Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED808 (65OLED808)

Finpusset favoritt

Philips har oppdatert sin OLED-bestselger med en rekke nye finesser. Det har gjort en god TV enda bedre – men ikke på alt.

Skrevet av / 28.09.23 - 11:00
Philips OLED808 (65OLED808)
Audun Hage

Philips TV har en spesiell posisjon på det nordiske markedet, med noen utvalgte modeller som byr på meget bra ytelse for pengene, Blant disse finner vi 800-serien med OLED-skjermer, som nå har fått et nytt skudd på treet!

Philips OLED808

2023-modellen OLED808 bygger på den populære OLED807 fra året før. Foruten et moderne OLED-panel har den et fargesprakende Ambilight-lys, oppdatert Google TV-brukergrensesnitt, i tillegg til flere etterlengtede gaming-finesser. Alt drevet av en ny P5 AI (7th Gen) videprosessor.

OLED808 leveres i et bredt spekter av skjermstørrelser: Utvalget starter på 42 og går helt opp til 77 tommer. Tenk, nå kan du få en kjøkken-TV eller kino-storskjerm med Ambilight!

Vi har testet 65-tommeren, men du kan regne med tilsvarende ytelse fra de andre modellene. Eneste unntak er at 42- og 48-tommerne har noe lavere maksimal lysstyrke enn de store.

Philips OLED808 (Foto: Philips)

Tresidig Ambilight-lys

Utseendemessig har Philips-skjermen en stram og slank fremtoning. Samtidig er designen litt mindre «flashy» enn modellen den erstatter.
Sølv og speilblankt krom er byttet ut med en mer diskré, mørkegrå farge. Foten i midten har blitt flatere og smalere, men den kan fortsatt svinge skjermen i ønsket retning horisontalt.

Ellers kjennetegnes OLED808 selvfølgelig av Ambilight omgivelseslyset på baksiden. Dette har vært et Philips-varemerke i årevis, og består av fargelysdioder som projiserer fargelys opp på veggen bak skjermen.

Årets modell kan skilte med en ny generasjon Ambilight, som angivelig har fått mer avanserte lysdioder på toppen og sidene. Samtidig har Philips fjernet den fjerde lysrekken på undersiden av skjermen!

Dette kan virke som et tilbakesteg, for vi husker godt hvordan den firesidige Ambilight-en briljerte på forgjengeren, med en flott lysglorie rundt hele skjermen. Den tok seg ekstra godt ut når TV-en hang på veggen.

Til gjengjeld gir denne generasjonen Ambilight en meget flott fargegjengivelse, som følger handlingen på skjermen jevnt og sømløst.

Videoprosessoren kan nå styre hver enkelt lysdiode i stedet for grupper av tre. Dette er for øvrig det samme lyset som brukes i den dyrere storebroren OLED+908, hvor også den må klare seg med tresidig Ambilight.

Merk: på denne generasjonen av Philips Amblight TV er det ikke lengre mulig å synkronisere med Philips Hue-lyspærer slik du kunne tidligere (såkalt Ambilight+Hue).

Philips OLED808 (10)
<
>
Philips OLED808 må klare seg med tresidig Ambilight, der forgjengeren OLED807 hadde Ambilight på fire sider. Men det gir fortsatt en besnærende effekt. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Philips har benyttet seg av Android brukergrensesnitt i en årrekke, og den store nyheten på årets modell er at de – omsider – har tatt steget til den nye Google TV-plattformen!

Både det generelle brukergrensesnittet og menysystemet, har fått en merkbar ansiktsløfting.

Google TV byr på et bredt utvalg av apper og tjenester, og gir oss skreddersydde, personlige anbefalinger på aktuelt innhold.

I tillegg har Philips gitt sine egne undermenyer en finpuss. Bilde- og lydinnstillingene ligger raskere tilgjengelig enn før – og de dekker ikke lenger HELE skjermen når du vil gjøre en endring. Takk for det, Philips!

Årets fjernkontroll virker derimot mindre påkostet. Mens den gamle hadde både «skinntrekk» og bakbelysning, er det en mer standard plast-affære på OLED808-kontrollen. Og knappene er fortsatt ikke de beste å trykke på.

 

OLED808 er oppdatert med det nye Google TV brukergrensesnittet, som gir et bredt utvalg av apper og personlige anbefalinger. (Foto: Audun Hage)
Philips OLED808 kommer med en Bluetooth-basert fjernkontroll som ligner fjorårets The One. (Foto: Audun Hage)

 

Tilkoblinger og formatstøtte

Philips-skjermen har som vanlig fire HDMI-innganger, men det er fortsatt bare to av disse som støtter de seneste HDMI 2.1 finessene.

Dette er ikke uvanlig blant dagens TV-modeller (konkurrenter som Sony A80L må også nøye seg med 2.1 på to av fire), men det er verdt å nevne at for eksempel LG OLED C3 og Samsung S90C har full båndbredde på alle fire.

Philips har imidlertid sørget for noen kjekke oppdateringer på gaming-fronten, som at du nå kan spille i Dolby Vision HDR i opptil 120 Hz. Her finnes også en dedikert spillmodus med lav forsinkelse, som vi målte til cirka 13 ms.

Samtidig sørger VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120Hz) for en glatt spillopplevelse uten oppbrytninger.

OLED808 støtter for øvrig HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+ Adaptive. Begge disse videostandardene inneholder en strøm med dynamiske metadata, som tillater større variasjon i kontrast. Slik kan du være trygg på at det meste av innhold vises i beste tilgjengelige format.

OLED808 gir også glimrende bildekvalitet med moderne HDR videoinnhold. Med støtte for Dolby Vision ser for eksempel F1-dokumentaren Drive to Survive riktig lekkert ut. (Foto: Audun Hage

Bildekvalitet

Det er mange som har lagt sin elsk på Philips OLED-modellene nettopp på grunn av bildekvaliteten. Det kan skyldes at selskapet har valgt en litt annen filosofi enn mange av de andre TV-produsentene. I stedet for å jage etter mest mulig studio-korrekte bilder, legge de mer vekt på å forbedre bildene så langt det er mulig.

OLED808 bruker i bunn og grunn samme type OLED «EX» panel som forgjengeren, som i sin tid fikk kraftig forbedret lysstyrke. Videoprosessoren P5 AI er derimot ny, og nå av syvende generasjon, og har fått flere triks som kan booste bildeopplevelsen.

Tilgjengelig prosessorkraft brukes flittig til å fremheve kontrast og farger, finjustere skarphet og støyreduksjon, og glatte ut bevegelsene. Og det kan faktisk være det smarte valget, på et bredt utvalg av innhold. Man kan uansett dykke ned i innstillingene og velge det bildet man foretrekker.

Den dynamiske bildemodusen Vivid har nå byttet navn til Crystal Clear (Krystallklar), men Philips kunne like gjerne kalt den «Ludicrous mode», for her er det maks trøkk som gjelder! Men noen ganger er det jo akkurat det som skal til, for å heve bildeopplevelsen og adrenalinet litt.

Spesielt litt eldre produksjoner i SDR og med HD-oppløsning, får et kraftig løft med denne bildemodusen, hvor man noen ganger kan mistenke at det er vaskeekte 4K HDR!

Vi fant for eksempel at de tidlige sesongene av HBO-serien Ballers, ble vesentlig mer engasjerende i Krystallklar modus. Underholdningen er god, men produksjonskvaliteten på de tidlige sesongene er ikke den aller beste, og da kan det være fristende å peppe den opp litt.

Philips OLED808 (11) Philips OLED808 (3)
<
>
Philips-skjermen har en effektiv bildebehandling der du kan velge mellom ulike bildemodus, alt fra Krystallklar til den mer nøytrale Filmmaker Mode. (Foto: Audun Hage)

Philips-skjermen gjør en fortreffelig jobb med å fremheve detaljene uten å gå helt av skaftet. Det glinser litt mer i hud og hår, himmelen blir litt blåere og tennene til Dwayne «The Rock» Johnson blir enda litt mer kritthvite, men det er liksom ok. Det er jo tross alt underholdning, og vi befinner oss i Miami!

Når man derimot vil tone det hele ned og heller se filmen eller serien akkurat slik produsenten har villet det, finnes det også en nøytral Filmmaker Mode tilgjengelig, i tillegg til en egen Calman-modus for kalibrerte innstillinger. Men dette kan se merkbart «døllere» ut når man har blitt vant til Krystallklar.

Philips OLED808 utmerker seg med et generelt lyssterkt, skarpt og fargerikt bilde, med solid og støyfri bildebehandling. Lysstyrken ble målt til cirka 950 nits i et 10 % vindu i Krystallklar, og 666 nits i Hjemmekino-modus.

Det er ikke like høy lysstyrke som de aller råeste high-end skjermene klarer å klemme ut, men fullt på høyde med for eksempel LG OLED C3. Det gir mer enn nok lysstyrke for de fleste omgivelser og seerforhold, samtidig som det er bra punch i høylyseffektene på HDR-video.

Merk: Philips tilbyr også den dyrere storebroren OLED+908, som er utstyrt med det oppdaterte «MLA» OLED-panelet som kan klare enda høyere vedvarende lysstyrke.

Svartnivået er selvfølgelig bekmørkt som OLED-er flest: Fordi alle de små pikslene i panelet kan tennes og slukkes individuelt, er det ikke behov for noe baklys, og det bidrar til suveren kontrast. Alle farger og grå nyanser kan tegnes opp på en fullstendig svart bakgrunn, og det gir en fabelaktig dybde i bildet.

Det virker som Philips har tatt til seg noe av feedback-en fra forrige generasjon, for detaljnivået i svart har blitt bedre og fargesjatteringene enda jevnere.

OLED808 har også veldig glatte og sømløse bevegelser, hvor den makter å bevare skarpheten nesten uansett hvilken manøver som foretas på skjermen. Man kan følge panoreringer og bevegelser i bildet uten oppbrytninger og flimmer.

Alt i alt leverer Philips OLED808 glimrende bildekvalitet, et like hakk opp fra forgjengeren, og det er slettes ingen ulempe.

Det er ingen tvil om at Ambilight bidrar til en sprekere bildeopplevelse, som her i Barbie-filmen med Margot Robbie. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

OLED808 har ikke noe spesielt fancy lydsystem under panseret, men den er likevel et steg opp fra budsjettmodellene. Her sitter integrerte høyttalere på undersiden, kombinert med en ekstra basshøyttaler på baksiden.

Har Philips klart å forbedre lyden fra forgjengeren? Vi hadde ikke 807-modellen inne for direkte sammenligning, men i våre ører høres det slik ut.

Stemmer kommer bedre ut, og den separate bassen virker spenstigere enn før. TV-lyden kan spille høyt og rent, og låter helt brukbart til både musikk og lydeffekter.

Skulle du likevel få lyst på en lydplanke, er det greit å vite at Philips-skjermen støtter både Dolby Atmos og DTS:X lydprosessering, og kan sende ut lydsignalene via HDMI eARC-utgangen.

Obs! Vil du ha enda bedre TV-lyd uten å punge ut for en separat lydplanke, kan det være verdt å sjekke ut storebroren OLED+908, som har en mer påkostet høyttalerløsning fra Bowers & Wilkins på undersiden.

Les også Her er høstens nye TV-modeller fra Philips Slippes i oktober, med lyd fra Bowers & Wilkins.

Konkurrenter

En påkostet OLED-TV som dette er naturligvis ikke uten konkurrenter, og det finnes mange utfordrere i premium-klassen. Dersom du er en hardbarket gamer med en eller flere spillkonsoller på hylla, vil LG OLED C3 være en god kandidat, da den kan skilte med enda bedre tilkoblingsmuligheter. Et annet alternativ er Sony A80L som kvitterer med minst like bra bilde, og enda bedre innebygd lyd enn Philips OLED808 – dog til en litt høyere pris. Men ingen av dem har Ambilight, da!

Les også Sylskarp OLED-TV fra Sony Med lekker bildekvalitet og Sonys spenstige lydsystem ombord, leverer A80L en glimrende TV-opplevelse.

Konklusjon

Philips OLED808 er akkurat som forgjengeren en glimrende «allround» OLED-TV med flott bildekvalitet, og flere finesser som hever både bilde- og brukeropplevelsen.

Bildekvaliteten er ikke dramatisk mye bedre enn OLED807, men Philips har finpusset bildebehandlingen nok til at den holder fint tritt med konkurrentene. I tillegg føles brukergrensesnittet kjapt og enkelt, nå med modernisert Google TV om bord.

Det vil nok falle noen litt tungt for brystet at Philips har sløyfet den fjerde rekka med Ambilight-lys, men OLED808 er fortsatt et bra TV-kjøp som vi trygt kan anbefale.

Karakter
Philips OLED808 (65OLED808)
Premium

Lyd & Bilde mener

Philips OLED808 leverer en gnistrende god bildekvalitet med saftig kontrast og glatte bevegelser, med god hjelp fra det stemningsskapende Ambilight-lyset. Antallet Ambilight-lys er noe redusert fra forgjengeren, med lysrekker på tre av fire sider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top