Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Toughphones

Fire av de tøffe gutta

Robuste mobiler til folk som har bruk for en smartmobil som kan være med over alt, hele dagen.

Skrevet av / 05.02.16 - 05:00
Toughphones
John Hvidlykke

Produkter i denne test

Robuste mobiler – eller toughphones – er mobiltelefoner som tåler ekstra tøff belastning. Jobber du utendørs, er de nesten uunnværlige. Men også friluftsfolk og andre som ikke har tid til å passe ekstra på elektronikken, kan være i kjøpegruppen.

 

De første toughphones var enkle basismobiler i en hard innpakning. De kunne ringe, sende SMS og – på en god dag – også ta bilder. Hvis det skulle være noe helt spesielt, var også GPS med i pakken.

 

I takt med at en kontinuerlig kontakt med nettet har blitt en uunnværlig del av livet, har det dukket opp robuste smartmobiler. Vi testet noen av de tidligste modellene for halvannet år siden, og var den gang imponert over deres robusthet – men ikke fullt så mye over deres evner som mobiler, som haltet litt etter «sivile» smartmobiler.

 

Siden den gang er det skjedd en del, og vi har sett stadig mer robuste smartmobiler. De fire modellene i denne testen representerer det nyeste innenfor smartmobiler med hardt skall. Hvordan den nye generasjonen oppfører seg, kan du lese om her, men vi kan allerede nå avsløre at de totalt sett er både raskere og mer elegante enn forgjengerne.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Slik testet vi

Vi har som vi pleier, testet mobilene i praksis når det gjelder funksjoner og brukervennlighet. Og vi har kjørt dem gjennom vårt batteri av Benchmark-tester for å få sammenlignbare tall på ytelsen. Men når det gjelder toughphones, er det selvfølgelig ikke nok. Ut over våre normale testprosedyrer har de i vitenskapens navn blitt mishandlet etter noter.

 

Ut på dypet

Tre av de fire måtte en tur i baljen. Mobilene var sertifisert ifølge IP-standarden, som har målsatt tettheten overfor støv og vann (se egen boks). Runbo F1 og Samsung Galaxy Xcover 3 er sertifisert som IP67, noe som betyr at de skal kunne tåle å befinne seg på opp til en meters dyp i minst en halv time. I praksis ble testen utført i en vaskebalje, hvor mobilene lå på bunnen av vannet i 29 minutter. CAT S40 fikk imidlertid lov å være våt i 59 minutter. Mobilen er merket IP68, som gir produsentene mulighet til å utvide neddykkingen i lengre tid, eller på større dybder. CAT oppgir her at S40 kan motstå en meters vann i opp til en time.

 

Dropptest

Minst like viktig som tetthet er mobilenes evne til å stå imot alle de slag som verden gir. Man trenger nødvendigvis ikke ha mobilen liggende i verktøykassen eller bruke den som hammer. Et litt uheldig fall på bare en meter kan knuse skjermen på normale smartmobiler. I denne testen fikk alle lov til å delta på lik linje. Og det betyr her et loddrett fall fra 1,8 meters høyde mot betonggulv. Etterfulgt av et par ekstra forsøk fra samme høyde for å bekrefte at det ikke bare var en ren tilfeldighet.

 

For å gjøre en lang historie kort taklet alle de fire skjermene den fysiske testen. Alle kom gjennom med fungerende knapper og uskadede skjermer. Så hvis du er en av dem som har fått en ødelagt skjerm fordi mobilen plutselig skled ut av hånden: Det ville ikke skjedd med en av disse.

Produkter i denne test

LG V10

Luksusmodell med skuldre av stål

V10 er en «sivil» mobil som er bygget så solid at den godt kan være lenge opp og leke med de tøffa gutta.

Robust toppmodell fra LG med superskjerm og mye plass og krefter. Dobbelt selfie-kamera og lynraskt nett. Imponerende byggekvalitet.
Den er ikke vanntett. Ytelsen er flott, men ikke helt på nivå med de beste premium-smartmobilene. Også prisen er i toppskiktet. Kort batteritid.
Les hele testen

Runbo F1

Til den motebevisste verktøykassen

F1 er Runbos robuste løsning på en elegant phablet. Bak det maskuline ytret skjuler det seg en utmerket smartmobil.

En meget solid bygget phablet med utmerket skjerm og god hastighet, og en batteritid som varer og varer. Plass til to SIM-kort.
En virkelig stor mobil som krever romslige lommer. Designen er alt annet en diskré. Ingen spesielle håndverkerfunksjoner. Større minne ville vært et pluss.
Les hele testen

CAT S40

Merkevare uten spesielle fordeler

Du kan få en mobil med samme navn som gravemaskinen og støvlene dine, men du må betale for det.

Tillitvekkende design. Skjermen er klar, og med utmerket oppløsning i forhold til størrelsen. 4G er også på plass.
Testens tregeste mobil. Ytelsen står ikke i stil med prisen, og 1 GB RAM er for lite i en moderne smartmobil.
Les hele testen

Samsung Galaxy Xcover 3

Robust budsjettmodell til skolesekken

Xcover 3 byr ikke på teknologiske revolusjoner, men til gjengjeld mye vanntett snusfornuft.

Den mest diskré mobilen i testen – og den billigste. Hvis du bare skal ha en budsjettmobil du ikke trenger å passe på, er den perfekt.
Teknologisk sett befinner deg seg ikke akkurat i frontlinjen. Skjermen har den laveste oppløsningen i testen, og lagringskapasiteten er begrenset.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Ikonisk mobil er tilbake

Kan Motorola gå forbi Samsung?

Huawei Honor er tilbake!

Større og raskere

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Scroll to Top