TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 - Delta her!

GRUPPETEST: 5 robotgressklippere uten kanttråd (2023)

Din personlige greenkeeper

Plenroboter har akkurat blitt mye morsommere

Av / 01.06.23 - 11:00
5 robotgressklippere uten kanttråd (2023)

Har du også gått rundt og vurdert å kjøpe en robotgressklipper, men droppet det fordi det bare virket altfor vanskelig med en kanttråd som skulle graves ned, og som du garantert ville skjære over med en spade eller vinkelslipere igjen og igjen?

Da er det fint at du ventet, for denne våren har det nærmest veltet ut GPS-styrte robotgressklippere på markedet, hvor kanttråden er en saga blott. De nye robotene kartlegger hagen ved hjelp av GPS, LiDAR og innebygde kameraer – noen av dem bruker til og med AI for å holde orden på detaljene.

Velkommen til ditt nye, mye lettere og artigere liv som hageeier.

Ikke for alle hager

Hvis robotene skal kunne navigere etter signaler fra rommet, krever det imidlertid at det må være fritt utsyn til satellittene. Så hvis du har en eplehage som er full av skyggefulle trær, eller hvis det er mange høye bygninger rundt den, er en robotgressklipper uten kanttråd kanskje ikke den beste løsningen for deg.

Les også Søndag formiddag er reddet I årets store gruppetest av robotgressklippere uten kanttråd blir tre kjente merker utfordret av to helt nye på markedet. Finn ut hvilke som slår gresset best, og hvor du får mest for pengene.

Er du i tvil om hagen din er egnet til en plenklipperrobot som fungerer uten kanttråd, har flere produsenter profesjonelle installatører som kan gi deg råd før du foretar investeringen.

Annonse

Enklere liv som hageeier

Robotene uten kanttråd gjør virkelig livet som robotgressklipper-eier mange ganger lettere. For velger du å utvide plenen med et par kvadratmeter eller anlegge et nytt bed, må du bare åpne appen på mobilen og fortelle roboten at det nå er endringer den må ta høyde for. Med kanttråd ville du vært nødt til å strekke en ny kabelføring.

Ok, trærne (eller gresset) vokser ikke helt inn i himmelen. I de fleste hager må du fortsatt bruke en trimmer og gå over kantene, for robotene krever typisk en sikkerhetsavstand på minst 15 centimeter til steinsetninger, dype bed og hva du nå ellers har i hagen.

Derfor anbefaler samtlige av de robot-installatørene og hageekspertene som har bidratt med sin viten til denne testen, også at man tilpasser hagen til roboten og ikke omvendt. I stedet for å ha grus eller en form for kant som avgrensning til plenen, bør man anlegge fliser i samme høyde som plenen, for da kan roboten kjøre på dem, og du slipper å trimme kantene.

Vurderer du å kjøpe en robotgressklipper uten kanttråd, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvor store hager de er beregnet til. Vi er enda så tidlig i den nye æraen at vi i denne testen har vært nødt til å ta med roboter i veldig forskjellige størrelser; de er dimensjonert til å dekke hager fra 800 kvadratmeter (Segway) og helt opptil 3200 kvadratmeter (Husqvarna).

Det gjenspeiler seg både i prisen og i robotens størrelse og manøvreringsdyktighet, og derfor sammenligner vi dem heller ikke på hvor smale hageganger eller snirklete hjørner av hagen de kan dekke.

5 robotgressklippere uten kanttråd (2023) 1
Robotgressklippere oppdateres og installeres enkelt med en app. (Foto: Pernille Redder)

Nærmest familiemedlemmer

Det er lett å utvikle et personlig forhold til en gressklipperrobot fordi dens bidrag til hagestellet er så stort.

Hopper man inn i en Facebook-gruppe for robotgressklippereiere – og den type grupper finnes det faktisk en hel del av – oppdager man at mange mennesker har gitt roboten sin et navn.

Les også Gjør plass i kjøkkenskapet Multimaskinen fra de profesjonelle restaurantkjøkkenene tigger om en plass i hjemmet ditt.

Og ikke nok med det. Noen kjøper også spesielle klistremerker til dem, så de for eksempel får øyne eller øyenvipper. Den mest populære i Husqvarnas klistremerkeshop er marihønen.

“Robert passer hagen mens vi er på ferie”, sier man til naboen med et skjevt smil, før man reiser på en lang ferie uten å være redd for at hagen blir til en jungel mens man er borte. Roboten holder styr på gresstråene, så du kjøper ikke bare en maskin, men frihet.

Ingen pinnsvin kom til skade i denne testen

Mange har hørt blodige historier om pinnsvin som har blitt skadet av en robotgressklipper i nattens mulm og mørke. Og da de færreste har lyst til å våkne opp til et findelt pinnsvin på plenen, har robotgressklipperne fått et – til dels ufortjent – dårlig rykte.

I 2021 utførte den danske forskeren Sophie Lund Rasmussen, som på folkemunne går under navnet Doktor pinnsvin, et forskningsprosjekt hvor hun undersøkte om 18 forskjellige robotgressklippere var til fare for pinnsvinene. Hun konkluderte med at de fleste gressklippere snudde og skiftet retning når de traff på et pinnsvin.

Og blant de robotene som fortsatte med å kjøre så pinnsvinet kom inn under maskinen, var dyret ikke i fare hvis roboten kjørte med fleksible blader. Altså små knivblader som folder seg sammen når de støter mot noe som hverken er gress eller en liten kvist. Alle robotene i denne testen har den type blader, og er derfor i utgangspunktet pinnsvinsikre.

Men det bør nevnes at alle de produsentene vi har snakket med, anbefaler at man klipper gresset på dagtid, når pinnsvinene og andre nattaktive dyr ligger og sover.

Slik testet vi

Robotene ble testet i løpet av våren på forskjellige plener.

Tre av robotene er blitt installert av produsentenes profesjonelle installatører, mens de to siste ankom i en pappkasse og ble installert av journalisten bak denne testen. Vi har fulgt produsentenes og installatørenes råd når det gjelder til klippesyklus.

De er alle blitt satt ut på gressplener som trengte å bli klippet, noen mer enn andre, og vi satte klippehøyden høyt, for så å senke den gradvis, for å gi robotene mulighet til å jobbe seg frem mot en jevn, kort klipping. Ved avslutningen på testen har vi sett på om plenen fremstår jevnt og ensartet klippet.

Robotgressklipperne er alle utstyrt med apper, og her testet vi brukervennligheten og funksjonalitetene.

Ecoflow Blade

Mer rask enn pen

Minimalistisk Turbo Terminator får raskt orden på plenen.

Vanvittig rask klipping. Kjører ikke inn i objekter på plenen, men registrerer dem på 30–40 centimeters avstand.
Roboten har et høyere lydnivå enn de øvrige i testen, og designen er mer annerledes enn den er pen.
Les hele testen

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den svære hagen

Husqvarnas robotgressklipper er en golfbane verdig

Til den helt store parklignende hagen er Husqvarna et godt alternativ.
Den registrerer ikke hindringer på forhånd, men støter mykt inn i dem – og finner deretter en vei utenom.
Les hele testen

Segway Navimow H800E

Lydløs og terrenggående

Segway Navimow med Vision Fence er (nesten) alt hva man kan ønske seg av en robotgressklipper.

Nærmest lydløs, super terrenggående og fås i fire forskjellige størrelser.
Det nyutviklede Vision Fence kan kjøpes som tillegg, og dessuten krever denne modellen et 4G-abonnement for å kunne hente oppdateringer til blant annet firmware og CPU.
Les hele testen

Ecovacs Goat G1

Kvartalets peneste hagerobot

Ecovacs har jobbet litt mer med designen enn konkurrentene.

Så absolutt den peneste designen, og dessuten ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere av konkurrentene.
Det skal plasseres et antall hvite stenger kalt 'sollys' rundt omkring i hagen. De bruker Goat G1 til å navigere etter.
Les hele testen

Stiga A 1500

Plenens gule venn

Stiga leverer en solid og gjennomtestet robotgressklipper, som gjør det den skal.

Stiga har utviklet en patentert teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer at det alltid er kontakt til satellittene.
For å kunne bruke robotgressklipperen må du etter det første året kjøpe en datapakke av Stiga, som koster fra 225 kroner i året og oppover. [Oppdatering 8. august 2024: I 2024 endret Stiga prisene sine slik at datapakken nå er inkludert gratis i hele produktets levetid. Red.]
Les hele testen
Pernille Redder
(f.1977): Journalist på L&B Home. Pernille har jobbet som journalist og redaktør i TV-bransjen siden 2003. Blant annet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærlig og kortfattet om alt det som gjør livet som blant annet huseier og foreldre artigere og lettere.

2 hendelser på “5 robotgressklippere uten kanttråd (2023)”

  1. Petter Hansen

    På Stiga sine GPS modeller er nå data gratis i hele robotklipperens levetid! (Også den nye G3600 med sim-kort)

  2. Ser ut som de som har testet 420x nera ikke har aktivert «unngå objekter» i innstillingen. Da kjører den ikke inni ting

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Lyd & Bilde