Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S21+ 5G

Faller mellom to stoler

Samsung Galaxy S21+ er en glimrende mobil som er vanskelig å elske.

Skrevet av / 08.02.21 - 23:40
Samsung Galaxy S21+ 5G
Peter Gotschalk

Vi fikk aldri testet fjorårets forgjenger til Samsung Galaxy S21+ 5G, men før 2020 var pluss-versjonen Galaxy S-seriens absolutte toppmodell. Vi sparte for eksempel ikke på superlativene da vi i 2019 anmeldte Samsung Galaxy S10+, som fikk både toppkarakter og vår spesielle anbefaling.

I 2020 kom Samsung så med Galaxy S20 Ultra, som forviste fjorårets Galaxy S20+-modell til en litt kjedelig plass som tredjefiolin i en serie av nå tre mobiler, hvor den største forskjellen på Galaxy S20 og Galaxy S20+ var skjermstørrelsen og prisen.

I 2021 følger Samsung samme strategi med tre modeller i Galaxy S21-serien, hvor Galaxy S21+ stort sett er identisk med Galaxy S21, bortsett fra at skjermen er større og prisen høyere. Likevel har det skjedd vesentlige forbedringer på visse punkter i forhold til i fjor, så hvis man ikke har lyst til å bruke det ublu høye beløpet det tross alt koster å anskaffe seg en Galaxy S21 Ultra, bør man likevel lese videre nedenfor.

Samsung Galaxy S21+ 5G
Samsung Galaxy S21+ 5G fås i tre matte farger: Phantom Violet, Phantom Silver og Phantom Black. Både på frem- og baksiden er mobilen beskyttet av Gorilla Glass Victus. (Foto: Samsung)

Utseende og konstruksjon

Galaxy S20+ fra 2020 var ikke spesielt pen. Det var som om man hadde glemt å involvere designerne etter at ingeniørene var ferdige med å spekke den nye mobilen med funksjoner.

Men med Galaxy S21 Ultra har det i år blitt andre boller. Designet har blitt fornyet med en kameramodul som er sømløst integrert og flukter med metallrammen som omkranser mobilkroppen. Den nye monstermobilen kommer i nye matte farger, Phantom Violet, Phantom Silver og Phantom Black, som betyr at telefonen ikke samler på fingermerker, og har blitt vesentlig bedre å holde i hånden.

kameramodul1 kameramodul2
<
>
Kameramodulen har blitt sømløst integrert med resten av mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen er stort sett rammeløs, og har frontkameraet innebygget som et utstanset hull i skjermen. Både foran og bak er det Gorilla Glass Victus, mens den smale metallrammen er fremstilt av herdet aluminium, som imidlertid ligner metallisk plastikk. Dette er egentlig vårt eneste kritiske punkt hva angår mobilens utseende.

Byggekvaliteten er det nemlig ikke noe å utsette på. Samsung Galaxy S21+ føles robust og solid – som om man ved behov kan bruke den til å slå inn en spiker i veggen hvis man ikke finner hammeren. Galaxy S21 Ultra er da også IP68-sertifisert, så det er helt offisielt at den bør kunne tåle litt av hvert.

Skjermen har en lysstyrke på opp til 1300 nit. Det er mer enn nok til at man gjerne kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra klar himmel. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

Samsung Galaxy S21+ 5G kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens, HDR10+-sertifisering, og en maksimal lysstyrke på opp til 1300 nit. Det er mer enn nok til at man helt klart kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra klar himmel. Noe vi til og med lyktes med å få bekreftet, da solen for en stund skinte gjennom februar-skydekket. Man må åpenbart helt til Sahara før det ikke lenger er mulig å se hva som skjer på skjermen.

Oppdateringsfrekvensen er adaptiv for å spare på strømforbruket. Det betyr i praksis at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Ser man på et foto, senkes frekvensen helt ned til 48 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale oppdateringsfrekvensen på 120 Hz er aktiv når man skroller på nettsider, manøvrerer seg rundt i menyene eller spiller spill.

Men der brukerne av Samsung Galaxy S20+ ble tvunget til å velge mellom den høye QHD+-oppløsningen og den høye oppdateringsfrekvensen (som bare kunne kjøre i FHD-oppløsning), har skjermen på Samsung Galaxy S21+ rett og slett blitt nedgradert i forhold til fjorårets modell. Nå er den maksimale oppløsningen bare 2400 x 1080 piksler (FHD+), som er en direkte kjedelig måte å løse dilemmaet på. Det er ikke bra nok, Samsung!

Spesielt fordi Galaxy S21+ ellers byr på en skjerm som er tett på å være uovertruffen. Skjermbildet er knivskarpt og meget lyssterkt, fargene er ekstremt kraftige, og det er virkelig en fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (f.eks. fra Netflix) på den HDR10+-sertifiserte skjermen. Der er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er det beste vi har sett. Og brukeropplevelsen når man beveger seg rundt i menyer, på websider og på hjemskjermen, er svært flytende og rask.

Også når det gjelder lydopplevelsen, leverer Galaxy S21 Ultra varen. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av en innebygd 32 bit DAC, og støtter bl.a. Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Lydkvaliteten, når man bruker Galaxy S21+ som lydkilde til musikk-strømming, er svært bra, og det sitter også et sett gode stereohøyttalere i mobilen, så den kan med god samvittighet brukes til å se korte videoer, spille spill eller snakke håndfritt uten hodetelefoner.

Blant andre kameranyheter er muligheten for å ta opp video i 8K-oppløsning (med opp til 60 fps). (Foto: Samsung)

Kamera

Samsung har forsynt Galaxy S21+ 5G med en kameramodul med 12 megapiksler ultravidvinkel (f/2.2), 12 megapiksler alminnelig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering) samt 64 megapiksler tele. Frontkameraet er på 10 megapiksler (f/2.2).

De fleste av kamerafunksjonene kjenner vi fra fjorårets Galaxy S20-serie. Blant annet Space Zoom, som er Samsungs navn på en zoom-funksjon som kombinerer optisk og digital zoom med digital beskjæring av motivet på bildet, slik at man kan zoome opp til 30x inn på ethvert objekt.

I praksis foregår det via telelinsen på 64 megapiksler. Den har faktisk bare 1,1x optisk zoom, men kombinert med digital zoom økes tallet til såkalt 3x hybrid optisk zoom. Resten foregår ved å beskjære (croppe) bildet, som kan la seg gjøre på grunn av den høye oppløsningen på 64 megapiksler.

zoom1 zoom2 zoom3 zoom4 zoom5
<
>
Karlsbroen i Praha fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom, 10x zoom og 30x Space Zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Resultatet er likevel ikke overbevisende. Snarere er det – som i fjor – snakk om en gimmick som overhodet ikke kan produsere skikkelige bilder.

Av virkelige kameranyheter må det nevnes at man med Galaxy S21+ kan filme video med opp til 4K-oppløsning og 60 fps med alle kameraets objektiver. For å få mest mulig ut av dette teknologiske fremskrittet har Samsung introdusert en ny kamerafunksjon ved navn Director’s View, som lar brukeren skifte manuelt mellom kameraets forskjellige objektiver når man tar opp video.

Frontkameraet på 10 megapiksler kan skifte mellom vanlig vidvinkel og en slags ultravidvinkel, og tar glimrende portrettfotos med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Samtidig kan man se seg selv i hjørnet av skjermen – og på opptakene – og vi tror på at den nye funksjonen vil bli mottatt med begeistring av YouTubere og andre influensere. I hvert fall er Director’s View svært enkel å bruke i praksis, og resultatet blir en type video vi ikke har sett tidligere fra en mobiltelefon.

Bilder tatt om natten eller i mørke omgivelser har også blitt bedre, takket være kunstig intelligens som gjør sensoren raskere, slik at den slipper inn mer lys.

TV-tårnet Žižkov i Praha fotografert om kvelden. Glimrende bilde som nesten gir en naturtro gjengivelse av fargene, uten å overbelyse hele motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Under skjermen på Galaxy S21+ sitter Samsungs egen splitter nye 5 nm 64 bit octa-core Exynos 2100-prosessor. Dessuten kommer mobilen med 5G (SA, NSA samt Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6, 25 watt hurtiglading samt 15 watt trådløs lading og mulighet for å lade andre enheter trådløst.

På samme måte som Apple leverer Samsung sin nyeste toppmobil i klimavennlig innpakning, uten medfølgende lader. Har man ikke en lader allerede, og er nødt til å kjøpe den som tilbehør, er den samlede prisen for mobil og lader på nivå med fjorårets pris for den tilsvarende Galaxy S20+, inklusiv lader.

Vi har kjørt alle våre vanlige Benchmark-tester på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S21+ stort sett den kraftigste smarttelefonen man i skrivende stund kan kjøpe for penger. Den er ikke like fantastisk som vårt testeksemplar av Galaxy S21 Ultra, men det skyldes ene og alene at Galaxy S21+ må nøye seg med 8 gigabyte RAM, mot de 16 gigabyte RAM som sitter i Ultra-modellen.

Den nærmeste konkurrenten i prisklassen er iPhone 12 Pro, og sammenligner vi testresultatene, vinner Apple når det kommer til Geekbench 5, som måler CPU-ens generelle ytelse. Derimot er Samsungs mobil hurtigst i tester som måler den grafiske ytelsen – som GFXBench og 3DMark. I daglig bruk er det vanskelig å merke noen reell forskjell.

Faktum er at Samsung Galaxy S21+ yter som et atomkraftverk. Det er ingen slinger i valsen, alt går lynraskt, og spesielt med den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz glir alt i brukerflaten sømløst, og verken de tyngste appene (spill som Asphalt 9) eller heftig multitasking gjør mobilen svett i pannen.

64Mp 64Mp_resized
<
>
Og her er det zoomet inn på en detalj i bildet ved hjelp av Quick Crop-funksjonen i Galleri-appen. Bildet er fortsatt skarpt og i fokus, selv om man kommer mye tettere på. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Her er mobilen som faller mellom to stoler i Galaxy S21-serien. Samsung Galaxy S21+ har nemlig ikke alle de fete kamerafunksjonene fra Galaxy S21 Ultra, men koster likevel en del mer enn den vanlige Galaxy S21, uten å ha veldig mye annet ekstra å by på enn en større skjerm. Og når skjermoppløsningen til og med er den samme på den større modellen, bare spredt utover et større areal, blir pikseltettheten lavere, og det betyr i praksis at Galaxy S21+ faktisk har den dårligste skjermen blant de tre modellene i Galaxy S21-serien.

Dessuten er den lavere FHD+-oppløsningen en klar nedgradering i forhold til fjorårets Galaxy S20+-modell, mens prisen (hvis man også investerer i en 25 watts lader) er den samme. Det er et sært valg som Samsung nok har gjort for å minske strømforbruket, men som likevel burde betydd et ytterligere avslag i prisen.

Det gjør Samsung Galaxy S21+ til et slags stebarn i Galaxy S-familien. Og selv om mobilen i seg selv er glimrende på mange punkter, er den derfor vanskelig for oss å anbefale.

Karakter
Samsung Galaxy S21+ 5G
High End

Home mener

Bra kamera med kreative muligheter. Knivskarp og lyssterk skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens kombinert med flott design og ekstremt høy ytelse. Leveres uten lader, og skjermoppløsningen er for lav, den store skjermstørrelsen tatt i betraktning.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top