Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: WiZ

Hues billige fetter

Den største konkurrenten til Philips Hue er overraskende nok søsterselskapet WiZ.

Skrevet av / 16.06.22 - 21:40
WiZ
John Hvidlykke

Hvis du gjerne vil ha pærer fra en premium-produsent, men ikke vil betale en høy pris for det, lyder WiZ som et godt alternativ. WiZ fremstilles nemlig av Signify, som også står bak Philips Hue. Det er altså samme know-how bak WiZ, men til en pris som kan konkurrere med de billige produsentene.

I motsetning til Philips Hue, som krever en Bridge som mellomledd mellom nettverket og lyskildene, kobles WiZ-pærene direkte til WiFi-en. Som ved de andre WiFi-lyskildene skjer det ved å søke dem via den tilhørende appen.

Søk og oppsett gikk problemfritt ved alle lyskilder og tilbehør. Avhengig av typen enhet må man enten bare koble den til eller slå den på og av et antall ganger ut fra guidingen i appen. Prosessen fungerte hver gang i første forsøk. Noe de fleste andre deltakerne kunne ha lært noe av!

Dynamiske effekter

Hvor Philips Hue har et omfattende system av belysnings-scener som husets lyskilder kan organiseres i, har WiZ et noe enklere system av ”light modes” for hver enkelt lyskilde.

I en rullemeny kan man velge mellom et antall moduser, som igjen kan tilpasses. Det kan for eksempel være Warm White, som gir et gyllent, stearinlysaktig lys. Hvis pæren eller lampen er i farger, kan man tilsvarende velge mellom et antall stemningsfarger, som igjen kan justeres. Sist, men ikke minst, kan man velge mellom en lang rekke dynamiske effekter, hvor lys og farger skifter etter et tema – for eksempel en solnedgang eller det flakkende lyset fra et bål.

Enhetene kan, som hos andre, organiseres etter rommene i huset, som igjen kan styres av for eksempel fjernkontroller. Og man kan innstille tidsprogrammering og døgnrytmer på lampene i de forskjellige rommene, så man våkner til gradvis tiltakende lys, får klart dagslys til arbeidet og avslutter dagen med dempet gyllent lys før sengetid.

WiZ E27 Combo Pack
WiZ E27 Combo Pack. (Foto: WiZ)

E27 2-pakk pære

Grunnstammen i den smarte belysningen er den gode gamle E27-standardpæren. En pakke med to 8 watts fargepærer koster omtrent det samme som man må gi for en hvit smart-pære fra Philips Hue. Riktig nok kan man også få fem-seks vanlige LED-pærer med samme lysstyrke for tilsvarende pris på supermarkedet.

Settet fås i forskjellige utgaver. Det finnes også en pakke med to fargepærer og en fjernkontroll som kan slå på og av samt justere lysstyrke og skifte mellom fire forvalgte lysinnstillingene.

WiZ E27 2-pak 806 lumen: 260 kr, 429 kr. med fjernkontroll

WiZ ST64 Edison
WiZ ST64 Edison. (Foto: WiZ)

E27 filamentpærer

WiZ har også et utvalg av pærer i retrostil. Vi har sett på filamentpærene ST64, som er en edisonpære, og G95, som er en globepære. Begge er i røkfarget klart glass og med en lysstyrke på 640 lumen, tilsvarende en 40 W glødepære.

Pærene har stavformede LED-filamenter som faktisk ser litt mer ekte ut enn de spiralsnodde hos Philips Hue. Og til under den halve prisen. Som hos Hue dekker pærene det meste av det hvite spekteret (2000K–5000K).

WiZ G95 Globe
WiZ G95 Globe. (Foto: WiZ)

ST64 640 lumen Edison-pære: 140 kr

G95 640 lumen globepære: 200 kr

Hero er en bordlampe i matt hvit plast. Lampen er sylindrisk, men en avrundet form, som virker behagelig, uten på noen måte å utstråle luksus. Lampen har en lysstyrke på maks 620 lumen (tilsvarende en gammeldags 40 W glødelampe) og klarer hele fargespekteret, samt hvitt lys fra 2200K til 6500K.

WiZ HERO
WiZ HERO. (Foto: WiZ)

Hero-lampen er berøringsfølsom, så man kan slå av og på lampen ved å berøre den to ganger. I praksis må man gi lampen et par temmelig ettertrykkelige dask før den reagerer.

Lampen er fin som intelligent sengelampe eller til å gi stemningslys på et bord. Mulighetene ville imidlertid vært større hvis den også hadde innebygd batteri.

Hero: 500 kr

WiZ Smart Plug 1
WiZ Smart Plug 1

Smart Plug er en fjernstyrt kontakt som settes i stikkontakten for å slå av og på de lampene eller andre enheter som ikke lar seg erstatte av smarte utgaver. Plug-en inneholder dessuten en energimåler som holder regnskap med de i dag så kostbare kilowattimene.

Da smart-kontakten bare skal slå på og av, kan den uten problemer styres fra Google Home uten å miste funksjonalitet. Det eneste som ville gjøre den smartere, var hvis den kunne brukes med runde kontakter, som ikke er av Schuko-typen.

Smart Plug: 140 kr

Konklusjon

Det kan umiddelbart virke litt merkelig at Signify velger å konkurrere med seg selv ved å tilby WiZ-pærene til mindre enn halvparten av prisen på flaggskipet Philips Hue. Men det er sannsynligvis en glimrende idé. WiZ-pærene er blant de billigste på markedet, og trenger du ikke avanserte styringsmuligheter med dusinvis av ”scener” til den perfekte festen, men bare en rekke praktiske basisinnstillinger, er de et perfekt valg.

Det samme gjelder hvis du velger å la Google Home styre lyset i huset, da de avanserte funksjonene likevel ikke støttes her. Så hvorfor betale mer?

WiZ ST64 Edison Miljoe
WiZ ST64 Edison. . (Foto: WiZ)

Karakter
WiZ
Premium

Home mener

Oppsettet er virkelig enkelt og stabilt. Ikke så stort utvalg som hos søsterselskapet Philips Hue. Og de to kan på tross av slektskapet ikke styres sammen.

Også i denne testen:

Smart-lys

Philips Hue

Lys til alle dine behov

Det finnes knapt et bruksområde som Philips Hue ikke har utviklet en lyskilde til. Produktene er litt dyrere, men de vinner på kvaliteten.

Gigantisk utvalg. Oppsettet er enkelt og fjellstøtt takket være Hue Bridge. Omfattende og allsidige funksjoner i en logisk oppbygget app.
Dyrere. Du er nødt til å ha en Hue Bridge. Antallet muligheter i appen kan virke uoversiktlig.
Les hele testen

Hombli

Stemningslys til kosekroken

Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærene, som riktig nok ikke gir mye lys fra seg.

Billige. Dekorasjonspærene er de mest dekorative vi har sett.
Ikke billigere enn de billigste konkurrentene, som er bedre på både lyskvalitet og features.
Les hele testen

Nanoleaf Lines

Diskré lysskulpturer

Nanoleaf er ikke skapt til å lyse opp hele huset, men deres Lines-moduler kan skape lysende dekorasjoner som går i ett med veggen.

Selvkonfigurerende: Modulene vet hvordan de er plassert innbyrdes. Man kan skape egne animasjoner.
Utvalget av produkter er begrenset.
Les hele testen

Ledvance

Oppfinnsom teknologi

Filamentpærer i farger og naturtro sollys til skrivebordet gjør at Ledvance skiller seg ut.

De eneste smarte filamentpærene i farger. God lyskvalitet og pris.
Færre muligheter for lysscener i appen. Ingen animasjoner.
Les hele testen

LIFX

Bakteriedrepende pærer

LIFX har originale ideer. For eksempel en pære som dreper bakterier – på et par timer.

Oppfinnsomme lamper med originale funksjoner. Kraftig lysstyrke.
Den bakteriedrepende pæren er mer smart enn praktisk. Appen er rotete. Så lenge selskapets fremtid er uviss, risikerer man å stå med pærer som ikke virker hvis serveren lukkes.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Rengjøring med rene hender

Lei av vinteren? Skaff en batteridreven snøfreser

Slapp av. Hjemmet ditt er sikkert!

Ikke bra nok, Dyson

Hører støvsugere og skurebøtter fortiden til?

Scroll to Top