TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Apple iPhone SE (2022)

Et produkt Apple ikke kan være bekjent av

Apples nye iPhone SE er som en tidsreise i feil retning.

forfatter
Publisert 28.03.22 - 13:10
Karakter
Apple iPhone SE (2022)
L&B mener
Verdens raskeste mobilprosessor. Har dessuten endelig fått 5G.
Design med røtter tilbake til 2014, med mikroskopisk skjerm og utdatert kamera.
 • Operativsystem: iOS 15
 • Skjerm: 4,7″ IPS, 1334 x 750, 326 ppi
 • Prosessor: Apple A15 Bionic 64 bit
 • Minne: 4 GB RAM / 256 GB lager
 • Kameraer: 12 Mp f/1.8 OIS (primært) / 7 Mp f/2.2 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS
 • Mål og vekt: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm / 144 g
 • Batteri: 2018 mAh, 6,96 Wh, trådløs lading
 • Web: apple.no
 • Geekbench 5: 1741 (single-core) / 4753 (multi-core)
 • GFX Bench T-Rex: 3359,92
 • AnTuTu 9: 773 890
 • 3DMark Wild Life Extreme: 2136
 • Basemark Web 3.0: 1145,56
Veil. pris 7.290Pr. 28.03.22 Produktside

Apple har oppgradert iPhone SE fra 2020 med den nye, raske A15 Bionic-prosessoren, som også sitter i de nyeste iPhone 13-modellene, og det gjør nye iPhone SE til den raskeste mobilen i mellomklassen. Ingen annen mobil gir brukerne like mye ytelse for pengene.

I tillegg har den lille telefonen endelig fått 5G, men mye annet nytt har ikke skjedd, for Apple holder fast på alt annet – inkludert skjerm, kamera og design – så den nye iPhone SE (2022) ligner, som sin forgjenger, en iPhone 8 fra 2017 på en prikk.

Den gammeldagse designen var vårt vesentligste kritikkpunkt da vi testet 2020-utgaven av iPhone SE, for allerede den gangen var spesielt skjermen på bare 4,7″, og med store sorte bjelker både oppe og nede, en hemsko for brukervennligheten.

Faktisk må vi innrømme at vi finner det direkte sjokkerende at Apple i 2022 sender en ny mobil på markedet der designen og spesifikasjonene for skjerm og kamera nå har hele fem år på baken.

iPhone SE (2022)
Apples nye «budsjettmobil» fås i tre farger – midnight, starlight og (Product)Red. (Foto: Apple)

Man kan vel si at det tilsvarer litt som om en bilprodusent som Audi eller BMW satte en splitter ny og moderne motor i et karosseri fra 80- eller 90-tallet. Den nye motoren er effektiv, og bilen kan kjøre lynraskt, men du må klare deg med en gammeldags bilradio med kassettspiller (eller kanskje CD-spiller hvis du er heldig), og GPS-navigasjon må du i bokstavelig forstand se etter i NAFs veibok.

Det er ikke godt nok, Apple!

iPhone SE (2022) og iPhone 13 Pro Max side ved side. Forskjellen i skjermstørrelse er enorm. Selv iPhone 13 mini har mer enn dobbelt så høy oppløsning som iPhone SE (2022). (Foto: Peter Gotschalk)

En tidsreise i feil retning

Prøv å lukke øynene og tenke tilbake til 2017. Donald J. Trump var president i USA, mens Emmanuel Macron innsettes som president i Frankrike. Tech-verdenen forbløffes av Nintendo Switch, og Apple lanserer både iPhone 8 i september og den helt nydesignede iPhone X en måned senere.

Apple iPhone 8 var tredje versjon av en mobildesign som første gang så verdens lys i 2014 med iPhone 6, og det er akkurat denne designen Apple holder fast ved i 2022 med den nye iPhone SE.

Mobilen kommer derfor med en buet ramme av aluminium, fysisk hjemknapp med innebygd Touch ID på forsiden, og en bakside av glass. Den er også støv- og vannavvisende (IP67-sertifisert), mens kameraet består av et enkelt objektiv, som sitter på baksidens øverste venstre hjørne.

Skjermen på bare 4,7″ og med store sorte bjelker både oppe og nede er en hemsko for brukervennligheten. (Foto: Peter Gotschalk)

Som nevnt måler skjermen bare 4,7″ og har en skjermoppløsning på 1334 x 750 piksler, noe som selvfølgelig gjør selve arbeidsområdet vesentlig mindre enn vi ellers er vant til i 2022. Selv Apples minste iPhone 13 mini har med 2340 x 1080 piksler et skjermareal som er minst dobbelt så stort.

Når det gjelder kameraet, må man også forberede seg på en tur i tidsmaskinen. Her er ingen optisk zoom og ingen ultravidvinkel, og når kameraet utfordres – for eksempel med nærbilder, motiver i motlys eller dårlig belyste motiver – blir resultatet ikke så bra som vi er vant til fra de nyeste iPhone-modellene.

Å bruke iPhone SE (2022) til daglig er rett og slett som å ta en tidsreise i feil retning.

Ytelse og funksjoner

Bare på et par punkter er iPhone SE (2022) oppdatert, og det er først og fremst når det gjelder Apples ville A15 Bionic-prosessor, som også sitter i alle iPhone 13-modellene. Dessuten kommer den nyeste iPhone SE med iOS 15, men tidligere modeller kan jo også oppgraderes til den nyeste versjonen av Apples mobile operativsystem, så det veier ikke fullt så tungt på vektskålen.

iPhone SE tar gode snapshots, og kameraet vil være godt nok til de fleste brukere. Men hvis lysforholdene er vanskelige, kjemper kameraet litt. Her et motiv tatt i motlys med iPhone SE. (Foto: Peter Gotschalk)

Men ytelsen er som ventet helt på topp. Ingen andre mobiler på markedet kommer i øyeblikket så mye som i nærheten av de Apple-mobilene som er basert på A15 Bionic, og det demonstrerer våre Benchmark-tester av iPhone SE (2022) da også med all ønskelig tydelighet. Alt kjører lynraskt, også store og tunge spill som Asphalt 9 og Into the Dead 2, så hvis du ønsker deg en mobil med retrolook, og som likevel kan kjøre i sirkler rundt dyrere Android-toppmobiler, som for eksempel den splitter nye Motorola Edge 30 Pro, er iPhone SE (2022) kanskje et godt valg for deg.

Selv om kameraet i utgangspunktet er begrenset, betyr prosessorens smartere bildebehandling at kameraet eksponerer med større presisjon, og fargegjengivelsen blir veldig naturlig. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Men alle andre bør holde seg unna. Nye iPhone SE (2022) er jo ikke engang spesielt billig. Hvis du er villig til å bruke 1000 kroner mer, kan du kjøpe nye iPhone 13 mini, som har alle de samme fordelene som iPhone SE, samt en tidsriktig design med bedre kamera og en større skjerm med langt høyere oppløsning.

Tilbake i 2019 skrev jeg en kommentar hvor jeg var misfornøyd med at Apple manglet nye ideer. Siden har det kommet mange fete produkter fra tech-giganten i Cupertino – ikke minst de vilt raske produktene basert på Apples egen prosessorteknologi – men iPhone SE er et gigantisk tilbakeskritt i retning av manglende innovasjon. Et direkte dovent produkt som Apple ikke kan være bekjent av.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
For feinsmeckeren Garmin gjør virkelig sitt ytterste for å kunne tilby en klokke for alle smaker. Nå har de presentert en smartklokke med så klassisk utseende at den ofte tas for å være en tradisjonell analog klokke.
Stor mobil til stort budsjett Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.
Kommende brettbar iPhone vil selv kunne reparere riper og buler i skjermer I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.
Tre grunner til å kjøpe iPhone 14 Pro Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.
Følg Lyd & Bilde