TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Smart-lys

Vi tester – smarte lyskilder

forfatter
Publisert 16.06.22 - 21:40

Det smarte hjemmet kommer. Ikke som en plutselig revolusjon, der alt – som Skynet –  blir bevisstgjort med en gang. Men gradvis. Det smarte hjemmet vil bli tatt med hjem i handleposen, en pære av gangen. Inntil det ikke lenger er noen lampe som bare kan slås på og av ved et trykk på en knapp.

Det smarte hjemmet vil bli tatt med hjem i handleposen, en pære av gangen.

Vi har skrevet mye om gadgets til det smarte hjemmet: Smart-låser til hoveddøren, smarte overvåkningskameraer. Til og med smarte kaffemaskiner har vi kastet oss over. Men smarte lyskilder er sannsynligvis det første mange av oss kommer til å skaffe til det smarte hjemmet. For det er lett og billig å komme i gang med.

Lett og billig – i begynnelsen

En smart-pære kan kjøpes fra omkring 100 kroner, og den kan skrus i samme fatning som den gammeldagse el-pæren uten innebygd intelligens. Deretter tar det bare et par minutter med mobilen for å koble pæren på nettet, og begynne å styre lyset i boligen fra telefonen. Det er da … smart.

Enda smartere blir det når flere pærer tilføyes til samlingen. Nå kan du styre alt lyset i stuen med et trykk på en (smart) knapp. Eller sette lysscenen for en filmkveld eller en fest.

Ved hjelp av Google Home, Apple Home Kit eller Alexa kan smartlys og andre smarte enheter på tvers av produsenter styres på samme tid. Nå er boligen for alvor blitt et smart hjem.

LIFX Blog Circadian Rythm 01
(Foto: LIFX)

WiFi, ZigBee eller Bluetooth?

Før man kan begynne å designe belysningen i hjemmet, må man velge hvordan de smarte pærene skal kommunisere med omverdenen. Det er i dag tre måter å styre smarte lyskilder i hjemmet på.

Bluetooth er den enkleste; du slipper å bekymre deg for nettverk og routere, og parer bare lyskildene med telefonen. Det gjør det lett å komme i gang. Foruten dedikerte Bluetooth-pærer, som flere produsenter har, støtter flere av Philips Hue-pærene både Bluetooth og Philips egen bridge. Bluetooth-styringen gir imidlertid også færrest muligheter, da mobilen kommuniserer med en lyskilde av gangen. Og bare når den er innenfor rekkevidde. Du kan derfor ikke automatisere alt lyset i hele huset med Bluetooth.

ZigBee er den eldste standarden for lysstyring. Den er først og fremst kjent fra Philips Hue, men brukes også av IKEAs Trådfri-system. Pærene styres her trådløst av en felles bridge, som selv er koblet til routeren med kabel. Bridgen gjør startprisen litt høyere, men gjør oppsettet av nye lyskilder noe enklere. Det minsker også trafikken på husets trådløse nettverk ved at ikke alle lyskildene skal kommunisere gjennom det.

WiFi-baserte lyskilder er enkle og billige å komme i gang med når husets belysning skal være smart. Man kan kombinere lyskilder fra flere produsenter, som imidlertid fortsatt må ha hver sin app til oppsettet. Har man mange smarte lyskilder, betyr det imidlertid samtidig mer trafikk på det trådløse nettverket – i konkurranse med datamaskiner, TV og musikkstrømming, som trenger stabil nettforbindelse.

Produkter i testen

Philips Hue

Lys til alle dine behov

Det finnes knapt et bruksområde som Philips Hue ikke har utviklet en lyskilde til. Produktene er litt dyrere, men de vinner på kvaliteten.

Gigantisk utvalg. Oppsettet er enkelt og fjellstøtt takket være Hue Bridge. Omfattende og allsidige funksjoner i en logisk oppbygget app.
Dyrere. Du er nødt til å ha en Hue Bridge. Antallet muligheter i appen kan virke uoversiktlig.

Hombli

Stemningslys til kosekroken

Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærene, som riktig nok ikke gir mye lys fra seg.

Billige. Dekorasjonspærene er de mest dekorative vi har sett.
Ikke billigere enn de billigste konkurrentene, som er bedre på både lyskvalitet og features.

Nanoleaf Lines

Diskré lysskulpturer

Nanoleaf er ikke skapt til å lyse opp hele huset, men deres Lines-moduler kan skape lysende dekorasjoner som går i ett med veggen.

Selvkonfigurerende: Modulene vet hvordan de er plassert innbyrdes. Man kan skape egne animasjoner.
Utvalget av produkter er begrenset.

WiZ

Hues billige fetter

Den største konkurrenten til Philips Hue er overraskende nok søsterselskapet WiZ.

Oppsettet er virkelig enkelt og stabilt.
Ikke så stort utvalg som hos søsterselskapet Philips Hue. Og de to kan på tross av slektskapet ikke styres sammen.

Ledvance

Oppfinnsom teknologi

Filamentpærer i farger og naturtro sollys til skrivebordet gjør at Ledvance skiller seg ut.

De eneste smarte filamentpærene i farger. God lyskvalitet og pris.
Færre muligheter for lysscener i appen. Ingen animasjoner.

LIFX

Bakteriedrepende pærer

LIFX har originale ideer. For eksempel en pære som dreper bakterier – på et par timer.

Oppfinnsomme lamper med originale funksjoner. Kraftig lysstyrke.
Den bakteriedrepende pæren er mer smart enn praktisk. Appen er rotete. Så lenge selskapets fremtid er uviss, risikerer man å stå med pærer som ikke virker hvis serveren lukkes.
Annonse
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Veldressert Hvordan klarer en robotstøvsuger seg midt blant flytteesker og pakkemateriale? Spiser den opp alt på sin vei, eller klarer den likevel å holde rent?
Ta kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser fullt så lave tall som det pleier å gjøre i november, er det nok ikke lenge til vinteren er over oss. Og med vinter og kulde følger høye strømkostnader.
Philips Hue på juletreet Signify har nettopp lansert Philips Hue Festavia, som er en smart lyslenke til juletreet.
Smart varmeovn sparer penger Den kalde årstiden betyr høyere strømforbruk, men med appstyring kan du selv ta kontrollen over strømregningen.
Snart vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gjøre det enklere for Smart Home-produkter å fungere sammen, har nå blitt offisielt lansert. Og Matter er på vei til nesten alle Philips Hue-produkter, forteller produsenten.
Liten og lettplassert Å løse et godt innendørsklima trenger hverken være så vanskelig eller dyrt.
Følg Lyd & Bilde