TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

OnePlus X

Den beste budsjettmobilen vi har testet

OnePlus X er på mange måter den beste budsjettmobilen vi har testet. Men små irritasjonsmomenter slår skår i gleden.

forfatter
Publisert 01.02.16 - 05:00
L&B mener
Spesielt god kvalitet ut fra prisen. Glimrende skjerm og godt kamera, og så er det smart at mobilen støtter to simkort. Ytelsen er på nivå med forrige års toppmodeller.
Dårlig samtalekvalitet er frustrerende i hverdagen. Og det er den manglende belysningen av navigasjonsknappene også. Dessuten må man ha en invitasjon for å kjøpe mobilen.
Spesifikasjoner

OnePlus X (Onyx)

  • Operativsystem: Android 5.1.1 med Oxygen OS 2
  • Skjerm: 5" OLED, 1920 x 1080, 441 ppi
  • Prosessor: 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core
  • Minne: 3 GB RAM / 16 GB lager (+ microSD opp til 128 GB)
  • Kamera: 13 MP + 8 MP
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS
  • Mål: 140 x 69 x 6,9 mm
  • Vekt: 138 g
  • Batteri: 2525 mAh

 

[OBS: telefonen kan p.t. ikke bestilles direkte til en norsk adresse]

oneplus.net

Som om toppmodellen OnePlus X ikke var billig nok, har kinesiske OnePlus, som utelukkende selger sine mobiler via egne hjemmesider – og som regel bare hvis kunden har en elektronisk invitasjon – nå lansert en vaskeekte mellomklasse-modell, OnePlus X, som fås til absolutt budsjettpris.

Les også:

Utseende og konstruksjon

Det er gjort en del ut av designen på OnePlus X, som kommer med Gorilla Glass 3 på både for- og bakside – omkranset av en metallramme i børstet og anodisert aluminium, med fasettslepne kanter. Nøyaktig som på OnePlus 2 finner vi på mobilens venstre side en liten skyveknapp som lynraskt kan skifte mellom tre modus: forstyrr ikke (alle meldinger blokkeres), kun prioriterte avbrytelser og alle meldinger.

 

Modellen vi har testet har både for- og bakside i Gorilla Glass, kalt Onyx.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Man kan også kjøpe en spesiell OnePlus X Ceramic med en keramisk finish, hvor baksiden består av rissefast zirconium, som er likeså robust som safirglass! Denne modellen veier 160 gram, hvor den alminnelige versjonen må nøye seg med 138 gram. Ceramic-modellen blir fremstilt i 10.000 eksemplarer, og koster 760 kroner mer enn standardmodellen.

 

Men selv om vi altså kun har testet den ”skrapte” modellen, må vi konstatere at OnePlus med X har satt en ny standard for kvaliteten til budsjettmobiler. Helt ned i detaljene er OnePlus X fremstilt med stor presisjon, og den er både behagelig å bruke, og føles robust på en måte vi helt klart ikke er vant til i denne prisklassen.

 

Skjerm og kamera

OLED-skjermen byr på sine 5” og Full HD-oppløsning på en høy pikseltetthet på 443 ppi (piksel per tomme), og dermed et knivskarpt bilde som til og med er lyssterkt med god kontrast. Fargetemperaturen er kjølig, men vi kan ikke huske noensinne før å ha sett en så god skjerm til denne prisen.

(Foto: Produsenten)
Hvilken pizza ser mest innbydende ut? Vi tar den til venstre (fotografert med OnePlus X, som altså slår iPhone 6s, når det gjelder snapshots av mat). Foto: Peter Gotschalk

Kameraet leverer skarpe bilder i naturtro farger, så lenge belysningen er god. Hvitbalanse og fargemetning justeres automatisk, noe som fungerer godt det meste av tiden. Til gjengjeld er det stort sett ingen muligheter i kamera-appen for å innstille ISO, hvitbalanse og lignende, manuelt.

 

Lyd

Som musikkspiller er OnePlus X like god som de fleste mobiler i mellomklassen. Lydbildet er forholdsvis detaljert, og volumet er også der. Det var imidlertid ingen spesielle muligheter for å justere manuelt, så man er nødt til å ta til takke med det man får.

 

Men et sted hvor god lydkvalitet virkelig er viktig, kniper det dessverre. Og det er når man bruker mobilen til telefonsamtaler. Ja, det er faktisk en del brukere som fortsatt snakker i mobilen sin, og mange av dem vil nok bli frustrerte over OnePlus X, for verken mikrofon eller høyttaleren til øret klarer oppgaven spesielt godt. I testperioden opplevde vi igjen og igjen samtalepartnere som klaget over lav lyd og dårlig kvalitet, og det var også til tider vanskelig for oss i vår ende å høre hva samtalepartnere sa.

 

Problemet er ikke større, enn at det er til å leve med i det daglige, men hvis man snakker mye i mobilen, kan det godt være man skal se seg om etter en annen smartmobil enn OnePlus X.

 

I bruk

Her må vi starte med et ganske stort kritikkpunkt. OnePlus X betjenes med tre kapasitive knapper (Hjem, Nylige og Tilbake som standard med Android) under selve skjermen, men de er ikke belyste, og dermed blir det nesten umulig å se hvilken knapp man trykker på, med mindre mobilen brukes i dagslys. OnePlus’ eget Oxygen- brukergrensesnitt, som ligger over Googles Android, lar brukeren velge å flytte navigasjonslinjen opp på skjermen, men det tar plass, og er ikke en elegant løsning.

 

Ellers har vi ikke mye å utsette på Oxygen, som ikke forandrer Android så veldig mye i forhold til standardversjonen, men imidlertid tilføyer diverse smarte muligheter til grensesnittet. For eksempel kan man endre rekkefølgen av forannevnte navigasjonsknapper, og forskjellige gester tegnet direkte på skjermen, kan for eksempel åpne for kamera-appen (tegn en O med fingeren på den slukkede skjermen), åpne LED-blitsen (tegn en V), osv.

 

OnePlus X støtter nano-simkort, og har faktisk plass til to av samme type – eller ett hvis man samtidig vil bruke et microSD-kort, da både minne- og simkort skal sitte i samme port. Vi hadde vårt testeksemplar med på en reise til Asia – tilbake til utgangspunktet, kan man vel si – og her var det praktisk å kunne sette i et lokalt simkort, samtidig som det normale telefonnummeret hjemmefra fortsatt var aktivt.

 

Dessverre avslørte Asia-turen enda et problem med OnePlus X. Vi hadde nemlig sørget for å slå data-roaming av i nettverksoppsettet for ikke å få en gigantisk telefonregning, men det gjorde ingen forskjell. Mobilen gikk stadig på nettet, og det var først etter å ha brukt 100 kroner til uønsket mobildata på 15 sekunder, for så å helt ha deaktivert mobildata på mobilen, at vi fikk stoppet data-lekkasjen. Et Google-søk avslørte raskt at problemet er kjent, og skyldes en feil i Oxygen-grensesnittet, så det er håp om at dette kan bli ordnet innen kort tid.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Ytelse

I Benchmarktest (904 point i single-core og 2.384 i multi-core med Geekbench 3 + 47.672 point med Antutu) ligger OnePlus C ikke langt fra forrige års toppmodeller, som HTC One M8, Sony Xperia Z1 Compact og Huawei Ascend Mate 7.

 

I daglig bruk er tempoet også tilfredsstillende, og vi opplever nesten ikke noe etterslep. Igjen er det god grunn til å være tilfreds hvis man tar prisen med i betraktning.

 

Konklusjon

OnePlus X er meget tett på å få vår spesielle anbefaling. Designmessig og når det gjelder kvalitet og materialer er den vesentlig bedre enn noen annen mobil man kan få til denne prisen – faktisk er den nesten på nivå med markedets toppmodeller. Skjerm og kamera er absolutt godkjente, selv om kamera-appen ikke byr på mange muligheter for fotoentusiasten.

 

Men samtalekvaliteten er dårligere enn forventet, og et par barnesykdommer og irritasjonsmomenter ved grensesnittet – inkludert problemer med mobildata og manglende belysning av navigasjonsknappene – betyr at vi holder igjen, og ønsker OnePlus bedre lykke neste gang.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

3 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En oppgradert nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen rett i munnen. Det følger med et par kompromisser i pakken.
Stor ståhei for ingenting Kan en mobil være modig, varm og sjelfull?
Slutt med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nå offisielt bekreftet at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serien utelukkende kommer med Snapdragon-prosessorer. Exynos er ferdig. 
En liten dynamittkubbe Zenfone 9 viser alle merkevaremobilene bakhjulet med en ytelse i high end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vilt.
Den raskeste mobilen Asus ROG Phone 6 er stor og dyr. Og den raskeste mobilen vi har sett.
Ny OnePlus-mobil presenteres 3. august Kommer med den nye Snapdragon 8+ Gen 1 prosessoren og OxygenOS 13.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend