Ecoflow Blade er robotgressklippernes svar på en liten minitraktor med turbomotor. I vår test klipper den plenen tre ganger så raskt som de øvrige robotene. Den danser nærmest rundt på plenen, og det går fort.
Det gjør den til et godt valg hvis du gjerne vil tilbringe tiden i hagen uten å ha en robot tøffende rundt. For tøffe gjør den ikke. Den spurter. Og så er den til og med designet til å kunne passere hindringer på opptil 40 mm.
Et annet argument som kan tale for Ecoflow Blade, er at produsenten har bestemt seg for at den ikke bare skal kunne klippe gress. Den kan også samle blader, kvister og andre mindre gjenstander opp fra plenen. Det krever imidlertid et Lawn Sweeper Kit, som må kjøpes i tillegg, og ikke inngår i denne testen.
Spesielt utseende
Vi kommer ikke utenom … Denne roboten har et utseende som plasserer den et sted mellom Terminator og et månefartøy, tilsatt et strøk av gammeldags traktor. Noen vil finne den kul, mens andre vil synes den er noe av det styggeste hagen har sett. Vi er ikke begeistret over designen, men det er som sagt en smakssak.
Roboten ligner ikke de andre, for den er ikke pakket inn i en liten plastkasse med avrundede hjørner som de andre, og den sniker seg ikke rundt i gresshøyde uten å gjøre så mye vesen av seg, slik som de andre gjør.
Ecoflow Blade er alt det motsatte. Den er høy, den er kantet, den er i metall og den er alt annet enn diskré.
På forparten er den utstyrt med et par merkelig utseende, vinklede forhjul, som leder tankene til et kjøretøy fra Star Wars. Du vet, et av dem som kan lette loddrett for så å forsvinne lynraskt ut i verdensrommet. Det kan ikke denne roboten, men det er faktisk en mening med galskapen.
For de skjeve hjulene betyr at roboten kan snu seg om sin egen akse. Der de andre robotene trenger plass til å snu på, kan Ecoflow Blade snu rundt seg selv som en robot-ballerina, og den er derfor et godt alternativ til hager med snirklede krinkelkroker.
App og programmering
Det går ganske smertefritt å installere Ecoflow Blade på nettverket i hagen. Den er utstyrt med 4G, og kommuniserer med satellittene via en liten sort boks på en sort pele, som skal kobles til ladestasjonen og plasseres et sted i hagen, hvor den har fritt utsyn til himmelen. Altså ikke direkte oppover en grunnmur eller under et stort tre. Det kan utfordre muligheten til å plassere den diskré, men hvis du har valgt Ecoflow Blade, er diskresjon heller neppe din førsteprioritet.
Roboten kobler seg lett til appen og nettverket, og det tar under et kvarter før vi kan komme i gang med å lære den hvor den skal kjøre i hagen. Det må imidlertid nevnes at appen er på engelsk.
Hvis du har en tenåring i huset som har spilt en masse dataspill, kan du med fordel la ham eller henne ta turen rundt i hagen når roboten skal programmeres, for her går det raskt unna. En annen mulighet er selvfølgelig å trene, og kanskje ta turen et par ganger.
Ecoflow kan innstilles til å kjøre og klippe hver dag, hver uke eller hver 14. dag på et bestemt tidspunkt. Det gir imidlertid ikke helt mening å bare klippe hver 14. dag, men kanskje er tanken at roboten kan kjøre rundt utenfor sesongen og samle sammen kvister og den slags, eller bare gi plenen en lett stuss.
Selve klippingen
Du justerer klippehøyden i appen, og her kan du også velge om din Blade skal klippe hagen ‘raskt/quick’, ‘standard’ eller ‘forsiktig/gentle’. Innstillingene gjelder også for lydstyrken, for når Blade klipper så raskt den kan, bråker den også litt mer.
Uansett klipper den gresset ganske fint, men det er ikke den jevneste klippingen i testen. Alle produsentene anbefaler at man sørger for at plenen er fint klippet før man setter i gang roboten. Det gir ekstra god mening med Ecoflow Blade, for den har så mye fart, at det faktisk er noen ujevnheter hist og pist etter de første par klippingene. Men når maskinen kjører hver dag, er resultatet utvilsomt en fin klippet plen som tar seg flott ut.
En klok liten banditt
Alle robotene i testen er sikret mot å kjøre på pinnsvin eller kutte opp glemte gummisko. Den type historier hører fortiden til. Det hører også fortiden til at knivene under robotene var livsfarlige. I dag er stort sett alle utstyrt med små, fleksible ‘barberblader’, som folder seg inn når de møter på noe som ikke er gress. Men det stopper ikke her, for der noen av robotene registrerer objekter ved å støte inn i dem (mykt, bevares, men likevel), hører Ecoflow Blade til den klokere kategorien.
Den har nemlig smart obstacle avoidance, som vil si at den registrerer hindringer når den er på 30–40 centimeters avstand til dem. Her stopper den opp og finner en vei rundt. Vi testet det flere ganger, og den reagerer lynraskt og konsekvent. Det er bra når den kjører såpass raskt som den gjør.
Tyverisikring
Er ikke dette et opplagt mål for tyver? Det er en av de første tankene som melder seg når man beveger seg inn i den fagre nye verdenen med robotgressklippere. For en slik koster mange tusen kroner, og kjører rundt ute i hagen (noen til og med i oppkjørselen), hvor man i prinsippet bare kan tråkke inn og ta den mens eieren ikke er hjemme.
Men selvfølgelig har produsentene tenkt på det. Ecoflows løsning er at roboten er ‘låst’ til hagen den er programmert til å kjøre i. I tillegg finnes det en Find my mower-funksjon i appen, som vi også har testet mens roboten var frakoblet. Her opplyser den sin sist kjente plassering.
Man kan også markere i appen at roboten er vekk. Det våget vi ikke å prøve, men ifølge appen vil den begynne å blinke med rødt og blått lys, fortelle med høy stemme: “Mower is locked. Please unlock it in the app”, og sist, men ikke minst, vil den rett og slett ikke fungere. Hvis noen stjeler den, vil de med andre ord få mye trøbbel og veldig lite robotgressklipper ut av det hele.
Konklusjon
Ecoflow Blade er noe for seg selv, og ikke alle hageeiere vil falle for den. Men liker du designen, og elsker du at den klipper i rekordfart og i tillegg samler sammen blader og kvister (hvis du investerer i et lawn sweeper kit), er Ecoflow Blade et fremragende kjøp.
Home mener
Vanvittig rask klipping. Kjører ikke inn i objekter på plenen, men registrerer dem på 30–40 centimeters avstand. Roboten har et høyere lydnivå enn de øvrige i testen, og designen er mer annerledes enn den er pen.
Veil. pris 35999 kr
Spesifikasjoner
- Mål: 660,5 x 431,8 x 309,8 mm
- Vekt: 16,2 kg
- Lydnivå: ≤62dB (<59 dB i Gentle Mode og <65dB i Quick Mode)
- Batteri: Lithium-Ion 298 Wh
- Plenstørrelse: opptil 3000 kvm, 400 kvm på en lading
- Sensor for å unngå å kjøre inn i objekter: ja
- Tyverisikring: ja
- Regnsensor: ja
- Web: eu.ecoflow.com/
Også i denne testen:
5 robotgressklippere uten kanttråd (2023)
Stiga A 1500
Plenens gule venn
Stiga leverer en solid og gjennomtestet robotgressklipper, som gjør det den skal.
Ecovacs Goat G1
Kvartalets peneste hagerobot
Ecovacs har jobbet litt mer med designen enn konkurrentene.
Segway Navimow H800E
Lydløs og terrenggående
Segway Navimow med Vision Fence er (nesten) alt hva man kan ønske seg av en robotgressklipper.
Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit
Til den svære hagen
Husqvarnas robotgressklipper er en golfbane verdig
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser