Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 1 IV

Små forbedringer for de kresne

Sony Xperia 1 IV kommer ikke til å revolusjonere mobilmarkedet. Men for nerdene og de semiprofesjonelle er den nok det beste mobilvalget akkurat nå.

Skrevet av / 03.06.22 - 12:45
Sony Xperia 1 IV
Peter Gotschalk

Sony kommer neppe til å gjøre Apple eller Samsung rangen stridig som nordmenns foretrukne mobilmerke. Mobiler er ellers den absolutt største produktkategorien på elektronikkmarkedet (de fleste av oss springer jo rundt med en mobil i lommen), og Sony har egentlig alle forutsetninger for å tiltrekke forbrukere i massevis med selskapets gigantiske økosystem av innhold, produkter og teknologier.

I tillegg har man Sony PlayStation og det tilknyttede gaming-universet. Japanerne sitter også tungt på store deler av underholdningsbransjen med divisjoner som Sony Music og Sony Pictures, og så må vi naturligvis ikke glemme virksomhetens teknologiske ekspertise og utallige glimrende produkter innenfor TV, video, foto og audio.

Men Sony er også en meget silooppdelt organisasjon, hvor den ene delen av virksomheten ikke nødvendigvis snakker så mye med de andre delene, så japanerne har tross tallrike forsøk aldri lyktes med å integrere hele sitt økosystem i en mobil på en måte som appellerer bredt til forbrukerne.

Dermed ikke sagt at Sony ikke har prøvd – for eksempel kan man via PS Remote Play bruke Xperia-mobilen til å fjernstyre PlayStation 4 eller PlayStation 5 – men spesielt når det gjelder japanernes økosystem av spill, musikk og film, har integrasjonen alltid virket litt halvhjertet.

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV kommer med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. En nyhet er at skjermen har en maksimal lysstyrke på 1000 nits, og dermed blant annet er mer brukbar utendørs enn forgjengerne. (Foto: Peter Gotschalk)

Når man ser på de seneste generasjonene av Sonys toppmobiler i Xperia 1-serien, er det på den andre siden like før man med det blotte øye kan se hvilke deler av den store japanske elektronikkvirksomheten som faktisk gjerne kan finne ut av å snakke sammen. Og det er ikke overraskende de avdelingene som alle er en del av Sony Electronics, som produserer produkter som TV-er, Blu-ray-spillere, projektorer, kameraer, camcordere, hodetelefoner og høyttalere.

Inntil 2020 var Sony Mobile en selvstendig divisjon, men de siste to årene har mobiltelefoner hørt inn under førnevnte Sony Electronics, og det har betydd at en masse skjerm-, lyd- og kamerateknologier fra de andre avdelingene har funnet veien til Sonys nyeste mobiler.

Fokus har spesielt vært på teknologi og funksjoner fra Sonys egen Alpha-serie, noe som også har hatt innflytelse på navngivningen av Sonys mobiler, siden den første Sony Xperia 1 ble lansert tilbake i 2019. Så Sony følger da samme prinsipp for navngivningen av deres mobiler som vi kjenner fra den før nevnte Alpha-serien, hvor modellnummeret fastholdes, og de oppgraderte versjonene kalles for Mark I, Mark II, Mark III, etc.

Og da kommer vi tilbake til det med den brede appellen. For Sonys mobiler er ikke beregnet for alle og enhver. I stedet satser Sony på nerdene og de semiprofesjonelle, som gjerne tar en tørn med de manuelle kamerainnstillingene, bryr seg om at lyden er høyoppløst, og for øvrig sikkert kunne finne på å strømme i timevis på Twitch mens de gamer på mobilen.

For mindre enn et år siden testet vi Sony Xperia 1 III, som var tett på å være perfekt. Selv om den altså hverken gjorde Apple eller Samsung rangen stridig på topp 10-listene over de mest solgte mobilene. Og nå er turen altså kommet til Sony Xperia 1 IV, som i samme ånd som forgjengerne fortsetter med å appellere mest til dem som ikke bare bruker mobilen, men bruker den til å skape noe selv.

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV ligner sin forgjenger på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus på både for- og baksiden. (Foto: Peter Gotschalk)

«Don’t mess with a working system», sier man på engelsk, og Sonys mobilstrategi er som den pleier. Sony har optimert og justert hist og pist, så Xperia 1 IV er klar til 2022. Men i bunn og grunn er det heller snakk om en oppgradering, enn om et helt nytt produkt.

Utseende og konstruksjon

Derfor ligner Sony Xperia 1 IV da også sin forgjenger på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus på forsiden og Gorilla Glass 6 på baksiden, og med alt omkranset av en metallramme. I motsetning til i fjor fås Xperia 1 IV i hele tre forskjellige farger: black, ice white og purple. Og selv om baksiden er av glass, er fargen matt slik at mobilen både er behagelig å ha i hånden og unnlater å samle på fingeravtrykk.

Akkurat som sine to forgjengere kommer også Sonys nyeste flaggskipmodell med en skjerm i 21:9-format. Det gjør mobilen smal og lang, og det smale formatet betyr at den er lett å holde i hånden, selv om skjermarealet er oppe på 6,5 tommer. Det er i tillegg lagt litt til på toppen, da Sony har valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttaleren i rammen over selve skjermen.

Kameramodulen sitter som på forgjengeren i øverste venstre hjørne på baksiden. En av grunnene er at Sony har gjort plass til et 3,5 mm jackstick på toppen av mobilen, som er en lekker detalj for de audiofile.

Fingeravtrykkleseren sitter integrert i på/av-knappen på mobilens høyre side. Der finner man dessuten knappen til lydstyrke, samt den dedikerte kameraknappen, som fungerer som utløser når man tar bilder, en liten bonus man ikke får med så mange andre mobiler.

Sony Xperia 1 IV
Kameraknappen er blitt flyttet lengre ned på Sony Xperia 1 IV så den sitter plassert helt til høyre når man holder mobilen horisontalt, og den har også fått et rillet mønster så den er lettere å finne med fingeren. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraknappen er blitt flyttet lengre ned på Sony Xperia 1 IV, så den sitter plassert helt til høyre når man holder mobilen horisontalt, og den har også fått et rillet mønster så den er lettere å finne med fingeren. Lekker detalj!

Skjerm

Som sin forgjenger kommer Xperia 1 IV med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, og som vi vet, betyr den høye oppdateringsfrekvensen at brukeropplevelsen blir fløyelsmyk, blant annet når man beveger seg rundt på hjemskjermen, i menyer, etc.

En nyhet er at Sony i år har skrudd lysstyrken kraftig opp, og den er nå oppe på omkring 1000 nits, der de forrige modellene kun kunne klare opptil 560 nits. Det gjør Sony Xperia 1 IV markant mer brukbar utendørs, noe som blant annet kan være praktisk hvis man bruker skjermen som søker når man tar bilder.

Skjermen på Xperia 1 IV er også en tro kopi av skjermen på fjorårets modell. Det er altså snakk om en OLED-skjerm med 4K-oppløsning, og Xperia 1 IV byr som sin forgjenger på en såkalt Creator Mode (skapertilstand), som gjør skjermens bildegjengivelse så fargenøyaktig og naturtro som overhodet mulig. Teknologien gir blant annet mobilskjermen et bredere fargerom, mens 10 bit HDR sørger for mer detaljert gjengivelse av fargeovergangene.

For øyeblikket støttes teknologien blant annet av Netflix, og bildekvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skjermen ser bildet ut som på kino eller på de aller beste TV-ene på markedet, og riktig fett blir det selvfølgelig hvis innholdet er tilgjengelig i 21:9-format.

Med 21:9-formatet blir det plass til å kjøre to apper på samme tid. (Screenshot: Peter Gotschalk)

På Netflix gjelder det ca. to tredjedeler av de tilgjengelige filmene, mens de aller fleste TV-serier bare er i 18:9-format. Det betyr dessverre at det blir sorte stolper på høyre og venstre side av bildet. Men det er kanskje verdt det, når man til gjengjeld får muligheten til å få fullt utbytte av det innholdet som rent faktisk er tatt opp og tilgjengelig i kinoformatet.

21:9-formatet gir deg også mulighet til å kjøre to apper samtidig i den såkalte 21.9 multividvinkelmodusen, noe som fungerer riktig fint. Sonys Side Sense-funksjon, som lar deg få lettere tilgang til å åpne apper ved å plassere fingeren langs siden av skjermen, er for øvrig blitt forbedret, så man for eksempel ikke hele tiden aktiverer funksjonen ved et uhell, bare man holder fingeren på feil sted.

Lyd

Kinofølelsen fra 21:9-formatet blir forsterket hvis man bruker et par skikkelige hodetelefoner sammen med Sony Xperia 1 IV.

Som nevnt har mobilen innebygd minijack-uttak og støtter Xperia 1 IV Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inkludert Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi og – noe som er nytt i forhold til fjorårets modell, Sonys 360 Spatial Sound. Teknologien tilsvarer Apple Spatial Audio, som vi har skrevet utførlig om her, og Apples løsning gir 360 Spatial Sound-lytteren en 3D-aktig lydopplevelse som skal gi musikken mer ekthet og autentisitet. Som å høre musikken live, med andre ord.

Der Apples løsning kun fungerer sammen med Apple Music og hodetelefoner fra Apple, for eksempel AirPods Pro eller AirPods Max, fungerer 360 Spatial Sound med flere strømmetjenester. Det gjelder først og fremst Tidal, som også har en dedikert “360 Reality Audio”-seksjon i appen, men også andre tjenester som Deezer og nugs.net.

Til gjengjeld er også Sonys teknologi begrenset til Sonys produkter når det gjelder maskinvarestøtte. Uten hodetelefoner eller høyttalere fra Sony – som WH-1000XM4 eller WF-1000XM4 – fungerer nemlig ikke 360 Spatial Sound.

Sony Xperia1 IV
Den nye Sony-mobilen kommer med tre objektiver med Zeiss-optikk. I tillegg kommer en fjerde 3D iToF-linse til avstandsmåling. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Sony Xperia 1 IV er utstyrt med tredobbelt kamera samt en dedikert 3D iToF-sensor til avstandsmåling. Som på fjorårets modell finner vi således et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 Mp, 16 mm ultravidvinkel, også på 12 Mp, samt en 12 Mp tele. Og periskopteknologien med variabel brennvidde som alternativ til tradisjonell optisk zoom fra Xperia 1 III, er tilbake.

Men der det i fjor betydde at linsen kunne skifte sømløst mellom 70 mm og 105 mm (70 mm gir 2,9x zoom, mens 105 mm zoomer 4,4x), men bare kunne befinne seg i enten den ene eller den andre zoom-modusen, byr Xperia 1 IV på en brennvidde mellom 85 mm og 125 mm (85 mm giver 3,5x zoom, mens 125 mm zoomer 5,2x), med mulighet for sømløs optisk zoom i hele intervallet. Zoomer man mindre enn 3,5x – eller høyere enn 5,2x – foregår det altså digitalt, mens hver zoom-modus mellom 3,5x og 5,2x er ekte optisk zoom.

Kameraet styres via Photography Pro-appen, som i utgangspunktet har stort sett samme grensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og dermed tilbyr manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid, etc. Kameraet har også lånt et par andre triks fra Sonys Alpha-serie, for eksempel Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øyne, også når personen beveger seg, noe som nå virker med alle kameralinsene.

Skulle man ikke være kameraentusiast kan man imidlertid godt velge Sony Xperia 1 IV likevel. Photography Pro kommer også med en såkalt Basic-modus, som gir brukeren et enkelt grensesnitt som gjør det meste automatisk.

brunnen1 brunnen2 brunnen3 brunnen4
<
>
"Märchenbrunnen" i Berlin fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 85 mm tele og 125 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Og der vi tidligere (faktisk helt siden den første Xperia 1) opplevde irriterende svakheter ved Sonys programvare så snart kameraet ble overlatt til seg selv – for eksempel hadde Xperia-mobilene i årevis problemer med automatisk HDR, noe som ofte førte til enten over- eller undereksponerte bilder – er Sony nå endelig kommet i mål. Også bilder tatt i Basic-modus blir ganske fine, og Sony har fått orden på den automatiske eksponeringen.

Men det er Alpha-grensesnittet som gjør Sony Xperia 1 IV til noe spesielt, og at Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app, er et godt eksempel på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum. For som vi nevnte innledningsvis, sverger mange trofaste Xperia-brukere nettopp til Sonys toppmobil på grunn av dens tette slektskap med selskapets systemkameraer.

Med andre ord er Sony Xperia 1 IV kanskje den mest interessante mobilen på markedet akkurat nå, for de som er mer enn vanlig interessert i fotografering, og gjerne bruker tid på å tilpasse kamerainnstillingene manuelt.

bokeh
Takket være den dedikerte 3D iToF-sensoren som hjelper med avstandsmåling, kan man ta ganske sprø bokeh-bilder med Sony Xperia 1 IV. Graden av bokeh-effekt kan selvfølgelig justeres manuelt i kamera-appen. (Foto: Peter Gotschalk)

Det gjelder også for de som heller tar opp video enn å ta bilder. De kan kaste seg over hele to forskjellige apper, nemlig Video Pro og Cinema Pro, hvor sistnevnte kommer med en rekke fargeprofiler, såkalte «Looks», som justerer fargekurve, kontrast og metning, så de ferdige videoene får et uttrykk som svarer til den måten forskjellige filmsjangre pleier å se ut.

Med Video Pro kan man blant annet ta opp 21:9 4K 120 fps 10 bit HDR på alle linser, noe som blant annet muliggjør opptil 5x slow motion, og en nyhet er at Video Pro også lar alle Xperia-brukere live-strømme på YouTube direkte fra appen, uten at man er begrenset av den vanlige brukergrensen som egentlig krever at man har over 1000 abonnenter på sin kanal.

HDR SonyXperia HDR iPhone
<
>
I motsetning til alle sine forgjengere har Sony Xperia 1 IV ingen problemer med å styre eksponeringen. Dette bildet av "Märchenbrunnen" tatt i motlys ... (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

I fjor kom Xperia 1 III med den på daværende tidspunkt hurtigste mobilprosessoren til Android-mobiler, Qualcomms Snapdragon 888, og også i år har Xperia 1 IV fått alt den kan ønske. Det sitter således samme Snapdragon 8 Gen 1-prosessor i Sony Xperia 1 IV som vi kjenner fra for eksempel Motorola Edge 30 Pro, OnePlus 10 Pro og Xiaomi 12 Pro.

I tillegg kommer 12 gigabyte RAM, så det burde med andre ord vært vill fart over feltet. Men sammenlignet med de tre ovennevnte modellene presterer Xperia 1 IV noenlunde på nivå med OnePlus 10 Pro, mens både Motorola Edge 30 Pro og Xiaomi 12 Pro klarer seg bedre i Benchmark-testene hele veien rundt.

Det betyr imidlertid ikke at Sony Xperia 1 IV er langsom. Den klarer seg bedre i Benchmark-testene enn sin forgjenger, og når vi spiller våre vanlige tunge testspill som Asphalt 9 og Into the Dead 2 er det ingen slinger i valsen.

SonyXperia1IV digital zoom m AI SonyXperia1IV digital zoom u AI
<
>
En annen innovativ kamerafunksjon er AI-zoom med superoppløsning, som lar deg komme helt tett på motivet med 15x zoom og fortsatt få et ganske skarpt resultat. Som her, for dette bildet er skutt med AI-zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Og på et punkt er forbedringen i forhold til fjorårets modell markant. Xperia 1 IV kommer nemlig med et enda større batteri enn fjorårets modell, og det merkes på batterilevetiden – til tross for den vesentlig mer lyssterke skjermen. Dertil kommer 30 W hurtiglading og naturligvis trådløs lading.

Fingeravtrykkleseren sitter som nevnt hverken i skjermen eller på baksiden av telefonen, men derimot integrert i på/av-knappen, og det er faktisk en god løsning som virker hver gang. Som sin forgjenger er Sony Xperia 1 IV dessuten vann- og støvtett (IP65/68).

En annen vesentlig forbedring i forhold til fjorårets Xperia 1-modell er frontkameraet, som nå er på 12 Mp og for øvrig er blitt utstyrt med en større Exmor RS-sensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

I virkeligheten traff Sony blink allerede i fjor med Xperia 1 III, men selvfølgelig er det alltid plass til små forbedringer, og det er akkurat det Sony Xperia 1 IV er. En liten forbedring for de kresne.

Skjermen er blitt mer lyssterk, batteriet er større, og kameraet har fått litt flere funksjoner, inkludert en telelinse som nå kan zoome fritt i hele intervallet mellom 85 og 125 mm. Og så er det endelig blitt orden på kameraprogramvaren og alle de automatiserte innstillingene.

Karakter
Sony Xperia 1 IV
High End

Home mener

Skjermen er blitt mer lyssterk, batteriet er større, og kameraet har fått litt flere funksjoner, deriblant en telelinse, som nå kan zoome fritt i hele intervallet mellom 85 og 125 mm. Og så har de endelig fått orden på kameraprogramvaren og alle de automatiserte innstillingene. Skjermens 21:9-format fører til sorte stolper på en del videoformater. Mobilen kommer også uten medfølgende lader.

1 hendelser på “Sony Xperia 1 IV”

  1. Endelig får Xperia 1 en meget fortjent utmerkelse av dere:
    «Årets beste kameramobil»
    Noe som også betyr at Mk2 og Mk3 heller ikke kunne ha vært langt unna, de 2 siste årene (de er i praksis like bare eldre).

    Men jeg tør å påstå at den er vinneren i en kategori dere burde hatt i tillegg:
    «Årets beste LYD-mobil» Den er nemlig HELT sjef på lydsiden, både trådløst og via 3,5mm-uttaket med EKTE høyoppløst lyd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top