TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

TEST Smart-lys

Vi tester – smarte lyskilder

forfatter
Publisert 16.06.22 - 21:40
Produkter i testen
 • Philips Hue
 • Hombli
 • Nanoleaf Lines
 • WiZ
 • Ledvance
 • LIFX
 • Det smarte hjemmet kommer. Ikke som en plutselig revolusjon, der alt – som Skynet –  blir bevisstgjort med en gang. Men gradvis. Det smarte hjemmet vil bli tatt med hjem i handleposen, en pære av gangen. Inntil det ikke lenger er noen lampe som bare kan slås på og av ved et trykk på en knapp.

  Det smarte hjemmet vil bli tatt med hjem i handleposen, en pære av gangen.

  Vi har skrevet mye om gadgets til det smarte hjemmet: Smart-låser til hoveddøren, smarte overvåkningskameraer. Til og med smarte kaffemaskiner har vi kastet oss over. Men smarte lyskilder er sannsynligvis det første mange av oss kommer til å skaffe til det smarte hjemmet. For det er lett og billig å komme i gang med.

  Lett og billig – i begynnelsen

  En smart-pære kan kjøpes fra omkring 100 kroner, og den kan skrus i samme fatning som den gammeldagse el-pæren uten innebygd intelligens. Deretter tar det bare et par minutter med mobilen for å koble pæren på nettet, og begynne å styre lyset i boligen fra telefonen. Det er da … smart.

  Enda smartere blir det når flere pærer tilføyes til samlingen. Nå kan du styre alt lyset i stuen med et trykk på en (smart) knapp. Eller sette lysscenen for en filmkveld eller en fest.

  Ved hjelp av Google Home, Apple Home Kit eller Alexa kan smartlys og andre smarte enheter på tvers av produsenter styres på samme tid. Nå er boligen for alvor blitt et smart hjem.

  LIFX Blog Circadian Rythm 01
  (Foto: LIFX)

  WiFi, ZigBee eller Bluetooth?

  Før man kan begynne å designe belysningen i hjemmet, må man velge hvordan de smarte pærene skal kommunisere med omverdenen. Det er i dag tre måter å styre smarte lyskilder i hjemmet på.

  Bluetooth er den enkleste; du slipper å bekymre deg for nettverk og routere, og parer bare lyskildene med telefonen. Det gjør det lett å komme i gang. Foruten dedikerte Bluetooth-pærer, som flere produsenter har, støtter flere av Philips Hue-pærene både Bluetooth og Philips egen bridge. Bluetooth-styringen gir imidlertid også færrest muligheter, da mobilen kommuniserer med en lyskilde av gangen. Og bare når den er innenfor rekkevidde. Du kan derfor ikke automatisere alt lyset i hele huset med Bluetooth.

  ZigBee er den eldste standarden for lysstyring. Den er først og fremst kjent fra Philips Hue, men brukes også av IKEAs Trådfri-system. Pærene styres her trådløst av en felles bridge, som selv er koblet til routeren med kabel. Bridgen gjør startprisen litt høyere, men gjør oppsettet av nye lyskilder noe enklere. Det minsker også trafikken på husets trådløse nettverk ved at ikke alle lyskildene skal kommunisere gjennom det.

  WiFi-baserte lyskilder er enkle og billige å komme i gang med når husets belysning skal være smart. Man kan kombinere lyskilder fra flere produsenter, som imidlertid fortsatt må ha hver sin app til oppsettet. Har man mange smarte lyskilder, betyr det imidlertid samtidig mer trafikk på det trådløse nettverket – i konkurranse med datamaskiner, TV og musikkstrømming, som trenger stabil nettforbindelse.

  Produkter i testen

  Philips Hue

  Lys til alle dine behov

  Det finnes knapt et bruksområde som Philips Hue ikke har utviklet en lyskilde til. Produktene er litt dyrere, men de vinner på kvaliteten.

  Gigantisk utvalg. Oppsettet er enkelt og fjellstøtt takket være Hue Bridge. Omfattende og allsidige funksjoner i en logisk oppbygget app.
  Dyrere. Du er nødt til å ha en Hue Bridge. Antallet muligheter i appen kan virke uoversiktlig.

  Hombli

  Stemningslys til kosekroken

  Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærene, som riktig nok ikke gir mye lys fra seg.

  Billige. Dekorasjonspærene er de mest dekorative vi har sett.
  Ikke billigere enn de billigste konkurrentene, som er bedre på både lyskvalitet og features.

  Nanoleaf Lines

  Diskré lysskulpturer

  Nanoleaf er ikke skapt til å lyse opp hele huset, men deres Lines-moduler kan skape lysende dekorasjoner som går i ett med veggen.

  Selvkonfigurerende: Modulene vet hvordan de er plassert innbyrdes. Man kan skape egne animasjoner.
  Utvalget av produkter er begrenset.

  WiZ

  Hues billige fetter

  Den største konkurrenten til Philips Hue er overraskende nok søsterselskapet WiZ.

  Oppsettet er virkelig enkelt og stabilt.
  Ikke så stort utvalg som hos søsterselskapet Philips Hue. Og de to kan på tross av slektskapet ikke styres sammen.

  Ledvance

  Oppfinnsom teknologi

  Filamentpærer i farger og naturtro sollys til skrivebordet gjør at Ledvance skiller seg ut.

  De eneste smarte filamentpærene i farger. God lyskvalitet og pris.
  Færre muligheter for lysscener i appen. Ingen animasjoner.

  LIFX

  Bakteriedrepende pærer

  LIFX har originale ideer. For eksempel en pære som dreper bakterier – på et par timer.

  Oppfinnsomme lamper med originale funksjoner. Kraftig lysstyrke.
  Den bakteriedrepende pæren er mer smart enn praktisk. Appen er rotete. Så lenge selskapets fremtid er uviss, risikerer man å stå med pærer som ikke virker hvis serveren lukkes.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Nye robotstøvsugere i mellomklassen iRobot utvider sortimentet sitt med to nye robotstøvsugere i mellomklassen
  Få soloppgangen inn på soverommet Sommernyhetene fra Philips Hue byr på morgensol på soverommet og lyse netter på terrassen.
  Halvdum smart hage gir deg grønne fingre Click & Grow Smart Garden 9 Pro selger seg på å være spekket med smart-teknologi, men egentlig er den nesten like dum som en vanlig altankasse.
  Kanskje den beste robotstøvsugeren Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.
  Gjør rent ved hjelp av laser Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend