Search
Generic filters

: Toughphones

Fire av de tøffe gutta

Robuste mobiler til folk som har bruk for en smartmobil som kan være med over alt, hele dagen.

Robuste mobiler – eller toughphones – er mobiltelefoner som tåler ekstra tøff belastning. Jobber du utendørs, er de nesten uunnværlige. Men også friluftsfolk og andre som ikke har tid til å passe ekstra på elektronikken, kan være i kjøpegruppen.

 

De første toughphones var enkle basismobiler i en hard innpakning. De kunne ringe, sende SMS og – på en god dag – også ta bilder. Hvis det skulle være noe helt spesielt, var også GPS med i pakken.

 

I takt med at en kontinuerlig kontakt med nettet har blitt en uunnværlig del av livet, har det dukket opp robuste smartmobiler. Vi testet noen av de tidligste modellene for halvannet år siden, og var den gang imponert over deres robusthet – men ikke fullt så mye over deres evner som mobiler, som haltet litt etter «sivile» smartmobiler.

 

Siden den gang er det skjedd en del, og vi har sett stadig mer robuste smartmobiler. De fire modellene i denne testen representerer det nyeste innenfor smartmobiler med hardt skall. Hvordan den nye generasjonen oppfører seg, kan du lese om her, men vi kan allerede nå avsløre at de totalt sett er både raskere og mer elegante enn forgjengerne.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Slik testet vi

Vi har som vi pleier, testet mobilene i praksis når det gjelder funksjoner og brukervennlighet. Og vi har kjørt dem gjennom vårt batteri av Benchmark-tester for å få sammenlignbare tall på ytelsen. Men når det gjelder toughphones, er det selvfølgelig ikke nok. Ut over våre normale testprosedyrer har de i vitenskapens navn blitt mishandlet etter noter.

 

Ut på dypet

Tre av de fire måtte en tur i baljen. Mobilene var sertifisert ifølge IP-standarden, som har målsatt tettheten overfor støv og vann (se egen boks). Runbo F1 og Samsung Galaxy Xcover 3 er sertifisert som IP67, noe som betyr at de skal kunne tåle å befinne seg på opp til en meters dyp i minst en halv time. I praksis ble testen utført i en vaskebalje, hvor mobilene lå på bunnen av vannet i 29 minutter. CAT S40 fikk imidlertid lov å være våt i 59 minutter. Mobilen er merket IP68, som gir produsentene mulighet til å utvide neddykkingen i lengre tid, eller på større dybder. CAT oppgir her at S40 kan motstå en meters vann i opp til en time.

 

Dropptest

Minst like viktig som tetthet er mobilenes evne til å stå imot alle de slag som verden gir. Man trenger nødvendigvis ikke ha mobilen liggende i verktøykassen eller bruke den som hammer. Et litt uheldig fall på bare en meter kan knuse skjermen på normale smartmobiler. I denne testen fikk alle lov til å delta på lik linje. Og det betyr her et loddrett fall fra 1,8 meters høyde mot betonggulv. Etterfulgt av et par ekstra forsøk fra samme høyde for å bekrefte at det ikke bare var en ren tilfeldighet.

 

For å gjøre en lang historie kort taklet alle de fire skjermene den fysiske testen. Alle kom gjennom med fungerende knapper og uskadede skjermer. Så hvis du er en av dem som har fått en ødelagt skjerm fordi mobilen plutselig skled ut av hånden: Det ville ikke skjedd med en av disse.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Merkevare uten spesielle fordeler

Du kan få en mobil med samme navn som gravemaskinen og støvlene dine, men du må betale for det.

Lyd & Bilde mener

Tillitvekkende design. Skjermen er klar, og med utmerket oppløsning i forhold til størrelsen. 4G er også på plass.
Testens tregeste mobil. Ytelsen står ikke i stil med prisen, og 1 GB RAM er for lite i en moderne smartmobil.
 • Operativsystem: Android 5.1
 • Prosessor: 1,0 GHz Qualcomm (quad-core)
 • Minne: 1 GB RAM, 16 GB lager, microSD opp til 64 GB
 • Skjerm: 4,7” IPS (960 x 540 piksler)
 • Kamera: 8 Mp (bak), 2 Mp (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.1
 • Batteri: 3.000 mAh
 • Mål: 74,1 x 144,9 x 12,5 mm (BxHxD)
 • Vekt: 185 gram
 • Klassifisering: IP68, MIL-STD-810G

Benchmark

Geekbench 3: 315 (single) / 1.023 (multi)

3DMark: 4.816

Antutu 6: 22.396

Browsermark: 929

Geekbench batteritest: 6t. 37 min.

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3990 kr

CAT er helt klart det meste kjente merket innen toughphones. Navnet er kjent fra industrigravemaskiner, men er via lisenser blitt synonymt med robust merkevaretøy og ditto mobiler. CAT-mobilene produseres av britiske Bullitt Group.

 

CAT S40 er en nær lillebror til S50, som vi tidligere har testet. Den ligner både i utseende og konfigurasjon, men er en anelse mindre, og også litt neddempet på elektronikksiden. Prosessoren er en 1,1 GHz quad-core, og har 1 GB RAM og 16 GB lagerkapasitet. På ett enkelt punkt er S40 oppgradert i forhold til S50: Frontkameraet er på 2 Mp i stedet for 0,3 Mp.

 

Baksiden, som går i ett med chassiset, er av grå plast. To aluminiumskinner langs sidene beskytter mot slag og støt. Hodetelefonutgangen, USB-porten til opplading samt kortlesere til SIM- og microSD-kort er beskyttet bak gummiforede klaffer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Med hodetelefoner er lyden fullt ut akseptabel, mens den innebygde høyttaleren er utpreget skingrende – selv for en mobiltelefon.

 

Skjermen er nok S40s sterkeste kort. Sammenlignet med phabletene fra LG og Runbo er den liten, men i forhold til størrelsen er oppløsningen fin (960 x 540 piksler), og det har faktisk lyktes å klemme nesten like mange ikoner inn på brukergrensesnittet som hos LG. Skjermen er lyssterk, med en behagelig, litt varm fargetone. Kontrasten er ikke på nivå med den fantastiske skjermen hos LG V10, men likevel nest best i testen.

 

Akkurat som Runbo klarte CAT S40 seg uskadet gjennom både juling og en tur i vannet. Ikke en dråpe vann sivet inn bak de gummiforede lukene, og støt ble absorbert uten problemer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Benchmark

CAT S40 har den minste og tregeste prosessoren, og er utstyrt med minst RAM. Og nei, den er ikke en rask mobil! I Geekbench 3 scoret den 315 i single-core og 1.023 i multi-core. Et Browsermark-resultat på 929 er heller ikke «slått» på lenge. Det er derfor heller ikke rart at grafikktestene Antutu 6 og 3D-mark også ligger i den laveste enden av skalaen. På ett enkelt, viktig punkt gjør imidlertid S40 det utmerket: Batteritesten kjørte i 6 timer og 37 minutter, noe som er det nest beste resultatet – nøyaktig en time mindre enn Runbo F1.

 

Konklusjon

Det er ikke det at det er noe galt med CAT S40. Ikke annet enn at man får mer for pengene alle andre steder. Den har en kvalitet og ytelse som for et år siden ville ha vært glimrende, men som i dag overgås eller i hvert fall matches av alle de øvrige deltakerne. Også av Samsung Galaxy Xcover 3, som koster halvparten. Med verken pris eller kvalitet som begrunnelse er det vanskelig å anbefale den for noe annet enn merket.

Luksusmodell med skuldre av stål

LG er en ny gutt i den tøffe klassen. V10 er strengt tatt ikke en toughphone, men en solid bygget 5,7” luksus-phablet – og faktisk produsentens toppmodell. Når den likevel har fått lov til å være med i testen skyldes det at den har fått den militære MIL-810G-spesifikasjonen. Den er til gjengjeld ikke oppgitt å være verken støv- eller vanntett, så den er kun testet for robusthet.

 

LG V10 er noe slankere og mer elegant i designen enn de øvrige i testen. To støtfangere i stål gir beskyttelse på sidene, og gjør mobilen helt vridningsstabil. Baksiden, som kan tas av for å få adgang til batteri, SIM og microSD-kort, er belagt med en riflet gummioverflate, som gjør det lett å holde fast på mobilen.

 

LG V10 har ikke en, men to skjermer. En 5,7” hovedskjerm i 2K-oppløsning (2.560 x 1.440 piksler), og en hjelpeskjerm (160 x 1.040 piksler, som utgjør en smal stripe langs toppen. Med en knivskarp oppløsing på 513 ppi på begge skjermene og masse lysstyrke, er den en fornøyelse å se på!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Man har også lagt seg i selen med lydsiden på V10. En 32-bit DAC fra ESS sampler opp musikkfiler og strømmet audio, men kan av gode grunner ikke erstatte den kvaliteten som ble borte under komprimeringen. Og forskjellen på 32-bit, 24-bit, og for den saks skyld en god 16-bit DAC, er kvalitetsmessig underordnet i en mobiltelefon, hvor andre faktorer påvirker kvaliteten mer. Imidlertid er den innebygde høyttaleren av ganske dårlig kvalitet, og via hodetelefoner er det en fornøyelse å lytte til musikk på V10. Som den eneste har LG valgt å inkludere hodetelefoner: et sett Quad Beat 3 ørepropper «tunet av AKG».

 

For selfie-elskere gir LG V10 nye muligheter. To separate frontkameraer, begge på 5 Mp, men med hver sin brennvidde, gir valgfrihet mellom solo- og gruppebilder. Hvis du av og til også får lyst til å ta bilder av omgivelsene dine, er det et glimrende 16 Mp-kamera med optisk bildestabilisering og laserstyrt autofokus.

 

V10 støtter den nyeste trådløse protokollen 802.11ac, så når du surfer på husets eller arbeidsplassens trådløse nett, kan det skje med opp til 300 Mbits/s.

 

På LG-vis er betjeningsknappene plassert på baksiden. Når man er vant til å lete etter Android-knappene på siden, virker det litt bakvendt. Men idéen er god nok, da man naturlig har en finger akkurat der når man har mobilen i hånden.

 

Selv om V10 ikke markedsføres som toughphone, klarte den dropptesten, i god behold. Imidlertid måtte baksiden klikkes på plass, som hos Samsung. Da produsenten ikke markedsfører denne mobilen som støv- og vanntett, har vi ikke foretatt noen test i vann.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Benchmark

LG V10 er produsentens toppmodell, og det kan ses på våre målinger. En Geekbench score på 1.117 (single) og 3.585 (multi) er lynraskt, selv om iPhone 6S fortsatt er i særklasse. En Browsermark score på 2.101 er glimrende, og når det gjelder 3D-grafikk er V10 nesten dobbelt så rask som Runbo F1, og milevis foran de øvrige. Men den er tross alt ikke markedets raskeste på 3D-grafikk.

 

En rask sekskjerners prosessor og en høyoppløst, lyssterk skjerm har sin pris. Batteritiden på 3 timer og 45 minutter er testens korteste.

 

Konklusjon

Grensene mellom toughphones og alminnelige smartmobiler viskes mer og mer ut. LG V10 er ikke en toughphone av navn, men er robust nok til å bli brukt i militæret. Hvis du har bruk for en toppklassemobil som ikke tar skade av å bli mistet, er den perfekt. Og ingen annen mobil i testen kommer ytelsesmessig i nærheten av V10. Men ta den ikke med i vannet. Skal du surfe på bølgene, må du se på enten Runbo eller Samsung.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Til den motebevisste verktøykassen

F1 fra kinesiske Runbo er ikke bare den fysisk største i testen, men også den som tydeligst signaliserer «toughphone». Kabinettet er i sort og gul plast, i samme stil som elektriske håndverktøy. Selv om alt ser barskt og håndverksmessig ut, er navnet F1 faktisk en forkortelse for «Fashion 1», da mobilen er Runbos første «elegante» modell – og bare omtrent halvparten så tykk som Q5, som vi tidligere har testet.

 

Selv om mobilen er på størrelse med en fiskefilet, er 5,5”-skjermen faktisk en anelse mindre enn på LG V10. Oppløsningen er også «bare» Full HD. En gummiforet klaff på baksiden gir adgang til to SIM-kort-porter, og en annen klaff dekker hodetelefontilkoblingen. Micro-USB-porten er til gjengjeld ubeskyttet. Mobilen er IP67 sertifisert, og tåler dessuten å bli brukt ved temperaturer mellom -20 til +60 grader!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Som den eneste kjører F1 Android 4.4, men Runbo Sverige lover at det kommer en systemoppdatering i begynnelsen av 2016, så mobilen burde ha fått Android 5 når dette leses.

 

Skjermen er verken den beste eller klareste Full HD-skjermen jeg har møtt på en smartmobil. Men sannsynligvis den sterkeste.

 

F1 har 2 GB RAM og 16 GB lagerkapasitet. Det er tilstrekkelig, men ikke helt godt nok i en mobil til denne prisen.

 

Lyden er klar og kraftig, men imidlertid litt boksaktig fra den innebygde høyttaleren. Via hodetelefonutgangen er lyden mer behagelig, selv om det helt klart ikke er mobilens beste side. Den har innebygget FM-radio.

 

Runbo F1 taklet både vann- og dropptesten uten det minste tegn på stress. De kraftige plasthjørnene absorberte slaget hver gang.

(Foto: Runbo
Bak en klaff på baksiden finner man plass til to SIM-kort. Et til arbeid, og et til fritid.

Benchmark

Det er godt med krefter i F1. Geekbench 3 endte på en score på 809 (single) henholdsvis 3.972 (multi). Multi-core resultatet er sammenlignet med markedets beste smartmobiler akkurat nå. I Browsermark-testen oppnås en score på 1.399. Pent uten å være i toppen. I 3D Mark-testen oppnår F1 et resultat på 10.544. Selv om det ikke er i nærheten av monstermobilene, er det nok til at du kan spille 3D-spill mens du ligger i den kalde sølen.

 

Batteriet er på hele 5000 mAh – dobbelt så mye som de fleste normale smartmobiler. Geekbench 3-batteritesten kjørte da også i 7 timer og 37 minutter før mobilen sluknet.

 

Konklusjon

Runbo F1 er dyr, og på ingen måte diskré. Men den er også markedets sterkeste toughphone for øyeblikket. Fysisk vil den kunne tåle det aller meste, så lenge du ikke kjører over den med en bil. Og hastighetsmessig er den nesten på nivå med sivile topp-mobiler. Men bare nesten. Hvis du imidlertid har en jobb eller en interesse som krever at du kan kjøre de tyngste apper i selv de barskeste miljøer, er den til gjengjeld uten konkurranse.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Robust budsjettmodell til skolesekken

1Samsung Galaxy Xcover 3 ligner umiddelbart en normal mellomklassemobil i en litt klosset design, noe den sånn sett også er. Xcover-mobilene er i praksis standardmobiler som er utstyrt med en beskyttende støtfanger hele veien rundt. Bakdekslet av plass er også litt mer robust, men det er ikke noen fiksfakserier i form av gummiforende deksler på hodetelefon- og USB-uttak for å sikre dykkerevnen. Til tross for dette, er Xcover 3 IP67-sertifisert, og kan altså takle en dukkert på opp til en halv time på en meters dybde.

 

På samme måte som LG V10 har Xcover 3 utskiftbart batteri. Plassen til SIM-kort og microSD-kort befinner seg sammen med batteriet bak det avtakbare bakdekslet. Som en smart detalj kan mobilen merke hvis dekslet er løst, og gir beskjed om det.

(Foto: Produsenten)
Samsung Galaxy Xcover 3 ligner en litt klosset mellomklassemobil, noe den sånn sett også er. Men den tåler hårdhendt behandling. Foto: Samsung.

Skjermen er med 4,5” den minste i testen. Oppløsningen på 800 x 600 punkter er ok, men det vil ikke være noen fornøyelse å jobbe med regneark i Google Sheets. Prosessoren er en 1,5 GHz med fire kjerner. Det er 1,5 GB RAM og 8 GB lager. Det dekker de flestes behov, men liker du å installere nye apper daglig, og har mange kjørende i bakgrunnen, blir det raskt for lavt under taket.

 

I den fysiske testen klarte Xcover 3 seg, som de andre, uskadet gjennom strabasene. I ett tilfelle måtte bakplaten imidlertid klikkes på plass, mens både bakside og batteri falt av i et annet forsøk. Vi opplevde det samme under testen av forgjengeren, men etter å bli klikket sammen igjen virket alt normalt.

 

Benchmark

En Geekbench 3-score på 575 i single-core og 1.742 i multi-core plasserer Samsung Xcover 3 i mellomklassen. Browsermark-testen (1.019) viser at man må regne med litt ventetid på de tyngste hjemmesidene.

 

3D-grafikktestene 3DMark og Antutu 6 er ikke Xcover 3s livrett. Mobilen gjennomfører dem, men prøv ikke å kjøre Asphalt 8 på den!

(Foto: Produsenten)
Baksiden er av plast, og er klikket på. Men den holder i praksis tett – selv om den noen ganger må trykkes på plass når mobilen har vært på gulvet. Foto: Samsung.

I batteritesten, som er mye viktigere for toughphones, kjørte Xcover 3 i fem timer og syv minutter før skjermen sluknet. Det er langt bedre enn de fleste normale smartmobiler.

 

Sammenlignet med LG og Runbo virker Samsungen langsom. Men ytelsen er faktisk utmerket – og høyere enn alle i den forrige gruppetesten av toughphones. Til daglige oppgaver som surfing på nettet, facebook, værmelding og reiseplaner vil du ikke møte på problemer.

 

Konklusjon

Samsung Galaxy Xcover 3 er en kompakt og fornuftig smartmobil som holder til mye mer enn normale budsjettmobiler. Den er kraftig nok til å takle normale apper, og selv om den ikke kan konkurrere med de kraftigste i testen, er den faktisk en glimrende mobil til denne prisen. Den kan for eksempel være glimrende til skolesekken og fjellturen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.