Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Toughphones

Fire av de tøffe gutta

Robuste mobiler til folk som har bruk for en smartmobil som kan være med over alt, hele dagen.
Lyd & Bilde mener
Spesifikasjoner

Vi tester

  • Samsung Galaxy Xcover 3           1.985 kr
  • LG V10                                             6.490 kr
  • Runbo F1                                         5.995 kr
  • CAT S40                                           3.990 kr

Robuste mobiler – eller toughphones – er mobiltelefoner som tåler ekstra tøff belastning. Jobber du utendørs, er de nesten uunnværlige. Men også friluftsfolk og andre som ikke har tid til å passe ekstra på elektronikken, kan være i kjøpegruppen.

 

De første toughphones var enkle basismobiler i en hard innpakning. De kunne ringe, sende SMS og – på en god dag – også ta bilder. Hvis det skulle være noe helt spesielt, var også GPS med i pakken.

 

I takt med at en kontinuerlig kontakt med nettet har blitt en uunnværlig del av livet, har det dukket opp robuste smartmobiler. Vi testet noen av de tidligste modellene for halvannet år siden, og var den gang imponert over deres robusthet – men ikke fullt så mye over deres evner som mobiler, som haltet litt etter «sivile» smartmobiler.

Annonse

 

Siden den gang er det skjedd en del, og vi har sett stadig mer robuste smartmobiler. De fire modellene i denne testen representerer det nyeste innenfor smartmobiler med hardt skall. Hvordan den nye generasjonen oppfører seg, kan du lese om her, men vi kan allerede nå avsløre at de totalt sett er både raskere og mer elegante enn forgjengerne.

Annonse
(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Slik testet vi

Vi har som vi pleier, testet mobilene i praksis når det gjelder funksjoner og brukervennlighet. Og vi har kjørt dem gjennom vårt batteri av Benchmark-tester for å få sammenlignbare tall på ytelsen. Men når det gjelder toughphones, er det selvfølgelig ikke nok. Ut over våre normale testprosedyrer har de i vitenskapens navn blitt mishandlet etter noter.

 

Ut på dypet

Tre av de fire måtte en tur i baljen. Mobilene var sertifisert ifølge IP-standarden, som har målsatt tettheten overfor støv og vann (se egen boks). Runbo F1 og Samsung Galaxy Xcover 3 er sertifisert som IP67, noe som betyr at de skal kunne tåle å befinne seg på opp til en meters dyp i minst en halv time. I praksis ble testen utført i en vaskebalje, hvor mobilene lå på bunnen av vannet i 29 minutter. CAT S40 fikk imidlertid lov å være våt i 59 minutter. Mobilen er merket IP68, som gir produsentene mulighet til å utvide neddykkingen i lengre tid, eller på større dybder. CAT oppgir her at S40 kan motstå en meters vann i opp til en time.

 

Dropptest

Minst like viktig som tetthet er mobilenes evne til å stå imot alle de slag som verden gir. Man trenger nødvendigvis ikke ha mobilen liggende i verktøykassen eller bruke den som hammer. Et litt uheldig fall på bare en meter kan knuse skjermen på normale smartmobiler. I denne testen fikk alle lov til å delta på lik linje. Og det betyr her et loddrett fall fra 1,8 meters høyde mot betonggulv. Etterfulgt av et par ekstra forsøk fra samme høyde for å bekrefte at det ikke bare var en ren tilfeldighet.

 

For å gjøre en lang historie kort taklet alle de fire skjermene den fysiske testen. Alle kom gjennom med fungerende knapper og uskadede skjermer. Så hvis du er en av dem som har fått en ødelagt skjerm fordi mobilen plutselig skled ut av hånden: Det ville ikke skjedd med en av disse.

Annonse

Produkter i testen

LG V10

Luksusmodell med skuldre av stål

V10 er en «sivil» mobil som er bygget så solid at den godt kan være lenge opp og leke med de tøffa gutta.

Robust toppmodell fra LG med superskjerm og mye plass og krefter. Dobbelt selfie-kamera og lynraskt nett. Imponerende byggekvalitet.
Den er ikke vanntett. Ytelsen er flott, men ikke helt på nivå med de beste premium-smartmobilene. Også prisen er i toppskiktet. Kort batteritid.

Runbo F1

Til den motebevisste verktøykassen

F1 er Runbos robuste løsning på en elegant phablet. Bak det maskuline ytret skjuler det seg en utmerket smartmobil.

En meget solid bygget phablet med utmerket skjerm og god hastighet, og en batteritid som varer og varer. Plass til to SIM-kort.
En virkelig stor mobil som krever romslige lommer. Designen er alt annet en diskré. Ingen spesielle håndverkerfunksjoner. Større minne ville vært et pluss.

CAT S40

Merkevare uten spesielle fordeler

Du kan få en mobil med samme navn som gravemaskinen og støvlene dine, men du må betale for det.

Tillitvekkende design. Skjermen er klar, og med utmerket oppløsning i forhold til størrelsen. 4G er også på plass.
Testens tregeste mobil. Ytelsen står ikke i stil med prisen, og 1 GB RAM er for lite i en moderne smartmobil.

Samsung Galaxy Xcover 3

Robust budsjettmodell til skolesekken

Xcover 3 byr ikke på teknologiske revolusjoner, men til gjengjeld mye vanntett snusfornuft.

Den mest diskré mobilen i testen – og den billigste. Hvis du bare skal ha en budsjettmobil du ikke trenger å passe på, er den perfekt.
Teknologisk sett befinner deg seg ikke akkurat i frontlinjen. Skjermen har den laveste oppløsningen i testen, og lagringskapasiteten er begrenset.
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.