Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 07Delta

TEST: Dyson V15 detect Absolute

Fri for støv med laser og LCD-skjerm

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.

Skrevet av / 17.06.22 - 16:47
Dyson V15 detect Absolute
Åsa Warme Hallén

Nylig testet jeg en gjeng med robotstøvsugere med varierende resultat. Leste du testen, eller kanskje har egen robotstøvsuger fra før, innser du sikkert at det trengs supplement. Og det med å dra frem en tradisjonell, stor og klumpete støvsuger er ikke så forlokkende. På tide å se om Dyson V15 – en trådløs støvsuger – kan være løsningen.

Dyson V15
Ferdig for en oppfølger til Ghostbusters! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jeg pakker opp og tenker at dette i det hele tatt ikke ser ut som en støvsuger – tankene går mer til de våpnene man brukte for å fange spøkelser i 80-tallsfilmen Ghostbusters. Dysen V15 er fargeglad og litt poppete, og jeg kan tenke meg at de med godt utviklede ”minimalististe-tanker” kan få gysinger av fargekombinasjonen orange, lilla og rødt.

Dyson V15 golvstativ
Jeg fikk med et gulvstativ til Dyson V15. Her lades støvsugeren slik at den alltid er klar til bruk. Lett å gjemme bak døren er den også. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men faktum er at dette er en støvsuger som lett kan gjemmes bak en dør. Ved å bruke enten det medfølgende veggfestet eller gulvstativ som også har til oppgave å lade. Ferdig til bruk uten en masse fiksing og triksing.

Å gjøre rent med Dyson V15

Her finnes virkelig tilbehør for ”alt” og en del føles veldig selvfølgelig, mens andre skaper litt mer nysgjerrighet. Blant annet finner du en litt mindre konformet skapelse (Hair screw-munnstykke), til å brukes på til eksempel møbler og senger for å få bort støv og fremfor alt hår. Årsaken til formen er at den skal hindre at hår fester seg i selve børsten, men blir transportert rett inn i støvsugeren. Og faktum er at den fungerer meget bra!

Hele åtte ulike munnstykker følger med i pakken. (Foto: Åsa Warme Hallén)

En av tingene som stikker seg ut fra mengden er munnstykket med den fluffy gule/lilla børsten. Munnstykket har en laserfunksjon som lyser opp underlaget og gjør at du faktisk ser hvor skittent du har det … Tanken er jo kjempebra, men usj og fy hvor grusomt det er å se hvor støvete det er på visse steder – brukes altså helt på egen risiko!

Fluffy og myk børste med laserfunksjon. Denne kan også trenge litt kjærlighet i form av rengjøring under rennende vann i blant. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Dyson-laser-1 Dyson Laser 2
<
>
Faktum er at partiklene på gulvet fremtrer meget tydelig takket være laseren. Nesten litt ubehagelig å se hvor skittene gulvene faktisk er. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Batteriet holder omtrent i 60 minutter, og du ser hvor lang tid som er igjen på LCD-skjermen som sitter på den andre siden av selve håndtaket. Her sitter også en liten knapp som du trykker på for å endre kraftmodus mellom Eco mode, Auto og Med mode og Boost mode avhengig av hvilken børste du velger. Om behovet er der kan man kjøpe et (eller flere) ekstrabatterier. Anvender du Auto og Med mode og/eller det spesielle High Torque-munnstykket (børste med anti-floke-kam) justeres sugekraften slik at jo mer skittent det er, desto sterkere blir sugekraften. Det samme gjelder om du forflytter deg fra et vanlig gulv og opp på et teppe. Naturligvis påvirker dette batteritiden, men bruker du Dyson V15 som supplement til en robotstøvsuger må du ikke støvsuge 60 minutter i strekk.

Dessuten er håndtaket ganske tungt, som gjør det litt utmanende å støvsuge over lenger tid, noe som faktisk alle som har fått prøve den hjemme hos oss har påpekt.

På LCD-skjermen kan du lese mengden, samt størrelsen på de partiklene du støvsuger opp. (Foto: Dyson)

Å gjøre rent er sjelden morsomt, men å se resultatet i sanntid er desto artigere! Støvsugeren har en piezoelektrisk sensor som regner ut støvpartikler og som både viser hvor mye som har blitt støvsuget opp, samt størrelsen på partiklene, i form av ulik fargede søyler på LCD-skjermen.

Ifølge Dyson regner Piezosensoren partikler som passerer 15 000 ganger per sekund, noe jeg ikke har kontrollert, men visst høres det bra ut. På LCD-skjermen kan du se hvor mange partikler som er mindre enn 10 µm (mikron), som for eksempel allergener og pollen. Partikler mindre enn 60 µm som er partikler på størrelse av mikroskopisk støv og hudflak. 180 µm som innebærer størrelsen av støvmidd og 500 µm som innebærer partikler som er ca 0,5 mm.

Og det er jo akkurat dette som gjør rengjøringen anelsen mer spennende! LCD-skjerm, fargeglade søyler og siffer kan, om du plasserer kortene dine riktig, få den mest dovne tenåringen til faktisk å ta frem støvsugeren. Forutsatt at du har vært klok nok til å plassere den lett tilgjengelig selvfølgelig.

På hver del sitter det røde knapper, en form for hurtigkoblinger som gjør det supersmidig å bytte munnstykke. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Noen har tenkt riktig og sendt med en adapter for lave plasser, meget smidig og du slipper å krype for å støvsuge under sofaen. Alle delene er utstyrt med røde knapper som er hurtigkoblinger for enkelt å kunne bytte munnstykke til det du akkurat trenger.

På den ene siden …

Det er virkelig supersmidig å kunne ta frem støvsugeren når det er behov uten å lete etter veggkontakt og tenke over om ledningen er lang nok. Har du trapper kan du prise deg lykkelig over å slippe å bakse en vanskelig støvsuger opp eller ned.

Har du for eksempel en båt som trenger litt ekstra kjærlighet, er det bare å lade Dyson V15, ta med deg så mye tilbehør du tror du trenger og kjøre i gang. Hvor lett som helst. Du trenger heller ikke bekymre deg over om støvsugerposen må tømmes, da støvet havner i en plastbeholder som kan tømmes når man føler for det.

Filter 1 Filter 2 FIlter 3
<
>
Å ta bort og vaske filteret er veldig enkelt. Bare skru av, skyll i varmt vann, la tørke og skru det på igjen. Så er støvsugeren klar igjen! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ved LCD-skjermen sitter selve filteret, som sies å ta opp 99,97 % av partiklene så små som 0,1 µm, for å slippe ut så ren luft som mulig. Du skrur helt enkelt av toppen, som lokket på et syltetøyglass, rengjør filteret under rennende vann og lar det tørke et døgn før det er klart til å jobbe igjen.

… og på den andre siden

Selve støvbeholderen er gjennomsiktig og gjør at du enkelt ser når det er på tide å tømme den. Personlig er jeg ikke helt glad for at hele beholderen er gjennomsiktig slik at jeg ser all skitten. Jeg hadde kanskje ønsket meg en front som ikke var transparent slik at det ikke blir like åpenbart, men det er selvfølgelig en smakssak.

Personlig synes jeg at det hadde vært triveligere om bare 1/3 av beholderen (baksiden) var gjennomsiktig slik at jeg slapp å se støv og skitt. Men det er naturligvis høyst personlig. Her ser du også de hårstråene som har snurret seg rundt sylinderen – ikke så bra! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Å tømme selve støvbeholderen er ikke på noen måte vanskelig. Bare litt upraktisk. Du tar bort alt slik at du bare har selve ”huset” på støvsugeren igjen, og skyver ned den røde skyveknappen. Da åpner det seg en luke i bunnen, og støv, skitt og hva det nå kan være du har støvsuget opp, triller ut – eller det er i alle fall tanke. Dessverre har innholdet en egen evne til å vikle seg sammen, noe som innebærer at du må hjelpe til med hedene for å få ut alt. Dessuten har litt lengre hårstrå en tilbøyelighet til å snurre seg rundt sylinderen inne i selve beholderen. Og da det ikke er et lukket system (som en støvsugerpose) er sannsynligheten veldig stor for at det blir en sky av støv. Du kan ta bort hele beholderen for å rengjøre, men problemet er jo der likevel.

Konklusjon

Dyson V15 gjør faktisk rengjøringen, med sin LCD-skjerm og søyler og siffer litt mer morsomt. Min opplevelse er absolutt at sugekraften er meget bra og at det blir støvfritt og frescht – et meget bra supplement til en robotstøvsuger eller for mindre områder som for eksempel båt eller hytte.

Den er lett å bruke og veldig praktisk, om man ser bort fra at den er i tyngste laget for den som vil støvsuge lenge, og at tømmingen av støvbeholderen ikke er fullt så smidig som jeg personlig  ønsker.

Plasser Dyson lett tilgjengelig og den vil bli en meget fin ressurs.

Karakter
Dyson V15 detect Absolute
Premium

Home mener

Trådløs. Lett å bruke med mye bra tilbehør. Den er i tyngste laget, og rengjøringen av støvbeholderen kunne vært smidigere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Trofast mopper som går rett på sak

Tvilsom vannrengjøring

Hvordan smaker kaffe til 30 000 kroner?

Pent strøket uten problemer

6 airfryers som gjør matlagingen lekende lett

Tenn et mykt lys i vintermørket

Yale Doorman har blitt mer moderne

Vi erstatter hele kjøkkenet ditt

Er det ikke snart vaskedag?

Håndholdt rengjøring på flere måter

Smartere kjøling om sommeren

Cold Brew på under 5 minutter

Scroll to Top