itemprop

4K-kongen

For den som ønsker seg en komplett toppklasse-TV med gnistrende skarpt bilde og fullverdig lyd, er Sonys 4K-toppmodell veien å gå.

Sony-skjermen gir en førsteklasses TV-opplevelse med sylskarpt bilde og glassklar lyd. Bildekvaliteten er utmerket enten man ser på TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
De sidemonterte høyttalerne gir solid lyd, men medfører også at TV-en blir tung og plasskrevende. Innsynsvinkelen er ganske snever og bildet blir blassere ute på siden.

Fjorårsmodellen KD-65X9005A var en meget flott TV på alle måter, og vi nølte ikke med å kåre den til ”årets bildeprodukt” for 2013. I år har stort sett alle konkurrentene lansert 4K-TV-er. Spørsmålet er om Sony fortsatt leder an, eller om de har tapt forspranget?

Årets modell KD-65X9005B ligner forgjengeren på mange måter, men har fått noen viktige endringer både inni og utenpå. Skjermen har en ”kileform” som blir gradvis tykkere ned mot bunn. Dette gir bedre plass til høyttalerne, men også et litt tykkere utseende, spesielt sammenlignet med millimetertynne OLED-TV-er.

65-tommers versjonen er da også en riktig koloss av en TV: De sidemonterte høyttalerne bidrar til å gjøre den over 1,7 meter bred og nesten 50 kilo tung! Dette er derfor en TV man bør være to for å håndtere, og eventuell veggmontering bør skje med solid forankring…

Brukervennlighet og finesser
KD-65X9005B har gode tilkoblingsmuligheter. Alle de fire HDMI-inngangene støtter 4K, og det følger med en en koblingsboks (”port replicator”)  som kan skjules i skapet dersom TV-en skal veggmonteres, og trekke kun en ledning opp til TV-en. Sony har bygd inn kamera for Skype videokonferanser, og støtter sosiale medier som Facebook og Twitter. Netflix-appen gir også tilgang til 4K, såfremt du har god nok internett-oppkobling.

Sony-TV-en kan betjenes med tradisjonell fjernkontroll, eller den nye One Flick Remote med integrert styreflate, som styres ved å la tommelen gli over pekeflaten. Den forenkler betjeningen ved å redusere antall klikk, men betjeningen er ikke like glatt som LG og Samsungs pekefjernkontroller. Vi foretrakk derfor å ha den vanlige fjernkontrollen tilgjengelig for mer avansert bruk.

Bildekvalitet
Vi startet med diverse PVR-opptak i HD (720p) kvalitet, og blir umiddelbart imponert. Tross sine 65 tommer og 3840×2160 piksler, får Sony-skjermen det relativt komprimerte HD-signalet til å se overraskende bra ut. Bildebehandlingen legger til litt ekstra skarphet, uten at konturene blir for harde eller grovkornede. Fotballopptakene våre gjengis med detaljene i behold, og små detaljer som gresstrå og draktnummer kommer tydelig frem.

Med actionfilmen Total Recall på Blu-ray får vi smake hva Sony-skjermen klarer når den blir servert enda bedre råvarer. Blu-ray disken er nemlig en såkalt ”Mastered in 4K” originalfilm som er nedskalert til Full HD, med større fargerom og flere detaljer enn  ordinære BD-titler. Sonys innebygde 4K X-reality Pro bildeprosessor utnytter dette for å gjenskape et bilde som skal ligne mest mulig på 4K-originalen. Resultatet er da også riktig lekkert, med imponerende fargerikdom og detaljer selv til Blu-ray å være.

annonse

Selv om Sony-skjermen langt på vei greier å gjøre ”vin av vann” så er det ekte, uforfalsket 4K-innhold vi er ute etter. Med KD-65X9005B får vi endelig tilgang til Netflix i 4K-versjon: Så lenge du har god nok netthastighet (15 megabit per sekund eller mer) vil Netflix-appen automatisk gjenkjenne at du har en 4K TV og gjøre innholdet tilgjengelig, og vi får den etterlengtede ”4K ultra HD” logoen oppe i hjørnet.

annonse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

House of Cards sesong 2 er den første serien tilgjengelig i 4K oppløsning, og vi blir både imponert og litt skuffet på samme tid. Jo da, bildekvaliteten er ekstremt skarp, og med betydelig flere detaljer enn selv de beste Blu-ray skivene. Kevin Spacey og hans politiske støttespillere ser skremmende virkelighetstro ut. Netflix-overføringen er også imponerende god, uten plagsom komprimering i bildet. Så hva er problemet? Vel, HoC er en relativt saktegående serie med mange statiske dialogscener, og byr ikke på de store wow-effektene bildemessig. Og har man først blitt vant med 4K-kvalitet, vil man så klart ha mer!

Når det gjelder den generelle bildekvaliteten står Bravia-skjermen til meget høy karakter. For det første har den en førsteklasses kontrast, med evnen til å vise alt bekmørke skyggedetaljer til blendende hvitt i samme bilderamme, på en måte som faktisk kan minne om de beste plasma- og OLED-skjermen. Vi mistenker at Sonys bildebehandling ”Xtended Dynamic Range” spiller en rolle her, men vi kan heller ikke se noen ulemper. Noen små ankepunkter: Fargegjengivelsen er flott og nyansert, men har litt mer overdreven fargemetning enn Panasonic-konkurrenten. Den har heller ikke like omfattende fabrikkinnstillinger eller kalibreringsmuligheter. Svartnivået er svært bra til LCD å være, men lysfordelingen er ikke like jevn som vi skulle ønske: Vårt testeksemplar hadde synlig ”blødning” av lys ute på venstre side. Betraktningsvinkelen er heller ikke imponerende – man skal ikke langt ut på siden før fargene blir mer blasse og unyanserte.

Lydkvalitet
KD-65X9005B har en utfordring ved å skulle forbedre lyden fra fjorårets modell, som etter vår mening hadde klassens beste lydkvalitet. Høyttalerne er flyttet nedover for å utnytte det ekstra kabinettvolumet, og har fått mer effektive forsterkere. Og vi har sjelden hørt MTVs live-konserter bedre gjengitt. Diskanten er klar og distinkt, og mellomtonen likeså. Lydbildet er stort og bredt, og minner mer om hi-fi enn TV. De takler høyt volum og dynamiske hendelser uten at lyden blir hard, og egner seg utmerket til både tale, film og musikkprogrammer.

annonse

Vi fikk samtidig mulighet til å teste Sonys trådløse subwoofer SWF-BR100, som er tilleggutstyr til årets Bravia-modeller. Denne kobles enkelt til TV-en via en medfølgende USB Dongle, og gir merkbart mer rekkevidde og større tyngde i basseffektene, Resultatet er et komplett lydsystem som fint kan konkurrere med de beste lydplankene der ute!

Konklusjon
Sony KD-65X9005B er en TV som scorer meget på alle testkriterier. Selv om dette er en 4K-TV, gir den også et solid inntrykk på vanlige HD-sendinger. Bildekvaliteten er utrolig god uansett hva man forer den med. KD-65X9005B gir også tilgang til ekte 4K-innhold via Netflix, som definitivt lover bra for fremtiden. Det omfattende lydsystemet kan være en fordel eller ulempe avhengig av hvordan man ser på det: De sidemonterte høyttalerne tar unektelig stor plass, men gir også svært overbevisende lydkvalitet. For den som søker en komplett ”alt i ett” high-end TV, er Sony-skjermen et naturlig valg.

Fakta

  • 65” 4K, 3840 x 2160
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Netflix 4K
  • 4K X-reality Pro

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.