Egentlig hadde jeg slett ikke tenkt å teste Samsung Galaxy Z Flip 3, og derfor er vi også veldig sent ute med denne testen.
Da Samsung i sommer lanserte de to nye brettbare mobilene Galaxy Z Fold 3 og Galaxy Z Flip 3, vurderte jeg at det var viktigst å fokusere på den dyre Fold-modellen. Ikke minst fordi mye (for eksempel at Samsung Galaxy Z Fold 3 støtter S-Pen) allerede på daværende tidspunkt tydet på at Samsung aktet å la Fold-serien avløse den populære Galaxy Note-serien.
Den mistanken har senere blitt bekreftet, og de dedikerte Note-brukerne må venne seg til tanken på at deres neste mobil vil være brettbar hvis de fortsatt ønsker å ha adgang til S-Pen-spesifikke funksjoner.
Men med den første Flip-modellen lanserte Samsung allerede i begynnelsen av 2020 (like før korona, så det føles som en evighet siden) en brettbar mobil til en yngre målgruppe av «uttrykksfulle og sosiale brukere, som ser teknologi som en naturlig del av livet», som Samsung formulerte det den gang.
Jeg var sånn sett ganske begeistret for den første Galaxy Z Flip, som virket mye ferdigere enn de første Fold-modellene, på samme måte som Samsungs brettemobil på grunn av formfaktoren ga brukerne helt nye kreative muligheter vi ikke hadde sett tidligere. Men Galaxy Z Flip 3 virket ved første blikk ikke som om den hadde mye nytt å by på i forhold til sin forgjenger. Heller ikke selv om Samsung hadde hoppet over toeren og gått direkte fra første utgave av Z Flip til nummer tre.
Men et møte med en tech-journalistkollega i Oslo fikk meg til å skifte mening. Han hadde testet den nye brettemobilen for sitt medie helt tilbake i august, men brukte den fortsatt daglig, og var veldig begeistret. Derfor bestemte jeg meg for å gi Samsung Galaxy Z Flip 3 en sjanse til, og det viste seg å være klokt, for med sin nyeste brettemobil har Samsung faktisk fått rettet opp mange av forgjengerens svakheter.
Resten av denne testen forutsetter at man har lest min test av den første Galaxy Z Flip – eller i det minste er kjent med brettemobilenes formfaktor, som vi også kjenner fra Motorola Razr 5G.
I stedet for å forklare alt fra begynnelsen vil jeg fokusere på de viktigste forskjellene på Galaxy Z Flip 3 og dens forgjenger, noe som (tør jeg fint avsløre allerede nå) utelukkende taler til den nye modellens fordel.
Utseende og konstruksjon
Hvis vi starter med å se på Galaxy Z Flip 3s fysiske utseende, så ligner den ganske mye på sin forgjenger. Brettet sammen passer den også i en skjortelomme, og vekten er fortsatt holdt nede på 183 gram. Men nå er det Gorilla Glass Victus som beskytter mobilen, og Galaxy Z Flip 3 har i tillegg fått IPX8-sertifisering, og har dermed blitt vannbestandig, noe den tidligere modellen ikke var.
I hvert fall kan den nye brettemobilen i prinsippet tåle å bli nedsenket i vann i opptil 30 minutter, selv om vi ikke akkurat vil anbefale å ta den med på stranden. Spesielt fordi hengslene fortsatt betyr at mobilen ikke er beskyttet mot støv og sand.
Det må også nevnes at Galaxy Z Flip 3 fås i flere farger enn forgjengeren –Cream, Green, Lavender og Phantom Black – og rammen rundt den utbrettede skjermen er blitt smalere.
Skjerm
I tillegg har den nye modellen fått en vesentlig større frontskjerm, som nå måler 1,9 tommer og gjør den virkelig brukbar. Den lille 1,1 tommers frontskjermen på forgjengeren kunne egentlig bare brukes til notater.
Med den nye, større frontskjermen kan man mye lettere svare på telefonsamtaler eller skifte mellom sanger i sin foretrukne musikkapp uten å åpne mobilen, og noen apper støtter også app-kontinuitet, så man går direkte til den relevante appen hvis man åpner mobilen etter å ha klikket på den via frontskjermen. Det gjelder blant annet diktafon-funksjonen.
Den brettbare hovedskjermen er på samme størrelse (6,7 tommer), har samme oppløsning (FHD+) og det ekstremt avlange formatet (22:9) som sin forgjenger, men nytt er det at skjermen nå kommer med en oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz, og som vi vet, betyr det at brukeropplevelsen blir raskere og mykere.
Selve skjermen er fremstilt av såkalt Ultra Thin Glass (UTG), som er en slags glasslegering med et tynt lag plast som beskyttende lag og fleksibelt glass under.
Det føles ikke helt som ekte glass, og det myke materialet betyr for øvrig at man kan se en fysisk brett som går tvers gjennom skjermen, selv når den er brettet ut.
Kamera
I virkeligheten burde jeg ikke skrive et ord om kameraet, da det er identisk med det som sitter i den første Galaxy Z Flip. Men la meg rekapitulere de viktigste poengene for de som ikke gidder å lese den første testen:
Helt objektivt sett er det nemlig ikke markedets beste kamera som sitter i Samsung Galaxy Z Flip. Bevares, det er heller ikke det dårligste. Langt ifra. Med optikk på henholdsvis 12 Mb (vidvinkel med optisk bildestabilisering) og 12 Mp (123° ultravidvinkel) og mulighet for HDR10+ videoopptak er kameraet stort sett identisk med kameramodulen i Samsung Galaxy S9 fra begynnelsen av 2018, selv om det må unnvære blant annet optisk zoom.
Det smarteste er mobilens formfaktor i seg selv. Spesielt frontskjermen som kan fungere som kamera-display, så man kan se hva man fotograferer eller filmer. Dermed er det veldig enkelt å ta virkelig gode bilder av seg selv med mobilens primære kamera, for eksempel ved hjelp av selvutløseren.
En annen hjelpsom detalj er de små endringene i kamera-appen, som Samsung har laget for å utnytte brettemobilens formfaktor. Allerede med den første Galaxy Z Flip kunne man for eksempel flytte ikoner i kamera-appen fra toppen av skjermen og ned på den nederste delen når man lot brettemobilen være halvåpen for å ta selfies. Da ville bildesøkeren befinne seg på den øverste halvdelen av skjermen, mens all betjening foregikk på nederste halvdel.
Men med Galaxy Z Flip 3 har Samsung gitt brukeren enda mer fleksibilitet ved også å gjøre det mulig for bildesøkeren å være på den nederste skjermhalvdelen, mens ikoner og betjening forblir i toppen.
Ytelse og funksjoner
I motsetning til den første utgaven av Flip kommer Z Flip 3 med 5G, og den er også blitt utstyrt med Qualcomms hittil raskeste Snapdragon 888-prosessor. I tillegg kommer 8 gigabyte minne samt enten 128 (som på vårt testeksemplar) eller 256 gigabyte innebygd harddisk som ikke kan utvides.
På våre breddegrader er vi ellers vant til at Samsungs flaggskipmobiler kommer med sørkoreanernes egne Exynos-prosessorer – Galaxy S21 Ultra kom med Exynos 2100 octa-core – men Qualcomms beste prosessor er faktisk raskere over hele linjen, noe våre Benchmark-resultater også vitner om.
Det eneste alvorlige kritikkpunktet har Galaxy Z Flip 3 dessverre til felles med forgjengeren. Og det er at batteriet på kun 3300 mAh virkelig sliter når det blir brukt intenst i løpet av en hel dag.
Vår Benchmark-test, som stresstester batteriet så mye som mulig, viste et resultat på bare fem timer og 12 minutter, noe som er svært dårlig. Og vi kan godt undre oss over at Samsung ikke har forsøkt å få plass til et litt større batteri enn sist, all den stund den nye modellen som nevnt kommer med flere forbedringer – blant annet 5G og en oppdateringsfrekvens på 120 Hz – som sluker en hel del strøm.
Til syvende og sist er den dårlige batteritiden et så stort problem at det ender med å trekke markant ned i vår samlede vurdering.
Konklusjon
Samsung Galaxy Z Flip 3 er på en lang rekke punkter en forbedret versjon av sin forgjenger. Den nye brettemobilen kommer derfor med 5G og den nyeste Snapdragon 888-prosessoren, og så har den brettbare skjermen fått en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, og frontskjermen som nå er på 1,9 tommer, er dermed svært brukbar. Mobilen kommer dessuten med IPX8-sertifisering, så den tåler også å bli mistet i toalettet.
Formfaktoren gjør at mobilen tar mindre plass i lommen, og sammen med det utmerkede kameraet gir Galaxy Z Flip 3 brukerne helt nye kreative muligheter.
Mest bemerkelsesverdig er imidlertid prisen, som har fått et markant steg i nedadgående retning. Der Samsungs første brettemobil kostet 16 000 kroner, er Galaxy Z Flip 3 hele 4500 kroner billigere, noe som gjør den til et langt mer attraktivt kjøp enn forgjengeren.
Kun et altfor lite batteri og den følgende korte batteritiden skjemmer det samlede inntrykket, så vi ser oss dessverre ikke i stand til å gi Galaxy Z Flip 3 den toppkarakteren som mobilen ellers helt sikkert hadde fortjent.
1 hendelser på “Samsung Galaxy Z Flip 3”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
At et så «seriøst» medie som L&B «på forhånd bestemmer seg for» å ikke teste Flip3 telefonen… Det forteller en del. Takke meg til Tek.no