TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung QN85B (QE55QN85B)

Sylskarp kontrast-kanon

Samsung QN85B er en slank TV med solid ytelse: Her får du et skarpt og kontrastrikt bilde med suveren dybdefølelse!

forfatter
Publisert 21.12.22 - 09:00
Karakter
Samsung QN85B (QE55QN85B)
L&B mener
Samsung-modellen serverer en gnistrende kontrastrik og dybdefull bildekvalitet i en slank design. Tilkoblingsmulighetene er også gode.
Menysystemet halter litt, og Samsung må fortsatt klare seg uten støtte for Dolby Vision.
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 55” 4K ADS QLED/MiniLED LCD
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 120 Hz
  • Operativsystem: Tizen 6.5
  • Innganger: 4 HDMI (4 x 2.1), 1 USB 2.0
  • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
  • HDR: HDR10+, HLG
  • Annet: Q Symphony, Atmos over Wi-Fi
  • Skjermstørrelser: 55”, 65”, 75”, 85”
  • Web: samsung.com
Veil. pris 18990Pr. 21.12.22 Produktside

Samsung QN85B er en modell som plasserer seg midt i premium-segmentet fra den sørkoreanske produsenten. Dette er arvtageren til QN85A, som vi kåret til årets beste TV i premium-klassen i 2021.

Den slanke formgivningen og de smarte finessene kjennes igjen fra de rimeligere modellene, men QN85B tar samtidig et sprang rent bildemessig. Modellserien finnes i et bredt utvalg av skjermstørrelser, fra 55″ og helt opp til 85″.

Samsung QN85B har en slank design med en sekskantet, midtmontert fot. Den er hevet akkurat nok til at en lydplanke får plass under. (Foto: Samsung)

Samsung QN85B

Med denne modellen tar vi steget over i «Neo QLED» klassen som er Samsungs uttrykk for LCD med MiniLED-baklys. Men til tross for den avanserte innmaten, har Samsung klart å holde utsiden overraskende slank.

QN85B måler under 3 centimeter i dybden, og det flotte er at den bevarer samme flate fasong hele veien, uten noe som stikker ut. Dermed er TV-en lett å plassere og vil dessuten ta seg godt ut på veggen.

Tilkoblingene kan imidlertid være litt vriene å nå ved veggmontering. HDMI-kontaktene sitter sidevendt på baksiden, og alle de fire er av 2.1 typen, med støtte for 4K/120Hz videosignaler.

Samsungs Tizen brukergrensesnitt byr på massevis av apper, og en slank fjernkontroll som er oppladbar. Men vi er fortsatt ikke 100 % fortrolig med det nye menysystemet. Den heldekkende hovedmenyen dukker opp litt for ofte når vi ønsker å gjøre innstillinger eller bytte kvikt mellom forskjellig innhold.

TV-en er godt tilrettelagt for spill, med blant annet en egen spillmodus for lav forsinkelse (målt til rett under 12 ms). Her finnes også mulighet for cloud gaming direkte via TV-skjermen, uten konsoll: Med apper som Xbox og mange flere tilgjengelig, trenger du i grunn bare en håndkontroll for å starte spillet.

Fjernkontrollen er Samsungs Bluetooth-variant, som kan lades via solceller og USB-C. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

På bildesiden bruker QN85B et LCD-panel av typen IPS, som er kjent for å gi bred innsynsvinkel (merk: 85-tommeren bruker VA panel). Samsung har i tillegg utstyrt skjermen med MiniLED-baklys, og dette viser seg å være en ganske potent kombinasjon.

QN85B har for det første en glimrende lysstyrke, som gir et sterkt og klart bilde, nærmest uavhengig av hvilke lysforhold du ellers har i rommet. Dette gjør TV-en velegnet til å se både sommer- og vinteridrett, selv når sola skinner utenfor. Selve skjermoverflaten er i tillegg ganske matt, slik at man unngår plagsomme refleksjoner.

Når vi demper belysningen og begir oss over i filmens verden – nærmere bestemt Troll på Netflix – ser vi også at Samsung-skjermen håndterer det mørkere innholdet på en utmerket måte.

Gruvescenene fra Dovrefjell gjengis prikkfritt, uten plagsomme lyslekkasjer og lignende. Kontrasten er glimrende, og svartnivået nesten OLED-aktig til tider! Det gir en fantastisk dybdefølelse, som så vidt overgår både Sony og TCL

I motsetning til de andre testdeltakerne (og for så vidt alle andre TV-produsenter …), har ikke Samsung-skjermen støtte for HDR-formatet Dolby Vision, dessverre. Den må derfor vise innholdet i HDR10, uten like mye kontrastinformasjon tilgjengelig.

QN85B klarer seg likevel bra i praksis, og takket være god bildebehandling, virker den ikke å være særlig plaget av «format-mangelen». Den saftige lysstyrken (målt til rett over 1000 nits) sørger også for at filmer og serier i HDR-format får et ekstra løft. Maktens ringer ser imponerende ut, med glimrende kontrast og skikkelig glød over de lyseste effektene.

Samsung treffer også usedvanlig bra på fargegjengivelsen med denne modellen. QN85B har en film-modus som gir meget korrekte farger og en jevn og nøytral gråtoneskala.

Ikke nok med det. Innsynsvinkelen er dessuten god, og gjør at man kan betrakte bildet fra et større område (bredere sofa, flere sitteposisjoner etc.) uten at fargene endrer for mye karakter.

Lydkvalitet

Samsung-skjermen låter relativt klart og tydelig, men ikke like sterk som TCL. Det merkes at den slanke TV-en har begrenset plass til høyttalere. Stemmegjengivelsen kan virke litt slank og spak, og vi savner mer bass fra musikk og lydeffekter.

QN85B vil derfor ha stor nytte av en lydplanke, og dersom du skulle velge å pare den med en kompatibel Samsung-modell (for eksempel S810B), har den en ekstra fordel. Da kan surroundlyden overføres trådløst over Wi-Fi, uten å trenge HDMI-kabel.

Konklusjon

Samsung QN85B er en glimrende allround-TV som du kan bruke til det meste, enten det er film og serier, sport eller spill. Skjermen er utstyrt med et lyssterkt og presist MiniLED-baklys som gir glimrende kontrast under alle seerforhold. TV-en har også en meget effektiv bildebehandling som sørger for et glatt og støyfritt bilde med imponerende dybdeskarphet. Menysystemet kan kreve litt tilvenning, men alt i alt, leverer QN85B testens beste bildekvalitet!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

God til det meste

Fra Sony kommer en TV med Google TV brukergrensesnitt og topptrimmet bildebehandling. Men X90K kan virke litt traust mot MiniLED-modellene.

Sony-skjermen leverer knallsterk lysstyrke, som gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom.
Kontrasten er ikke helt på høyde med MiniLED-skjermene, og lyden er ganske slank.

TCL C835 (55C835)

Mye bilde for pengene

TCL C835 er en velutstyrt Google-TV med strålende bildekvalitet til en gunstig pris.

TCL C835 serverer meget god bildekvalitet med glimrende lysstyrke og kontrast, i tillegg til et fint Google brukergrensesnitt og gode tilkoblingsmuligheter.
TCL har litt smalere innsynsvinkel enn konkurrenten fra Samsung.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
Trådløs OLED-TV fra LG Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 
Nå kan Samsung TV styre Philips Hue Ny app fra Samsung og Signify gir overraskende muligheter - en slags "Ambilight" for Samsung TV?
Panasonic lanserer nytt OLED-flaggskip Med kraftig forbedret lysstyrke og ny "Filmmaker mode" kan dette bli en lekkerbisken for filmentusiastene.
Følg Lyd & Bilde