Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Goat G1

Kvartalets peneste hagerobot

Ecovacs har jobbet litt mer med designen enn konkurrentene.

Skrevet av / 01.06.23 - 11:00
Ecovacs Goat G1
Pernille Redder

Ecovacs Goat G1 kommer i en helt enorm pappkasse, og til vår test følger det med ytterligere en ekstra, mindre pappkasse. Alt tyder på at det er et enormt installasjonsprosjekt vi skal i gang med, så vi trekker pusten dypt før vi åpner kassen.

Inni finner vi en skjønnhet av en robotgressklipper. Kritthvit og med en minst like pen ladestasjon (som ankommer i to deler). Det er virkelig jobbet med designen her. Men det er også noen store elementer vi har å gjøre med. Ecovacs Goat G1 vil gjerne ses og beundres.

I bakgrunnen ses et av de hvite ‘sollysene’ som Ecovacs Goat G1 krever for å kunne passe plenen. (Foto: Pernille Redder)

«Sollys»

Men det er mye mer nede i kassen. Og i den andre kassen. For Ecovacs har nemlig utviklet en robotgressklipper uten 4G, som holder orden på hagen sin ved hjelp av hvite stokker som i manualen blir kalt for ‘sollys’. De er litt over en meter høye og skal plasseres rundt omkring langs ytterkanten av plenen for å hjelpe Goat G1 med å sikre at plenens avgrensning er millimeterpresis. De fleste hager i ‘normal’ størrelse må bruke mellom to til fire sollys.

Vi er litt delte her, for i testhagen står de temmelig merkelig og veldig synlig, men hvis man kan finne en litt mer diskré plassering i sin egen hage, er de nok til å leve med.

Stengene kompenserer for at Goat G1 kommuniserer via Wifi og Bluetooth når man kobler den med appen. De virker som en levning fra den gode gamle kanttråden, men da de hverken kan klippes over med en spade eller må graves ned, er de et stort fremskritt.

Ladestasjonen renser kameraet med børster før den lar roboten kjøre på jobb i hagen. (Foto: Pernille Redder)

Programmering

Etter at sollysene er plassert, er det på tide å lære Goat G1 hvor hagen er, og hva den skal unngå når den kjører rundt i den. Denne gangen lar vi familiens niårige sønn stå for å ta turen rundt langs kantene av hagen, og det er en oppgave som vekker jubel. Sannheten er jo nok at store barn er (minst) like dyktige til den slags som de fleste voksne.

Som med Segway Navimow programmerer vi plommetreet som står i et hull i plenen, inn som off limits, og lar roboten selv oppdage stikkelsbærbusken. Goat G1 består testen, og oppdager selv at den ikke skal klippe busken. I stedet kjører den i en fin liten sirkel omkring både plommetre og stikkelsbærbusk.

Etter programmeringen tar Goat G1 selv en tur rundt i hagen for å lære den virkelig å kjenne, og den lager så et program for hvor ofte den vil klippe. I testhagen er det hver annen morgen, og den forventer å bruke 53 minutter på det.

Og slik blir det. Hver annen morgen kjører den trofast av gårde, og vel 50 minutter senere kommer den tilbake til ladestasjonen. I appen viser den tydelig at den har klippet hele hagen (minus stikkelsbærbusken), og plenen blir raskt fin og jevnt klippet.

Klippehøyden justeres ikke i appen, men direkte på roboten med en god, gammeldags skruknapp. (Foto: Pernille Redder)

360 graders kamera

Det er flere av robotene som har kameraer, men Ecovacs har tatt det til neste nivå, og gitt eieren mulighet for at man på appen kan følge turen rundt i hagen. Det er ikke helt klart hva formålet er, men det er en artig feature å følge med i panorama-view. Selv når den står i ladestativet, kan man aktivere kameraet og forsikre seg om at roboten er der den skal være.

Det er også mulighet for å ta opp video eller ta bilder med kameraet, som lagres i appen og kan lastes ned på telefonen. På Ecovacs hjemmeside fremhever de at det er en sikkerhetsforanstaltning, og at all data blir sikkert lagret.

Drar man på ferie eller er borte hjemmefra, har Ecovacs’ app den funksjonen at man kan be den om å sende en advarsel hvis den registrerer en person innenfor syv meter, når den står i stasjonen. Denne funksjonen slås lett på og vil utvilsomt gi økt trygghet.

Ladestasjonen er utstyrt med noen små børster, som renser kameraet før hver tur rundt i hagen. Det minner nesten om en minibilvask når den går i gang.

Kameraet sørger også for at Goat G1 oppdager alle hindringer før den støter inn i dem. Vi tester løs, og den kjører utenom alt. Samme hvor kvikke vi er til å plassere objekter foran den, kjører den aldri inn i dem.

I robotens meny finner vi også dyremodus, som bør gi enda større sikkerhet for at små dyr ikke risikerer å komme inn under maskinen. Som på testens øvrige roboter har Goat G1 små, fleksible barberblader, som beskytter mot nattlige massakrer. Men igjen: Alle produsenter og installatører vi har snakket med, anbefaler bare å klippe hagen om dagen.

Og en siste beskyttelse: I appen finner vi et par betafunksjoner, deriblant AI-gjenkjennelse. Slås den på, vil Goat G1 gjenkjenne blant annet pinnsvin, katter og hunder.

Kameraet filmer i hele 360 grader, og du kan følge med fra appen selv når den står i ladestasjonen. (Foto: Pernille Redder)

Appen

Goat G1s app er på norsk, og når man åpner den, spør den om man vil åpne i standardmodus eller i Bluetooth-modus. I sistnevnte er det flere muligheter for å programmere roboten.

Men klippehøyden justerer man med en helt vanlig skruknapp på selve roboten, hvor man med testens øvrige roboter kan justere klippehøyden i robotens app.

Til gjengjeld har appen så mange andre artige funksjoner (som for eksempel kameraet), og den er generelt sett veldig intuitiv og enkel å forstå.

En spesiell dyrebeskyttelse er bare en av mange måter som Goat G1 kan passe på hagens og familiens dyr. (Foto: Pernille Redder)

Resultatet

Det er ikke en finger å sette på Goat G1s håndtering av plenen. Den fremstår pen og nydelig. Det må imidlertid sies at denne roboten, som i utgangspunktet alltid kjører i det samme klippemønsteret, med tiden kan gi en stripet plen. Noen av de andre robotene i testen varierer av samme årsak selv sitt klippemønster.

Men Ecovacs har en løsning. I appen kan man nemlig stille inn Goat G1 til å skifte retning. Det gjøres lett med en finger og virker som en okay løsning når de avanserte klippemønstrene ikke er en mulighet.

Konklusjon

Vi er ikke begeistret for at det er nødvendig å plassere hvite stolper rundt om i hagen, men bortsett fra det er Ecovacs Goat G1 en aldeles fremragende robot, og den vil appellere til alle som ser verdien av å ha en robot med massevis av funksjoner, som samtidig er både pen og hvit. (Vi forutser imidlertid at den vil kreve en våt klut med såpevann noen ganger i løpet av sesongen for å fortsette med å være vakker).

Karakter
Ecovacs Goat G1
High End

Home mener

Så absolutt den peneste designen, og dessuten ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere av konkurrentene. Det skal plasseres et antall hvite stenger kalt 'sollys' rundt omkring i hagen. De bruker Goat G1 til å navigere etter.

Også i denne testen:

5 robotgressklippere uten kanttråd

Stiga A 1500

Plenens gule venn

Stiga leverer en solid og gjennomtestet robotgressklipper, som gjør det den skal.

Stiga har utviklet en patentert teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer at det alltid er kontakt til satellittene.
For å kunne bruke robotgressklipperen må du etter det første året kjøpe en datapakke av Stiga, som koster fra 225 kroner i året og oppover.
Les hele testen

Ecoflow Blade

Mer rask enn pen

Minimalistisk Turbo Terminator får raskt orden på plenen.

Vanvittig rask klipping. Kjører ikke inn i objekter på plenen, men registrerer dem på 30–40 centimeters avstand.
Roboten har et høyere lydnivå enn de øvrige i testen, og designen er mer annerledes enn den er pen.
Les hele testen

Segway Navimow H800E

Lydløs og terrenggående

Segway Navimow med Vision Fence er (nesten) alt hva man kan ønske seg av en robotgressklipper.

Nærmest lydløs, super terrenggående og fås i fire forskjellige størrelser.
Det nyutviklede Vision Fence kan kjøpes som tillegg, og dessuten krever denne modellen et 4G-abonnement for å kunne hente oppdateringer til blant annet firmware og CPU.
Les hele testen

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den svære hagen

Husqvarnas robotgressklipper er en golfbane verdig

Til den helt store parklignende hagen er Husqvarna et godt alternativ.
Den registrerer ikke hindringer på forhånd, men støter mykt inn i dem – og finner deretter en vei utenom.
Les hele testen

3 hendelser på “Ecovacs Goat G1”

  1. Geir I.H.

    Spørsmål; ser i en annen test at baconet må ha fri sikt til ladestasjonen. Stemmer dette ? Får ikke det helt til å stemme med at du kan ha et område rundt hele huset…

  2. Har nettopp kjøpt og installert Ecovacs sin GOAT. Den fungerer bra i front av hagen, men når jeg har plen på tre sider av huset fungerer den ikke. Grunnen er at du må ha flere Navigasjonsstenger/fyr. Det følger med 2 når du kjøper og dersom du har L-formet hage må du ha 3 stykker.
    Ingen av leverandørene i Norge kan levere navigasjonsstenger.
    De har heller ikke annet tilbehør tilgjengelig, som f.eks. nye kniver
    Har forsøkt Elkjøp (der jeg kjøpte min), Power, Komplett og COOP bygg.
    Jeg har plen på 1,2 mål og har altså brukt 17.000,- på å få klippet 600 kvm av plenen min og må fortsatt klippe resten manuelt.
    Føler meg litt lurt.

    1. Jarle Adolfsen

      Kjøpte en Ecovacs selv, og for min del fungerer den utmerket. Har en vrien hage selv, i flere deler. Det viktigste er å ha nok beacons, riktig plasser. Kjøpte klipperen hos Elkjøp, men måtte kjøpe fra Beacons fra Power.

      Når den fikk nok beacons var den kjempefin!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Lyd & Bilde
Scroll to Top