TEST: Ecoflow Blade

Mer rask enn pen

Minimalistisk Turbo Terminator får raskt orden på plenen.

Skrevet av / 01.06.23 - 11:00
Ecoflow Blade
Pernille Redder

Ecoflow Blade er robotgressklippernes svar på en liten minitraktor med turbomotor. I vår test klipper den plenen tre ganger så raskt som de øvrige robotene. Den danser nærmest rundt på plenen, og det går fort.

Det gjør den til et godt valg hvis du gjerne vil tilbringe tiden i hagen uten å ha en robot tøffende rundt. For tøffe gjør den ikke. Den spurter. Og så er den til og med designet til å kunne passere hindringer på opptil 40 mm.

Et annet argument som kan tale for Ecoflow Blade, er at produsenten har bestemt seg for at den ikke bare skal kunne klippe gress. Den kan også samle blader, kvister og andre mindre gjenstander opp fra plenen. Det krever imidlertid et Lawn Sweeper Kit, som må kjøpes i tillegg, og ikke inngår i denne testen.

Ecoflow Blade ankommer i en pappkasse, og man kan frykte at det vil bli en større jobb å komme så langt at den kjører rundt og klipper plenen, men det går overraskende raskt og lett. (Foto: Pernille Redder)

Spesielt utseende

Vi kommer ikke utenom … Denne roboten har et utseende som plasserer den et sted mellom Terminator og et månefartøy, tilsatt et strøk av gammeldags traktor. Noen vil finne den kul, mens andre vil synes den er noe av det styggeste hagen har sett. Vi er ikke begeistret over designen, men det er som sagt en smakssak.

Roboten ligner ikke de andre, for den er ikke pakket inn i en liten plastkasse med avrundede hjørner som de andre, og den sniker seg ikke rundt i gresshøyde uten å gjøre så mye vesen av seg, slik som de andre gjør.

Ecoflow Blade er alt det motsatte. Den er høy, den er kantet, den er i metall og den er alt annet enn diskré.

På forparten er den utstyrt med et par merkelig utseende, vinklede forhjul, som leder tankene til et kjøretøy fra Star Wars. Du vet, et av dem som kan lette loddrett for så å forsvinne lynraskt ut i verdensrommet. Det kan ikke denne roboten, men det er faktisk en mening med galskapen.

For de skjeve hjulene betyr at roboten kan snu seg om sin egen akse. Der de andre robotene trenger plass til å snu på, kan Ecoflow Blade snu rundt seg selv som en robot-ballerina, og den er derfor et godt alternativ til hager med snirklede krinkelkroker.

I snitt klipper Ecoflow Blade vår lille testplen tre ganger så raskt som de øvrige robotene i testen. (Foto: Pernille Redder)

App og programmering

Det går ganske smertefritt å installere Ecoflow Blade på nettverket i hagen. Den er utstyrt med 4G, og kommuniserer med satellittene via en liten sort boks på en sort pele, som skal kobles til ladestasjonen og plasseres et sted i hagen, hvor den har fritt utsyn til himmelen. Altså ikke direkte oppover en grunnmur eller under et stort tre. Det kan utfordre muligheten til å plassere den diskré, men hvis du har valgt Ecoflow Blade, er diskresjon heller neppe din førsteprioritet.

Roboten kobler seg lett til appen og nettverket, og det tar under et kvarter før vi kan komme i gang med å lære den hvor den skal kjøre i hagen. Det må imidlertid nevnes at appen er på engelsk.

Hvis du har en tenåring i huset som har spilt en masse dataspill, kan du med fordel la ham eller henne ta turen rundt i hagen når roboten skal programmeres, for her går det raskt unna. En annen mulighet er selvfølgelig å trene, og kanskje ta turen et par ganger.

Ecoflow kan innstilles til å kjøre og klippe hver dag, hver uke eller hver 14. dag på et bestemt tidspunkt. Det gir imidlertid ikke helt mening å bare klippe hver 14. dag, men kanskje er tanken at roboten kan kjøre rundt utenfor sesongen og samle sammen kvister og den slags, eller bare gi plenen en lett stuss.

Tre små barberblader gjør sammen med Ecoflows smart obstacle avoidance plenklipperen sikker for både smådyr og glemte saker på gressplenen. (Foto: Pernille Redder)

Selve klippingen

Du justerer klippehøyden i appen, og her kan du også velge om din Blade skal klippe hagen ‘raskt/quick’, ‘standard’ eller ‘forsiktig/gentle’. Innstillingene gjelder også for lydstyrken, for når Blade klipper så raskt den kan, bråker den også litt mer.

Uansett klipper den gresset ganske fint, men det er ikke den jevneste klippingen i testen. Alle produsentene anbefaler at man sørger for at plenen er fint klippet før man setter i gang roboten. Det gir ekstra god mening med Ecoflow Blade, for den har så mye fart, at det faktisk er noen ujevnheter hist og pist etter de første par klippingene. Men når maskinen kjører hver dag, er resultatet utvilsomt en fin klippet plen som tar seg flott ut.

En klok liten banditt

Alle robotene i testen er sikret mot å kjøre på pinnsvin eller kutte opp glemte gummisko. Den type historier hører fortiden til. Det hører også fortiden til at knivene under robotene var livsfarlige. I dag er stort sett alle utstyrt med små, fleksible ‘barberblader’, som folder seg inn når de møter på noe som ikke er gress. Men det stopper ikke her, for der noen av robotene registrerer objekter ved å støte inn i dem (mykt, bevares, men likevel), hører Ecoflow Blade til den klokere kategorien.

Den har nemlig smart obstacle avoidance, som vil si at den registrerer hindringer når den er på 30–40 centimeters avstand til dem. Her stopper den opp og finner en vei rundt. Vi testet det flere ganger, og den reagerer lynraskt og konsekvent. Det er bra når den kjører såpass raskt som den gjør.

Tyverisikring

Er ikke dette et opplagt mål for tyver? Det er en av de første tankene som melder seg når man beveger seg inn i den fagre nye verdenen med robotgressklippere. For en slik koster mange tusen kroner, og kjører rundt ute i hagen (noen til og med i oppkjørselen), hvor man i prinsippet bare kan tråkke inn og ta den mens eieren ikke er hjemme.

Men selvfølgelig har produsentene tenkt på det. Ecoflows løsning er at roboten er ‘låst’ til hagen den er programmert til å kjøre i. I tillegg finnes det en Find my mower-funksjon i appen, som vi også har testet mens roboten var frakoblet. Her opplyser den sin sist kjente plassering.

Man kan også markere i appen at roboten er vekk. Det våget vi ikke å prøve, men ifølge appen vil den begynne å blinke med rødt og blått lys, fortelle med høy stemme: “Mower is locked. Please unlock it in the app”, og sist, men ikke minst, vil den rett og slett ikke fungere. Hvis noen stjeler den, vil de med andre ord få mye trøbbel og veldig lite robotgressklipper ut av det hele.

Plenen ble klippet, og resultatet var alt i alt veldig pent. (Foto: Pernille Redder)

Konklusjon

Ecoflow Blade er noe for seg selv, og ikke alle hageeiere vil falle for den. Men liker du designen, og elsker du at den klipper i rekordfart og i tillegg samler sammen blader og kvister (hvis du investerer i et lawn sweeper kit), er Ecoflow Blade et fremragende kjøp.

Karakter
Ecoflow Blade
Premium

Home mener

Vanvittig rask klipping. Kjører ikke inn i objekter på plenen, men registrerer dem på 30–40 centimeters avstand. Roboten har et høyere lydnivå enn de øvrige i testen, og designen er mer annerledes enn den er pen.

Også i denne testen:

5 robotgressklippere uten kanttråd

Stiga A 1500

Plenens gule venn

Stiga leverer en solid og gjennomtestet robotgressklipper, som gjør det den skal.

Stiga har utviklet en patentert teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer at det alltid er kontakt til satellittene.
For å kunne bruke robotgressklipperen må du etter det første året kjøpe en datapakke av Stiga, som koster fra 225 kroner i året og oppover.
Les hele testen

Ecovacs Goat G1

Kvartalets peneste hagerobot

Ecovacs har jobbet litt mer med designen enn konkurrentene.

Så absolutt den peneste designen, og dessuten ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere av konkurrentene.
Det skal plasseres et antall hvite stenger kalt 'sollys' rundt omkring i hagen. De bruker Goat G1 til å navigere etter.
Les hele testen

Segway Navimow H800E

Lydløs og terrenggående

Segway Navimow med Vision Fence er (nesten) alt hva man kan ønske seg av en robotgressklipper.

Nærmest lydløs, super terrenggående og fås i fire forskjellige størrelser.
Det nyutviklede Vision Fence kan kjøpes som tillegg, og dessuten krever denne modellen et 4G-abonnement for å kunne hente oppdateringer til blant annet firmware og CPU.
Les hele testen

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den svære hagen

Husqvarnas robotgressklipper er en golfbane verdig

Til den helt store parklignende hagen er Husqvarna et godt alternativ.
Den registrerer ikke hindringer på forhånd, men støter mykt inn i dem – og finner deretter en vei utenom.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Vi erstatter hele kjøkkenet ditt

Er det ikke snart vaskedag?

Håndholdt rengjøring på flere måter

Smartere kjøling om sommeren

Cold Brew på under 5 minutter

Hjemmets lille hjelper kan alt selv – nesten

Scroll to Top