Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Samsung lanserer Galaxy S22 Ultra med Note-funksjoner

Samsung Galaxy S22 Ultra setter sammen Galaxy S-serien med den avviklede Galaxy Note.

Skrevet av / 09.02.22 - 16:02
Samsung lanserer Galaxy S22 Ultra med Note-funksjoner

Samsung har nettopp holdt årets Galaxy Unpacked. En virtuell presentasjon (forhåpentligvis for siste gang) på grunn av korona-pandemien, men Samsung kunne likevel avduke en rekke nye og spennende produkter på årets første lansering.

Høydepunktet på lanseringen var ikke overraskende en ny utgave av koreanernes flaggskipsmobil, Galaxy S Ultra, som nå har fått navnet Samsung Galaxy S22 Ultra.

Den nye mobilen kunne i grunn blitt kalt Galaxy Note 22 Ultra, for det er egentlig snakk om en kombinasjon av Samsung Galaxy S- og Galaxy-Note-serien. Hvor det er fokus på S-seriens kamerafunksjoner og Note-seriens produktivitetsfunksjoner.

I tillegg har Samsung også supplert sortimentet med flere andre produkter, som også skal fylle tomrommet til Note-serien. Herav selskapets nye satsing på brettbare mobiler som Galaxy Z Fold 3 og Galaxy Z Flip 3.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra har med sin flate og kantete utforming mye til felles med Note-modellene, også pga integrert S-Pen.  (Foto: Samsung)

Men både Galaxy Z Fold 3 og fjorårets Galaxy S21 Ultra støtter S-Pen, samt noen av de viktigste funksjonene fra Note-serien. Det koreanske mediet ET News skrev allerede i fjor at den kommende Galaxy S22 Ultra ville bli frontet som en Note-etterfølger. Ikke bare skulle den komme med enda flere Note-spesifikke funksjoner og integrert S-Pen, men også et Note-aktig design.

På disse punktene er Samsung Galaxy S22 Ultra arvtaker til Galaxy Note

Og denne påstanden viste seg å være helt riktig, for det er nøyaktig det Samsung nettopp har lansert. Den nye Samsung Galaxy S22 Ultra har med sin flate og kantete utforming mer til felles med tidligere Note-modeller som Galaxy Note 10+ og Galaxy Note 20 Ultra, enn den har med de første to Galaxy S Ultra-modellene.

Den kommer også i fire farger – nemlig Phantom Black, Phantom White, Green og Burgundy – hvor den siste tidligere har vært kjent som en karakteristisk “Note-farge”.

Og i motsetning til sin forgjenger, fjorårets S21 Ultra, kommer Galaxy S22 Ultra med S-Pen fullt integrert.

S-Pen følger altså med når man kjøper mobilen, i tillegg til at det er plass til den digitale stylusen i selve mobilen, i et lite hull i bunnen.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Den nye mobilen kommer i fire farger, herunder de tre som er vist på bildet – Phantom Black, Phantom White og Burgundy. (Foto: Samsung)

Alle de kjente S-Pen-funksjonene er støttet – den kan f.eks. brukes som fjernutløser til kameraet eller som fjernstyring til å styre presentasjoner – og spesielt den viktigste funksjonen, nemlig muligheten til å skrive og ta notater med pennen direkte på skjermen, har fått en vesentlig stor oppgradering.

S-Pen til Galaxy Note 20 hadde en forsinkelse (input lag) på 9 ms, som Samsung nå har fått til redusert til 2,8 ms. Koreanerne presenterte med stolthet at den ultrakorte forsinkelsen samt forbedret kunstig intelligens (som skal kunne forutsi hvor man plasseres pennen på skjermen, før man selv vet det) skal gjøre skriveopplevelsen hundre prosent naturlig. Og det gleder vi oss veldig til å prøve i praksis.

Samsungs egen notat-app, Samsung Notes, har også fått noen forbedringer. Nå kan appen gjenkjenne håndskrift på 88 språk og konvertere det til digital tekst.

Når den er koblet til kan mobilen kan man enkelt navigere i menyer og velge eller justere på diverse funksjoner, alt mens man f.eks. tegner på tablet-skjermen med sin S-Pen. (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S22 Ultra støtter for øvrig den helt nye såkalte Collaboration View, som setter opp en forbindelse mellom brukerens S22-mobil (funksjon støttes av hele den nye S22-serien) og et nettbrett fra den nye Galaxy Tab S8-serien. Når enhetene er koblet sammen kan mobiles brukes som en slags touchpad, slik at man kan styre nettbrettet med S-Pen på mobilen.

Kamera med kunstig intelligens

Videre bruker ikke Samsung bare kunstig intelligens til å forutse hvordan brukeren skriver med S-Pen på skjermen. Det nye og oppdaterte kameraet i Galaxy S22 Ultra byr også på et hav av nye funksjoner, som har til felles at de i stor grad bruker kunstig intelligens til å ta så gode bilder og opptak som mulig.

“Night Solution” bruker kunstig intelligens til å optimere bilder tatt om natten eller i dårlig belysning, slik at de får en høyere oppløsning, og både skarpere og med mer detaljer. (Foto: Samsung)

Det gjelder bl.a. for ny AI-baserte autofokus, som lover å gjøre bildene sylskarpe. I tillegg til “Night Solution” som også bruker AI – da for å optimere bilder tatt om natten eller i dårlig belysning, slik at de får høyere oppløsning med mer skarphet og flere detaljer.

Dette samme er tilfellet for bilder i portrettmodus, som også støttes av frontkameraet. Med andre ord kan man nå ta ta sylskarpe selfies med bokeh-effekt på ettermiddagen og natten med Galaxy S22 Ultra, lover Samsung. De forsikrer også at den kunstige intelligensen sørger for at bokeh-effekten blir mer presis og korrekt – også med “vanskelige” motiver, f.eks. hvis man tar et bilde av en person med langt hår foran et tre masse blader og små greiner.

Når det er snakk om video bidrar AI med den såkalte AFR-funksjonen (Auto Frame Rate), som justerer bildehastigheten for videoopptak, slik at det tilpasses til omgivelser, belysning osv.

I tillegg har man den AI-baserte Auto Framing-funksjonen som tilpasser bilder slik at alle personer blir med, hvis man filmer en gruppe av mennesker, i likhet med Tracking Shot som kan fokusere på en bestemt person i bildet, som kameraet så følger automatisk når de beveger seg.

Samme kamera-spesifikasjoner

Men det skal også påpekes at stort sett alle kamera-nyhetene i Galaxy S22 Ultra er på programvare og kunstig intelligens.

Nå kan man ta sylskapre selfies med bokeh-effekt på ettermiddagen og natten med sin Galaxy S22 Ultra, lover Samsung, som også forsikrer at den kunstige intelligensen sørger for at bokeh-effekten blir  mer presis og korrekt – også på “vanskelige” motiver. (Foto: Samsung)

På papiret har den nye toppmobilen nøyaktig samme kamerakonfigurasjon som sin forgjenger. Det vil si to separate telelinser på 10 megapiksler hver, hvor den ene har 3x optisk zoom og den andre 10x optisk zoom. I tillegg kommer et vidvinkelobjektet på hele 108 MP (f/1.8 med optisk bildestabilisering) med 12 bit HDR samt et ultravidvinkelobjektiv på 12 megapiksler (f/2.2). Og frontkameraet er på 40 megapiksler, som også er tilfellet på Galaxy S21 Ultra.

Det bør også nevnes at den primære kamerasensoren har blitt forbedret, da hver enkelte piksel ifølge Samsung nå er 1,23 ganger større enn i fjor. Dessuten kan kameraet ta bilder i RAW-format, og det følger med en såkalt ExpertRaw-app som kan eksportere opptil 16-bit RAW-filer.

Mange av de nevnte AI-baserte funksjonene er tilgjengelige i andre apper. F.eks. vil man kunne bruke “Night Solution” når man tar bilder i Snapchat og andre lignende apper.

Selvfølgelig kommer Samsung Galaxy S22 Ultra med 100x digital Space Zoom, slik at man kan ta uskarpe bilder av Månen.

Andre spesifikasjoner

Om man ser på de andre spesifikasjonene så kan Samsung Galaxy S22 Ultra ligne en del på sin forgjenger, men i virkeligheten har Samsung forbedret mobilen over hele linjen.

Som på Galaxy S21 Ultra er skjermen en Dynamic AMOLED 2X på 6,8″ med QHD+ oppløsning. Men hvor forgjengeren hadde en dynamisk oppdateringsfrekvens mellom 1o Hz og 120 Hz. Galaxy S22 Ultra kan senke frekvensen helt ned til 1 Hz, hvis man for eksempel ser lenge på ett bilde, som ikke krevet at skjermen i det hele tatt oppdateres.

Skjermens maksimale lysstyrke er på imponerende 1750 nits.

Både skjermen og mobilens bakside er av Gorilla Glass Victus+, mens resten av mobilens utside er fremstilt av såkalt armor aluminium, som også er tilfellet for Galaxy Z Fliip 3 og Fold 3.

Hele verket drives av Samsungs egen nye 4 nm Exynos 2200-prosessor. Samsung Galaxy S22 Ultra fås i forskjellige konfigurasjoner med enten 12 GB RAM, mens den innebygde langringen går fra 128 GB helt opptil 1 TB. Mobilen kommer også med 5G, Wi-Fi 6E og Bluetooth 5.2, og leveres med Android 12 og Samsungs eget One UI i versjon 4.1.

Batteriet er på 5.000 mAh og mobilen støtter 25 W hurtigladning samt 15 W trådløs ladning. Men laderen må kjøpes separat.

S-Pen følger med når man kjøper  Galaxy S22 Ultra, og det er plass til den digitale stylusen i selve mobilen, i et lite hull på bunnen. (Foto: Samsung)

Pris og tilgjengelighet

Samsung Galaxy S22 Ultra blir tilgjengelig i butikkene fra d. 25. februar til en pris på 13.490 kroner for den billigste modellen med 8 GB RAM og 128 GB innebygd lagring.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “Samsung lanserer Galaxy S22 Ultra med Note-funksjoner”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Ny bildebrikke og fasebasert autofokus

Åpner flagship store i Oslo

Fargerik og kompakt systemkamera

Se Canons flaggskipkamera

Her kan du spare mye penger

Endelig kommer det mer optikk til Canon

Kraftig retro-blits

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Scroll to Top