Toughphones

Fire av de tøffe gutta

Robuste mobiler til folk som har bruk for en smartmobil som kan være med over alt, hele dagen.

Robuste mobiler – eller toughphones – er mobiltelefoner som tåler ekstra tøff belastning. Jobber du utendørs, er de nesten uunnværlige. Men også friluftsfolk og andre som ikke har tid til å passe ekstra på elektronikken, kan være i kjøpegruppen.

 

De første toughphones var enkle basismobiler i en hard innpakning. De kunne ringe, sende SMS og – på en god dag – også ta bilder. Hvis det skulle være noe helt spesielt, var også GPS med i pakken.

 

I takt med at en kontinuerlig kontakt med nettet har blitt en uunnværlig del av livet, har det dukket opp robuste smartmobiler. Vi testet noen av de tidligste modellene for halvannet år siden, og var den gang imponert over deres robusthet – men ikke fullt så mye over deres evner som mobiler, som haltet litt etter «sivile» smartmobiler.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Siden den gang er det skjedd en del, og vi har sett stadig mer robuste smartmobiler. De fire modellene i denne testen representerer det nyeste innenfor smartmobiler med hardt skall. Hvordan den nye generasjonen oppfører seg, kan du lese om her, men vi kan allerede nå avsløre at de totalt sett er både raskere og mer elegante enn forgjengerne.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Slik testet vi

Vi har som vi pleier, testet mobilene i praksis når det gjelder funksjoner og brukervennlighet. Og vi har kjørt dem gjennom vårt batteri av Benchmark-tester for å få sammenlignbare tall på ytelsen. Men når det gjelder toughphones, er det selvfølgelig ikke nok. Ut over våre normale testprosedyrer har de i vitenskapens navn blitt mishandlet etter noter.

 

Ut på dypet

Tre av de fire måtte en tur i baljen. Mobilene var sertifisert ifølge IP-standarden, som har målsatt tettheten overfor støv og vann (se egen boks). Runbo F1 og Samsung Galaxy Xcover 3 er sertifisert som IP67, noe som betyr at de skal kunne tåle å befinne seg på opp til en meters dyp i minst en halv time. I praksis ble testen utført i en vaskebalje, hvor mobilene lå på bunnen av vannet i 29 minutter. CAT S40 fikk imidlertid lov å være våt i 59 minutter. Mobilen er merket IP68, som gir produsentene mulighet til å utvide neddykkingen i lengre tid, eller på større dybder. CAT oppgir her at S40 kan motstå en meters vann i opp til en time.

 

Dropptest

Minst like viktig som tetthet er mobilenes evne til å stå imot alle de slag som verden gir. Man trenger nødvendigvis ikke ha mobilen liggende i verktøykassen eller bruke den som hammer. Et litt uheldig fall på bare en meter kan knuse skjermen på normale smartmobiler. I denne testen fikk alle lov til å delta på lik linje. Og det betyr her et loddrett fall fra 1,8 meters høyde mot betonggulv. Etterfulgt av et par ekstra forsøk fra samme høyde for å bekrefte at det ikke bare var en ren tilfeldighet.

 

For å gjøre en lang historie kort taklet alle de fire skjermene den fysiske testen. Alle kom gjennom med fungerende knapper og uskadede skjermer. Så hvis du er en av dem som har fått en ødelagt skjerm fordi mobilen plutselig skled ut av hånden: Det ville ikke skjedd med en av disse.

Samsung Galaxy Xcover 3

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Robust budsjettmodell til skolesekken

Xcover 3 byr ikke på teknologiske revolusjoner, men til gjengjeld mye vanntett snusfornuft.

Den mest diskré mobilen i testen – og den billigste. Hvis du bare skal ha en budsjettmobil du ikke trenger å passe på, er den perfekt.
Teknologisk sett befinner deg seg ikke akkurat i frontlinjen. Skjermen har den laveste oppløsningen i testen, og lagringskapasiteten er begrenset.

1Samsung Galaxy Xcover 3 ligner umiddelbart en normal mellomklassemobil i en litt klosset design, noe den sånn sett også er. Xcover-mobilene er i praksis standardmobiler som er utstyrt med en beskyttende støtfanger hele veien rundt. Bakdekslet av plass er også litt mer robust, men det er ikke noen fiksfakserier i form av gummiforende deksler på hodetelefon- og USB-uttak for å sikre dykkerevnen. Til tross for dette, er Xcover 3 IP67-sertifisert, og kan altså takle en dukkert på opp til en halv time på en meters dybde.

 

På samme måte som LG V10 har Xcover 3 utskiftbart batteri. Plassen til SIM-kort og microSD-kort befinner seg sammen med batteriet bak det avtakbare bakdekslet. Som en smart detalj kan mobilen merke hvis dekslet er løst, og gir beskjed om det.

(Foto: Produsenten)
Samsung Galaxy Xcover 3 ligner en litt klosset mellomklassemobil, noe den sånn sett også er. Men den tåler hårdhendt behandling. Foto: Samsung.

Skjermen er med 4,5” den minste i testen. Oppløsningen på 800 x 600 punkter er ok, men det vil ikke være noen fornøyelse å jobbe med regneark i Google Sheets. Prosessoren er en 1,5 GHz med fire kjerner. Det er 1,5 GB RAM og 8 GB lager. Det dekker de flestes behov, men liker du å installere nye apper daglig, og har mange kjørende i bakgrunnen, blir det raskt for lavt under taket.

 

I den fysiske testen klarte Xcover 3 seg, som de andre, uskadet gjennom strabasene. I ett tilfelle måtte bakplaten imidlertid klikkes på plass, mens både bakside og batteri falt av i et annet forsøk. Vi opplevde det samme under testen av forgjengeren, men etter å bli klikket sammen igjen virket alt normalt.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

Benchmark

En Geekbench 3-score på 575 i single-core og 1.742 i multi-core plasserer Samsung Xcover 3 i mellomklassen. Browsermark-testen (1.019) viser at man må regne med litt ventetid på de tyngste hjemmesidene.

 

3D-grafikktestene 3DMark og Antutu 6 er ikke Xcover 3s livrett. Mobilen gjennomfører dem, men prøv ikke å kjøre Asphalt 8 på den!

(Foto: Produsenten)
Baksiden er av plast, og er klikket på. Men den holder i praksis tett – selv om den noen ganger må trykkes på plass når mobilen har vært på gulvet. Foto: Samsung.

I batteritesten, som er mye viktigere for toughphones, kjørte Xcover 3 i fem timer og syv minutter før skjermen sluknet. Det er langt bedre enn de fleste normale smartmobiler.

 

Sammenlignet med LG og Runbo virker Samsungen langsom. Men ytelsen er faktisk utmerket – og høyere enn alle i den forrige gruppetesten av toughphones. Til daglige oppgaver som surfing på nettet, facebook, værmelding og reiseplaner vil du ikke møte på problemer.

 

Konklusjon

Samsung Galaxy Xcover 3 er en kompakt og fornuftig smartmobil som holder til mye mer enn normale budsjettmobiler. Den er kraftig nok til å takle normale apper, og selv om den ikke kan konkurrere med de kraftigste i testen, er den faktisk en glimrende mobil til denne prisen. Den kan for eksempel være glimrende til skolesekken og fjellturen.

Fakta
 • Operativsystem: Android 5.1
 • Prosessor: 1,25 GHz ARM PXA 1908 (quad-core)
 • Minne: 1,5 GB RAM, 8 GB lager, microSD opp til 128 GB
 • Skjerm: 4,5” TFT (800 x 480 piksler)
 • Kamera: 5 Mp (bak), 2 Mp (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0 (A2DP)
 • Batteri: 2.200 mAh
 • Mål: 70,1 x 132,9 x 10,0 mm (BxHxD)
 • Vekt: 154 gram
 • Klassifisering: IP67
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

CAT S40

Merkevare uten spesielle fordeler

Du kan få en mobil med samme navn som gravemaskinen og støvlene dine, men du må betale for det.

Tillitvekkende design. Skjermen er klar, og med utmerket oppløsning i forhold til størrelsen. 4G er også på plass.
Testens tregeste mobil. Ytelsen står ikke i stil med prisen, og 1 GB RAM er for lite i en moderne smartmobil.

CAT er helt klart det meste kjente merket innen toughphones. Navnet er kjent fra industrigravemaskiner, men er via lisenser blitt synonymt med robust merkevaretøy og ditto mobiler. CAT-mobilene produseres av britiske Bullitt Group.

 

CAT S40 er en nær lillebror til S50, som vi tidligere har testet. Den ligner både i utseende og konfigurasjon, men er en anelse mindre, og også litt neddempet på elektronikksiden. Prosessoren er en 1,1 GHz quad-core, og har 1 GB RAM og 16 GB lagerkapasitet. På ett enkelt punkt er S40 oppgradert i forhold til S50: Frontkameraet er på 2 Mp i stedet for 0,3 Mp.

 

Baksiden, som går i ett med chassiset, er av grå plast. To aluminiumskinner langs sidene beskytter mot slag og støt. Hodetelefonutgangen, USB-porten til opplading samt kortlesere til SIM- og microSD-kort er beskyttet bak gummiforede klaffer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Med hodetelefoner er lyden fullt ut akseptabel, mens den innebygde høyttaleren er utpreget skingrende – selv for en mobiltelefon.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

Skjermen er nok S40s sterkeste kort. Sammenlignet med phabletene fra LG og Runbo er den liten, men i forhold til størrelsen er oppløsningen fin (960 x 540 piksler), og det har faktisk lyktes å klemme nesten like mange ikoner inn på brukergrensesnittet som hos LG. Skjermen er lyssterk, med en behagelig, litt varm fargetone. Kontrasten er ikke på nivå med den fantastiske skjermen hos LG V10, men likevel nest best i testen.

 

Akkurat som Runbo klarte CAT S40 seg uskadet gjennom både juling og en tur i vannet. Ikke en dråpe vann sivet inn bak de gummiforede lukene, og støt ble absorbert uten problemer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Benchmark

CAT S40 har den minste og tregeste prosessoren, og er utstyrt med minst RAM. Og nei, den er ikke en rask mobil! I Geekbench 3 scoret den 315 i single-core og 1.023 i multi-core. Et Browsermark-resultat på 929 er heller ikke «slått» på lenge. Det er derfor heller ikke rart at grafikktestene Antutu 6 og 3D-mark også ligger i den laveste enden av skalaen. På ett enkelt, viktig punkt gjør imidlertid S40 det utmerket: Batteritesten kjørte i 6 timer og 37 minutter, noe som er det nest beste resultatet – nøyaktig en time mindre enn Runbo F1.

 

Konklusjon

Det er ikke det at det er noe galt med CAT S40. Ikke annet enn at man får mer for pengene alle andre steder. Den har en kvalitet og ytelse som for et år siden ville ha vært glimrende, men som i dag overgås eller i hvert fall matches av alle de øvrige deltakerne. Også av Samsung Galaxy Xcover 3, som koster halvparten. Med verken pris eller kvalitet som begrunnelse er det vanskelig å anbefale den for noe annet enn merket.

Fakta
 • Operativsystem: Android 5.1
 • Prosessor: 1,0 GHz Qualcomm (quad-core)
 • Minne: 1 GB RAM, 16 GB lager, microSD opp til 64 GB
 • Skjerm: 4,7” IPS (960 x 540 piksler)
 • Kamera: 8 Mp (bak), 2 Mp (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.1
 • Batteri: 3.000 mAh
 • Mål: 74,1 x 144,9 x 12,5 mm (BxHxD)
 • Vekt: 185 gram
 • Klassifisering: IP68, MIL-STD-810G

Benchmark

Geekbench 3: 315 (single) / 1.023 (multi)

3DMark: 4.816

Antutu 6: 22.396

Browsermark: 929

Geekbench batteritest: 6t. 37 min.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Runbo F1

02/16Runbo F1
Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Til den motebevisste verktøykassen

F1 er Runbos robuste løsning på en elegant phablet. Bak det maskuline ytret skjuler det seg en utmerket smartmobil.

En meget solid bygget phablet med utmerket skjerm og god hastighet, og en batteritid som varer og varer. Plass til to SIM-kort.
En virkelig stor mobil som krever romslige lommer. Designen er alt annet en diskré. Ingen spesielle håndverkerfunksjoner. Større minne ville vært et pluss.

F1 fra kinesiske Runbo er ikke bare den fysisk største i testen, men også den som tydeligst signaliserer «toughphone». Kabinettet er i sort og gul plast, i samme stil som elektriske håndverktøy. Selv om alt ser barskt og håndverksmessig ut, er navnet F1 faktisk en forkortelse for «Fashion 1», da mobilen er Runbos første «elegante» modell – og bare omtrent halvparten så tykk som Q5, som vi tidligere har testet.

 

Selv om mobilen er på størrelse med en fiskefilet, er 5,5”-skjermen faktisk en anelse mindre enn på LG V10. Oppløsningen er også «bare» Full HD. En gummiforet klaff på baksiden gir adgang til to SIM-kort-porter, og en annen klaff dekker hodetelefontilkoblingen. Micro-USB-porten er til gjengjeld ubeskyttet. Mobilen er IP67 sertifisert, og tåler dessuten å bli brukt ved temperaturer mellom -20 til +60 grader!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Som den eneste kjører F1 Android 4.4, men Runbo Sverige lover at det kommer en systemoppdatering i begynnelsen av 2016, så mobilen burde ha fått Android 5 når dette leses.

 

Skjermen er verken den beste eller klareste Full HD-skjermen jeg har møtt på en smartmobil. Men sannsynligvis den sterkeste.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

F1 har 2 GB RAM og 16 GB lagerkapasitet. Det er tilstrekkelig, men ikke helt godt nok i en mobil til denne prisen.

 

Lyden er klar og kraftig, men imidlertid litt boksaktig fra den innebygde høyttaleren. Via hodetelefonutgangen er lyden mer behagelig, selv om det helt klart ikke er mobilens beste side. Den har innebygget FM-radio.

 

Runbo F1 taklet både vann- og dropptesten uten det minste tegn på stress. De kraftige plasthjørnene absorberte slaget hver gang.

(Foto: Runbo
Bak en klaff på baksiden finner man plass til to SIM-kort. Et til arbeid, og et til fritid.

Benchmark

Det er godt med krefter i F1. Geekbench 3 endte på en score på 809 (single) henholdsvis 3.972 (multi). Multi-core resultatet er sammenlignet med markedets beste smartmobiler akkurat nå. I Browsermark-testen oppnås en score på 1.399. Pent uten å være i toppen. I 3D Mark-testen oppnår F1 et resultat på 10.544. Selv om det ikke er i nærheten av monstermobilene, er det nok til at du kan spille 3D-spill mens du ligger i den kalde sølen.

 

Batteriet er på hele 5000 mAh – dobbelt så mye som de fleste normale smartmobiler. Geekbench 3-batteritesten kjørte da også i 7 timer og 37 minutter før mobilen sluknet.

 

Konklusjon

Runbo F1 er dyr, og på ingen måte diskré. Men den er også markedets sterkeste toughphone for øyeblikket. Fysisk vil den kunne tåle det aller meste, så lenge du ikke kjører over den med en bil. Og hastighetsmessig er den nesten på nivå med sivile topp-mobiler. Men bare nesten. Hvis du imidlertid har en jobb eller en interesse som krever at du kan kjøre de tyngste apper i selv de barskeste miljøer, er den til gjengjeld uten konkurranse.

Fakta
 • Operativsystem: Android 4.4 (5.1 fra januar)
 • Prosessor: 1,5 GHz MTK6752A (octa-core)
 • Minne: 2 GB RAM, 16 GB lager, microSD-kort opp til 64 GB
 • Skjerm: 5,5” (1.920 x 1.080 piksler)
 • Kamera: 13 Mp (bak), 5 Mp (front)
 • Trådløst: G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0
 • Batteri: 5.000 mAh
 • Mål: 91,0 x 171 x 15,2 mm (BxHxD)
 • Vekt: 313 gram
 • Klassifisering: IP67
 • Benchmark
 • Geekbench 3: 809 (single) / 3.972 (multi)
 • 3DMark: 10.544Antutu 6: 43.064
 • Browsermark: 1.399
 • Geekbench batteritest: 7t. 37 min.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

LG V10

02/16LG V10

Luksusmodell med skuldre av stål

V10 er en «sivil» mobil som er bygget så solid at den godt kan være lenge opp og leke med de tøffa gutta.

Robust toppmodell fra LG med superskjerm og mye plass og krefter. Dobbelt selfie-kamera og lynraskt nett. Imponerende byggekvalitet.
Den er ikke vanntett. Ytelsen er flott, men ikke helt på nivå med de beste premium-smartmobilene. Også prisen er i toppskiktet. Kort batteritid.

LG er en ny gutt i den tøffe klassen. V10 er strengt tatt ikke en toughphone, men en solid bygget 5,7” luksus-phablet – og faktisk produsentens toppmodell. Når den likevel har fått lov til å være med i testen skyldes det at den har fått den militære MIL-810G-spesifikasjonen. Den er til gjengjeld ikke oppgitt å være verken støv- eller vanntett, så den er kun testet for robusthet.

 

LG V10 er noe slankere og mer elegant i designen enn de øvrige i testen. To støtfangere i stål gir beskyttelse på sidene, og gjør mobilen helt vridningsstabil. Baksiden, som kan tas av for å få adgang til batteri, SIM og microSD-kort, er belagt med en riflet gummioverflate, som gjør det lett å holde fast på mobilen.

 

LG V10 har ikke en, men to skjermer. En 5,7” hovedskjerm i 2K-oppløsning (2.560 x 1.440 piksler), og en hjelpeskjerm (160 x 1.040 piksler, som utgjør en smal stripe langs toppen. Med en knivskarp oppløsing på 513 ppi på begge skjermene og masse lysstyrke, er den en fornøyelse å se på!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Man har også lagt seg i selen med lydsiden på V10. En 32-bit DAC fra ESS sampler opp musikkfiler og strømmet audio, men kan av gode grunner ikke erstatte den kvaliteten som ble borte under komprimeringen. Og forskjellen på 32-bit, 24-bit, og for den saks skyld en god 16-bit DAC, er kvalitetsmessig underordnet i en mobiltelefon, hvor andre faktorer påvirker kvaliteten mer. Imidlertid er den innebygde høyttaleren av ganske dårlig kvalitet, og via hodetelefoner er det en fornøyelse å lytte til musikk på V10. Som den eneste har LG valgt å inkludere hodetelefoner: et sett Quad Beat 3 ørepropper «tunet av AKG».

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

For selfie-elskere gir LG V10 nye muligheter. To separate frontkameraer, begge på 5 Mp, men med hver sin brennvidde, gir valgfrihet mellom solo- og gruppebilder. Hvis du av og til også får lyst til å ta bilder av omgivelsene dine, er det et glimrende 16 Mp-kamera med optisk bildestabilisering og laserstyrt autofokus.

 

V10 støtter den nyeste trådløse protokollen 802.11ac, så når du surfer på husets eller arbeidsplassens trådløse nett, kan det skje med opp til 300 Mbits/s.

 

På LG-vis er betjeningsknappene plassert på baksiden. Når man er vant til å lete etter Android-knappene på siden, virker det litt bakvendt. Men idéen er god nok, da man naturlig har en finger akkurat der når man har mobilen i hånden.

 

Selv om V10 ikke markedsføres som toughphone, klarte den dropptesten, i god behold. Imidlertid måtte baksiden klikkes på plass, som hos Samsung. Da produsenten ikke markedsfører denne mobilen som støv- og vanntett, har vi ikke foretatt noen test i vann.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Benchmark

LG V10 er produsentens toppmodell, og det kan ses på våre målinger. En Geekbench score på 1.117 (single) og 3.585 (multi) er lynraskt, selv om iPhone 6S fortsatt er i særklasse. En Browsermark score på 2.101 er glimrende, og når det gjelder 3D-grafikk er V10 nesten dobbelt så rask som Runbo F1, og milevis foran de øvrige. Men den er tross alt ikke markedets raskeste på 3D-grafikk.

 

En rask sekskjerners prosessor og en høyoppløst, lyssterk skjerm har sin pris. Batteritiden på 3 timer og 45 minutter er testens korteste.

 

Konklusjon

Grensene mellom toughphones og alminnelige smartmobiler viskes mer og mer ut. LG V10 er ikke en toughphone av navn, men er robust nok til å bli brukt i militæret. Hvis du har bruk for en toppklassemobil som ikke tar skade av å bli mistet, er den perfekt. Og ingen annen mobil i testen kommer ytelsesmessig i nærheten av V10. Men ta den ikke med i vannet. Skal du surfe på bølgene, må du se på enten Runbo eller Samsung.

Fakta
 • Operativsystem: Android 5.1
 • Prosessor: 1,44 GHz Cortex A53 (quad-core), 1,82 GHz Cortex A57 (dual-core)
 • Minne: 4 GB RAM, 64 GB lager, microSD opp til 200 GB
 • Skjerm: 5,7” IPS (2.560 x 1.440 piksler), 2,1” (1.040 x 160 piksler)
 • Kamera: 16 Mp (bag), 2 x 5 Mp (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11ac, BT 4.1 (A2DP, aptX)
 • Batteri: 3.000 mAh
 • Mål: 79,3 x 159,6 x 8,6 mm (BxHxD)
 • Vekt: 192 gram
 • Klassifisering: MIL-STD-810G (ingen IP-sertifisering!)BenchmarkGeekbench 3: 1.117 (single) / 3.585 (multi)3DMark: 18.321Antutu 6: 56.940Browsermark: 2.101Geekbench batteritest: 3t. 34 min.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Robuste mobiler – eller toughphones – er mobiltelefoner som tåler ekstra tøff belastning. Jobber du utendørs, er de nesten uunnværlige. Men også friluftsfolk og andre som ikke har tid til å passe ekstra på elektronikken, kan være i kjøpegruppen.   De første toughphones var enkle basismobiler i en hard innpakning. De kunne ringe, sende SMS og – på en god dag – også ta bilder. Hvis det skulle være noe helt spesielt, var også GPS med i pakken.   I takt med at en kontinuerlig kontakt med nettet har blitt en uunnværlig del av livet, har det dukket opp robuste smartmobiler. Vi testet noen av de tidligste modellene for halvannet år siden, og var den gang imponert over deres robusthet – men ikke fullt så mye over deres evner som mobiler, som haltet litt etter «sivile» smartmobiler.   Siden den gang er det skjedd en del, og vi har sett stadig mer robuste smartmobiler. De fire modellene i denne testen representerer det nyeste innenfor smartmobiler med hardt skall. Hvordan den nye generasjonen oppfører seg, kan du lese om her, men vi kan allerede nå avsløre at de totalt sett er både raskere og mer elegante enn forgjengerne. [caption id="attachment_61407" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption]

Slik testet vi

Vi har som vi pleier, testet mobilene i praksis når det gjelder funksjoner og brukervennlighet. Og vi har kjørt dem gjennom vårt batteri av Benchmark-tester for å få sammenlignbare tall på ytelsen. Men når det gjelder toughphones, er det selvfølgelig ikke nok. Ut over våre normale testprosedyrer har de i vitenskapens navn blitt mishandlet etter noter.  

Ut på dypet

Tre av de fire måtte en tur i baljen. Mobilene var sertifisert ifølge IP-standarden, som har målsatt tettheten overfor støv og vann (se egen boks). Runbo F1 og Samsung Galaxy Xcover 3 er sertifisert som IP67, noe som betyr at de skal kunne tåle å befinne seg på opp til en meters dyp i minst en halv time. I praksis ble testen utført i en vaskebalje, hvor mobilene lå på bunnen av vannet i 29 minutter. CAT S40 fikk imidlertid lov å være våt i 59 minutter. Mobilen er merket IP68, som gir produsentene mulighet til å utvide neddykkingen i lengre tid, eller på større dybder. CAT oppgir her at S40 kan motstå en meters vann i opp til en time.  

Dropptest

Minst like viktig som tetthet er mobilenes evne til å stå imot alle de slag som verden gir. Man trenger nødvendigvis ikke ha mobilen liggende i verktøykassen eller bruke den som hammer. Et litt uheldig fall på bare en meter kan knuse skjermen på normale smartmobiler. I denne testen fikk alle lov til å delta på lik linje. Og det betyr her et loddrett fall fra 1,8 meters høyde mot betonggulv. Etterfulgt av et par ekstra forsøk fra samme høyde for å bekrefte at det ikke bare var en ren tilfeldighet.   For å gjøre en lang historie kort taklet alle de fire skjermene den fysiske testen. Alle kom gjennom med fungerende knapper og uskadede skjermer. Så hvis du er en av dem som har fått en ødelagt skjerm fordi mobilen plutselig skled ut av hånden: Det ville ikke skjedd med en av disse.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Vi tester

 • Samsung Galaxy Xcover 3           1.985 kr
 • LG V10                                             6.490 kr
 • Runbo F1                                         5.995 kr
 • CAT S40                                           3.990 kr

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.