TEST: DreameBot D10 Plus

God til det meste

En selvtømmende støvsuger med moppefunksjon til en rimelig pris – virker som om høsten er reddet.

Publisert 13.09.22 - 17:45
DreameBot D10 Plus
Åsa Warme Hallén

Sommeren er slutt, og det er på tide å gå tilbake til de vanlige rutinene. Ganske fint likevel å få litt orden på mat, søvn og trening. Men så er det jo det med rengjøringen … Sommer og ferie betyr ofte at vi oppholder oss betydelig mer utendørs, og innendørsmiljøet ligger litt i dvale – og hybelkaninene gleder seg.

Personlig finner jeg en tilfredsstillelse i å støvsuge og moppe gulvene så de skinner. Men den følelsen varer oftest bare den første uken etter ferien. Jeg har jo, til min store glede og iblant fortvilelse, hatt mulighet til å teste et antall robotstøvsugere med skiftende resultat.

Nå er tanken at sommerens hybelkaniner skal bort, og de matte, livløse gulvene skal tilbake til sin tidligere glans – med hjelp av DreameBot D10 Plus. En robotstøvsuger som tømmer seg selv og, ifølge den fargerike skrytevideoen på hjemmesiden, kan leve sitt eget liv i hele 45 dager.

Miljo
For selve rengjøringens skyld spiller naturligvis fargen ingen rolle. Men en selvtømmende robotstøvsuger er ingen liten sak, og i vårt hjem smelter den hvite litt bedre inn. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Da setter vi i gang!

Jeg åpner esken og finner frem lade-/tømmestasjonen, selve støvsugeren og en boks med diverse tilbehør som en quick start-guide (på engelsk), en instruksjonsbok (som fortsatt ikke inneholder noen av de nordiske språkene), en ekstra støvsugerpose, børsten som skal festes på undersiden av støvsugeren og en moppedel.

Tidligere har jeg testet DreameBot Z10 Pro, og det meste føles til å begynne med veldig kjent, bortsett fra at D10 Plus er hvit.

Jeg husker at jeg hadde noen problemer med å koble Z10 Pro sammen med Mi Home-appen ved min siste test, men denne gangen var det faktisk ingen problemer med å bare følge instruksjonene i quick start-guiden.

Jeg døpte den nye vaskehjelpen Hedvig.

Stadlage-1 Stadlage-2
<
>
Når det er tid for å gjøre rent, kan jeg velge mellom Room, All eller Zone. Room er et spesielt rom. All er så klart samtlige rom på rengjøringskartet, og Zone bruker du om du vil at din støvsuger skal gjøre rent på en spesiell overflate i ett rom. (Skjermdump fra app)

Vi bor i en gammel skjev leilighet med høydeforskjeller mellom visse rom, så det er ikke bare tut og kjør. Akkurat som ved tidligere tester bruker jeg to rom som testrom. Det er et oppholdsrom med spisemøbler, sofa, teppe og noen pynteting samt vårt soverom. Den totale størrelsen på de to rommene er like under 50 kvm, og de skilles fra hverandre av en terskel. For at Hedvig skal forstå hva som forventes av henne, trenger hun å lese av området.

Jeg avgrenser mot de andre rommene ved å stenge dører når de finnes, eller legger yogamatter i døråpningene. Man tar det man har. Så starter jeg ”mappingen”. Hun farer i vei som belønning og er raskt tilbake igjen, og en stemme informerer meg om at hun er klar. Supersmidig!

I den veldig informative og brukervennlige MiHome-appen er det så enkelt å gjøre de avgrensningene jeg trenger for ikke å måtte legge ut puter hver gang. Det er jeg spesielt takknemlig for.

No go. No mopp
Enkelt og lett å avgrense. Røde linjer avgrenser de rommene jeg ikke vil at hun skal gå inn i, og der det rosa rektangelet er, finnes et teppe som jeg ikke vil ha moppet. (Skjermdump fra app)

Er det noen steder jeg ikke vil at Hedvig skal gjøre rent, legger jeg bare inn en no-go-zone. Når jeg likevel holder på, legger jeg inn en no-mop-zone også, slik at teppet klarer seg når det er tid for mopping. Utrolig deilig å kunne gjøre, spesielt om man planlegger rengjøringen til tider man ikke er hjemme.

I vinter testet jeg Roborock E5, som riktig nok også kunne både støvsuge og moppe, men ikke i det hele tatt hadde disse mulighetene til avgrensning eller sone-inndeling. Prislappen for Roborock er jo cirka 2000 kroner billigere, men for meg personlig sparer jeg nok et par ekstra måneder for å få tilgang til den funksjonen. Har du et hjem helt uten terskler (eller tepper om du vil moppe), fungerer det selvfølgelig uten. Men ellers blir det skikkelig mye ekstraarbeid.

På tide med rengjøring …

Akkurat som det framgår av instruksjonene, tar jeg vekk ledninger, katteleker, glemte sokker og annet som av en eller annen uforklarlig grunn har havnet på gulvet før jeg setter i gang.

Runt piff o fiff
Hedvig beveger seg smidig mellom krukker og annet jeg har valgt å sette på gulvet. Visst hender det at hun kommer borti, men det er ytterst forsiktig, og hun flytter ikke på noen gjenstander. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hedvig starter og gir seg i vei. Sakte, men sikkert manøvrerer hun seg gjennom rommene. Først ved å gjøre rent langs veggene, og så kjører hun med stor ro frem og tilbake, frem og tilbake før hun klart og tydelig meddeler at hun er klar, og at hun vil vende tilbake til ladestasjonen.

Matta
DreameBot D10 Plus har ingen som helst problemer med testteppet. Mange robotstøvsugere jeg har testet, registrerer at de befinner seg på et teppe og øker dermed automatisk sugekraften. Det gjør dessverre ikke Hedvig når jeg pakker henne opp, men etter litt leting finner jeg det faktisk i appen under Device Settings. Hatten av for det! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jeg har selvfølgelig preppet med hybelkaniner, smuler og annet for å se hvor godt hun klarer oppgaven sin. Og jeg må si at Hedvig får meget godt godkjent. Selv lydnivået får godkjent ettersom det faktisk går an å befinne seg i samme rom under rengjøringen uten å bli gal. DreameBot D10 Plus kommer ikke helt til akkurat lengst inne i hjørnene, eller rengjør støvete gulvlister, men det er heller ikke noe jeg forventer meg.

Stadkarta
På 47 minutter har Hedvig rengjort 48 kvm. Som man ser på kartet, er det strukturert. (Skjermdump fra app)

… og mopping

For å moppe fyller du den medfølgende vannbeholderen med vann. Væter, vrir opp og fester moppeduken på vannbeholderen, og fester hele herligheten på undersiden av støvsugeren. Så er det bare å trykke på start. Hedvig beveger seg like strukturert som tidligere over gulvet og etterlater en fuktig rand bak seg.

Moppa Stadkarta fardigmoppad 1
<
>
Når hun er ferdig, får jeg et pling på mobilen om at det er på tide å ta bort vannbeholderen og skylle moppeduken.
Kaffe 1 Kaffe 2 Rodvin 1 Rodvin 2
<
>
Moppefunksjonen har absolutt mer å gå på. Den tar selvfølgelig bort støvpartikler, men flekker er ikke en paradegren. Her har jeg testet med to ca. 15 minutter gamle kaffe- og rødvinsflekker. Resultatet taler jo sitt tydelige språk. Og ingen fare – ingen dyr rødvin kom til skade under testen! (Foto: Åsa Warme Hallén)

La deg ikke lure

På papiret synes en robotstøvsuger som løsningen på alle dine bekymringer. Men la deg ikke lure! For at alt skal fungere smidig trengs det faktisk en hel del vedlikehold. Fremfor alt om du har husdyr med lang pels eller om noen i husholdningen er langhårete og/eller mister mye hår.

Undersida 1 Undersida 2 Undersida 3
<
>
På undersiden finner du selve rengjøringsbørsten og sidebørsten. Begge disse vil med all sannsynlighet trenge din kjærlighet oftere enn hver 45. dag. Her fester nemlig hår og annet smuss seg, som må fjernes for best resultat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Den trenger også å bli tørket av med jevne mellomrom for at sensorene skal fungere.

 

Under locket
Under lokket på lade-/tømmestasjonen finner du støvsugerposen som ifølge produsenten skal klare seg i 45 dager. Nå har jeg ikke testet akkurat den detaljen, men tenker at det nok er avhengig av hvor ofte du støvsuger og hvor mye skitt og støv du lykkes med å få opp. En barnefamilie på fire personer og en hund må sikkert bytte oftere enn en singelhusholdning … (Foto: Åsa Warme Hallén)

Så er det jo også det at den ikke kommer til over alt. Så for å få det riktig skinnende rent, trenger du å komplettere med en støvsuger med litt andre egenskaper. Og, jeg er lei for å måtte si det, du kan ikke kaste skurebøtta bare fordi du investerer i en robotstøvsuger. Om du da ikke velger Ecovacs Deebot X1 Omni som har to bevegelige mopper på undersiden, og som kjører tilbake for å skifte vann når det er nødvendig. Men da snakker vi selvfølgelig om en helt annen prislapp.

Under sang
Det jeg elsker mest med en robotstøvsuger, er at den holder det rent og hygienisk under sengen. Endelig kan jeg slutte å krype og åle for å komme til. Jippi! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusjon

DreameBot D10 Plus holder det den lover til en riktig bra pris i denne sammenhengen. Sugeeffekten er absolutt godkjent, selv på tepper. Om du senker forventningene på moppefunksjonen, og bare ser den som et redskap til å ytterligere friske opp gulvene for støv – ikke skitt eller flekker, vil du trolig bli veldig fornøyd.

For omtrent 1000 kroner i tillegg kan du få DreameBot Z10 Pro, og spanderer du cirka 1500 kroner til, kan du kjøpe TCL Sweeva 6500, men ingen av disse slår Hedvig, så de pengene kan du absolutt bruke på noe hyggeligere.

Karakter
DreameBot D10 Plus
Premium

Home mener

Brukervennlig, smidig og stillegående Moppefunksjonen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Farvel til kanttråden

Hverdagsluksus

Dra ut ledningen – behold strømmen

Smarte dørklokker med batterier

Effektiv hårfjerning

Cold brew: gimmick eller hull i markedet?

Scroll to Top