TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Apple iPhone 6

Ny start for iPhone

Med den siste ulempen slettet er dette en iPhone som lokker desertørene tilbake.

forfatter
Publisert 03.10.14 - 17:05
L&B mener
Skjermen er utmerket og har endelig en brukbar størrelse. Som vanlig føles det som en premiummobil. Den er kjapp som bare sytten og har fått bedre batteritid og kamera.
Kameraet har ikke optisk bildestabilisering som Plus-modellen. NFC fungerer bare med Apple Pay. Ikke like klokkerent design som ventet.
Spesifikasjoner

Operativsystem: iOS 8

Skjerm: 4,7” IPS 750 x 1334 (326 ppi)

Prosessor: 1,4 GHz dualcore Apple A8
Minne: 1 GB / 16-128 GB

Kameraer: 8 Mp F2,2 + 1,2 Mp

Trådløst: 4G LTE, wifi a/b/g/n/ac, NFC, BT 4.0

Mål/vekt: 138 x 67 x 6,9 mm, 129 gram

Batteri: 1810 mAh, 14 h taletid, 250 h standby

Veil. pris 5790Pr. 03.10.14 Produktside

Så er endelig den nye iPhone modellen her med en betydelig større skjerm og en ny design. Selvfølgelig er den kjappere og tynnere enn tidligere og har fått et litt bedre kamera. Men spørsmålet er om det holder? Det å bare komme på høyde med konkurrentene i stedet for som tidligere å overraske med innovative funksjoner. Vi ble skuffet, men etter et par dagers bruk måtte vi som vanlig kapitulere og erkjenne oss nyforelsket i iPhone.

iPhone6_PF_SpGry_iPhone6_PB_SpGry_iPhone6_PSL_SpGry_Homescreen-WEB

 

Utseende og konstruksjon

Som vanlig har Apples formgivere gjort en utmerket jobb. Mobilen føles fantastisk i hånden takket være materialvalgene og de avrundede kantene. Derimot forstyrres vi nå over at kameralinsen stikker ut, noe som gjør at mobilen vakler litt når den ligger på et bord. Et annet problem med baksiden er mer estetisk. Da antennene nå må sitte på baksiden har man vært nødt til å sette inn to plaststriper, og de ser helt enkelt ikke bra ut.

 

iphone6-gallery1-2014

Den større skjermen gjør selvfølgelig at mobilen er betydelig større enn tidligere, men den er også den tynneste noensinne. Men vi hadde faktisk foretrukket at den hadde vært litt tykkere. Det hadde løst problemet med linsen, gitt plass for et større batteri og gjort kamerakroppen mer robust mot bøyning. Selv om risikoen for dette er overdrevet. Alt dette kan selvfølgelig løses med et skall, men at man mer eller mindre må bruke det føles kjedelig.

 

Skjerm

Jo lenger tid som har gått desto mer foreldet og bitteliten har skjermen på 5S virket. Så det er virkelig en glede å endelig få en vettug skjermstørrelse på iPhone. Man har også øket oppløsningen for å beholde skarpheten på Retina-skjermen. Nye tilpassende apper ser strålende ut og eldre skaleres bra opp. Spørsmålet er bare hvorfor Apple ikke satset på full-HD med en gang for å slippe å holde styr på enda en oppløsning.

 

display_innovation_large

Kvaliteten på skjermen kan man virkelig ikke klage på. Det allerede tidligere lyssterke IPS-panelet har blitt ytterligere litt bedre slik at det er enda lettere å lese i sollys. Også kontrast og fargegjengivelse er helt utmerket. Selv om man på noen punkter får se seg slått av Samsung og Sony er den sammenfattet en av de absolutt beste skjermene på markedet.

 

Kamera

Apple har alltid prioritert enkel håndtering fremfor mange funksjoner. Selv om det fortsatt stort sett er et sikt-og-skyt kamera finnes det flere muligheter en noensinne. Man har nå en spesiell time-laps innstilling foruten forbedret Panorama og slowmotion-video som klarer hele 240 bilder i sekundet. Man kan nå også justere eksponeringen med et enkelt fingersvep. Hurtigredigeringen har fått flere muligheter, men er fortsatt beundringsverdig enkel.
camera_left_large

Den store nyheten med kameraet er at det benytter fasedetektering for å finne fokus, noe Apple kaller fokuspiksler. Det gjør det grusomt kjapt til mobilkamera å være og fungerer også under filming. I svak belysning produserer det fullt brukbare bilder som faktisk har mindre støy og bedre detaljer enn tidligere. I dagslys får man som tidligere skarpe og livfulle bilder med bra farger. iPhone fortsetter med å ha et kamera som gir flest vellykkede bilder.

 

iPhone 6 sushi bright web iPhone 6 sushi dark web
Matbilder er populære enten lyset er bra eller ikke.

Lyd

Musikkspilleren har dessverre ikke fått noen åpenbar forbedring, men med så mange andre bra musikkapper spiller det mindre rolle. Høyttalerlyden er blant de bedre, selv om man fortsatt bare får monolyd. Med hodetelefoner får man en bra og fremfor alt kraftfull lyd. Men det var synd at vi ikke fikk se resultatet av oppkjøpet av Beats. Vi ser virkelig frem til å få lytte til et par hodetelefoner med Lightning-kontakt for å høre hvor stor forskjell det utgjør.

 

Bruk

Den økede skjermstørrelsen gjør at man får plass til flere ikoner på skjermen og kan se mer av nettsider på en gang. Det er en mer dramatisk forbedring enn man først kunne tro. Faktum er at iPaden ikke brukes like flittig som tidligere når iPhone nå også duger hjemme i sofaen. Å kunne dobbelttrykke på hjemknappen for å flytte ikonene nærmere tommelen er praktisk, men ikke like nødvendig som på Plus-modellen.

 

smart_right_large

Men det som først og fremst har gjort iPhonen mer anvendelig er nye iOS 8. Det å kunne svare direkte på meldinger, diktere meldinger og kunne benytte egne tastaturer er meget praktisk. Med flere kilder har søking også blitt betydelig mer brukbar. Vi liker også helseappen som drar nytte av barometrets måling av høydeforskjeller. Og for de som kjører MacOS vil man kunne koble samme datamaskinen og mobilen på en beundringsverdig måte.

 

sensors_large

Dessverre er mange av forbedringene som vanlig ikke noe for oss her oppe i nord. Ordforslag når man skriver fungerer bare på engelsk, og stemmeguiden Siri forstår fortsatt ikke vårt merkelige språk. Det trådløse betalingssystemet Apple Pay er en spennende teknikk som i demonstrasjonene virket overraskende enkelt. Men vi er skeptiske til at Apple vil lykkes med å overbevise banker og forhandlere til å innføre det i Skandinavia før om mange år.

 

Ytelse

Den nye 64-bit A8-prosessoren skal være mer strømbesparende enn forgjengeren, men det er derimot ingen feil på ytelsen av den grunn. I Geekbench slo den nye ytelsesrekorder med 1.612 single-ore og 2.883 multi-core. 3D-grafikken har blitt nesten 20 prosent kjappere. Dessuten fikk vi dobbelt så rask overføringshastighet med støtte for den siste Wifi-standarden. Dessverre lyktes vi ikke med å få måleverdiene for Browsermark, men må komme tilbake til dette.

 

iPhone 6 geekbench

Selv om det er vanskelig å måle og sammenligne batteritider på en rettferdig måte, merket vi etter et par dagers bruk en klar forskjell til iPhone 5S. Sistnevnte måtte vi som vanlig lade nesten hver dag, mens de nye 6-modellene ikke hadde noen problemer med å klare seg i to dager. Så det ligger virkelig noe i Apples påstand om en mer strømbesparende arkitektur. Hadde de bare puttet i en batterispareinnstilling i iOS 8 hadde den sikkert kunnet klart seg enda lenger.

 

Konklusjon

De som tidligere har regnet bort iPhone for dens håpløse lille skjerm må nå tenke på nytt. Det handler ikke bare om at iPhone 6 har fått flere piksler, men også at den har blitt mer anvendelig for flere bruksområder. Den har dessuten en av de beste skjermene på markedet og et av de kjappeste og mest pålitelige kameraer. Med iOS 8 har den dessuten blitt, om mulig, enda smidigere å bruke. Apple er kanskje ikke lenger først, men spørsmålet er om de ikke er best.

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Apple Self Service Repair kommer til Sverige Kunder i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia kan nå kjøpe originale reservedeler og verktøy fra Apple.
En klokke til trening Utrolig robust treningsklokke med en batteritid som slår de fleste. At den dessuten både er klimasmart og pen, gjør heller ikke noe.
Nå blir Google Pixel smartere Pixel-telefonerne får AI-forbedret samtalelyd og gratis VPN.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Følg Lyd & Bilde