Search
Generic filters

TEST : OnePlus Nord

Virkelighetssjekk

OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.

Karakter
OnePlus Nord

Lyd & Bilde mener

Lett og robust mobil med markedets kanskje beste skjerm til prisen. Fremragende frontkamera med ultravidvinkel, lynrask 5G, rask lading samt god batteritid
Anonym og halvkjedelig design, ingen innebygde stereohøyttalere, nattmodus med ultravidvinkel fungerer ikke, og ytelsen er ikke overveldende.
 • Operativsystem: Android 10 + OxygenOS 10.5
 • Skjerm: 6,44″ Fluid AMOLED 90 Hz, 20:9 Full HD (2400 x 1080), 408 ppi
 • Prosessor: Snapdragon 765G 5G + Adreno 620
 • Minne: 12 GB LPDDR4X-RAM / 256 GB lager
 • Kameraer: 48 Mp Sony IMX586 f/1.75 med OIS + 8 Mp f/2.25 119° ultravidvinkel + 5 Mp f/2.4 dybde + 2 Mp f/2.4 makro (primært) / 32 Mp Sony IMX616 f/2.45 + 8 Mp f/2.45 105° ultravidvinkel (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
 • Mål og vekt: 158,3 x 73,3 x 8,2 mm / 184 g
 • Batteri: 4115 mAh, 30W hurtiglading
 • Web: oneplus.com/no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5590 kr

 • Geekbench 5: 607 (single-core) / 1923 (multi-core)
 • Geekbench 4: 2822 (single-core) / 7728 (multi-core)
 • AnTuTu 8: 328 446
 • 3DMark Sling Shot Extreme: 3312
 • PCMark Work 2.0: 9323
 • Basemark Web 3.0: 170,85
 • Batteritest: 8:42 timer

Sjelden har noen mobil i mellomklassen vært så hypet som OnePlus Nord. I mange uker opp til den offisielle lanseringen av den nye mobilen (som foregikk ved et virtuelt arrangement i Augmented Reality, noe man selvfølgelig bare kunne se via mobilen) drysset den kinesiske mobilprodusenten ut en jevn strøm små biter av informasjon om OnePlus Nord til mediene (i form av pressemeldinger) og sosiale medier (i form av memes, bilder og videoer) for å skape spenning og høye forventninger til det kommende produktet.

Ikke minst hos OnePlus’ mange lojale fans, som lenge hadde etterspurt en billigere mobil: Toppmodeller som OnePlus 7T Pro McLaren og OnePlus 8 Pro – har blitt dyrere og dyrere de siste par årene.

 

Artig nok forsøkte OnePlus seg allerede med den rimeligere mellomklassemobilen for litt under fem år siden, men OnePlus X, som den het, ble aldri noen stor suksess for den ellers så suksessrike og trendy kinesiske tech-virksomheten.

Og nå som OnePlus Nord endelig har landet hos oss på testbenken skal det bli spennende å se om den kan leve opp til de store forventningene, eller om OnePlus denne gangen mest av alt forsøker å selge oss mye tomt snakk uten konkret innhold.

OnePlus Nord har et glimrende selfie-kamera, som nok skal bli populært hos de som har Instagram og Snapchat som de viktigste appene på mobilen. (Foto: OnePlus)

Utseende og konstruksjon

OnePlus avslørte navnet på den nye mobilen allerede den 30. juni – før vi rent faktisk fikk lov til å se vidunderet. På Instagram forklarte OnePlus-grunnleggeren Carl Pei hva den dypere meningen var med navnet OnePlus Nord: En referanse til det engelske begrepet «true north», og en oppfordring til brukerne om å følge deres indre kompass. Men frem til midten av juli dukket det fysisk kun opp få glimt.

OnePlus Nord er en pent designet mobil med en presis skåret ramme i blålig metall (på Blue Marble-utgaven). (Foto: Peter Gotschalk)

Derfor var det ærlig talt litt av en skuffelse da vi endelig fikk se den nye modellen. For selv om OnePlus er en pent designet mobil med en presis skåret ramme i blålig hard plast (på Blue Marble-utgaven), en bakside i en frisk lyseblå farge dekket av Gorilla Glass 5, og en flat skjerm omgitt av en diskré sort kant. Men hadde det ikke stått OnePlus med store bokstaver på baksiden, kunne mobilen like godt ha vært fra Xiaomi, Oppo eller ZTE. Med unntak av fargevalget er OnePlus Nord med andre ord temmelig anonym og egentlig ikke spesielt OnePlus-aktig. Det gjelder for øvrig også mobilens programvare, men det kommer vi tilbake til.

Når det er sagt feiler det ingen ting på byggekvaliteten. OnePlus Nord er lett og solid på samme tid, og da den både er litt kortere og smalere enn toppmodellene, ligger den faktisk bedre i hånden enn for eksempel OnePlus 8 Pro.

OnePlus Nord kommer i to farger (Blue Marble og Gray Onyx) i to versjoner (8 GB / 128 GB og 12 GB / 256 GB. (Foto: OnePlus)

Skjerm og lyd

OnePlus Nord har ikke den samme buede skjermen som OnePlus’ toppmodeller, men som toppmodellene kommer den rimeligere mobilen med AMOLED-skjerm, og den har både HDR10+ og samme 90 Hz oppdateringshastighet som fjorårets flaggskip, for eksempel OnePlus 7 Pro.

Skjermoppløsningen er egentlig Full HD, men fordi skjermen er designet i det litt spesielle 20:9-formatet, får man litt flere piksler for pengene.

Selvfølgelig kan ikke OnePlus Nord hamle opp med årets langt dyrere mobiler når det gjelder skjermkvalitet, men sammenlignet med for eksempel den nye utgaven av iPhone SE, som nok er en mellomklassemobil, men likevel koster omkring 2000 mer enn den kinesiske mobilen, får man en av de beste og behageligste skjermene på markedet til prisen akkurat nå med OnePlus Nord.

Mobilen leverer for øvrig også en glimrende lydopplevelse. Talekvaliteten er i orden, og det er faktisk kun mangelen på stereolyd fra mobilens innebygde høyttalere som trekker ned i den samlede karakteren.

OnePlus Nord har ikke samme buede skjerm som OnePlus’ toppmodeller. Frontkameraet med to linser er plassert i skjermens øverste venstre hjørne. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

OnePlus Nord primære kamera er blitt utstyrt med samme 48 Mp Sony IMX586 sensor som den langt dyrere OnePlus 8. Den primære linsen har derfor både optisk bildestabilisering og en blender på f/1.75. I tillegg kommer en 8 Mp 14 mm ultravidvinkel-linse (119 grader) samt en makrolinse og en dybdesensor.

Det primære kameraet tar glimrende bilder, men den innebygde AI, som ifølge OnePlus fjerner bildestøy og gjør motivene skarpere, er litt aggressiv etter vår smak. (Foto: Peter Gotschalk)

Ifølge OnePlus kan det primære kameraet ta bilder i nattmodus, både med den primære linsen og med ultravidvinkel-linsen. Det viser seg å være en sannhet med modifikasjoner, noe testbildene så glimrende illustrerer. Mon en programvareoppdatering kan løse problemene, eller har OnePlus bare skrevet feil?

oneplusnord_ultravid oneplusnord
<
>
Ok, så ble lyset slått på! (Foto: Peter Gotschalk)

Når det er sagt, leverer OnePlus Nords kamera på mange andre punkter bedre bildekvalitet enn man normalt ville forvente til prisen. Spesielt bokeh-funksjonen drar nytte av den dedikerte dybdesensoren, mens den innebygde AI, som ifølge OnePlus fjerner bildestøy og gjør motivene skarpere, er litt aggressiv etter vår smak. Det er imidlertid bare et problem ved litt mer ekstreme lysforhold.

Bokeh Bokeh_selfie
<
>
Det gjelder faktisk også for selfies, selv om frontkameraet ikke har noen dedikert dybdesensor. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus Nord er for øvrig det første produktet fra OnePlus med dobbelt frontkamera. Mobilen er derfor blitt utstyrt med en primær linse 32 Mp samt en supplerende 8 Mp ultravidvinkel-linse (105 grader) på fronten, slik at man også kan få vennene med på selfiene. Det fungerer glimrende, og OnePlus Nord skal nok bli populær for de brukerne som har Instagram og Snapchat som de viktigste appene på mobilen.

5G

Sammen med Motorola Moto G 5G Plus som vi også har på testbenken akkurat nå, er OnePlus Nord en del av en ny trend med mellomklassemobiler som tross sin lavere pris kommer med 5G. Det er blant annet mulig da begge mobilene er basert på Qualcomms Snapdragon 765-prosessort, som kombinert med Snapdragon X52 Model-RF System sikrer 5G-støtten.

Vi har testet 5G-delen ved å måle datahastigheten, som vi dels har gjort ved å teste med Benchmark-verktøyet Ookla Speedtest og dels ved å ta tiden på nedlastinger av store filer. Og OnePlus Nord presterer godt i begge.

Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger og utvidelse av det eksisterende 4G/LTE-nettverket. De tre store fordelene ved 5G er kort fortalt: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse, som gir lynraske svartider (ned til 1 ms). Det betyr at (mange) flere enheter kan være koblet til nettverket samtidig, og at enhetene kommuniserer lynraskt og uten noen form for forsinkelse med hverandre og servere på nettverket.

Til gjengjeld er dekningsområdet for hver 5G-antenne, svært begrenset. Dette er en vesentlig årsak til at 5G-nettverket vil bli langt mer finmasket enn tidligere mobilnettverk. Det må rett og slett være slik for å sikre den nødvendige dekningen.

Mange eksperter mener at 5G vil bety en fullstendig forandring for mange bransjer og virksomheter. Smartere sykehus, fabrikker og selvkjørende biler (inkludert mer intelligent trafikkavvikling og økt trafikksikkerhet) er bare noen av perspektivene ved det nye 5G-økosystemet.

Teknologien bak 5G

Nye frekvenser: 5G vil bruke nye frekvensområder, og kan sammenlignes med å utvide en motorvei med flere felter. Det betyr langt høyere hastighet og kapasitet – og ikke minst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulle utrulling være basert på et finmasket nettverk av flere og mindre antenner, enn for eksempel 4G-nettverket. Videre kan signalet fra 5G-mastene konsentreres ved retningsbestemmelse, noe som betyr at man kan oppnå ekstremt raske hastigheter og høy kapasitet.

Selvstendige nettverk: 5G er ikke bare «et raskere 4G» – det er mange andre forskjeller i måten nettverket fungerer på. Blant annet er det mulig å etablere selvstendige private nettverk som kan konfigureres til kundens spesielle behov. Det private nettverket deles ikke med andre, og dermed oppstår det ikke flaskehalser i forbindelse med den grunnleggende kapasiteten og hastigheten. Selvstendige nettverk betyr også økt kontroll med sikkerhet og stabilitet.

Kilde: Telia

I Ookla Speedtest oppnådde mobilen således en nedlastingshastighet på 826 Mbit/s som beste resultat, mens opplastingshastigheten toppet ved imponerende 96,1 Mbit/s. Et spill som Asphalt 9 som fyller over 1,8 gigabyte, ble lastet ned på knappe 23 sekunder. Det resultatet er på flere punkter faktisk bedre enn hva OnePlus 8 Pro kunne prestere på samme nettverk, så når det gjelder 5G er OnePlus Nord helt klart på nivå med langt dyrere toppmodeller.

Ytelse og funksjoner

Prisen man må betale for en billig 5G er en langsom prosessor. Vi sammenlignet OnePlus Nord med den nye utgaven av iPhone SE når det gjaldt skjermen. Den sammenligningen falt helt klart ut til OnePlus Nords fordel. Men når det gjelder prosessorkraft og ytelse, er det Apples mellomklassemobil som vinner kappløpet. Overlegent.

I Benchmarktester presterer OnePlus Nord på nivå med OnePlus 6T (altså OnePlus’ egen toppmodell fra 2018) og fjorårets Huawei P30, som allerede den gangen var nærmere mellomklassen enn blant markedets dyreste mobiler. Med andre ord gjør man klokt i å ikke skru forventningene for høyt når det gjelder OnePlus Nords maskinvaremessige prestasjoner.

Selvfølgelig kjører mobilen i det store og hele ganske smidig, men store apper og spill – som førnevnte Asphalt 9 – trekker tidvis for mye og mobilen blir fryktelig varm.

OnePlus Nords primære kamera er blitt utstyrt med en 48 Mp Sony IMX586 sensor inklusiv optisk bildestabilisering og en blender på f/1.75. I tillegg kommer en 8 Mp 14 mm ultravidvinkel-linse (119 grader) samt en makrolinse og en dybdesensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Kanskje er det også for å spare på kreftene at OnePlus har gått vekk fra sine egne OxygenOS-apper til samtaler, meldinger og kontakter for i stedet å satse på Googles egne apper fra den rene Android-versjonen. Det fungerer fint i hverdagen, men gjør OnePlus Nord mer anonym og litt mindre OnePlus-aktig enn man kunne ønske seg. Vi håper i hvertfall at OnePlus’ egne apper kommer tilbake i selskapets neste mobiltelefon.

Et annet punkt hvor OnePlus har måttet spare for å gjøre OnePlus Nord så rimelig er på den trådløse ladingen, som ellers så dagens lys med OnePlus 8 Pro. Man får imidlertid fortsatt med 30 W hurtiglading via Warp Charge 30T, hvor man kan lade det 4115 mAh store batteriet fra 0 % til 70 % på en halv time, så mangelen på trådløs lading er til å leve med. Ikke minst fordi batteriet også holder ganske lenge på en lading.

Selv om OnePlus altså delvis har tatt livet av OxygenOS ved å fjerne grensesnittets apper til meldinger, kontakter og telefonsamtaler, kommer OnePlus Nord fortsatt med appen OnePlus Switch, som gjør det lett å f.eks. klone én OnePlus-mobil (OnePlus 8 Pro til høyre) til en annen (den nye OnePlus Nord til venstre). (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Til å begynne med spurte vi om OnePlus forsøkte å selge oss et luftslott med den nye OnePlus Nord. Det ensbetydende svaret må være, «nei, men …»

For OnePlus Nord er helt klart verdt pengene. Det er en glimrende mobil i mellomklassen – kanskje blant de beste – ikke minst på grunn av den glimrende skjermen, 5G og et bedre kamera enn mange andre mobiler i samme prisklasse kan by på. Men selv om OnePlus har gjort sitt beste for å gjøre OnePlus Nord til noe spesielt, kan alle de store armbevegelsene ikke skjule den halvkjedelige og litt anonyme designen, og den kjensgjerningen at OnePlus har fjernet flere av sine egne sentrale apper, hvor det spesielle OxygenOS-brukergrensesnittet ellers alltid har vært et av den kinesiske produsentens viktigste kjennetegn.

Når vi tar prisen med i betraktning ener ytelsen også godkjent, men på nettopp det punktet må nok OnePlus forbedre en mulig etterfølger til OnePlus Nord litt før vi begynner å dele ut toppkarakter og våre spesielle anbefalinger. Det ender med et svakt femtall til OnePlus Nord, som bestemt er mer enn bare skryt, men som likevel lover litt mer enn den kan holde.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Billigmerket Xiaomi slår til med et utmerket kamera Sjekk beste pris

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Veil.pris 11000 ,- Sterkt opprykk for OnePlus kamera Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.