Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Samsung Galaxy S8+

Samsungs store revansj

Galaxy S8 gjør opp for tapet av tillit.

Skrevet av / 19.04.17 - 19:37
Samsung Galaxy S8+
Jonas Ekelund

Etter katastrofen med Galaxy Note 7 har alle hatt blikket på Samsung. I fjor anså vi Galaxy S7 Edge som årets beste mobil, så nå er det flott å kunne slippe en suksess helt uten feil. Sammenlignet med forgjengeren kommer den i to størrelser, den vanlige på 5,8 tommer og plusmodellen på 6,2 tommer. Begge har oppsiktsvekkende design, den nyeste teknologien på innsiden og nye smarte finesser, men Samsung har også tatt noen sjanser. Spørsmålet er om det holder?

Fine former (Foto: Samsung)

 

Utseende og konstruksjon
Det mest slående med Galaxy S8 er at Samsung har tatt trenden med smale kanter et skritt videre. Ikke nok med at skjermen bøyer seg rundt sidene, den har bare en minimal over- og underkant. Det innebærer at hele 84 % av framsiden er skjerm. Til tross for det føles telefonen veldig slitesterk, den har også IP68- klassering mot vann og støv. Den finnes i fargene svart, grå, blå og sølv.

En nesten sømløs overgang mellom glass og metall  (Foto: Samsung)

 

Skjerm
Utenom skjermens størrelse i tommer har Samsung dratt den ut til et lengre 18,5:9-format. Samme trend ser vi på LG G6, men ikke like ekstremt. Det gjør at man til tross størrelsen får en forholdsvis smal mobil som er lettere å bruke med en hånd. Formatet er også bedre egnet for å spille av filmer i bredformat, noe som fungerer utmerket på Youtube, men ikke riktig så bra på andre videotjenester. Apper som ikke er tilpasset får istedet sorte kanter i topp og bunn. Disse kan som oftest tvinges til å vise i helskjerm med en instilling.

Forskjellen mellom Galaxy S7 Edge, S8+ og LG G6 (Foto: Lyd & Bilde)

 

Som tidligere bruker Samsung et super AMOLED-panel som gir perfekt svart, utmerket kontrast og spreke farger. Men det nye panelet har betydelig bedre lysstyrke som gir bedre lesbarhet i dagslys. Det er også den første skjermen som er sertifisert for Mobile HDR Premium, med et utvidet fargespekter og opptil 1000 nits lysstyrke. Takket være skjermteknologien kan man også alltid ha informasjon som klokke og batteri på skjermen.

Bredformats-video på Galaxy S7 Edge og S8+ (Foto: Lyd & Bilde)

 

Kamera
På papiret ser det ikke ut som det har skjedd så mye kameraene, utenom att frontkameraet har fått en høyere oppløsning. Men den har faktisk en ny sensor samt oppdatert bildebehandling. Takket være skjermformatet får alle knapper plass utenom visningsvinduet som gjør kameraet fint å bruke. Et svipe i hvilken som helst retning tar fram enten filter, motivmodus eller bytter mellom front- og hovedkamera. Enkelt å gjøre med bare en hånd.

Godt med plass for knapper og instillinger  (Foto: Lyd & Bilde)

 

Kameraet i S7 var et stort steg framover. Og det er fortsatt blant de beste, Forskjellene i S8 er mindre åpenbåre. Den håndterer store kontraster mellom lyse og mørke partier noe bedre, samt at vi ser mindre støy i ekstremt mørke miljøer. Kameraet starter rask, fokuserer raskt og har en god automatikk som sjeldent bommer. Derfor er S8 fortsatt i toppen. Med en ny sensor fra Sony på veg er det spørst om den kommer til å beholde ledelsen.

360 Fly 360fly
<
>
LG 360 Cam 360 Fly
<
>

Lyd
Med så mye plass tatt opp av skjerm og batteri er det bare plass til en monohøyttaler i bunnen av S8. Den er så skrøpelig at man ikke burde benytte den i noe annet enn nødstilfeller. Heldigvis har ikke Samsung bare beholdt hodetelefonutgangen, de har også lagt til et godt par AKG-ørepropper. De er mye bedre enn hva som vanligvis følger med, selv om vi likevel anbefaler musikkelskere å oppgradere.

AKG-ørepropper med på kjøpet (Foto: Lyd & Bilde)

 

I bruk
Ettersom det ikke lengre finnes plass til noen fysiske knapper på framsiden erstattes de av virtuelle skjermknapper. Sammenlignet med konkurrentene kjennes hjemknappen faktisk fysisk, takket være taktil feedback samt at den reagerer på ulikt på harde trykk. Likt som Apples Force Touch. En løsning som fungerer overraskende bra.

Skjemknapper istedet for fysiske (Foto: Samsung)

 

For å låse opp mobilen har fingeravtrykksleseren blitt flyttet til baksiden. Det fungerer bra på LGs mobiler. Men dessverre er den dumt plassert ved siden av kameralinsen, som gjør at man ofte legger igjen et fingeravtrykk på optikken istedet for sensoren. Du kan istedet bruke kode eller mønster på skjermen, eller bruke kameraet til iris- eller ansikts-gjenkjenning. Det førstnevnte tar en del tid og ansikts-gjenkjenningen er for upålitelig. Tross alle finessene er det enkelt å gå tilbake til en vanlig kode.

Fingeravtrykksleseren er plassert ved siden av linsen  (Foto: Lyd & Bilde)

 

Samsungs store nummer med S8 er den egne assistenten Bixby. Den skal kunne kjenne igjen produkter og gi shoppingforslag, steder når du er på sightseeing, finne vininformasjon, kjenne igjen tekst og lese QR-koder. Den har også AI som skal gi smarte påminnelser og anbefalinger. I dagens situasjon er den ikke bedre enn Googles assistent, som gjør at den dedikerte Bixby-knappen kan føles unødvending. Stemmegjenkjenningen vil kun klare engelsk og koreansk når den slippes.

Galaxy S8 støtter også nye Bluetooth 5.0, som skal gi bedre rekkevidde når det kommer tilbehør som også støtter dette.

Topp ytelse blant Andoid-mobilene (Foto: Lyd & Bilde)

 

Ytelse
I Europa har S8 Samsungs egne Exynos-systemkretser istedet for Snapdragon. Det er ingen ulempe da den er meget rask. I de fleste av våre testprogram satte den nye rekorder og spesielt på grafikken, som er mye raskere enn konkurrentene. Selv om Samsung av åpenbare grunnen har vært forsiktige med batterikapasiteten, fikk den også rekordtall. Den har rask ladning via USB-C og trådløs ladning med ny docking.

 

 

(Foto: Samsung)

 

Konklusjon
Samsung har møtt forventningene og gitt oss en mobil vi er veldig begeistret over akkurat nå. Med en front som er nesten helt dekket av skjermen og de myke linjene, er det vanskelig å ikke bli forført. Galaxy S8+ er også den raskeste mobilen for tiden. Kameraet er ikke like revolusjonerende som på S7 , men det holder fortsatt på tronen. Prisen er høy, slik at du kan vurdere S8 hvis du er fornøyd med mindre skjerm.

Lyd & Bilde mener

Særdeles lekkert utseende. Fantastisk skjerm og utmerket kamera. Meget rask ytelse. Dårlig plassert fingeravtrykksleser. Assistenten imponerer ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top