket med MLA og Meta booster – gir den beste og mest kontrastrike bildeopplevelsen.

DSC_2397
<
>
Philips erfarne TV-guru Danny Tack viser oss OLED+959 (til høyre) som har fått det nyeste OLED-panelet. Til venstre fjorårets OLED908. (Foto: Audun Hage)

5.1.2 lydsystem fra Bowers & Wilkins

OLED+959 ville jo ikke vært en skikkelig toppmodell om den ikke fikk «the B&W treatment». Høyttalerspesialistene hos Bowers & Wilkins har designet det integrerte 5.1.2 høyttalersystemet som i dette tilfellet brer seg ut i front, under, på sidene og toppen av skjermen. Det er selvfølgelig kompatibelt med surround-lydformater som Dolby Atmos. Stikkordet her er «downsizing», det vil så å putte inn et potent lydsystem og samtidig ivareta en slank formfaktor. Det virker som B&W har fått til dette uten å spare for mye på kruttet.

B&W har utviklet nye skreddersydde 30 x 50 mm drivere spesielt for de nye OLED+ modellene, og OLED+959 benytter totalt 18 drivere, inkludert titan diskantdomer. Dette gjør at skjermen kan bevare en slank silhuett, og angivelig «uten å gå på kompromiss med ytelsen» ifølge Philips og B&W.

Alle høyttalerne er akustisk isolert, montert i sine egne stive kabinetter. På baksiden av settet er det en dedikert bassenhet med en 75 mm subwoofer støttet av to par balanserte 45 x 65 mm passive radiatorer.Forsterkeren har totalt 12 kanaler og  102W, der hver kanal har sin dedikerte signalbehandling. De som søker enda dypere bass, har også muligheten til å koble til en ekstern subwoofer.

Andy Kerr fra Bowers & Wilkins ga oss en overbevisende demonstrasjon av lyden fra nykommeren OLED+909. (Foto: Audun Hage)

Vi fikk dessverre ikke anledning til å høre lyden fra OLED+959 da den fortsatt er en prototype, derimot fikk vi en imponerende demonstrasjon av OLED+909, som virker å ha minst like sterk og klar lyd som den kritikerroste OLED908 fra i fjor.

Et aber bare: Philip OLED+959 leveres kun i en skjermstørrelse på 65 tommer, og interesserte kjøpere må tåle å vente litt, da den etter planen slippes i tredje kvartal 2024. Prisen er heller ikke klar enda.

Philips OLED+909 og OLED809

To modeller som kommer litt tidligere på året er lillebrødrene OLED+909 og OLED809. Førstnevnte bruker det samme lyssterke OLED-panelet om 959, kombinert med firesidig Ambilight og en litt enklere P5 AI videoprosessor. Denne lekre arvtageren til OLED+908 får også et 3.1 lydsystem fra Bowers & Wilkins, og leveres fra juni i flere skjermstørrelser – 55, 65 og 77 tommer.

Begge OLED+ modellene tilbyr forbedret gaming gjennom en ny Game Bar – som lar spillere raskt forbedre, tilpasse og overvåke sine spillinnstillinger – pluss MEMC-funksjonalitet og 144Hz VRR, inkludert for Dolby Vision Gaming-modus.

OLED+959 og OLED+909 får en ny «Game Bar» med lett tilgang til spillinnstillingene, og støtter for øvrig både 144Hz VRR og Dolby Vision Gaming-modus. (Foto: Audun Hage)
Philips OLED+909 med firesidig Ambilight. (Foto: Audun Hage)

OLED809 er arvtageren til den populære OLED808 fra i fjor. Denne modellen bruker et noe mer konvensjonelt OLED EX panel (uten MLA) og tresidig Ambilight, men vil til gjengjeld få et mer prisgunstig prispunkt, og flere skjermstørrelser, fra 42 til 77 tommer.

Philips OLED809. (Foto: Audun Hage)

Philips The Xtra og The One

Ved siden av OLED-skjermene har Philips også sørget for å oppdatere sine LCD-modeller. Toppmodellen The Xtra (PML9009) har VA LCD-panel med lokal dimming, MiniLED-baklys og tresidig Ambilight, kontrollert av videoprosessoren P5 AI. Den blir tilgjengelig i skjermstørrelser fra 55-85″.

Den prisgunstige The One (PUS8909) bruker IPS LCD-paneler og P5 prosessoren i skjermstørrelser fra 43-75″.

Philips har satset på å forbedre gaming-ytelsen på årets modeller, der både The Xtra og The One støtter Dolby Vision gaming og skjermfrekvenser opptil 144 HZ med VRR.

Nytt for 2024 er at Philips også tar i bruk et nytt brukergrensesnitt: Både The Xtra og The One kjører operativsystemet Titan OS, som er en ny, uavhengig smart TV-plattform. Det blir spennende å teste hvor godt dette fungerer sammenlignet med Android og Google TV som Philips har brukt til nå (OLED-modellene bruker forøvrig fortsatt Google TV).

Philips The Xtra (PML9009) og The One (PUS8909) er premium LCD-skjermene for 2024. (Foto: Audun Hage)

Pris og tilgjengelighet

De nye Philips TV-modellene rulles ut i løpet av våren, sommeren og høsten 2024. Først ut er LCD–skjermen The One som slippes i Mai (43″, 50″, 55″, 65″, 75″ PUS8909). The Xtra kommer i juni (55″, 65″, 75″, 85″PML9009).

For OLED-skjermene starter lanseringen med OLED809 i mai (42″, 48″, 55″, 65″, 77″), etterfulgt av OLED+909 (55″, 65″, 77″) i juni. Flaggskipmodellen OLED+959 slippes en gang i tredje kvartal, og kun i 65 tommer.

Prisene for 2024-modellene er ennå ikke klare – vi oppdaterer når vi har mer info.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Her er TCLs "The Frame"-konkurrent

Her er Panasonics 2024 TV-modeller

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Scroll to Top