Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Offisielt: Her er Samsungs 2022 TV-modeller

Samsung starter året med å introdusere splitter nye MicroLED, Neo QLED og Lifestyle TV-er – inkludert en ny versjon av populære The Frame!

Skrevet av / 03.01.22 - 14:00
Offisielt: Her er Samsungs 2022 TV-modeller

CES-messen i Las Vegas går som kjent av stabelen denne uken, og Samsung er blant de første produsentene til å avsløre rykende ferske TV-modeller for 2022. Den sørkoreanske produsenten påberoper seg som vanlig viktige fremskritt innen både bilde- og lydkvalitet, så vel som brukervennlighet og design.

Nyhetene inkluderer blant andre ultra high-end skjermer med MicroLED-teknologi, oppdaterte modeller i det store Neo QLED sortimentet, og – ikke minst – nye versjoner av den populære designmodellen The Frame.

Samsung The Frame 2022 (LS03B). Foto: Samsung

Obs! Det har også versert rykter om at Samsung vil lansere nye TV-er med QD-OLED teknologi nå i år, men disse holder den sørkoreanske produsenten (i hvertfall foreløpig) tilsynelatende tett om.

Les også Avslørt: Samsungs nye QD-OLED TV Kan dette være den sagnomsuste OLED TV-en som Samsung ikke vil vise oss enda?

MicroLED for alle penga

Samsung fortsetter å satse på MicroLED-teknologien på sine flaggskip i ultra high-end klassen. Under CES lanserer de MicroLED-TV-er i tre skjermstørrelsser – 110”, 101” og 89”. Den sistnevnte er en helt ny, mindre modell, men den blir neppe særlig billig av den grunn!

MICRO-LED_1 MICRO-LED_4 MICRO-LED_5
<
>
Foto: Samsung

MicroLED-skjermene byr blant annet på en egen Art mode der de kan vise kunst og bilder i standby-modus. En annen kuriositet blir muligheten for å vise bilder fra opptil fire ulike videokilder samtidig, i 4K-oppløsning og opptil 120 bilder per sekund. Dermed kan du følge sport og nyhetssendinger på hver sin fjerdedel av skjermen, mens du gamer OG sjekker walkthru-en fra YouTube på de to andre samtidig…

Det er ennå uvisst når og om Samsungs MicroLED-TVer kommer til Norden, og hva de skal koste. Men vi snakker nok sekssifret, selv for den minste!

Nye modeller i Neo QLED-familien

For oss «vanlige dødelige», kommer det selvfølgelig oppdateringer i Neo QLED seriene, som fortsatt utgjør Samsungs viktigste modellutvalg i premium- og high-end segmentet. Arvtagerne til populære modeller som QN85A og QN95A kommer til å hete QN85B og QN95B.

Årets modeller er som i fjor basert på LCD-teknologi kombinert med MiniLED-baklys: En teknikk som ga klare forbedringer på flere av 2021-modellene – dog ikke helt uten komplikasjoner. Selv om MiniLED gir synlig bedre kontrast og svartnivå enn vanlig LED, kan det også oppstå såkalte ”halo-effekter” med omriss rundt lyse objekter dersom lysfordelingen ikke er presis nok.

Samsungs toppmodell i Neo QLED-familien blir 8K-TV-en QN900B. (Foto: Samsung)

Dette er angivelig noe Samsung har jobbet mye med på 2022- modellene: De kommer blant annet utstyrt med en ny videoprosessor (Neo Quantum Processor) som skal bidra til mer presis lyskontroll. Den nye prosessoren har blant annet økt fra 12 til 14 bits lysgradering, slik at den kan regulere de mange tusen lysdiodene i langt flere trinn enn 2021-forgjengerne.

Neo Quantum prosessoren skal også være bedre til å analysere bildematerialet og forme lysfordelingen deretter: En ny finesse kalt Shape Adaptive Light tar hensyn til linjer, former og overflater for å gi mest mulig korrekt bakbelysning.

Dette vil forhåpentligvis resultere i enda mer presis og fintfølende lysfordeling – men det gjenstår selvsagt å se i praksis!

Samsung hevder også at 2022 Neo QLED modelleen skal få enda bedre skarphet og dybdefølelse. En finesse i bildebehandlingen kalt Real Depth Enhancer tar hensyn til objekter i bildet og forholdet til bakgrunnen. Dette kan høres ut som noe vi har sett brukt på blant andre sine Sonys LCD og OLED-modeller, med stort hell.

En finesse vi har savnet på 2021-modellene er støtte for HDR videoformatet Dolby Vision. Dessverre ser det ikke ut til at dette blir en realitet på 2022-modellene heller: Samsung satser i stedet på sitt eget, åpne format HDR10+, i håp om at flere innholdsprodusenter skal omfavne formatet.

Neo QLED Sound: Bedre surroundlyd

Utvalgte Neo QLED-modeller skal også ha fått en vesentlig oppgradering på lydsiden: 8K toppmodellen Samsung QN900B får masse høyttalere innebygd i det slanke kabinettet, deriblant oppadvendte høyde-høyttalere, slik vi har sett på konkurrerende modeller som Panasonic JZ2000 tidligere. De nye høydekanalene skal bidra til en bedre gjengivelse av Dolby Atmos lydspor.

Neo QLED TV-ene kan også analysere objektene i bildet, og bidra til å plassere lyden mer presist i henhold til handlingen på skjermen – såkalt Object Tracking Sound. Det skal bli spennende å sjekke ut hvor bra dette fungerer i praksis på 2022-modellene.

Samsung-skjermene skal også fungere bra i samspill med selskapets egne lydplanker, gjennom såkalt Q Symphony. Nytt i år er at man også skal kunne overføre lyden mellom TV og lydplanke trådløst via Wi-Fi – også for Dolby Atmos lydspor. Dermed kan man potensielt spare en HDMI-kabel med tilhørende inngang.

Nye lifestyle-modeller: Samsung The Frame 2022

Ramme TV-en The Frame har utvilsomt vært en suksess for Samsung: Den solgte i rundt 1 million eksemplarer bare i fjor. Årets modell har fått noen endringer på panelsiden: Hovedforskjellen består av et nytt, mattere skjermbelegg, som skal redusere gjenskinn, og gjøre paneloverflaten mer som et matt papir. Det vil forhåpentligvis kunne gi et enda mer troverdig og ”malerisk” utseende. Og hvem vet, kanskje det også kan gi bildekvaliteten en ekstra piff? Det såkalte Matte Display skal i tillegg være ekstra motstandsdyktig mot fettmerker og fingeravtrykk. Det samme belegget vil også ta i bruk på de andre designmodellene i Lifestyle segmentet, inkludert The Sero og The Serif.

Samsung The Frame 2022 blir tilgjengelig i skjermstørrelser fra 32″ til 85″ (QE85LS03B).

Samsung The Frame 2022 (LS03B) – får blant annet et nytt, mattere skjermbelegg. (Foto: Samsung)

Ny Smart Hub

Samsungs velkjente Smart Hub brukergrensesnitt får også en real ansiktsløfting i år. Hovedmenyen er redesignet for å kunne gi bedre oversikt og raskere tilgang til favorittinnholdet, så vel som personlige anbefalinger. 2022-modellene får også egne menyer for spill (Game Home) og Ambient-modus (Ambient Home). Her vil man blant annet få tilgang til streaming av spill, via tjenester som Google Stadia og Geforce Now.

En egen app kalt Watch Together legger også til rette for å kunne se innhold sammen med andre – f.eks venner og familie – på hver sin TV-skjerm. Obs; det gjenstår å hvor bredt denne støttes her i Norden, og hvilket innhold man eventuelt vil kunne se sammen.

Flere av 2022-modellene skal også få tilgang til en finesse kalt Smart Calibration – som finjusterer fargene og gråskalaen på TV-skjermen for optimal bildekvalitet. Kalibreringen gjøres automatisk ved hjelp av en app til iPhone og Samsung Galaxy mobiler, og skal ta mellom 30 sekunder og 10 minutter avhengig av bildemodus.

Pris og tilgjengelighet

Samsung har foreløpig ikke kunngjort detaljert info om nordiske modeller, priser og lanseringsdatoer. Vi forventer mer detaljert info før de nye modellene rulles ut frem mot våren 2022!

Samsungs toppsjef innen TV, mobil og hjemmeelektronikk, Han Jonghee, skal holde en åpningstale under CES 4. januar. Her vil vi muligens også få vite mer om selskapets planer for 2022. Stay tuned!

Kilde: Samsung pressemelding

Les også Samsung samler mobil og TV i ett selskap Samsung Electronics kunngjorde tirsdag at de skifter ut alle sine administrerende direktører, og vil slanke selskapet ned til to divisjoner.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “Offisielt: Her er Samsungs 2022 TV-modeller”

  1. Andreas Bækgaard Pedersen

    No Dolby Vision – No Samsung!
    Hadde håpa de snudde i år. 🤷🏼

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Scroll to Top