Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den svære hagen

Husqvarnas robotgressklipper er en golfbane verdig

Skrevet av / 01.06.23 - 11:00
Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit
Pernille Redder

Hvis denne roboten fra Husqvarna tiltaler deg, er det mest sannsynlig fordi det tar deg opp mot flere timer å slå hagen din. For Husqvarna har utviklet en robotgressklipper som først og fremst er designet til de helt store hagene. Ikke mindre enn 3200 kvadratmeter gress er den klar til å tygge seg gjennom. Flere golfbaner og gods har allerede skaffet seg denne modellen.

Den største forskjellen på Husqvarnas plenklipper og de øvrige i testen er imidlertid ikke størrelsen, men prisen. For der de andre har den trådløse teknologien innebygd, er det i dette tilfellet snakk om ekstrautstyr, som kommer i tillegg til prisen på selve plenklipperen. Det heter EPOS Plug-in kit, og uten det er robotgressklipperen en helt vanlig ‘gammeldags’ robot som bare fungerer hvis det er lagt kanttråd rundt arbeidsområdet.

Roboten i seg selv er markant større enn testens øvrige maskiner, og viser også selv godt i igjen i landskapet, men lydnivået følger heldigvis ikke med. Roboten er nærmest lydløs.

Designmessig har Husqvarna valgt en diskré look, som ikke skremmer noen. Roboten er mørkegrå og helt blottet for knallfarger, bortsett fra den obligatoriske røde nødstoppknappen.

Tre små fleksible kniver sikrer en klipping som ikke er til fare for pinnsvin og andre smådyr. (Foto: Pernille Redder)

Profesjonell installasjon

Husqvarnas robot er ikke beregnet til at hageeieren selv kaster seg ut i installasjonen, og vi er også takknemlige for at den erfarne installatøren Kenn, kommer og gjør alt det harde arbeidet.

EPOS Plug-in-et, som skal plasseres høyt oppe, for eksempel på gavlen av huset, kommuniserer med satellittene via Husqvarnas egen AIM Technology. Vi liker godt Husqvarnas løsning med å plassere satellittmottakeren som en fast installasjon i stedet for på en stolpe, som flere av de andre gjør.

Installatøren Kenn bruker PC-en til å få fintunet innstillingene før han går en tur rundt i hagen for å lære den hvor den skal klippe, og hvilke områder den skal unngå.

I testhagen er det et lite bed med anemoner som må unngås, og når testperioden er forbi, står det lille bedet fint omkranset av noen få høye gresstrå som man selv lett kan trimme. Det er absolutt bestått.

Husqvarnas installatør sørger for at roboten lærer hvor langt gressplenen går. (Foto: Pernille Redder)

Fokus på biologisk mangfold

Når vi nå er ved blomstene, er Husqvarna en av de produsentene som har valgt å sette fokus på biologisk mangfold. Et område som normalt ikke helt rimer med velstelte plener hvor ikke et gresstrå vender feil vei.

Men Husqvarna har lansert en ny funksjon, rewilding mode, på sine robotgressklippere. Det vil imidlertid si, kun til de modellene som bruker kanttråd, og dermed ikke til modellen i denne testen når den navigerer uten tråd. Men kort sagt går det ut på at roboten lar 10 prosent av plenen være uklippet, noe som skaper et bedre miljø for bier, sommerfugler og andre insekter. Det er uten tvil en funksjon som noen hageeiere vil ta imot med glede, mens andre bare vil riste på hodet.

Vi håper at den svenske produsenten med tiden får rewilding-funksjonen med i alle modellene, så hageeierne selv kan velge om de vil bruke den eller ei.

Huqvarnas EPOS Plug-in kit må plasseres høyt oppe og på en fast installasjon. (Foto: Pernille Redder)

Appen

Det er mange smarte funksjoner i appen, som man kan velge å slå på eller av. For eksempel funksjonen ‘spiralklipping’, som betyr at roboten selv registrerer om den er i et område med høyere gress, som den så vil slå i et spiralmønster som skal sikre en grundigere klipping.

Du kan også sette på en værtimer så robotgressklipperen automatisk justerer sine timere etter hvor raskt gresset vokser.

Det er også i appen man justerer klippehøyden, og den kan settes så høyt som 10 cm hvis man ønsker den langhårede gresslooken.

Under testperioden sender appen utrolig mange meldinger om det ene og det andre, men vi velger å tro at det vil bli mindre over tid. Flere ganger får vi imidlertid meldinger om ‘kollisjon’, som betyr at roboten har kjørt mykt inn i noe. Det kan dreie seg om hindringer som ikke var i hagen da den ble installert, blant annet noen hagemøbler. Men det betyr også at hvis du soler deg i hagen mens roboten kjører, kan du risikere at den kommer og hilser på.

Den når altså ikke å registrere hindringer før den treffer dem, men den fortsetter til gjengjeld heller ikke med å forsøke å kjøre over hindringene, men finner selv en annen vei. Vi foretrekker at robotene registrerer hindringene før de treffer dem.

Flott klipping

Husqvarnas robot blir satt ut i en hage hvor gresset er litt høyt, og hvor det dessuten er en del mose. I løpet av testperioden eksperimenterer vi med å sette klippehøyden helt ned, så den kan få fatt i mosen, og det lyktes tilfredsstillende.

Plenen fremstår pent klippet og helt jevn. Men den er jo også godkjent til å kjøre rundt på en rekke golfbaner.

Plenen fremsto perfekt klippet etter at testperioden var over. (Foto: Pernille Redder)

Konklusjon

Denne robotgressklipperen vil ikke være det opplagte valget for de som har hager i helt vanlig størrelse. Men hvis hagen din er virkelig stor, bør du vurdere Husqvarnas stabile løsning.

Karakter
Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit
High End

Home mener

Til den helt store parklignende hagen er Husqvarna et godt alternativ. Den registrerer ikke hindringer på forhånd, men støter mykt inn i dem – og finner deretter en vei utenom.

Også i denne testen:

5 robotgressklippere uten kanttråd (2023)

Stiga A 1500

Plenens gule venn

Stiga leverer en solid og gjennomtestet robotgressklipper, som gjør det den skal.

Stiga har utviklet en patentert teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer at det alltid er kontakt til satellittene.
For å kunne bruke robotgressklipperen må du etter det første året kjøpe en datapakke av Stiga, som koster fra 225 kroner i året og oppover.
Les hele testen

Ecovacs Goat G1

Kvartalets peneste hagerobot

Ecovacs har jobbet litt mer med designen enn konkurrentene.

Så absolutt den peneste designen, og dessuten ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere av konkurrentene.
Det skal plasseres et antall hvite stenger kalt 'sollys' rundt omkring i hagen. De bruker Goat G1 til å navigere etter.
Les hele testen

Ecoflow Blade

Mer rask enn pen

Minimalistisk Turbo Terminator får raskt orden på plenen.

Vanvittig rask klipping. Kjører ikke inn i objekter på plenen, men registrerer dem på 30–40 centimeters avstand.
Roboten har et høyere lydnivå enn de øvrige i testen, og designen er mer annerledes enn den er pen.
Les hele testen

Segway Navimow H800E

Lydløs og terrenggående

Segway Navimow med Vision Fence er (nesten) alt hva man kan ønske seg av en robotgressklipper.

Nærmest lydløs, super terrenggående og fås i fire forskjellige størrelser.
Det nyutviklede Vision Fence kan kjøpes som tillegg, og dessuten krever denne modellen et 4G-abonnement for å kunne hente oppdateringer til blant annet firmware og CPU.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Scroll to Top