TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Sony HT-A5000

Storslått surroundlyd fra Sony

Sonys mellomste lydplanke kliner til med overbevisende surroundlyd. Men hvor god er HT-A5000 i forhold til Sonos Arc?

Av / 27.10.22 - 10:00
Sony HT-A5000

Lyd & Bilde mener

  • Sony HT-A5000 tegner opp et stort og tydelig lydbilde med overbevisende surroundeffekt, og kan spille høyt uten tegn til besvær.
  • Subwoofer og bakhøyttalere kommer i tillegg, med et til dels saftig påslag i prisen.

HT-A5000 er mellomstegs-modellen i Sonys portefølje av lydplanker: Den legger seg mellom lillebroren HT-A3000, og flaggskipmodellen HT-A7000 som vi testet for et år siden. Med en prislapp rett under ti tusen kroner, er dette en spennende utfordrer til anerkjente premium-planker som Sonos Arc, Harman Kardon Citation 1100 og Bose Smart Soundbar 900.

Sony-planken støtter moderne lydformater som Dolby Atmos, DTS:X og ikke minst Sonys eget 360 Audio format, og den lover heftig surroundlyd i både film- og musikksammenheng. Men hvor god er den? La oss teste!

Family Lifestyle2 Large
Sony HT-A5000. (Foto: Sony)

Sony HT-A5000

Den 120 centimeter brede Sony-planken har et enkelt og diskré utseende. Utførelsen er solid og gir et bra kvalitetsinntrykk, med en matt svart overflate og perforert metallgrill foran. Bak gitteret kan vi skimte en mengde høyttalerelementer, og en liten LED-skjerm som viser viktig informasjon som lydformat, lydstyrke og lignende.

Høyttaleroppsettet har en såkalt 5.1.2 konfigurasjon, men Sony har muligens vært litt kreative i måten de teller antall kanaler på.

A5000 skelton Large
Sony HT-A5000 er utstyrt med innebygde høydekanaler for Dolby Atmos og DTS:X. Det sitter to høyttalere på toppen av lydplanken, som behøver ”fri sikt” for å kunne reflektere lyd via taket. (Foto: Sony)

Det sitter egne høyttalere for venstre/høyre og senterkanalen på forsiden, pluss to høyttalere på toppen. Disse deler på oppgaven med å gjengi lydeffekter for høyde- og surroundkanalene. Avansert lydprosessering (360 Spatial Sound Mapping) skal sørge for et fullverdig surroundlydbilde – i alle fall i teorien.

Annonse

Sony har utstyrt lydplanken med to ovale basshøyttalere, og hevder derfor den kan klare seg greit uten subwoofer. Det finnes imidlertid plenty med oppgraderingsmuligheter, og du kan om ønskelig utvide med både subwoofer og trådløse bakhøyttalere(mer om dette i eget avsnitt).

Brukervennlighet og finesser

HT-5000 scorer bra når det kommer til både finesser og tilkoblingsmuligheter. Lyden fra TV-en henter du enklest og best ved å koble den til lydplanken via HDMI eARC kontakten. Da kan du utnytte surroundlyden fra apper og strømmetjenester som Netflix, HBO Max og lignende.

HT-A5000 er i tillegg utstyrt med en egen HDMI-inngang, slik at du kan koble til en videokilde (Blu-ray spiller, spillkonsoll, Apple TV e.l) og sende videosignalet videre til TV-skjermen. Den muligheten finner du ikke på Sonos Arc, for eksempel.

For den som vil lytte til musikk via Sony-planken, kan den også friste med innebygd Wi-Fi og støtte for Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, i tillegg til Bluetooth. Så det finnes rikelig med avspillingsmuligheter her.

Obs. Hvis man kobler HT-A5000 til en Sony-TV av nyere dato, vil de synkronisere lydinnstillinger seg imellom. Det finnes også mulighet for å bruke TV-skjermens høyttalere som senterkanal (Acoustic Center Sync). Denne finessen har vi beskrevet nærmere i testen av HT-A7000.

Les også Hvor bra er Sonys beste lydplanke? Sony nye lydplanke-flaggskip HT-A7000 er fullspekket med finesser som skal gi fullkommen surroundlyd. Men det koster!

Lydkvalitet

Hva med lyden da? Vel, under første gangs oppsett kjøres det noen testsignaler gjennom høyttalerne (sound field optimization), og vi hører allerede da at HT-A5000 har en imponerende surround-effekt. Lydene som sendes ut fra lydplanken der foran, oppleves faktisk å komme både ovenfra, bakfra og fra sidene i lytterommet vårt! Effekten er aller best når vi sitter i «sweet spot» i sofaen midt foran planken.

Førsteinntrykket vedvarer når vi utfordrer HT-A5000 med et knippe krevende film-og dokumentar-lydspor. Motorsport-favoritten Drive to survive låter knalltøft.

Dialogene fra Mercedes og McLaren-sjefene kommer tydelig frem, og taleforståelsen er usedvanlig god. Vi kan høre replikkene fra racing-depotet klart og tydelig, selv når F1-bilene ljomer forbi. Og dynamikken er frisk! Testpilotene Geir og Audun nikker anerkjennende til hverandre.

– Sonys lydingeniører har virkelig «nailet» surroundlyden på denne modellen, utbryter Audun, og Geir stemmer i.

5.1.2 surroud VSE SFORCE Large
5.1.2 surroud VSE SFORCE Large

Selv uten fysiske bakhøyttalere, klarer Sony-planken å danne en tydelig og overbevisende lydboble. Når fyrverkeriet eksploderer rundt Ryan Gosling i The Gray Man (Netflix, Dolby Atmos), kan vi høre hvordan rakettene fyker over hodene våre. Og vi kan spille høyt uten tegn til at høyttalerelementene lyder presset.

Lytterommet vårt er på nærmere 30 kvadratmeter, og krever en del lydstyrke før opplevelsen sitter som den skal. Men HT-A5000 virker å ha tilstrekkelig med krefter.

Klangbalansen er god, og foruten presise detaljer i toppen av frekvensområdet, leverer Sony HT-A5000 også en overraskende fyldig bass. Vi vil ikke si at den gjør subwooferen overflødig, men du kan i det minste klare deg fint i en overgangsperiode, uten altfor store bass-abstinenser.

Mot Sony HT-A3000

Under testen hadde vi også den litt rimeligere HT-A3000 innom på TV-benken, og i våre ører er det er ingen tvil: HT-A5000 tar et tydelig steg opp fra lillebroren når det kommer til generell lydopplevelse og surroundeffekt. Den har en helt annen evne til å fylle lytterommet vårt, med mer realistisk dynamikk, størrelse og presisjon på lydbildet.

– Selv med bakhøyttalere er det stor forskjell mellom HT-A3000 og HT-A5000. Et tydelig steg opp. Jeg ville heller ha valgt HT-A5000 alene, fremfor HT-A3000 med ekstra bakhøyttalere, sier Geir.

Mot Sonos Arc

Vi måtte selvsagt sjekke hvordan HT-A5000 står seg mot konkurrentene, og sammenlignet derfor med Sonos Arc, som er en kjent størrelse i prisklassen. Og japaneren har ikke noe å være flau over: Vårt inntrykk er at Sony-planken leverer en ytelse som ligger tett på amerikaneren – til og med bedre på noen områder!

Mens Sonos Arc kan ha en anelse skarp og grovkornet diskant i senterkanalen, er Sony HT-A5000 mer finslepen og avrundet i toppen. Og når det kommer til surround-effekten fra Dolby Atmos lydspor, klarer Sony å omringe oss med et lydbilde som er hakket mer helstøpt og detaljert. Dette forsterkes av at HT-A5000 også har litt strammere og mer tydelig bassgjengivelse.

– I et normalt hjemmemiljø synes jeg HT-A5000 fungerer enda bedre enn Sonos Arc, fordi overtonene har bedre oppløsning og samtidig oppleves som mer dempet fra Sony. Sonos er til sammenligning litt overivrig i toppen, sier Geir.

Kan oppgraderes med separat subwoofer og bakhøyttalere

Sony tilbyr også en del oppgraderingsmuligheter til HT-A5000: Deriblant to ulike surroundhøyttalere – SA-RS3S og SA-RS5 til henholdsvis 4490 og 7790 kroner. Disse selges separat, men tilbys også som en ferdigsydd pakke fra en del Sony-forhandlere.

Dersom du vil ha ekstra bass (og det vil du sikkert!) går det an å utvide med en trådløs subwoofer. Her finnes den kompakte SA-SW3 med 6,5” basselement og 200 watt forsterker til 4490 kroner, eller den større SA-SW5 med 7” basselement, passivt slaveelement og 300 watt til 7990 kroner.

Når du kobler til et sett med surroundhøyttalere og/eller subwoofer, vil lydplanken gjøre en ny romkorreksjon med de ekstra kanalene. Da kan du også dra ekstra nytte av Sonys egen lydbehandling – såkalt 360 Spatial Sound Mapping.

Sony lånte oss et par av de minste bakhøyttalerne og den minste subwooferen i forbindelse med testen, og disse ga et løft til lydopplevelsen, akkurat som forventet. Surroundeffektene bakfra blir vesentlig mer fyldige og distinkte, og lydbildet får en helt annen tyngde og fundament med subwooferen innkoblet. Ringen ble sluttet, helt enkelt!

A5000 SWB3 RB2 Large options Large
<
>
Sony HT-A5000 lydplanken fungerer fint som frittstående lydplanke, men kan også utvides med for eksempel subwooferen SA-SW3 og de trådløse bakhøyttalerne SA-RS3. (Foto: Sony)

Konklusjon

Prisklassen rundt ti tusen kroner er full av potente lydplanker, men Sony HT-A5000 markerer seg som en av de bedre vi har hørt. Vi har tidligere blitt imponert av storebroren HT-A7000, men i våre ører fremstår lillebror faktisk som et enda bedre kjøp.

HT-A5000 kombinerer glimrende lydkvalitet med et bredt spekter av finesser og oppgraderingsmuligheter til en gunstig pris. Lydplanken fungerer fint på egen hånd, men kan også utvides subwoofer og surroundhøyttalere. Da har du et meget potent hjemmekino-anlegg!

Karakter
Sony HT-A5000
Premium

1 hendelser på “Sony HT-A5000”

  1. Thomas Solheim

    Hei L&B. Sikkert en bra planke, men vet dere hva TV-benken heter…? 🤔

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyd & Bilde