Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

TEST: Philips OLED+908 (65OLED908/12)

Fargesprakende bilde med Ambilight

Philips er kjent for sine fargesprakende OLED TV-er, og på toppmodellen OLED+908 har de tilsynelatende tatt den helt ut – i hvert fall nesten!

Skrevet av / 27.10.23 - 12:00
Philips OLED+908 (65OLED908/12)
Audun Hage

OLED+908 er Philips’ offisielle flaggskipmodell for 2023, og foruten et lyssterkt OLED-panel har den et påkostet lydsystem fra B&W. Philips-skjermen kommer også lastet med Google TV brukergrensesnitt, pluss en lekker ny fjernkontroll. Mon tro om det er nok til å danke ut konkurrentene i high-end klassen?

908-modellen har en slank design i mørk metall mens høyttalerdelen er trukket i stoff fra danske Kvadrat. (Foto: Philips)

Philips OLED+908

Designmessig er dette utvilsomt en lekker TV å se på. Philips-modellen leveres i 55, 65 og 77 tommer, og vi har fått låne den mellomste. Den har den typiske slanke utførelsen vi forbinder med OLED, og 2023-modellen har fått en ny og smart sokkel.

På denne modellen trenger du heller ikke tenke på lydplanke, da Philips-skjermen allerede har et høyttalersystem fra Bowers & Wilkins integrert på undersiden.

 

Brukervennlighet og finesser

På betjeningsfronten kan OLED+908 skilte med en ny premium fjernkontroll. Den har færre knapper enn forgjengeren, men beholder den kjekke bakbelysningen. De som savner tallknapper trenger ikke bekymre seg, for disse ligger gjemt og kan fremkalles ved å aktivere baklyset.

OLED+908 er basert på Google TV, som har utviklet seg til å bli et fint og oversiktlig brukergrensesnitt. Philips har også gjort noen grep for at navigasjonen inn og ut av menyer skal gå raskere.

Når det gjelder tilkoblingsmulighetene, har det ikke skjedd noen revolusjon siden forrige generasjon. I likhet med lillebroren OLED808 må OLED+908 klare seg med fire HDMI-innganger, hvor det bare er to av disse som har full båndbredde (48 Gbps) med full støtte for 4K/120Hz.

Som vi tidligere har nevnt behøver ikke dette være noen krise, og Philips deler denne «tilstanden» med en rekke andre produsenter som følge av begrensninger i chipsettet.

Philips har ellers gjort noen kjekke oppdateringer på gaming-fronten. Man kan nå spille i Dolby Vision HDR i opptil 120 Hz. Samtidig sørger VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120Hz) for en glatt spillopplevelse uten oppbrytninger. Her finnes også en dedikert spillmodus med lav forsinkelse, som vi målte til cirka 13 ms.

Fjernkontrollen er ny på denne modellen, og har fått bakbelysning med skjulte tallknapper. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Vi testet lillebroren OLED808 tidligere i høst, og ble da imponerte over Philips-skjermens skarpe bildebehandling.

På OLED+908 tøyer de strikken enda lengre, takket være et høyavansert «MLA» OLED-panel fra LG Display.

MLA (Micro Lens Array) panelteknologien bruker spesielle mikroskopiske linser som øker lysutbyttet fra OLED-pikslene. Dette i kombinasjon med bedre passiv kjøling og tilpasset bildebehandling (såkalt Meta Booster) har gjort det mulig å skvise vesentlig høyere lysstyrke ut av OLED-panelene. Skjermen har også et polariserende filter (Vanta Black) som reduserer gjenskinn.

Resultatene lar ikke vente på seg. Philips-skjermen har i likhet med Panasonic MZ2000 i denne testen (også den med MLA-panel), en virkelig blendende lysstyrke og imponerende kontrast.

Vi klarte riktignok ikke å oppnå Philips sin påståtte lysstyrke på over 2000 nits, derimot OLED+908 presterte 1400 nits i et 10 % vindu, og 250 nits i fullskjerm hvit, hvilket er imponerende nok. Du må i praksis over på MiniLED-skjermer for å overgå dette i vesentlig grad.

Tallenes tale er en ting – poenget er at OLED908 har mer enn nok lysstyrke til å vise sport og annen TV-underholdning på lyseste dagen, uten at skjermen føles blass ut.

I tillegg er det massevis av «headroom» slik at de lyseste sekvensene i en HDR-film  – sollys, flammer og eksplosjoner – virkelig glinser.

Krystallklar bildebehandling

Philips-skjermen er utstyrt med 7. generasjons P5 AI videoprosessor, som har mye den kan jobbe med når den skal bearbeide og forbedre ulike typer videomateriale.

Philips er kjent for å ha en litt annerledes filosofi enn andre TV-produsenter når det kommer til bildebehandling. Selv om de tilbyr en nøytral Film-modus, fremhever de spesielt sin Crystal Clear modus som tar i bruk «alle triksene i boka» for å vise TV-underholdning i all sin prakt.

Spesielt eldre TV-serier og SDR-innhold får en etterlengtet vitamininnsprøytning med denne settingen. Det er langt fra «studio-korrekt», men kan likevel gjøre underverker med noen typer TV-innhold.

Hvis du er av typen som ikke liker å fikle med innstillinger, men foretrekker en setting som bruker alle tilgjengelige virkemidler for å forbedre bildet, er Philips sin Krystallklar-modus kjekk på mange vis. Selv om hvite fargetoner får et litt kaldt, blåaktig preg, kvitterer Philips-skjermen med et superglatt og skarpt bilde. På sitt beste ser det nesten tredimensjonalt ut!

OLED+908 kommer imidlertid litt til kort mot Sony A95L på et par punkter. Til tross for kraftig lysstyrke, klarer den ikke helt å oppnå tilsvarende fargemetning og intensitet som QD-OLED-skjermen fra Sony. OLED+908 har også en tendens til å drukne mørke detaljer i svart (såkalt black crush) mens både Sony og Panasonic bevarer flere av detaljene i mørke områder.

Philips OLED+908 tilbyr blant annet bildemodusen Krystallklar (Crystal Clear) som forsterker både farger, skarphet og bevegelser. Det kan gjøre underverker med mye TV-innhold. (Foto: Audun Hage)

Tresidig Ambilight

OLED+908 kan skilte med en finesse som er eksklusiv for Philips: Integrert Ambilight omgivelseslys!

Du kan riktignok oppnå en lignende effekt ved å koble Hue fargelyspærer opp mot en app (Philips Hue Sync), men det blir ikke like bra som når alt styres via TV-skjermen.

Ambilight-lyset bidrar med et fargesettende omgivelseslys som matcher handlingen på skjermen. Det er både stemningsskapende og behagelig for øynene.

OLED+908 må imidlertid klare seg med Ambilight på tre sider, der tidligere toppmodeller (bl.a. 937 og 986) har levert dette på fire sider.

Det er ikke så viktig når TV-en står på bord, men til veggmontering hadde vi helt klart foretrukket den firesidige varianten.

Lydkvalitet

Philips har som på tidligere toppmodeller alliert seg med Bowers & Wilkins i utviklingen av høyttalerne. OLED+908 har en integrert lydplanke i skroget, som består av et 3.1 høyttaleroppsett med dedikert venstre, høyre og senterkanal, pluss en basshøyttaler på baksiden.

Lyden er utmerket: Stemmer kommer direkte og klart ut av skjermen, med særdeles god diksjon/taleforståelse. Leppesynken er også presis og gjør det lett å følge samtalene på skjermen.

Lyden har god klarhet, fylde og balanse som gjør den velegnet til både tale og musikk.

Philips-skjermen har om mulig også den fyldigste bassen blant de tre testdeltakerne. Den innebygde bassenheten med passive slaveelementer er både fast og fyldig.

Philips sier ikke nei takk til litt action heller: Når kulene regner i Snabba Cash går det an å spille høyt og rent uten at høyttalerne låter presset.

OLED+908 har imidlertid ingen innebygde Atmos høydehøyttalere som Panasonic MZ2000, så lydbildet blir ikke like stort og tredimensjonalt som på japaneren.

Konklusjon

Philips har begått nok en glimrende high-end TV: OLED+908 har mange likhetstrekk med lillebroren OLED808, men tar ytelsen til et nytt nivå, med enda mer lysstyrke,  saftigere farger og kontrast.

Philips-skjermen har en utmerket bildebehandling som hjelper selv eldre videoinnhold med å se skarpere ut, mens B&W sørger for kraftfull og fyldig lyd. Legg til Ambilight og du har en potent underholdningsmaskin.

 

Karakter
Philips OLED+908 (65OLED908/12)
High End

Lyd & Bilde mener

Philips OLED908 leverer et fargesprakende og sylskarpt bilde med massevis av kontrast, akkompagnert av glimrende lyd fra Bowers & Wilkins. Fargegjengivelsen er ikke helt på høyde med QD-OLED konkurrenten fra Sony.

Også i denne testen:

Tre OLED TV-er i high-end klassen

Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)

Mesterstykke fra Sony

Sony var nær ved å ta hjem vinnertrofeet i fjor, men måtte se seg slått på målstreken av Panasonic og deres ildsprutende toppmodell. I år er det tid for revansj!

Sony A95L serverer imponerende fargerike og naturlige bilder kombinert med glimrende lyd og fint brukergrensesnitt.
Kun to av fire HDMI-innganger støtter alle 2.1 finessene.
Les hele testen

Panasonic MZ2000 (TX-65MZ2000E)

Tittelforsvareren

Har Panasonic MZ2000E nok til å beholde mesterbeltet ett år til, eller blir den knocket ut av QD-OLED? På tide å finne ut!

Panasonic MZ2000 serverer glimrende kontrast og naturlige, studio-korrekte farger rett opp av esken. Lyden fra de innebygde høyttalerne er også utmerket.
Enda så imponerende fargegjengivelsen er, når den ikke helt opp til fargeprakten fra Sonys QD-OLED TV.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Scroll to Top