data-srcset
Huawei Ascend P7

Den kinesiske kanin

Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!

Meget slank og elegant, men likevel robust design, en glimrende skjerm og det beste frontkameraet vi har sett på noen mobil, gjør Huawei Ascend P7 til et verdig medlem i klubben for high-end smartmobiler.
Ytelsen kunne vært enda bedre, og det er synd at telefonen kun støtter microSD opp til 32 gigabyte. Og hvorfor sitter høyttaleren til ringetonen på baksiden slik at man ikke kan høre den ringer når den ligger på bordet?

NO gullikon 2014.indd

Huawei viste allerede med forgjengeren, Ascend P6, at de kan dette med design og materialer. Fjorårets toppmodell hadde imidlertid flere skavanker, blant annet et halvdårlig kamera og enda verre lyd, og solgte ifølge Huaweis egne opplysninger heller ikke mer enn 4 millioner eksemplarer på verdensplan. Til sammenlikning selger Apple cirka 40 millioner iPhones hvert kvartal. Bare for å sette tingene litt i perspektiv.

Målet med Ascend P7 er et globalt salg på 10 millioner enheter, og selv om det heller ikke akkurat er nok til å sitte ved de store konkurrentenes bord, er det imidlertid mer enn en fordobling av forgjengerens salg, og det hersker ingen tvil om at Huawei mener alvor med Ascend P7: De vil slå fast en gang for alle, overfor forbrukerne at Huawei kan være med i toppen.

Elegant design som oser av kvalitet
Førsteinntrykket man får når man ser Huawei Ascend P7 og holder den i hånden for første gang er lekkert. Man kunne like godt skrevet ordet ”high-end” flammeskrift i luften over mobilen, så lekker er den. Både forside og bakside er laget av det robuste materialet Corning Gorilla Glass 3, mens den bare 6,5 mm tykke telefonen er rammet inn av aluminium med unntak av den avrundede plastkanten i bunnen. Kombinasjonen av metall og slitesterkt glass har vi riktignok sett før, men den meget slanke formfaktoren samt en meget diskret og likevel praktisk design (for eksempel av/på knappen sammen med volumknappen på mobilens høyre side) gjør Ascend P7 helt unik. Og den ligner i hvert fall ikke en mobil til rundt 3.000 kroner. Huawei har kontroll på detaljene: Vi finner ingen spor av slurv ved produksjonen av telefonen, og etter å ha brukt den en stund kan vi bare konstatere at kvalitetsinntrykket vedvarer. Den ligger godt i hånden og er behagelig å bruke, og den høye kvaliteten er noe man raskt vil ta for gitt.

HUA_Ascend_P7_black_front HUA_Ascend_P7_black_front_dyn HUA_Ascend_P7_black_front_dyn_02 HUA_Ascend_P7_black_back_liegend_dyn hua_Ascend_P7_04
<
>

Lyd & Bilde
Det ville derfor være synd om Ascend P7 haltet på en masse andre punkter, men det gjør den heldigvis ikke. Den 5” store IPS-skjermen med 1920 x 1080p Full HD oppløsning er både lyssterk og skarp samtidig med at den leverer klare naturlige farger og en god kontrast. Man kan justere fargetemperaturen manuelt etter smak og behag, men ikke på noe tidspunkt blir skjermbildet for dynamisk eller unaturlig.

Lyden er ikke så god som vi kunne ha ønsket oss. Lydbildet blir ofte litt ullent, og spesielt høyoppløst lyd har Ascend P7 vanskeligheter med, noe vi opplevde da vi lyttet til et par numre i hi-fi-kvalitet via strømmetjenesten Wimp. Men lyden er likevel klasser bedre enn på forgjengeren Ascend P6, så alt i alt er også lydsiden på Ascend P7 et skritt i riktig retning. Og det finnes jo også andre high-end smartmobiler på markedet hvor lyden tydeligvis heller ikke har vært høyeste prioritet. Bare spør Samsung!

Kameraet
Vi var ikke helt fornøyd med forgjengerens kamera. Ascend P6 produserte bilder som ble uskarpe i kantene og programvaren som skulle gjøre kameraet bra til å ta bilder i mørke omgivelser, resulterte i stedet i overeksponerte og fargeløse bilder. Den kritikken vil Huawei åpenbart ikke ha sittende på seg, for vi kan love at det med Ascend P7 har blitt en helt annen sak. Hovedkameraet er på 13 Mp og tar ganske hederlige bilder. Det mest bemerkelsesverdige er imidlertid en funksjon som lar brukeren ta et bilde fra standby på kun 1,2 sekunder ved bare å trykke to ganger på volumknappen. Ok, det er ikke sikkert at disse kjappe bildene blir superskarpe, men Huawei får da redefinert begrepet snapshot!

annonse
Samme motiv, Sacré-Coeur i Paris, skutt med iPhone 5S (til høyre) og Huawei Ascend P7 (til venstre).
Samme motiv, Sacré-Coeur i Paris, skutt med iPhone 5S (til høyre) og Huawei Ascend P7 (til venstre).

Let me take a Selfie…
Med det er ikke hovedkameraet som har skylden for at vi ikke kan få armene ned. Alle og enhver vet jo etter hvert at det man oftest fotograferer med mobilen er seg selv! Og Huawei har utrustet Ascend P7 med et frontkamera på hele 8 Mp, noe som er den høyeste oppløsningen på noe frontkamera vi har sett inntil nå. Med dette kameraet blir selvfølgelig dine selfies glimrende, men Ascend P7 har et ess oppi ermet, det såkalte gruppe-selfies, eller groufies som Huawei kaller dem. I realiteten er det snakk om å ta et panoramabilde som selfie, og dermed får man enten med mye av bakgrunnen på et bilde eller det kan bli plass til to-tre andre mennesker på bildet, altså en hel gruppe. Frontkameraet byr også på en forskjønnelsesfunksjon som kan glatte ut rynker og fjerne uren hud på din selfie, men pass deg for å skru for høyt opp for filteret, da vil du fort komme til å se ut som en ”alien”.

annonse
Frontkameraet på 8 Mp byr blant annet på “Groufie”-funksjonen, som enten kan lage ekte panorama-selfies eller, hvis du har venner, gruppe-selfies med plass til to-tre personer i tillegg til deg selv.
Frontkameraet på 8 Mp byr blant annet på “Groufie”-funksjonen, som enten kan lage ekte panorama-selfies eller, hvis du har venner, gruppe-selfies med plass til to-tre personer i tillegg til deg selv.
Vær forsiktig med å skru for mye opp på frontkameraets forskjønnelsesfunksjon. Du kommer til å ligne en “alien”.
Vær forsiktig med å skru for mye opp på frontkameraets forskjønnelsesfunksjon. Du kommer til å ligne en “alien”.

Grensesnitt og bruk
Huawei har utviklet sitt eget grensesnitt til Android, Emotion UI, som med Ascend P7 nå er klar i siste versjon 2.3. Det forandrer på et par punkter temmelig radikalt den vanlige Android-designen, hovedsakelig ved at det trekker alle appene frem på startmenyene. Som vi er vant til fra iPhone. Det krever litt tilvenning hvis man forventer en standardisert Android-opplevelse, men til gjengjeld vil Huawei Ascend P7 formodentlig være lettere å komme i gang med for iPhone brukere som ikke er vant til Androids app-launcher.

En nyhet i forhold til hvordan grensesnittet så ut på forgjengeren, Ascend P6, er den enkle startmenyen som forenkler betjeningen av mobilen betraktelig. De viktigste funksjonene (som for eksempel Beskjeder, Personer, Kamera og Nettleser) blir vist som store faner som gir en enkel oversikt.

Som telefon leverer Ascend P7 varene. Lydkvaliteten på samtaler er glimrende, og så kommer Ascend P7 med 4G/LTE Cat4, noe som innebærer en teoretisk nedlastingshastighet på opp til 150 mbps.

Det er imidlertid ganske dumt at den høyttaleren som angir ringetonen sitter på baksiden. Det betyr nemlig at lyden dempes hvis mobilen ligger på et alminnelig underlag med baksiden ned. Akkurat den detaljen kunne nok Huawei tenkt litt mer over.

annonse

Og vi kunne gjerne ønsket å vite hvorfor Ascend P7 bare understøtter eksterne microSD-kort på opp til 32 gigabyte når den innebygde lagringsplassen kun er på 16 gigabyte. Er det for mye forlagt å be om støtte for 64 GB microSD?

Mister pusten
Men spesielt på et punkt lever Ascend P7 dessverre ikke helt opp til sine high-end ambisjoner, og det gjelder rå ytelse.  I vår Geekbench 3 Benchmark-test oppnår mobilen en score på henholdsvis 585 point (single-core) og 1718 point (multi-core), og selv om det ikke er så veldig dårlig, er det omtrent en tredel langsommere enn for eksempel den konkurrerende toppmodellen HTC One M8, som scorer 975 og 2946 point i samme test.

Til daglig merker man likevel ikke at Ascend P7 lider av åndenød, bortsett fra hvis man utsetter mobilen for meget krevende oppgaver. Vårt vanlige testspill, ShadowGun, er en grafikktung og krevende first-person-shooter, og det kjører dessverre ikke helt så strømlinjeformet som vi kunne ha ønsket oss.

En ripe i lakken på en ellers deilig mobilopplevelse.

Konklusjon
Huawei Ascend P7 er den hittil beste smartmobil fra den kinesiske mobilprodusenten. Spesielt til prisen er den overraskende god, og på langt de fleste punkter kan den dele bord med eller er bedre enn de high-end konkurrenter den sammenlikner seg med. Her har Huawei virkelig trukket en kanin opp av hatten som vi ikke hadde forventet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat + Huawei Emotion UI 2.3
 • Skjerm: 5" 1080 x 1920 IPS LCD, 445 ppi
 • Prosessor: 1,8 GHz Hisilicon Kirin 910T quad-core
 • Minne: 2 GB RAM / 16 GB lager + microSD (op til 32 GB)
 • Kamera: 13 Mp + 8 Mp (f/2.4)
 • Trådløst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 b/g/n, NFC, GPS
 • Mål/vekt: 139,8 x 68,8 x 6,5 mm, 124 g
 • Batteri: 2500 mAh

Pris

3595 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

1
Kommentarer

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
  Motta varsler  
nyeste eldste mest poulære
Varlse meg om
  Også i denne testen:
   data-srcset
  Samsung Galaxy S5
  Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.
   data-srcset
  Sony Xperia Z2 D6503
  Kraft og stil
  Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.
   data-srcset
  Sony Xperia Z Ultra
  En kjempeseier for Sony
  Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.
   data-srcset
  Samsung Galaxy Note 3
  Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.
   data-srcset
  Nokia Lumia 1520
  Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet
   data-srcset
  HTC One Max
  HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.
   data-srcset
  HTC One M8
  En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.
   data-srcset
  LG Nexus 5
  Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.
   data-srcset
  Nokia Lumia 1020 kamera
  Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.
   data-srcset
  Apple iPhone 5S
  En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.

  Alternativer til Huawei Ascend P7

   data-srcset

  Xiaomis gale luksusmobil

  Xiaomis første premiummobil imponerer stort, men kommer folk til å bli sjokkert av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En glimrende mobil du aldri må kjøpe!

  Huawei P40 Pro skulle ha vært årets beste kameramobil. I stedet betyr spesielt et problem at de fleste bør gå i en stor bue utenom denne mobilen.

  (Foto: OnePlus)

  Spar penger på disse tre OnePlus-mobilene

  OnePlus er på vei med en ny flaggskipmobil. Derfor er det mange penger å spare på de tidligere modellene. Her er de tre beste.

   data-srcset

  Utviklet eller innviklet?

  En imponerende oppvisning i hva som er mulig å gjøre, men neppe et veloverveid valg.

   data-srcset

  Konsollen er også en mobil

  Andre generasjon av Asus' gamer-mobil er toppklasse – og forbeholdt de få.

   data-srcset

  Smart budsjettvalg

  Moto G har både blitt billigere og gir mer for pengene enn tidligere.

   data-srcset

  Imponerende kamerarekord

  Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.