TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

God til det meste

Fra Sony kommer en TV med Google TV brukergrensesnitt og topptrimmet bildebehandling. Men X90K kan virke litt traust mot MiniLED-modellene.

forfatter
Publisert 21.12.22 - 09:00
Karakter
Sony X90K/X93K (XR-55X93K)
L&B mener
Sony-skjermen leverer knallsterk lysstyrke, som gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom.
Kontrasten er ikke helt på høyde med MiniLED-skjermene, og lyden er ganske slank.
Spesifikasjoner

 

  • Størrelse/type: 55” 4K LCD
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 120 Hz
  • Operativsystem: Google TV
  • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 1 USB 2.0
  • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Annet:
  • Skjermstørrelser: 55”, 65”, 75”, 85” (X90K)
  • Web: sony.com
Veil. pris 15990Pr. 21.12.22 Produktside

Sony har en lang historikk med gode TV-er i det prisgunstige mellomsegmentet. X90/X93K er arvtageren til den populære X90J fra 2021, som vi tidligere har hatt god erfaring med. Den kommer i et bredt utvalg av skjermstørrelser (helt opp til 85 tommer), og finnes tilgjengelig i butikkene under to ulike modellnummer, X90K og X93K, der spesifikasjonene er veldig like.

Sony KD-55X90/X93K

X93K kommer med det velkjente Google TV grensesnittet, som gir bred tilgang til ulike typer innhold, apper og strømmetjenester. Den nyeste versjonen har blitt både rask og brukervennlig, med egen brukerprofil og personlige anbefalinger.

Sony-skjermen har to slanke føtter som kan monteres i ytterkant eller inn mot midten, for å gjøre den enklere å plassere.

X93K har i tillegg fått Sonys premium fjernkontroll. Den ligger godt i hånden, og har taster som lyser i mørket.

På tilkoblingsfronten er Sony-skjermen utstyrt med fire HDMI-innganger, men bare to av disse har full båndbredde til 4K/120Hz videosignaler. Med støtte for VRR (Variable Refresh Rate) vil dette også være en velegnet TV til spillkonsoller som PS5 og Xbox Series X. Vi målte forsinkelse (input lag) til rundt 13 millisekunder, hvilket er klart godkjent.

Sony Google TV Sony premium remote DSC_6051 DSC_6050
<
>
Sony-skjermen har føtter som kan stilles bredt eller smalt, slik at den får lettere plass på TV-benken, med eller uten lydplanke. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Sony X90K/X93K har flere likhetstrekk med lillebroren X89K som vi har testet tidligere, men «under panseret» har den noen oppgraderinger som virker positivt inn på bildekvaliteten.

For det første har LCD-skjermen fått et bedre baklys med lokal dimming, som åpner for bedre kontrast og lyskontroll. Dernest er videoprosessoren skifter til XR-varianten som vi kjenner fra de dyrere Sony-modellene.

Merk: Baklyset på X90K er av den tradisjonelle LED-typen, og ikke den mer moderne MiniLED-varianten som Samsung og TCL er utstyrt med. Vil du ha dette fra Sony, må du opp på toppmodellen X95K!

Det er mye å like ved X90K/X93K rent visuelt. Fargegjengivelsen i film-modus er i kjent Sony-stil, meget nyansert og fin. Også skarpheten er glimrende, der Sony greier å trylle frem detaljerte og støyfrie bilder, selv når innholdet er av varierende kvalitet.
Sony-skjermen kvitterer med kraftig lysstyrke (målt til rett over 1000 nits i 10 % testvindu, og opptil 700 nits over hele skjermen). Det gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom, samtidig som den nok krutt til kontrastrike HDR-effekter.

X93K er også utstyrt med lokal dimming, som blant annet bidrar til å øke kontrasten i mørke filmscener. Men bakbelysningen er ikke like presis som det vi opplever med MiniLED-skjermene fra Samsung og TCL. Lyse objekter på mørk bakgrunn, for eksempel undertekster, får en tydeligere glorie rundt seg.

Innsynsvinkelen på denne LCD-skjermen er heller ikke blant de beste. Selv om fargegjengivelsen er nyansert og nydelig rett forfra, ser den litt utvasket ut når man kommer ut til siden. Ikke noe stort problem dersom du sitter rett direkte foran skjermen – men verdt å tenke på dersom du har et bredt lokale du nyter TV-underholdningen fra.
Sony-skjermen har også et tydeligere gjenskinn i seg fra omgivelsene. Den bør derfor plasseres lurt i forhold til vinduer og andre lyskilder.

Sony Troll Netflix darkness Troll Netflix (2) Troll Netflix
<
>

Lydkvalitet

Lydmessig låter X90K/X93K relativt slankt, og gir ikke det helt store engasjementet. Den viktige stemmegjengivelsen virker litt dempet og tilslørt sammenlignet med Samsung og TCL, som begge har litt klarere, fyldigere lyd.

Sony tenker nok at mange vil foretrekke å koble til en kompatibel lydplanke uansett, og har i det minste sørget for støtte for Dolby Atmos via HDMI eARC utgangen. Kanskje en HT-A5000 eller noe i den stil?

Les også Det beste Sony-kjøpet? Sonys mellomste lydplanke kliner til med overbevisende surroundlyd. Men hvor god er HT-A5000 i forhold til Sonos Arc?
Sony HT-A5000 lydplanke

Konklusjon

Sony X90K/X93K er en brukervennlig TV som er velegnet for alle typer underholdning. Vi liker spesielt den gode lysstyrken og kontrasten, som gir et flott og behagelig bilde til både film, sport og spill.

Samtidig har Sony litt smalere innsynsvinkel sammenlignet med et par av konkurrentene, og baklyset oppleves litt mer upresist til tider. Den når derfor ikke helt opp til Samsung og TCL i denne testen, på svartnivå og kontrast.

Når det er sagt, er ikke forskjellene natt og dag, og bildeopplevelsen er et merkbart løft fra de rimeligere LCD-skjermene der ute, inkludert Sonys egen X89K. Vi mener derfor Sony-skjermen er verdt å trekke frem, som en prisgunstig Google-TV i flere skjermstørrelser.

Også i denne testen:

Samsung QN85B (QE55QN85B)

Sylskarp kontrast-kanon

Samsung QN85B er en slank TV med solid ytelse: Her får du et skarpt og kontrastrikt bilde med suveren dybdefølelse!

Samsung-modellen serverer en gnistrende kontrastrik og dybdefull bildekvalitet i en slank design. Tilkoblingsmulighetene er også gode.
Menysystemet halter litt, og Samsung må fortsatt klare seg uten støtte for Dolby Vision.

TCL C835 (55C835)

Mye bilde for pengene

TCL C835 er en velutstyrt Google-TV med strålende bildekvalitet til en gunstig pris.

TCL C835 serverer meget god bildekvalitet med glimrende lysstyrke og kontrast, i tillegg til et fint Google brukergrensesnitt og gode tilkoblingsmuligheter.
TCL har litt smalere innsynsvinkel enn konkurrenten fra Samsung.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
Trådløs OLED-TV fra LG Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 
Nå kan Samsung TV styre Philips Hue Ny app fra Samsung og Signify gir overraskende muligheter - en slags "Ambilight" for Samsung TV?
Panasonic lanserer nytt OLED-flaggskip Med kraftig forbedret lysstyrke og ny "Filmmaker mode" kan dette bli en lekkerbisken for filmentusiastene.
Følg Lyd & Bilde