Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Segway Navimow H800E

Lydløs og terrenggående

Segway Navimow med Vision Fence er (nesten) alt hva man kan ønske seg av en robotgressklipper.

Skrevet av / 01.06.23 - 11:00
Segway Navimow H800E
Pernille Redder

Hjulene er det første vi merker oss. De ligner traktordekk i ministørrelse på den flate roboten som installatøren pakker ut av pappkassen.

“Den kjører seg aldri fast, denne her,” sier han og bekrefter forhåpningen om at Segways robot faktisk vil kunne klare den humpete og upleide gressplenen som den er tenkt å testes på.

Og så følger et par anekdoter om hager han har besøkt, hvor det sto en liten robot fra andre merker borte i hjørnet og var fastkjørt. Det er åpenbart en “ting” at det ikke er alle av oss som ønsker oss en robot, men som allerede har perfekte og velpleide plener.

Hvis du synes at du gjenkjenner navnet Segway fra diverse storbyferier, hvor flokker av turister iført sykkelhjelm plutselig utfører et bakholdsangrep på hver sin lydløse Segway, tar du slett ikke feil. Det er samme selskap som i fjor skapte litt av en revolusjon da de introduserte den første robotgressklipperen som ikke bruker kanttråd, men utelukkende navigerer rundt i hagen via satellitter og nå også AI (kunstig intelligens).

Hjulene på Segway Navimow betyr at den er spesielt terrenggående. Ifølge produsenten kan den håndtere en stigningsgrad på hele 45 grader. (Foto: Pernille Redder)

Nå med ekstrautstyr

I år er det lille kameraet VisionFence nemlig kommet på markedet som ekstrautstyr til Navimow, så roboten nå kan gjenkjenne forskjellige mindre objekter og unngå å kjøre inn i dem eller klippe dem.

VisionFence fungerer også som backup for klipperen hvis satellittmottaket er svakt. Du risikerer ikke at den plutselig kjører ut i et bed eller opp på terrassen hvis den mister satellittforbindelsen, for det lille kameraet er utstyrt med AI, og forstår at det er forskjell på plener og alt mulig annet.

I denne testen lot vi være å kode en stikkelsbærbusk bakerst i hagen inn i robotens kort for å se hvordan den håndterte det.

Og den besto med bravur. Det ble klippet fint rundt busken ved hver klipping.

En enkelt gang, et par dager inn i testen, kom vi hjem og fant på mystisk vis roboten på terrassen med tomt batteri. Det var ikke umiddelbart noen forklaring på hvorfor, og det skjedde ikke igjen.

En profesjonell installatør fikk roboten gjort klar til testhagen, men mange velger å installere og programmere denne robotgressklipperen selv. (Foto: Pernille Redder)

Pinnsvinsikker

“Vi anbefaler ikke å klippe plenen om natten, men hvis du gjør det, klipper den i hvert fall ikke et pinnsvin i stykker,” sier installatøren, som for øvrig mener at de nattlige blodbadene som mange av oss har hørt om, langt på vei er en myte.

Men risikoen for å våkne opp til en plen dekket av findelt pinnsvin burde i hvert fall være eliminert, for det er små fleksible blader som sitter under roboten, akkurat som Doktor pinnsvin sier det skal være på en pinnsvinsikker robotgressklipper.

Flere forskjellige størrelser

Segway Navimow fås i fire forskjellige størrelser og prisklasser. Den minste, som er beregnet til en hage på opptil 500 kvm, har ikke 4G, som igjen vil tilsi at roboten skal bruke din Wifi for å hente oppdateringer til blant annet firmware og CPU. Den har for øvrig heller ikke tyverisikring.

Vi har testet den nest minste modellen H800E, som kan klare hager opptil 800 kvm. Denne modellen har 4G og tyverisikring, og merprisen er ikke større enn at den ville være vårt valg selv i mindre hager. Det må imidlertid bemerkes at det følger med et års gratis 4G, og etter det må man tegne et dataabonnement som koster 30€ året.

Den største modellen holder en hage på opptil 3000 kvm pen og velstelt.

Segway Navimow kommuniserer med satellittene via antennen, en liten sort boks. Den skal monteres i nærheten av ladestasjonen på den medfølgende ca. 150 centimeter høye, sorte stolpen.

De færreste robotgressklippere setter pris på å bli satt ut på så langt gress, men Segway Navimow gjennomførte oppgaven uten et kny. (Foto: Pernille Redder)

Nærmest lydløs

Hjulene på roboten er voldsomme, men lyden er på ingen måte det. Maskinen bråker faktisk ikke, men gir bare fra seg en mild summing når den kjører rundt. Man kan vanskelig høre forskjell på om den klipper eller bare holder på med å flytte på seg.

Med denne roboten i hagen kan du faktisk ligge og sole deg på plenen mens den tøffer rundt, uten å bli det spor sjenert av det. Og i motsetning til noen av de andre robotene vil den med Vision Fence ikke engang bli dyttet til, for den oppdager i god tid at du ligger der.

Det kommer noen forskjellige bip når den mottar et signal via appen, men de er heller ikke voldsomme, og kan for øvrig også slås av. Så Segway Navimow er en god robotgressklipper for de mest lydfølsomme.

Den sorte pilen peker på stikkelsbærbusken, som Segway Navimow selv fant ut at den skulle klippe rundt. Den hvite pilen peker på hullet i plenen med plommetreet, som vi programmerte inn som en ‘øy’. (Skjermbilde fra app)

Appen

Det er appen som skal brukes når Navimow skal lære hvor den skal slå gresset, og hvor den skal holde seg i skinnet. Segway bruker et system de kaller Exact Fusion Locating System, som skal være mer presist enn GPS. Og produsenten lover at Navimow, kombinert med en rekke sensorer, er ultrapresis og klar til å manøvrere i selv det mest utfordrende terrenget.

Når strømmen er på, og telefonen er paret med roboten via appen, er det på tide å lære den omrisset av hagen. Det gjøres ved å styre den rundt i hagen via et lite ‘spill’ i appen, hvor roboten styres etter akkurat samme prinsipp som en bil i et dataspill. Nemlig med joystick.

Her vil timer tilbragt i et tenåringsrom med bilspill uten tvil komme den nye roboteieren til gode (og hvem ville ha trodd det?), men selv uten den type trening i bagasjen, kan det lett være mulig å bevege roboten langsomt rundt langs kanten av hagen via appen. Det er denne prosedyren som før i tiden innebar at det skulle graves ned kanttråd, og vi må bare si: Velkommen til fremtiden. Deilig å være her.

Trær og bed i gressplenen kan installeres som ‘øyer’, men med Vision Fence kan man også bare la dem være og la roboten oppdage dem selv.

I vår hage er det imidlertid et plommetre som godt kan trenge litt frisk jord så det kommer i høyde med gressplenen. Det er med andre ord snakk om et hull i plenen, som installatøren anbefaler at vi programmerer inn som en øy. Så det gjør vi, og roboten kjører pent utenom den lille øya hver gang den klipper, uten å falle i hullet. Det beviser at den klipper med imponerende presisjon.

“Og du kan også korrigere linjene i ettertid”, lover installatøren, “hvis det etter en stund viser seg at det mangler et hjørne et sted.”

Pen klipping

Det var en spesielt langhåret plen som Navimow ble satt til å klippe, men etter et par ukers daglig klipping hadde den fått helt orden på vekstene, og hagen fremsto jevnt klippet uten ujevnheter. Navimow er programmert til å klippe i forskjellige mønstre, så hjulene ikke lager ‘baner’ i gresset.

Det regnet flere ganger i perioden, og når det skjedde, kjørte den tilbake til ladestasjonen og ventet på oppholdsvær før den fortsatte klippingen der den var kommet til.

Konklusjon

Segway Navimow er en virkelig flott robotgressklipper, som er lett å betjene og som klipper gresset virkelig pent. Vi setter spesielt pris på at den er stort sett lydløs, og at den er lett å betjene via appen.

Karakter
Segway Navimow H800E
Premium

Home mener

Nærmest lydløs, super terrenggående og fås i fire forskjellige størrelser. Det nyutviklede Vision Fence kan kjøpes som tillegg, og dessuten krever denne modellen et 4G-abonnement for å kunne hente oppdateringer til blant annet firmware og CPU.

Også i denne testen:

5 robotgressklippere uten kanttråd

Stiga A 1500

Plenens gule venn

Stiga leverer en solid og gjennomtestet robotgressklipper, som gjør det den skal.

Stiga har utviklet en patentert teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer at det alltid er kontakt til satellittene.
For å kunne bruke robotgressklipperen må du etter det første året kjøpe en datapakke av Stiga, som koster fra 225 kroner i året og oppover.
Les hele testen

Ecovacs Goat G1

Kvartalets peneste hagerobot

Ecovacs har jobbet litt mer med designen enn konkurrentene.

Så absolutt den peneste designen, og dessuten ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere av konkurrentene.
Det skal plasseres et antall hvite stenger kalt 'sollys' rundt omkring i hagen. De bruker Goat G1 til å navigere etter.
Les hele testen

Ecoflow Blade

Mer rask enn pen

Minimalistisk Turbo Terminator får raskt orden på plenen.

Vanvittig rask klipping. Kjører ikke inn i objekter på plenen, men registrerer dem på 30–40 centimeters avstand.
Roboten har et høyere lydnivå enn de øvrige i testen, og designen er mer annerledes enn den er pen.
Les hele testen

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den svære hagen

Husqvarnas robotgressklipper er en golfbane verdig

Til den helt store parklignende hagen er Husqvarna et godt alternativ.
Den registrerer ikke hindringer på forhånd, men støter mykt inn i dem – og finner deretter en vei utenom.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Rommelig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Lyd & Bilde
Scroll to Top