: 7 Smartmobiler med 4G

Du vil aldri tilbake!

Lynhurtig mobilt internett i form av 4G/LTE er etterhvert tilgjengelig for de fleste. Vi tester hvilken smartmobil med høyhastighets internett du skal kaste pengene dine etter.
Annonse
Annonse
forfatter

Første gang jeg personlig stiftet bekjentskap med løfte om mobilt internett, som skulle gi meg en flytende brukeropplevelse når som helst og hvor som helst var i 1999, da jeg som nyutklekket IT-journalist var reist til Genève for å delta på ITU Telecom messen. Ved inngangen til den første hallen hadde et firma – jeg tror det var Alcatel, som den gang produserte egne mobiltelefoner – en kjempestor stand, hvor et kor av ganske lett påkledde kvinner sang den sammen sangen igjen og igjen. Jeg kan ikke huske selve sangen, men jeg kan huske melodien og refrenget: ”Easy Internet, Easy Internet, Easy Internet” lød det fra scenen, og det satte seg fast i hjernebarken sammen med en mengde markedsføringsdiskusjoner som man kunne høre fra alle kanter på messen. For det ble kvernet løs om 3G og om mobilt internett ”anytime, anywhere”, og det var ganske ville løfter å forholde seg til når realiteten var at den første WAP-mobilen, Nokia 7110, på det tidspunktet ikke engang var kommet på markedet.

Men selv om teknologien ikke akkurat kunne leve opp til visjonene i 1999, så visste teleselskapene allerede den gang hvor de gjerne ville: Internettet skulle ned i mobiltelefonene, og jo mer komplett den mobile internettopplevelsen kunne bli desto bedre. Det tok bare lang tid før virkeligheten bare tilnærmelsesvis kunne leve opp til forventningene. WAP-mobilene som kom i årene etter 1999 kunne det i hvert fall ikke, og da de første 3G-mobilene kom for ti år siden var det små skjermer og masse barnesykdommer. Og en brukeropplevelse som ikke var stort bedre enn WAP.

Det har blitt bedre siden, og 3G på mobilen er blitt allemannseie. Og man kan si at løftene fra 1999 etterhvert har blitt innfridd. Og da kan man vel ikke ønske seg så mye mer, eller hva?

Jo, du kan!
Med det nye LTE-nettverket – populært kalt 4G, selv om det faktisk ikke er snakk om ekte 4G – oppnår du hastigheter med din mobiltelefon som mange ganger overgår hva du er vant til fra 3G-nettverkene. Et klassisk 3G-nettverk (UMTS) leverer en maksimal nedlastingshastighet på opp til 7,2 Mbps, mens et ”optimert” 3G-nettverk (HSPA+) – også kalt Turbo-3G – på nåværende tidspunkt kan levere 42 Mbps nedlastingshastighet – i teorien i alle fall.

Men til sammenligning leverer et LTE-nettverk ifølge teleoperatørene opp til cirka 71 Mbps i nedlastingshastighet, og det gjør mobiltelefonen din så rask på nettet at det ikke lenger er noe som helst problem å strømme verken musikk, film eller TV når du er på reise, og tilgangen til dine filer i skyen – når flere og flere av oss bruker tjenester som Google Drive, Dropbox, Skydrive og iCloud – går så raskt at det kan føles som om filene lå lokalt på mobilen.

Annonse

Med LTE får du virkelig ”Easy Internet”, og det er ”anytime, anywhere”. For meg personlig er det som om det først er nå – nesten 14 år etter Telecom-messen i Genève – at løftene fra den gang har blitt overgått av virkeligheten. Når jeg har testet en smartmobil med LTE er det akkurat som i gamle dager da man gikk fra sort/hvitt fjernsyn til fargefjernsyn. Du vil aldri tilbake.

Men våger du å ta skrittet og kaste deg ut i LTE-universet så har vi her testet de beste smartmobilene med LTE på markedet. Det er bare å lese videre!

Slik testet vi
Vi har valgt å fokusere utelukkende på mobilens evner som LTE-enhet. Det innebærer at vi også har sett på mobiler som vi allerede har testet, men denne gangen har fokus vært på modellens sterke og svake sider i forhold til LTE, og derfor kan det være at et gitt produkt får en annen karakter i denne testen enn vi har gitt på et tidligere tidspunkt.

For å vurdere mobilenes LTE-egenskaper har vi sett på følgende funksjoner og parametere: Signal, batterilevetid, strømming, hastighet, browser, skytjenester og LTE-frekvenser. Hastigheten har vi målt ved bruk av testprogrammet Speedtest.net fra firmaet Ookla, som finnes i versjoner til både iOS, Android og Windows Phone 8. Vi har forsøkt å teste opp mot den samme server, og resultatet er et gjennomsnitt av ti testkjøringer med hver mobil. Til å teste browser-ytelsen har vi benyttet oss av testverktøyet Browsermark 2.0 fra firmaet Rightware.

De øvrige testparameterne er blitt vurdert ut fra brukeropplevelsen med mobilen i daglig bruk. Vi har benyttet musikktjenesten Spotify i den høyeste kvaliteten på 320 Kbps for å teste musikkstrømming, mens vi har strømmet egne filer lastet opp til Dropbox og Skydrive for å teste strømming av film.

Annonse

Produkter i testen

HTC One SV 4G

Den store overraskelsen

Denne mobilen kom med i testen på grunn av et avbud. Og tok oss med storm.

Lang batteritid Overlegen LTE-hastighet Lynhurtig sky-adgang og strømming
Mellomklasse mobil

Huawei Ascend P1 LTE 4G

Grovtilpasset

Huawei mobiltelefoner kan være blant de beste på markedet. Dette gjelder ikke Ascend P1 LTE, som kineserne burde ha gjort bedre.

Hurtig browser Relativ lang batteritid
Lav LTE-hastighet Problemer med LTE-signalet

Sony Xperia Z 4G

Hvis LTE skal være lekkert!

Sonys toppmodell kan også hoppe på det lynraske LTE-nettverket. Dessverre er det ikke gjort så mye ut av 4G-biten som av resten.

Fantastisk god brukeropplevelse
Batteritiden

Apple iphone 5 4G

Etterlengtet

LTE med iPhone 5 gir en behagelig brukeropplevelse. Med et enkelt aber.

Høy browser-ytelse Batterilevetid Strømming og skytjenester
Kan miste signalet Støtte av LTE-frekvenser

Samsung Galaxy S III 4G

Fantastisk i teorien

Mange ser på Samsungs toppmodell som verdens beste smartmobil. Det får så være. Som LTE-mobil er den i praksis en skuffelse.

Glimrende browser-ytelse Høy teoretisk LTE-hastighet
Elendig batteritid Filmstrømming og sky-tjenester fungerer dårlig

Nokia 920 4G

Den store skuffelsen

Hvis denne testen kan ha en taper er det Nokia Lumia 920, som skuffer mye som LTE-mobil.

Dekker flest LTE-frekvenser
Browser-ytelsen LTE-hastigheten Opprette og opprettholde LTE-signalet

LG Optimus G 4G

Så lenge det varer

Med den nye toppmodellen Optimus G har LG en glimrende LTE-mobil. Men knapt så glimrende batteri.

Prisen Strømming og skytjenester Høyt antall av LTE-frekvenser
Batteriet
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Nå kan du lete opp ting som ikke er laget av Apple.
Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.